Šķiet, daudziem pazīstama bērnības smarža ir tikko no krāsns izņemti speķa pīrādziņi, tik zeltaini brūni, spīdīgi un pufīgi, ka siekalas saskrien mutē no skata vien. Un garša, ak, tā kārdinošā garša! Skaidrs ir viens – pīrāgiem Ziemassvētkos uz galda ir jābūt. Pīrādziņi klātesoši visos dienas laikos – svētku rītā pie brokastu tējas, pēc kārtīgas izdauzīšanās sniegos, lai atgūtu spēkus, un vakarā, lai iesildītos brangajam svētku mielastam.
Tāpat kā transformējušās mūsu virtuves – no mūra krāsnīm lauku mājās līdz elektriskajām cepeškrāsnīm dzīvokļos –, mainījušās ir arī pīrāgu mīklu un pildījumu receptes. Taču kopīgs tām visām ir viens: labi daudz miltu. Savs labums ir arī tam, ka šobrīd iespēja izvēlēties no visdažādākajām receptēm, jo viegli atrast tādu, kas pa spēkam ikvienam.
Ja rauga mīkla ir tava stihija, izvēlies gatavot klasiskos rauga mīklas pīrāgus, kuru pagatavošanai izmanto sauso raugu, svaigo raugu vai iepriekš sagatavotu ieraugu. Silts ieteikums ir sekot receptei un neimprovizēt – svarīgi ievērot gan to, cik siltam jābūt pienam vai ūdenim, kurā raugs iejaukts, gan sastāvdaļu temperatūrām un mīklas jaukšanas un raudzēšanas kārtībai. Lai viss ietu kā pa diedziņu, noderēs rauga mīklas gudrības, par kurām "Tasty" jau savulaik esam rakstījuši.
Tie, kuriem patīk ieklausīties latviešu tautas ticējumos, var likt aiz auss dažas gudrības. Piemēram, ja raugs saņemts no kaimiņiem vai kāda cita labvēļa, nevajag teikt "paldies", citādi mīkla nerūgs. Tāpat, nesot raugu no veikala, nedrīkst skatīties atpakaļ – arī tad mīkla nerūgs. Kad tikts līdz rauga iejaukšanai mīklā, jāsmejas – tad labi rūgs!
Rauga mīkla gan nav vienīgais veids, kā pagatavot garšīgus pīrādziņus. Par leģendāru nu jau kļuvuši kausētā siera mīklas pīrādziņi, kas tiešām izdodas. Mīklu var pagatavot arī no kefīra vai paniņām, kas palīdzēs tai būt pufīgai. Un vienmēr var izlīdzēties ar kārtaino mīklu, savīstot pīrādziņus sainītī.
Bez klasiskajiem pīrāgiem svētkos iesakām pamēģināt arī citas variācijas – virteņus jeb vārītos pīrāgus, pannā ceptus pīrādziņus, kas apzeltīti ar eļļas palīdzību, kā arī Latgales kļockas – saldos pīrādziņus krējuma mērcē. Iedvesmai ielūkojies "Tasty" receptēs, ko esam apkopojuši, domājot par svētku galdu. Lai izdodas pufīgi un gardi!
Sāļie biezpiena pīrādziņi
Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd pīrāgi, lai nākamgad būtu daudz pārsteigumu. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā recepti sāļajiem biezpiena pīrādziņiem.
Ošiņu ģimenes speķa pīrāgi
"Garšīgā Latvija" veidotāju Sandras un Valda Ošiņu mājās pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.
Klasiska un vienkārša rauga mīklas recepte
Kad iedomājamies klasisko rauga mīklu, prātā nāk pīrāgu smarža, pašceptās plātsmaizes un citi gardumi, ko baudām gan Jāņos, gan citos īpašos notikumos. Klājot Līgo svētku galdu un gatavojot cienastu viesiem, svarīgi sākt ar izcilas rauga mīklas pagatavošanu. Recepte no "Herkulesa" Cepamakadēmijas "Svētku našķi". Lustīgu līgošanu!
Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem
"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.
Ideālā rauga mīkla pufīgiem pīrādziņiem
Kad no virtuves uzvēdī pīrādziņu smarža, skaidrs, ka svētki ir klāt! Gatavojoties līgošanai, pārbaudītu rauga mīklas recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Druka - Smalkā.
Tradicionālie svētku pīrāgi veselīgākā versijā
Ziemassvētku laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Savu variantu tradicionālajiem svētku pīrāgiem iesaka endokrinoloģe Ieva Tonne un žurnāls "Pie Galda".
Gaisīga mīkla pannā ceptiem pīrādziņiem un to pildījumu varianti
Šī pufīgā mīkla ir ideāli piemērota gan belašiem, gan pannā ceptiem pīrādziņiem ar dažādiem pildījumiem. Pārbaudītu mīklas recepti, kas uzieta interneta vietnē "Ovkuse", iesaka Kristīne Ļūļa.
Virteņi jeb vārītie pīrāgi ar biezpiena un gaļas pildījumu
Virteņi – sālsūdenī vārīti pīrāgi ar biezpiena, zaļumu un kūpinātas gaļas pildījumu – ir ļoti garšīga un vienkārša, bet nepelnīti piemirsta recepte, ko "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" atgādina Gita Kučinska.
Lēta rauga mīkla īpaši pufīgiem pīrādziņiem
"Mēdz teikt, ka tieši slinkums virza pasaules progresu. Šo apgalvojumu var attiecināt arī uz to, kā radās šīs mīklas recepte. Kāda lietainā brīvdienā gribēju piesildīt māju ar pīrādziņu aromātu, bet konstatēju, ka pa rokai nav ne olu, ne sviesta paciņas, ne skāba krējuma, ko parasti biju radusi izmantot rauga mīklas gatavošanai. Nolēmu eksperimentēt, mīklas gatavošanai izmantojot produktus, ko izdevās "sakasīt" ledusskapī un virtuves skapīšu krājumos. Rezultāts izdevās vairāk kā pārliecinošs, jo speķa pīrādziņi no šīs mīklas sanāca ļoti mīksti un pufīgi, bet ābolu plātsmaize – īpaši sulīga, turklāt bez liekiem tēriņiem," tā savu rauga mīklas recepti piesaka Antuanete.
Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes
Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.
Ātrie svētku pīrādziņi bez raudzēšanas
Ātri pagatavojami pīrādziņi bez raudzēšanas gardam svētku mielastam.
Rauga mīkla ar sauso raugu un margarīnu
Vienkārši pagatavojama rauga mīkla noderēs gan pīrāgiem, gan citiem gardumiem.
Ātrie kefīra mīklas pīrādziņi
Šī recepte noderēs tad, kad negribas raudzēt mīklu, bet ļoti kārojas gaļas pīrādziņus. Tajos var pildīt jebko, līdzīgi kā rauga mīklas pīrādziņos. Šoreiz izmantosim ceptu malto gaļu.
Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr
Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!
Latgales kļockas – leģendārs saldēdiens
Latgales kļockas ir saldēdiens, ko Krāslavas un Aglonas pusē pasniedz visos svētkos. Daudzi šo saldēdienu atceras kā Latgales lielāko gardumu! Īsto garšu droši vien var dabūt tikai Latgalē, tomēr pamēģināt pagatavot vajag, lai kur mēs būtu, vai ne?! Pārāk jau nu gards izklausās un izskatās šis saldēdiens! Latgales kļockas pagatavoja un recepti iesaka Aina Gatavo.
Maltās gaļas pīrādziņi no gatavā maisījuma
Maltās gaļas pīrādziņi no gatava mīklas maisījuma.
Ātrā rauga mīkla ar saldēšanu īpaši mīkstiem pīrāgiem
Šīs mīklas priekšrocība ir tāda, ka tā ir ātri pagatavojama un atkrīt ilgā mīcīšana un raudzēšana, turklāt pīrāgi un citi no mīklas gatavotie kārumi ilgi turas mīksti.
Ātrie pīrādziņi no treknās krējuma mīklas
Ātrie pīrādziņi ar krūtiņu svētkiem un ikdienai.
Uz pannas cepti 'ātrie' pīrādziņi
Ja līdz svinēšanai atlicis vēl daudz darbiņu, ko izdarīt, piemēram, māju sakārtot un eglīti izrotāt, tomēr svētku garšu un smaržu vēlies sajust, pagatavo "ātros" pīrādziņus uz pannas. To pildījumam vari izmantot to, kas atrodams ledusskapī un ko sirds kāro, gardi būs arī ar kādu džemu vai āboliem un kanēli. Sāļo pīrādziņu recepti iesaka gardēde Ieva Meldere.
Viltotie buljona pīrādziņi bez gaļas
"Izpētīju daudzas vegāniskas "sausage rolls" jeb desu ruļļu receptes un rezultātā iznāca mana vidējā recepte. Ēdāji teica, ka garšojot pēc buljona pīrādziņiem. Pati esmu sajūsmā, tādus tagad cepšu regulāri. Lūk, te ir uzskatāmi redzams, kā pīrādziņus sarullēt un sagriezt!" recepti, kas noderēs gan ikdienai, gan svētku reizei, iesaka recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Ātrie sviesta mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
"Pīrādziņi ar malto gaļu, kāpostiem un sīpoliņiem, kas garšo gluži kā omītes ceptie! No ātrās sviesta mīklas gatavoti, tie sanāca maigi, mīksti un sulīgi. Tagad cepu pīrāgus tikai pēc šīs receptes," skaidro garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Elementārie rauga mīklas pīrādziņi ar kūpinātas gaļas pildījumu
Pīrādziņi no šīs vienkārši pagatavojamās mīklas izdodas mīksti kā pūpēži un pufīgumu nezaudē arī nākamajā dienā, atklāj vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere. Varēsi iztikt bez stundām ilgas mīklas raudzēšanas un ķēpāšanās ar pīrāgu formēšanu - satin rullītī un liec uz plāts!