Latviešu tradicionālie Ziemassvētki nav iedomājami bez deviņu, divpadsmit vai pat vēl vairāk ēdienu likšanas galdā – tā, lai bagātīgi un pēc paražām, jo nākamajam gadam solītā laime jāķer aiz cūkas šņukura (vai stilba, kā nu pavārs izlēmis). Ar savlaicīgu svētku maltītes plānošanu nenošausi greizi, tāpēc labāk būt gatavam un pagatavojamo recepšu un nepieciešamo produktu klāstu apzināties ātrāk par 23. decembra pēcpusdienu. Ja idejas vēl neraisās – "Tasty" steidz palīgā!
Zirņi un pupas – lai nauda turas un nav jāraud
Absolūta klasika svētku galdā ir pelēkie zirņi ar speķi. Ja neēdam tos ikdienā, tad vismaz reizi gadā Ziemassvētkos gan! Tomēr, lai turētos pie tradīcijām, obligāti nav jāaprobežojas vien ar pelēkajiem zirņiem – pa kādam zaļajam zirnītim vienmēr atradīsies rasolā vai kādos citos salātos. Līdzīgi ir ar pupām, tāpēc šai tradīcijai pieej radoši un sarūpē svētku galdam, piemēram, kraukšķīgas pupiņas uzkodām, ar kurām sākt vakaru.
Ja gribi pārsteigumus – ēd pīrāgus
Pīrāgi, pīrādziņi, rauši – pusapaļi un apaļi mēnestiņi, bez kuriem arī svētku galds nav iedomājams. Klasiski pēc vecmāmiņu receptes vari gatavot ar paša raudzētu mīklu un gaļas pildījumu. Steidzīgajiem un tiem, kuri gatavošanā vienmēr mīl atrast īsceļus, iesakām pagatavot kādu ātro pīrāgu recepti vai ļauties kārtainās mīklas burvībai.
Veselībai – bietes, burkāni un citi dārzeņi
Veselība šobrīd, kad aiz muguras jau divi gadi pandēmijas zīmē, jo īpaši liela nozīme, tāpēc neaizmirsti svētku galdā likt arī bietes, burkānus un citus dārzeņus. Tie var būt krāsnī cepti, salātos rīvēti vai kā piedeva gaļas ēdieniem. Galvenais, lai ir!
Mīlas pilnam nākamajam gadam – piparkūkas
Kā aicina latviešu tautas ticējumi, piparkūkas Ziemassvētkos ēdam, lai taptu mīlēti. Un vispār, lai mīlestība netrūktu. Būsim godīgi, līdz Ziemassvētku vakaram piparkūku jau bijis gana daudz, jo tās ēdam jau kopš Pirmās adventes. Tomēr, ja svētku galdā jāliek, pieej šim uzdevumam radoši – izmanto jau iepriekš saceptas (vai nopirktas, mēs nedusmosimies) piparkūkas, lai no tām pagatavotu kādu desertu svētku vakariņu noslēgumam. Piparkūku tornīši, siera kūka, fiksais deserts ar putukrējumu – ideju netrūks.
Spēkam – štovēti kāposti
Ja galdā nav lielas bļodas, kurā karsti kūp tikko pasniegti štovētie kāposti, vai tie vispār ir Ziemassvētki? Taču nē! Arī tos var pagatavot visdažādākajās gaumēs – klasiskus, ar ķimenēm, apelsīnu sulā štovētus vai ar desiņām. Cik gatavotāju, tik variantu.
Pavisam apaļi cepumi un rauši – saulainam gadam
Latviešu paražas vēsta, ka, lai nākamais gads būtu saulains, Ziemassvētkos no deviņiem ēdieniem jābūt vismaz vienam apaļam rausim vai cepumam. Sacīts, darīts – varam uzcept apaļus cepumiņus, kādu rausīti ar pildījumu. Vai pieiet tradīcijai mūsdienīgi, jo apaļas taču ir arī kūkas! Kārtu kārtās likta, apaļa meduskūka (tehniski, medus biskvīts izskatās pēc apaļa cepuma), apaļš un salds smilšu mīklas pīrāgs un vēl daudz kas cits var aizpildīt šo punktu.
Putns, zivs un cūkgaļa – jā, šiem galdā jābūt visiem!
Ja nākamajā gadā vēlies panākumus, tad būs jāgatavo putna gaļa. Naudai un bagātībai – zivs, bet laimei – cūkgaļa. Un to visu taču gribas iegūt! Tas gan nenozīmē, ka visu dienu jāstāv pie cepeškrāsns un uz maiņām viens pēc otra jāliek iekšā trīs lieli cepeši. No katra sanāks gardi uztaisīt kā lielo cepeti, tā, piemēram, kādu uzkodu. Ja plānā cūkgaļas cepetis, kādā galda stūrītī liec šķīvi ar lašmaizītēm, bet citā – vēl vistas karbonādītes. Un galu galā, arī "Siļķe kažokā" ir zivs ēdiens. Formai nav nozīmes, galvenais ir izpildījums!
Bez visa uzskaitītā, nevar aizmirst par kādu uzkodu, maizīti, mērcēm, ceptiem vai vārītiem kartupeļiem un kaut kā salda. Tā plānojot, var nonākt no deviņiem līdz svarīgajiem 12 ēdieniem, un vakara plāns gatavs. Lūk, idejas no "Tasty" recepšu klāsta, lai plānošana veiktos vieglāk, bet pagatavojamais būtu saprotams. Lai ģimeniski, silti un svarīgākais – garšīgi!
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Kraukšķīgas un asas pupiņas uzkodām ar siera mērci
Kad starp īsajiem videoklipiņiem "Instagram" pazibēja šī recepte no @eatmoreplants.no, zināju, ka jāpamēģina. Un tik tiešām, pupiņas izdodas ļoti kraukšķīgas, mazliet pikantas un izcili aromātiskas, pateicoties svaigajam rozmarīnam. Un vēl krēmīga mērcīte! To gan mazliet pārveidoju, lai nebūtu tik sāļa, bet izdevās ideāli saskanīgs pārītis, ko pagatavot svinību galdam.
Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Krēmīgie zirnīši tiem, kuri nevēlas dirnēt virtuvē
Lai gan svētku galda karalis ir kartupelis, dažreiz slinkums ņem virsroku un gribas kādu ātrāku un vieglāk pagatavojamu piedevu. Gards, sātīgs un ne tik ierasts risinājums – krēmīgie zirnīši.
Rasols jeb Olivjē salāti
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!
Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem
"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.
Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!
Ātrie svētku pīrādziņi bez raudzēšanas
Ātri pagatavojami pīrādziņi bez raudzēšanas gardam svētku mielastam.
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru
Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.
Vārītu biešu un ābolu salāti ar mārrutkiem un olām
Svaigie salāti svētku galdam ar bietēm, āboliem un mārrutkiem.
Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku
Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.
Ķirbju un burkānu salāti ar āboliem
Kad maltīti gribas papildināt ar ko svaigu un veselīgu, pagatavo šos atspirdzinošos ķirbju un ābolu salātus ar kraukšķīgām ķirbju sēkliņām.
Burkānu salāti ar dzērvenēm un saulespuķu sēklām
Burkāni ar saulespuķu sēklām, dzērvenēm un īpaši gardo mērcīti.
Kraukšķīgas kartupeļu daiviņas
Ja parasti vārīti vai cepti kartupeļi ir jau līdz brošai, tad tie jāpagatavo citos veidos. Zeltaini un kraukšķīgi kartupeļi būs lieliska alternatīva, turklāt tie lieliski smeķēs ar kādu mērcīti. Recepti iesaka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Krāsnī cepti rozmarīna kartupelīši
Krāsnī cepti kartupelīši, kas tā vien smaržos un garšos pēc rozmarīna. Rozmarīnu kartupeļiem pievieno bagātīgi, lai rezultāts būtu vēl jo gardāks. Izvēlies nelielus kartupeļus, kas visi ir viena izmēra – tā tie izcepsies vienmērīgāk.
Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu
Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!
Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm
Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.
Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi
Recepte pavisam vienkārša – krāsnī apcepti kartupeļi, burkāni un sīpoli eļļā. "Kad nav ideju, ko pagatavot vakariņās, bet ēst gribas ļoti, veikalā nav būts – jāiztiek ar to, kas ir mājās," raksta Gundega savā pieteikumā Tasty.lv vakariņu recepšu konkursam.
Piparkūku un biezpiena krēma tornīši pie tējas tases
Pie durvīm pēc stundas klauvēs ciemiņi, varenu kūku cept nav laika, bet kaut ko saldu pie tējas vai kafijas jāpasniedz? Nesatraucies, ir garšīga un viegli pagatavojama ideja – piparkūku un biezpiena krēma tornīši! Tik vienkārši un ātri, un visas nepieciešamās sastāvdaļas atradīsi tuvējā piemājas veikaliņā. Čiks un gatavs!
Piparkūku un putukrējuma kārtojums – izsmalcināts deserts svētkiem un ikdienai
Vēlies pagatavot mājās desertu gluži kā restorānā, kas izdosies pat iesācējiem? Mums tev ir piedāvājums! Piparkūku, putukrējuma un blendētu aveņu kārtojums glāzītē būs pareizā izvēle ne tikai darbdienām, bet arī kādiem īpašiem svētkiem. Ņemot vērā krāsu tonalitāti, lieliski iederēsies uz Latvijas dzimšanas dienas klāto svētku galdu. Un, protams, arī Ziemassvētkos, jo piparkūkas taču ir šo svētku galvenais gardums!
Piparkūku siera kūka svētku noskaņā
Ja mājās palicis daudz neapēstu piparkūku, tad, lūk, ideja, kā tās gardi izmantot – pagatavojot siera kūku. Gan turpināsies svētku noskaņa, gan būs jaunradīts un neparasts kārums, ar ko pamieloties. Recepti savā "Instagram" kontā "Ēdam skaisti" iesaka autore Māra Ziemele.
Piparkūku siera kūka
"Man ir kūka! Katra nākamā, ko uzmeistaroju, ir arvien labāka, bet šī ir vislabākā! Ar "Selgas" cepumiņiem, ar "Laimas" piparkūkām un dzērveņu zapti," tā savas kārdinošās piparkūku siera kūkas recepti piesaka Elīna Krišjāne Gustsone.
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Mājās sautēti kāposti svētku galdam
Ja vēlies svētkos cienāt savu ģimeni ar latvisku ēdienu, tad neatņemama sastāvdaļa noskaņas radīšanai ir štovēti kāposti. Tos pagatavot ir pavisam vienkārši, toties svētku atmosfēra piepildīs tavas mājas. Recepti iesaka Kārlis Nelsons no ēdināšanas uzņēmuma "Krimulda".
Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes
Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.
Ātrie biezpiena rausīši
Biezpiena rauši ir Jāņu laika etnogrāfiskais saldais ēdiens, kas pieminēts par latvju dainās, tomēr mūsdienās tie nepelnīti aizmirsti. Steidzīgajiem mūsdienu līgotājiem ''Elvi'' piedāvā ātru un viegli pagatavojamu biezpiena rausīšu recepti – šī deserta pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr pats ēdiens noteikti iepriecinās Jāņu bērnus un ātri vien pazudīs kārajās mutēs.
Medus rauši
Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.
Tikai 5 sastāvdaļas: rupjmaizes un šokolādes cepumi
Izrādās, latviskā rupjmaize lieliski sader ar tumšo šokolādi. Lai par to pārliecinātos, izcep gardus cepumus, kuru sastāvdaļas atrodamas teju katrā virtuvē. Glīti iesaiņoti, cepumiņi būs lieliska dāvana kādam saldummīlim vai ārzemju draugiem.
Cūkgaļas cepetis ar štovētiem kāpostiem
Neviens svētku galds nav iedomājams bez garšīga, sulīga cepeša. Tāpēc "Double Coffee" piedāvā pārbaudītu cūkgaļas cepeša recepti, kas noderēs svētku maltītei. Šefpavārs ir pārliecināts, ka garšīgākais cepetis ir no cūkgaļas kakla karbonādes, bet sulīgāku to padara plānā ādiņa, kas cepšanas laikā pārtop par kraukšķīgu garoziņu.
Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā
Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.
Lēni gatavots cūkgaļas šķiņķa cepetis ar sidru un medus-sinepju glazūru
Svētku vakariņu karalis – cūkgaļas šķiņķa cepetis, kas sutināts sidrā un pārsvērsts ceptā gaļas kukulītī ar kraukšķīgu virskārtu. Darbiņš laikietilpīgs, bet būs visu pūļu vērts. Izvēlies gatavošanai tādu cūkgaļas šķiņķa gabalu, kam zem ādas ir krietns tauku slānītis, jo tad glazēto virskārtu izdosies iegūt pavisam krāšņu.
Vīra recepte zoss cepetim
Vīra receptē zoss cepeti pasniedz ar zoss pildījumu(āboliem), brūkleņu zapti un ceptiem kartupeļiem.
'Silķe kažokā' svētku galdam
'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.
Ziemīgais lasis
Gabaliņš laša rūpējas ne tikai par vajadzīgajām omegām, bet arī par mazu, greznu gastronomiskās baudas brīdi. Svētku noskaņās arī lasis no vieglās vasaras versijas, kur pietika ar citrona šķēlīti, pipariem un glāzi baltvīna, kļūst garšās bagātīgāks, un tādu var baudīt arī kādu sarkanvīnu.
Krāsnī cepta Ziemassvētku karpa ar kartupeļiem
Krāsnī cepta karpa – garda ikdienai, bet noteikti iederēsies Ziemassvētku mielastā. Recepti iesūtījusi Kārļa mamma.
Sulīgs, sālī cepts lasis svētku galdam
Pavisam vienkārši pagatavojams, bet ļoti sulīgs un gards sālī cepts lasis. Izcils rezultāts bez īpašas piepūles un laikietilpīgiem sagatavošanas darbiem.
Sulīgākā ceptā vista universumā
Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!
Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem
Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.
Neaizmirstamā klasika – uzkoda ar mazsālītu lasi
Lašmaizītes patiesi ir neizbēgama klasika ne uz viena vien svētku galda, taču arī šo klasiku var pasniegt kā oriģinālāk, un šajā gadījumā maizcepums ir kā radīts šādam eksperimentam, kas nepavisam neliks vilties. Arī šajā receptē var vadīties pēc garšu kārpiņu labpatikas un izmantot gan rudzu, gan arī sēklu un jūras sāls "Selga Nature" maizcepumus.
Gardā medus kūka
Medus kūka, kas ir patiesi mitra, ar krējumu bagāta un gardām medus biskvīta kārtām. Un tās pagatavošana neaizņems visu dienu.
Ātrā medus kūka soli pa solim
"Mana pirmā medus kūka, ko gatavoju, bija laikietilpīga un sarežģīta, bet šī ir pagatavojama uz ātru roku – tā teikt, slinkais variants," pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē
Kad runa ir par ceptām karbonādēm, tad prātā nāk tikko kraukšķīgi apcepta karbonāde, kas tā vien kūst mutē. Bet labs labu nemaitā – kā būtu ar karbonādi krēmīgā mērcē? Mmmm... Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē novērtēs ikviens karbonāžu cienītājs!
Karstā siera mērce ar dillēm
Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.
Bešamel mērce jeb baltā mērce
Pamatrecepte klasiskajai baltajai jeb Bešamel mērcei, kuru pazīst visā pasaulē un izmanto ne tikai daudzu un dažādu ēdienu pasniegšanai, bet arī kā sastāvdaļu sacepumos un kārtojumos.
Brūnā mērce
Brūnā mērce gardam aizdaram.