Latviskās tradīcijas pieprasa galdā likt 9 vai 12 ēdienus, jo senajiem latviešiem tas nozīmējis "daudz", savulaik "Tasty" skaidrojusi folkloriste Aīda Rancāne. Īpaša nozīme svētku galdā ir arī gaļas ēdieniem: cūkgaļa jāgatavo, lai nākamais gads būtu laimīgs, putna cepetis (vista, zoss, tītars, pīle), lai būtu panākumi. Kur nu vēl labāks iemesls, lai svētkos ieplānotu pagatavot cepeti!
Ar kādu ekipējumu nodrošināties, lai svētku cepetis izdotos?
Neatkarīgi no tā, vai pagatavot grasies cūkas, liellopa, vistas, tītara, zoss vai pīles cepeti, gatavošanā noderēs dažādi virtuves palīgrīki. Pamatu pamats ir ass nazis, ar kuru gaļu sagriezt. Atrodi arī lielu, dziļu cepeštrauku, kuram ir smags dibens – lai visam būtu rūme, cepeša tauciņi skaisti notecētu un tos varētu pietaupīt glazēšanai vai mērcei. Tāpat neaizmirsti par kādu virtuves auklu, kas var noderēt, ja jāaizsien vesela putna cepeša kājas vai jāformē cūkgaļas šķiņķa cepetis.
Noderīgas var būt arī cepšanas restītes, kuras ielikt cepeštraukā, lai cepeša apakša nemirktu tauciņos, bet viss notecētu (taču ja neatrodi, tā nav liela skāde). Ņemot vērā, ka gaļas cepeši jāgatavo vairākas stundas, noderēs arī virtuves termometrs ar adatu, ko iedurt putna gaļas ciskā, lai pārliecinātos par gaļas gatavību. Un kur nu bez cepampapīra vai alumīnija folijas – šie divi elementi ir neatņemami teju jebkurā receptē, kur gatavošanai nepieciešama cepeškrāsns! Ar foliju vai cepampapīru vari apklāt cepeti, ja gatavošanas laikā tas pārāk strauji apbrūnē.
Cik daudz gaļas ieplānot un kas jāņem vērā pērkot
Pērkot svaigu gaļu, jālūkojas, lai gaļas gabalu āda nebūtu bojāta, bet pats gabals tvirts un "formīgs", iesaka eksperti no vietnes "Taste". Ja gaļa iesaiņota plēvē vai vakuumā, notecējušajam šķidrumam iepakojumā jābūt minimālam, dzidram, bez duļķojuma. Atverot iepakojumu, gaļai jābūt bez specifiskas smaržas. Uz vienu ēdāju parasti rēķina 150–200 gramus svaigas gaļas.
Izvēloties cūkgaļas griezumus, var pieturēties pie liela šķiņķa gabala ar vai bez kaula, cūkas kājas, muguras daļas filejas, vēdera daļas gabalu utt. Turklāt cūkas ādiņai jābūt vienmērīgi veselai, lai gatavošanas laikā, pēc tam, kad iegriezta, tā skaisti saplaisātu. Vesela vista, kas sver līdz diviem kilogramiem, pabaros aptuveni sešu cilvēku pulciņu. Ja izvēle krīt par labu tītaram, tad bez vesela putna gardas būs arī tītara krūtiņas un kājas gaļas cirtumi.
Svaigas gaļas uzglabāšana un saldētas gaļas atlaidināšana
Sāc ar to, ka tikko pēc gaļas iegādāšanās un atvešanas mājās liec to ledusskapī vai saldētavā – svaigu gaļu ledusskapī var glabāt divas dienas. Saldētu gaļu atlaidina lēnām, ieliekot tīrā traukā un turot ledusskapī: mazāki gabaliņi atkusīs vienas vai divu dienu laikā (līdz 1 kg), bet veseli saldēti putni atlaidīsies pat trīs dienu laikā. Pēc atkausēšanas gaļa jāpagatavo vienas dienas laikā, uzsver portāla "Taste" eksperti.
Dažas lietas, ko vērts atcerēties:
- svaigas un pagatavotas gaļas griešanai izmanto atsevišķus virtuves dēlīšus un nažus;
- putna gaļas cepešus pirms pildīšanas no iekšpuses un ārpuses nosusina – tam noderēs papīra dvieļi;
- pildītās gaļas maltītēm pildījumu ievieto tieši pirms cepšanas;
- ja mājās nav virtuves termometra, pārbaudi gaļas gatavību, iedurot resnākajā daļā koka iesmiņu – ja sulas iztek sārtas, gaļa nav vēl gatava;
- gatavs cūkgaļas cepetis vienmēr būs ar vēl iesārtu viduci, ja gaļa viscaur vienā tonī, tā jau ir pārcepta un sausa;
- pēc pagatavošanas vienmēr atpūtini gaļu vismaz 10–15 minūtes, izņemot to no krāsns un pārklājot ar foliju vai cepampapīru. Tas palīdzēs sulām gaļā "nostāties" un saglabāties maigākai.
Silts ieteikums no "Tasty" pieredzes – pirms gatavošanas izlasi visu recepti un nepieciešamo sastāvdaļu sarakstu līdz galam! Nereti gadās, ka receptei ar acīm pārskrienam pāri ātri un izrādās, ka kaut kas palaists garām un trūkst.
Lai padarītu vieglāku lēmuma pieņemšanu par to, kādu cepeti šajos Ziemassvētkos celt galdā, apkopojām varenu klāstu ar receptēm no "Tasty" krājumiem. Atliek tikai izvēlēties īsto, izplānot gatavošanu un noskaņoties svētkiem – lai izdodas gardi!
Lēni gatavots cūkgaļas šķiņķa cepetis ar sidru un medus-sinepju glazūru
Svētku vakariņu karalis – cūkgaļas šķiņķa cepetis, kas sutināts sidrā un pārsvērsts ceptā gaļas kukulītī ar kraukšķīgu virskārtu. Darbiņš laikietilpīgs, bet būs visu pūļu vērts. Izvēlies gatavošanai tādu cūkgaļas šķiņķa gabalu, kam zem ādas ir krietns tauku slānītis, jo tad glazēto virskārtu izdosies iegūt pavisam krāšņu.
Sulīgākā ceptā vista universumā
Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!
Jaunā gada pīles cepetis
Rīdzinieces Anitas Alksnes pašas pārbaudītā pīles cepeša recepte lieliski noderēs, gatavojoties Jaunā gada sagaidīšanai un citām svinībām. Skaists un garšīgs rezultāts! Kas par garšu un smaržu buķeti!
Cūkas filejas cepetis svētku galdam medus un sinepju marinādē
Daudzās mājās svētku reizēs neiztikt bez kārtīga cepeša. Lai mielastu padarītu veselībai draudzīgāku un samazinātu tauku daudzumu, cūkas šķiņķa vietā var izvēlēties fileju. No viena filejas gabala kārtīgai maltītei pietiks diviem līdz trim cilvēkiem. Recepti iesaka endokrinoloģe Ieva Tonne un žurnāls "Pie Galda".
Cūkgaļas stilba cepetis
Saimnieku gatavots cepetis daudzās ģimenēs ir Ziemassvētku galda simbols un tā neatņemama sastāvdaļa. Taču, lai to pagatavotu patiešām meistarīgi un cepetis ne tikai labi izskatītos, bet arī garšotu pasakaini, ir jāzina ne mazums knifiņu. Kustības "Rimi labākai dzīvei" šefpavārs iesaka pārbaudītu recepti, kā arī iepazīstina ar vairākiem padomiem, kas palīdzēs pagatavot izcilu cepeti, ko ar lepnumu varēsi celt galdā.
Pīles cepetis ar apelsīniem
Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.
Katlā gatavots cūkas cepetis sīpolu mērcē
Katlā vienkārši pagatavojams, sulīgs cūkas cepetis sīpolu mērcē.
Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem
Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.
Sulīgs cūkas cepetis ar ananasiem un kokteiļķiršiem
Svinību dienas gardais un sulīgais cepetis, kas dekorēts ar ananasiem un kokteiļķiršiem.
Alū lēni sutināts sulīgs cūkas cepetis ar dārzeņiem
Vienkāršs veids, kā iegūt maigas, bezgala aromātiskas un mutē kūstošas cūkas cepeša šķēlēs, ko uz šķīvja itin viegli var sadalīt bez naža palīdzības, – vien ar dakšiņu. Alus gaļai piešķirs patīkamu maizes garšas noti, bet dārzeņi – īpašu sulīgumu. Cepeša pārpalikumi lieliski garšos arī nākamajā dienā sviestmaižu vai burgeru pildījumā.
Cūkgaļas cepetis ar štovētiem kāpostiem
Neviens svētku galds nav iedomājams bez garšīga, sulīga cepeša. Tāpēc "Double Coffee" piedāvā pārbaudītu cūkgaļas cepeša recepti, kas noderēs svētku maltītei. Šefpavārs ir pārliecināts, ka garšīgākais cepetis ir no cūkgaļas kakla karbonādes, bet sulīgāku to padara plānā ādiņa, kas cepšanas laikā pārtop par kraukšķīgu garoziņu.
Cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērvenēm un portvīnu
Gards cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērveņu un portvīna glazūru un mērci. Recepte, kas jo īpaši noderēs svētku mielastam.
Fotorecepte: kā pagatavot sulīgu vistas cepeti ābolu un ķiploku mērcē
Varu atzīties, ka reti gatavoju ēdienus, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, vai receptūra paredz izmantot, manuprāt, pārāk daudz sastāvdaļu. Vislabāk man patīk eksperimentēt, liekot lietā vienkāršus sezonas produktus. Šoreiz tie ir "antonovkas" āboli, kuri šogad padevusies īpaši raženi, un manā dārzā lekni sakuplojušās, vēl pirmo salnu nenokostās piparmētras. Šī sulīgā cepeša lielākie (bet ne vienīgie) plusi ir vienkāršā pagatavošanas metode un saldskābā, aromātiskā ābolu mērce, kas lieliski papildina maigo vistas gaļas garšu. Lai pārliecinātos par to, noteikti izmēģini šo recepti!
Rozmarīnā un ķiplokos marinēts cepetis apelsīnu mērcē
Sulīgs, aromātisks un garšām bagāts cepetis svētku reizēm. Pat ja kakla karbonādes marinēšana šķiet ilga, rezultāts noteikti būs tā vērts! Recepti iesūtījusi Luīze, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā
Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.
Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem
Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.
Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci
Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.
Sālsūdenī noturēts tītara cepetis ar salviju un sīpoliem
Kas gan būtu Ziemassvētki bez kārtīga gaļas cepeša? Šogad ir vērts galdā likt tītaru, kas kārtīgi izcepts krāsniņā, piemēram, ar salvijas, gaļas un sīpolu pildījumu. Ieplāno tītara cepšanu laicīgi, jo tā pagatavošana var aizņemt pat pusotru dienu.
Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem
Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!
Pīles cepetis ar apelsīnu mērci
Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.
Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis
Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.
Kraukšķīgais cūkas stilbiņš
Neticami gardi krāsnī cepti stilbiņi ar kraukšķīgu un kārdinošu ādiņu. Viens stilbiņš būs piemērots diviem ēdājiem.
Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem
Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.
Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis
Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.
Jēra cepetis sinepju un medus marinādē
Cepetim vispiemērotākais būs muguras karbonādes gabals ar visām ribiņām. Tas ir ļoti mīksts un maigs izcirtuma gabals un būs gatavs īsā laika sprīdī. Ieteicams ribu galus attīrīt no gaļas un taukiem. Tādējādi cepeti būs vieglāk sagriezt šķēlēs un pasniegt. Jēra karbonādi, līdzīgi kā liellopa steiku, pasniedz vidēji ceptu.
Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.
Vistas cepetis pienā
"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.
Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu
Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.
Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu
Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.
Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.
Pildīts cāļa cepetis ar kraukšķīgu garoziņu
Ja meklē jaunas idejas, kā pagatavot veselu, cepeškrāsnī ceptu vistu, izmēģini šo recepti, kas nāk no saulainās Spānijas. Sulīgais sīpolu, paprikas un ķiploku pildījums gaļai piešķirs īpašu aromātu, bet kraukšķīgumam - brūna rīvmaizes garoziņa!
Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.
Cūkgaļas cepetis medus, čili un sinepju marinādē
Sulīgs un interesants svētku cepetis - cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta medus, čili un sinepju marinādē. Iesaka: "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis
Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.
Vistas cepetis ar ingveru un kariju
Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.
Cāļa cepetis ar citroniem
Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.
Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē
Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.
Pīles cepetis garšvielās ar burkānu un plūmju pildījumu
Recepte, ko vari gatavot pēc veiksmīgām pīļu medībām.