Latviešu tradicionālie Ziemassvētki nav iedomājami bez deviņu, divpadsmit vai pat vēl vairāk ēdienu likšanas galdā – tā, lai bagātīgi un pēc paražām, jo nākamajam gadam solītā laime jāķer aiz cūkas šņukura (vai stilba, kā nu pavārs izlēmis). Ar savlaicīgu svētku maltītes plānošanu nenošausi greizi, tāpēc labāk būt gatavam un pagatavojamo recepšu un nepieciešamo produktu klāstu apzināties ātrāk par 23. decembra pēcpusdienu. Ja idejas vēl neraisās – "Tasty" steidz palīgā!
Zirņi un pupas – lai nauda turas un nav jāraud
Absolūta klasika svētku galdā ir pelēkie zirņi ar speķi. Ja neēdam tos ikdienā, tad vismaz reizi gadā Ziemassvētkos gan! Tomēr, lai turētos pie tradīcijām, obligāti nav jāaprobežojas vien ar pelēkajiem zirņiem – pa kādam zaļajam zirnītim vienmēr atradīsies rasolā vai kādos citos salātos. Līdzīgi ir ar pupām, tāpēc šai tradīcijai pieej radoši un sarūpē svētku galdam, piemēram, kraukšķīgas pupiņas uzkodām, ar kurām sākt vakaru.