Pat ja brīžiem šķiet, ka iekšējais Grinčs aug augumā un šogad Ziemassvētkos negribas neko, ir vērts to sapurināt, atmaigt un ļauties dāvināšanas priekiem. Protams, vienmēr dāvanas var nopirkt jau gatavas, bet paša rūpētai būs pavisam cita vērtība – jo īpaši, ja tā pagatavota mājas virtuves siltumā. Un, lūdzu, iztiksim bez piparkūkām, neesi tas ciemiņš! Pašgatavotām dāvanām turklāt nav jābūt sarežģītām, ar neskaitāmām sastāvdaļām un dārgiem produktiem – vienkāršus kārumus var pasniegt neaizmirstami, piedomājot pie glīta noformējuma.
Pirms jebkuras apēdamās dāvanas gatavošanas silts ieteikums laikus sagatavoties, lai viss nepieciešamais būtu pa rokai, sastāvdaļas sasvērtas un sagatavotas, virtuves piederumi nolikt ierindā un padomāts arī par glītu saiņojamo materiālu. Atceries, ka vienmēr vari pielāgot savām vajadzībām saldo un sāļo gardumu receptes – no neskaitāmu garšvielu saraksta nebūtiskākās izņemt, lai nav speciāli jāmeklē vairākos veikalos iztrūkstošais. Nereti tāda ir dārgā vaniļas pāksts vai esence, ko var aizvietot ar vaniļas cukuru.
Viena no vienkāršākajām lietām, ko pagatavot, ir trifeles un apaļās mīkstās konfektes – atliek vien sajaukt visas nepieciešamās sastāvdaļas, izvirpināt kakao putekļos, kokosriekstu skaidiņās vai riekstos, un garšīgs našķis gatavs! Tāpat vienmēr var izcept nesarežģītus cepumiņus no smilšu mīklas, kam uzsmērēts ievārījums no vasaras krājumiem. Vai radoši izpausties ar kausētu šokolādi, krāsainiem cukurgraudiem un kādu silikona formiņu.
Garšīgas dāvanas izdosies arī no piecām, četrām, trim un pat divām sastāvdaļām – mīkstas īrisa konfektes, paša gatavots "Bounty", šokolādes un pārslu bumbiņas vai dzērvenes pūdercukurā. Turklāt vienmēr var uzburt kraukšķīgas sāļās cepumu standziņas, ja ir saldēta kārtainā mīkla, sezama sēkliņas, ķimenes un sāls. Bet ja zini, ka saldumi nebūs tas, ko vēlies sarūpēt, vienmēr var pagatavot īpaši aromātisko sīpolu marmelādi vai kādu aso citronu un ingvera ievārījumu, kas ziemas sezonā ir īpaši laba dāvana baciļu atbaidīšanai.
Kad gardumi uzburti, neaizmirsti par iesaiņošanu. Kā izejmateriāli vienmēr var kalpot tīras burciņas bez etiķetēm, kuras apsiet ar vienkāršu lentīti. Cepumu un citu našķu tūtas vari izveidot no cepampapīra. Šobrīd jo īpaši modē ir saiņot dāvanas askētiski, ar dabas elementiem, tāpēc pieliec klāt kādu smaržīgu kanēļa standziņu un egles zariņu.
Turpinājumā atradīsi lērumu ideju no "Tasty" recepšu klāsta apēdamu dāvanu pagatavošanai gan saldummīļiem, gan sāļo gardumu piekritējiem. Ja izdomāsi kādu vasarā savārīto vīriešu zaptes vai zemeņu ievārījuma burku iesaiņot, uzliekot skaistu papīra cepurīti un apsienot lentīti, mēs nevienam neteiksim, apsolām! Lai gardi svētki!
Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu
Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.
Cukurotās mandeles – Ziemassvētku našķis
Cukurotās mandeles - Ziemassvētku našķis - tie, kas bijuši svētku tirdziņos, zina, kā šīs mandeles garšo. Un tās pavisam viegli var pagatavot mājās.
Trifeles ar lazdu riekstiem
Pašu gatavotām trifelēm pavisam cita garša!
Kakao un zemesriekstu trifeles
Bez cepšanas pagatavojami gardas un glītas kakao un zemesriekstu trifeles.
Bērnības našķis – cepumu rullīši ar ievārījuma pildījumu
Bērnības kārums – cepumu rullīši ar saldu zapti pildījumā. Vienu pagaršojot, roka pati no sevis tā vien stiepsies pēc nākamā cepumiņa.
Gaisīgās kokosriekstu konfektes ar mandeli
Saldums izkusīs uz mēles un pacels tevi sapņainā sajūtā – it kā tu lidotu desmit metru virs zemes. Garšas baudījums, ko kokosriekstu konfektes sniedz, – vārdos neaprakstāms. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša, kuras ģimenē visas 14 pagatavotās konfektes pazudušas no šķīvja vienas dienas laikā.
Pašu gatavotas šokolādes konfektes saldām dāvaniņām zem eglītes
Ziemassvētku konfektes uz kociņa, kuras vari katru skaisti iesaiņot, apsiet ar krāšņu lentīti un likt mīļajiem mazuļiem zem eglītes. "Mans četrgadnieks, šo ieraugot, kliedza pa visu māju "Wooow, man šis garšo!"" par šokolādes konfektēm sajūsmā dalās receptes autore, "Instagram" konta "Eat better" izveidotāja Kitija Egmane.
Tikai divas sastāvdaļas: kā mājās pagatavot vārītā cukura karameles
Bērnībā, kad panašķoties ar ko saldu neatļāva vecāku rocība vai veikalu trucīgais sortiments, nācās likt lietā izdomu, meistarojot konfektes no virtuvē atrodamām sastāvdaļām. Īsta žanra klasika bija metāla karotē kausēti "cukurgaļi", bet izveicīgākie jaunie censoņi iemanījās no cukura un piena pagatavot "vārīto cukuru". Lai uzmeistarotu gardas karameles, kas pēc garšas atgādināja pārcukurojušās "gotiņas", eksperimentiem tika ziedots ne viens vien neglābjami piededzināts katliņš. Ja vēlies atsaukt atmiņā seno dienu prasmes, lūk, recepte izmēģināšanai!
'Bounty' konfektes no trīs sastāvdaļām
Šī recepte ir ļoti vienkārša un būs pa spēkam katram saldummīlim, turklāt gardo "Bounty" konfekšu pagatavošanai būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Šokolādes fadžs jeb mīkstā karamele no trīs sastāvdaļām
"Fadžs jeb mīkstā karamele, manuprāt, ir viens no vienkāršākajiem saldumiem, ko iespējams pagatavot mājās. Piesātināts ar šokolādi, kondensēto pienu un kalorijām - grēcīgi garšīgs! Ardievu, diēta!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Elīna Krišjāne Gustsone.
Kraukšķīgais muslis ar riekstiem un žāvētiem augļiem
Ja arī tu esi apņēmies beidzot dienu sākt ar brokastīm, jo, kā zināms, šī ir dienas svarīgākā ēdienreize, pagatavo šo musli, ko pēc tam gardi notiesāt ar pienu vai jogurtu.
Šokolādes – pārslu bumbiņas
Šokolādes – pārslu bumbiņas ikdienas gardumiem un svētkiem.
Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi
Pavisam vienkārša konfekšu recepte, kuru ikviens var pagatavot mājās. Nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – šokolāde un zemesriekstu sviests – un formiņas, kur konfektēm sastingt. Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi būs lieliski našķi kā pašiem, tā dāvināšanai. No dotajām sastāvdaļām sanāks 12 konfektes.
Ātrās sālsstandziņas
"Viens, divi un gatavs! Tā patiešām var teikt par šīm sālsstandziņām.
Brīvdienu filmu vakaram šīs būs ideālas!" – tā par recepti saka Kristīne no @kristinesvirtuve
'Saldie sērkociņi' svētku svecīšu iededzināšanai
Cik skaisti izskatās, kad svētku mēnesī noskaņas radīšanai iedegtas gaismiņas un sveces. Šie saldie "sērkociņi" atgādinās par svētku tuvošanos un būs ne tikai skaista dekorācija, bet arī garšīgi un oriģināli cepumi. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Tikai 5 sastāvdaļas: rupjmaizes un šokolādes cepumi
Izrādās, latviskā rupjmaize lieliski sader ar tumšo šokolādi. Lai par to pārliecinātos, izcep gardus cepumus, kuru sastāvdaļas atrodamas teju katrā virtuvē. Glīti iesaiņoti, cepumiņi būs lieliska dāvana kādam saldummīlim vai ārzemju draugiem.
Kraukšķīgie bezē cepumi
Šiem bezē cepumiem ir kraukšķīga virskārta un maigs vidiņš. Garšo lieliski kopā ar saldējumu vai klasiski ar putukrējumu un šokolādes mērci.
Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.
Šokolādes eglīte šokolādes dzērienam
Šokolādes eglītes uz svētku galda izskatīsies kā grezns dekors, turklāt to labprāt vēlēsies nobaudīt ne vien mazi, bet arī lieli svinētāji. Tāpat eglītes noderēs, dodaties ziemas piknikā. Paņem līdzi termosā uzkarsētu pienu un uzdāvini katram piknikotājam savu šokolādes eglīti. Tā savu dzērienu pagatavot uz vietas varēs katrs pats.
Ar gaļas maļamo mašīnu formēti cepumi
Bērnībā šie vienkārši pagatavojamie, trauslie un drupanie smilšu mīklas cepumi svētkos tika cepti teju katrā ģimenē. Ja tev nav gaļas maļamās mašīnas ar speciālu uzliku cepumu formēšanai, mīklu vari izrullēt un sagriezt plāksnēs, rombos vai izspiest no tās figūriņas. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.
Smaidīgie cepumi ar džema un sviesta krēma pildījumu
Kas var būt jaukāks par našķi, kas uzlabo omu? Šie cepumi būs kārums, kas ēdājā raisīs smaidu, bet katrs kumoss būs bauda garšas kārpiņām.
Dzērvenes pūdercukurā
Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.
Sīpolu marmelāde – garda un viegli pagatavojama piedeva
Burvīga piedeva pastētei, kartupeļu biezenim, steikam un citiem gaļas ēdieniem. Vari to ielikt skaistā burciņā un pasniegt kā pašradītu dāvanu. Sīpolu marmelādes, kuru vari baudīt gan siltu, gan aukstu, recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.
Sarkano sīpolu marmelāde
Sīpolu marmelādi var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēja jebkuru iepriekš ēsto, par to pārliecinājās ''Tasty'', tāpēc recepti šim gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšo uz kanapē maizītēm, burgeros, kā piedeva gaļai, sāļajos pīrāgos un jebkur, kur vien varētu piestāvēt saldenā piedeva.
Ugunīgā vīriešu zapte
Lai nebūtu pārpratumu: ugunīgā zapte – nevis ugunīgo vīriešu zapte. Lai gan dažs vīrietis, to nobaudot, kļuvis tīri ugunīgs, tas arī fakts. Tomēr man jāteic, ka šī zapte garšo arī ugunīgām sievietēm, pie kurām es dziļi sirdī sevi noteikti pieskaitu.
Ātrā vīriešu zapte
Ātrā vīriešu zapte – pikantai piedevai ziemā. Pievieno pusdienu vai vakariņu šķīvim ar gaļu, rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem.
Fanijas karaliskā apelsīnu marmelāde
Fanijas Šitcas draugi februāri ļoti gaida, jo skaidri zināms, ka februārī Fanija atkal vārīs savu slaveno apelsīnu marmelādi. To pašu, kuru, kā vēsta leģenda, Anglijas karalienei viņas pavārs vāra, lai Viņas Majestāte atbrīvotos no migrēnas lēkmēm. Lai nu kā, ja apelsīni krītas cenā vai iegadās skaistais atlaižu laiks, vai gluži vienkārši tādi skābāki iegadījušies – vērts zināt šo recepti un vārīt apelsīnu marmelādi!
Asais citronu un ingvera ievārījums
Pēc kādas ballītes bija palikusi pāri kaudzīte ar citroniem, un iešāvās prātā doma – šī varētu būt īstā reize, lai pagatavotu ievārījumu. Pirmo reizi mūžā. Pēc dažādu recepšu apskatīšanas jau gandrīz metu plinti krūmos, jo viss šķita supersarežģīti, bet tad izvēlējos paļauties uz sajūtu – kas gan var noiet greizi ar zapti?