sautējums sīpoli rīsi maltīte vakariņas
Paldies, decembri, par rasoliem, cepešiem, piparkūku kalniem un siltu sasēšanos ap svētku galdu kopā ar mīļajiem, un atā! Sveiks, janvāri! Lai gan gadumijas atkusnis šķita pavisam aizdzinis ziemu prom, tā būs atpakaļ – no sildošiem sautējumiem un zupām vēl tik ātri neatvadīsimies. Bet kā vēl garšo janvāris?

Jāatzīst, ka pēc Ziemassvētku izēšanās pilnajām dienām, kādu laiku karbonādes un gruntīgus gaļas ēdienus tā īsti negribas redzēt. Labāk, lai tad tās ir zupas un sautējumi, kas bagātināti ar krietnu tiesu dārzeņu un graudaugu balansam. Saldumus šomēnes atstāsim otrajā plānā, taču pavisam bez tiem neiztiksim – kaut kur virtuves augstākajos plauktos vēl paslēpušās piparkūkas, kuras pārvērst kādā vienkāršā desertiņā (nostalģiskām atmiņām par aizgājušo mēnesi).

Vēl janvārim, manuprāt, piestāv maizes zupa – tajā savu slavas brīdi piedzīvo žāvētie augļi un ogas, kas laikā, kad veikalos nav vietējo labumu, ir tīri labs veids, kā tos nobaudīt. Mūsmājās gan janvāris paies popkorna zīmē, jo mazākajiem saimniecības pārstāvjiem salavecis zem eglītes sagādāja "īstu popkorna taisāmo mašīnu" – ar mammas gādību jāizmēģina uzpaukšķinātajiem kukurūzas graudiņiem piešķirt saldās karameļu garšas notis.

Vai esat pamanījuši sociālajos tīklos klejojošo "viltoto suši groziņu" recepti, kas izskatās pēc mafiniem? Šī būs ideālā recepte, kuru pamēģināt tiem, kas dievina karstos suši, bet neprot uztapināt mājās suši rollus.

"Janvārī mēdz uzpeldēt morālās "paģiras" par gada nogales izēšanos un drēbēm, kas kļuvušas par šauru, tādēļ gribas sevi ierobežot. Taču ar to kontrastē laikapstākļi, jo janvāra salos tīri organiski nepieciešams sildīties ar zupām un sautējumiem," bilst "Delfi" žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa. Un nevar nepiekrist – nereti tieši janvārī dzimst apņemšanās sakārtot ēdienkarti, padarīt to vieglāku un veselīgāku.

"Tāpat kā citi, es bieži apņemos šogad ēst veselīgāk, bet attopos pie čipsu pakas, jo man garšo gurķi un tomāti, bet šajā laikā šie dārzeņi veikalos ir dārgi un diezgan negaršīgi. Tad nu, ja taisu salātus, vairāk sanāk ēst burkānu, kāpostu un biešu salātus. Kā arī janvārī, svētku iedvesmota, mēdzu gatavot pupiņu salātus. Tur gatavoju savu veģetāro ātro versiju – pupiņas, marinēti gurķi, svaigi gurķi, puravi, majonēze un krējums, obligāti ar melnajiem pipariem," par savu janvāra garšu stāsta Dita Vinovska, "Delfi" žurnālu satura redaktore.

Dita arī piebilst, ka janvāris saistās ar taupīšanu, jo maciņš krietni patukšots svētkos. Tāpēc jāgatavo lēti ēdieni, kas neskādēs pārtikas budžetam. Un tieši tādi ir gan peltie, gan cildinātie roltoni – lietpratējs tos mācēs pārvērst izcilā garšas baudījumā.

"Manuprāt, janvārim piestāv zupas – sātīgs, aromātisks siltums. Tās ir piemērojamas dažādām gaumēm un vajadzībām, gan tievētājiem, gan pikantu ēdienu mīļotājiem, gan klasiskās virtuves cienītājiem. Un neslēpšu – vienkārši pagatavojamās zupas ir brīnišķīga iespēja saimniecei nedaudz atvilkt elpu pēc svētku galda klāšanas maratona," pastāsta Zane Stroda, foruma "Cālis" komentāru moderatore. Turklāt vecais labais, ilgi vārītais vistas buljons nepelnīti aizmirsts – tas noderēs gan, lai stiprinātu spēkus slimības laikā, gan atveseļošanās laikā.

"Tūrismagids.lv" redaktorei Agnesei Ģērmanei janvāris ir slinkošanas mēnesis: "Ārā vēl auksts, bet mājās gribas siltumu, tādēļ ne reizi vien tiek ieslēgta cepeškrāsns. Mīļākais ēdiens, ko iemest cepeškrāsnī, ir pica – obligāti ar pašas gatavotu mīklu un mērci, ko saucu par "bigmaka" mērci (majonēze plus kečups) un dažādu sieru un nedaudz citu piedevu – mazliet salami, citreiz bekons, vienmēr tomāti un halapenjo."

Neatkarīgi no tā, vai janvārī esi apņēmies ēst veselīgi, taupīt, tukšot ledusskapja un pieliekamā krājumus, pa kādai receptei sev atradīs ikviens. Tāpēc šomēnes ļaujies dažādībai, uzņem vitamīnu devu no kāpostiem un burkāniem, nesmādē taupītāju iecienītos kartupeļus un roltonus, ja ļoti gribas. Un neaizmirsti stiprināt garu ar kādu zupu vai sautējumu – lai garšīgs gada pirmais mēnesis!

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Foto: DELFI

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie karsto suši 'mafini'

Foto: Nikola Leite

Šie kumosa lieluma rīsu "mafini" pazudīs no galda dažu minūšu laikā! Bet tas tikai apliecinās to, ka ģimene tos godam ir novērtējusi. Katrs kumoss ir debešķīgs, tāpēc ceram, ka šo recepti izmēģināsi arī tu, jo nošaut greizi nu nekādi nevar!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sautējums ar sakņaugiem un tomātiem

Foto: Publicitātes foto

Gada siltāko un gaidītāko svētku laiks rit pilnā sparā. Ģimenes kopā sanākšana, eglīte, kopīga svētku galda klāšana un gaisā virmojošais maltītes aromāts ir vien dažas no sastāvdaļām, kas uzbur svētku sajūtu. Lai ikviena ģimene varētu pagatavot restorāna cienīgu maltīti budžeta ietvaros, šefpavārs un "Maxima Latvija" garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās recepšu idejās, kuras būs pa spēkam pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Pufīgās bumbieru un banānu pankūkas

Foto: DELFI

Kad augļu groziņā aizkavējušies padzīvojuši bumbieri un banāns – laiks tapināt saldenas pankūciņas. Turklāt augļi būs tik saldi, ka var nepievienot papildu cukuru.

Lasīt vairāk

Šķiņķa karstmaizes ar dzērveņu ievārījumu

Foto: Shutterstock

Gaļa, siers un ievārījums – šķietami nesavienojamais satiekas pavisam gardās brokastu karstmaizītēs.

Lasīt vairāk

Viltotie kāpostu tīteņi cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Vienkārši, garšīgi un pagatavojami bez pūlēm – viltotie kāpostu tīteņi, kas gatavoti cepeškrāsnī. Lieliska maltīte ar kāpostiem, malto gaļu un tomātiem savā sulā, gan ikdienai, gan svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Ātrā četru sieru pica

"Recepte tam brīdim, kad ļoti vēlies pagatavot picu, bet nevēlies ilgi gaidīt, kamēr rauga mīkla pagatavosies. Izmēģini "crisp&thin" ātri pagatavojamo picas mīklu bez rauga. Tikai četras sastāvdaļas – milti, silts ūdens, sāls un olīveļļa," recepti iesaka "Recepšu kolekcionārs" radītāja Sintija Mikanovska-Mikalovska.

Lasīt vairāk

Jaunā gada soļanka ar piecām gaļas zortēm un divu veidu gurķīšiem

Foto: DELFI

Man jau gadus desmit ir tradīcija 31.decembrī izvārīt lielu katlu ar soļanku. Tādu riktīgu - ar dienu iepriekš sagatavotu buljonu, divu veidu gurķīšiem un piecām gaļas zortēm. Tad 1.janvārī nav jāzīlē veikalu darba laiki un atliek tikai izpētīt TV programmu, lai uzzinātu, kurā kanālā rāda "Ar vieglu garu!".

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa sacepums ar sieru un krējumu

Foto: Shutterstock

Plānās šķēlītes sacepti saldie kartupeļi, kurus apskauj burbuļojošs saldais krējums un izkusis siers. Saldo kartupeļu sacepums garšīgs būs tāpat, bet noderēs arī kā piedeva gaļas ēdieniem kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Popkorns sāļās karameles glazūrā

Foto: Shutterstock

Daudziem kino seanss nav iedomājams bez popkorna kraukšķināšanas, un no šīs vājības nevajag atteikties arī mājas kino vakaros. Lūk, recepte dievīgi gardam popkornam, kas garšos nesalīdzināmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto jau gatavo kraukšķi!

Lasīt vairāk

Apgāztā banānu kūka bez glutēna

Ar banāniem ir kāda mistika – reizēm tie pazūd no mājas zibensātrumā, bet gadās arī tā, ka kāds auglis aizķeras virtuvē uz ilgu. Mizai kļūstot aizvien brūnākai, arvien samazinās arī iespēja, ka tas tiks apēsts "parastā" veidā.

Lasīt vairāk

Vieglie krabju salāti tiem, kuri nevēlas pārēsties

Pirmssvētku un svētku laikā acis grib nogaršot visu, prāts nepretojas un beigu beigās attopamies – esam apēduši tik daudz sātīgu labumu, ka smaguma sajūta puncī aizēno garšu piedzīvojumu. Lai tā nenotiktu, der padomāt, lai svētku galdā būtu arī vieglāki ēdieni, kas ļaus našķoties, bet neliks satraukties par pašsajūtu vai svētku lielajai ballei jau laikus pasūtīto kleitu vai ancuku.

Lasīt vairāk

Īpaši veselīgs citrusu–burkānu kokteilis ar ingveru

Foto: Publicitātes foto

Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu “bumba”, kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un nodrošinās imunitāti pret pavasara vīrusiem! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu).

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Foto: Shutterstock

Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma

Foto: Shutterstock

Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.

Lasīt vairāk

Piparkūku un biezpiena krēma tornīši pie tējas tases

Foto: DELFI

Pie durvīm pēc stundas klauvēs ciemiņi, varenu kūku cept nav laika, bet kaut ko saldu pie tējas vai kafijas jāpasniedz? Nesatraucies, ir garšīga un viegli pagatavojama ideja – piparkūku un biezpiena krēma tornīši! Tik vienkārši un ātri, un visas nepieciešamās sastāvdaļas atradīsi tuvējā piemājas veikaliņā. Čiks un gatavs!

Lasīt vairāk

Piparkūku un putukrējuma kārtojums – izsmalcināts deserts svētkiem un ikdienai

Foto: Linda Raituma

Vēlies pagatavot mājās desertu gluži kā restorānā, kas izdosies pat iesācējiem? Mums tev ir piedāvājums! Piparkūku, putukrējuma un blendētu aveņu kārtojums glāzītē būs pareizā izvēle ne tikai darbdienām, bet arī kādiem īpašiem svētkiem. Ņemot vērā krāsu tonalitāti, lieliski iederēsies uz Latvijas dzimšanas dienas klāto svētku galdu. Un, protams, arī Ziemassvētkos, jo piparkūkas taču ir šo svētku galvenais gardums!

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu un ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.

Lasīt vairāk

Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.

Lasīt vairāk

Siltie kāpostu salāti ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Foto: DELFI

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Atgriešanās studentu kopmītņu noskaņā – populārā 'TikTok' roltonu recepte

Foto: Shutterstock

Šī pārsteidzošā "TikTok" vakariņu recepte tevi atgriezīs kopmītņu laikos! "TikTok" populārais rāmens ir ātri pagatavojamas nūdeles, kas apceptas ar sviestu, ķiplokiem, olu un sojas mērci. Recepte ir patiešām ļoti garda, un garšos arī tiem, kuri uz ātri pagatavojām nūdelēm skatās ar greizu aci (nu, būsim godīgi, citi uzskata, ka no roltona maltītes nav nekāda ēšanas prieka!) Bet dažreiz jau var! "TikTok" entuziasti apliecina, ka šī recepte liks palūkoties uz ātrās pagatavošanas nūdelēm pavisam citā gaismā. Labākā!

Lasīt vairāk

Gardēža 'roltoni' – rāmens ar plaucēto olu un sieru

Foto: DELFI

Kurš gan nezina un kaut reizi mūžā nav ēdis ātri pagatavojamās nūdeles, ko lielākā daļa, neatkarīgi no ražotāja, sauc par "roltoniem"? Ļoti lēti, ļoti ātri un vienkārši pagatavojami, bet, būsim godīgi, nekāda ēšanas prieka. Tajā pašā laikā daudzviet pasaulē šīs nūdeļu zupas ir ļoti populāras un tur tās sauc par rāmenu. Piedāvājam citu variantu, kā pagatavot šo paciņzupu. Ņemšanās ir nedaudz lielāka, laika ziņā – tās pašas 5 minūtes, tomēr rezultāts – mmmmm! Sviests, mīkstais olas dzeltenums un kūstošais siers kopā veido maģisku garšu kombināciju, kas ļauj palūkoties uz "roltoniem" citā gaismā.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini!

Lasīt vairāk

Pica ar desu un bekonu

Foto: Gints Kokins

Šīs lieliskās picas recepti izstrādājis Gints Kokins. Autors to dēvē par veselīga uztura stūrakmeni un pagatavojis ģimenes vakariņām. Taču labām picām ir tā jaukā īpašība, ka tās var ēst jebkurā diennakts laikā. Kurš gan no šādas picas atteiktos arī brokastīs?

Lasīt vairāk

Kovboju kaviārs – pupiņu salāti 'ugunsrijējiem'

Foto: DELFI

Ātri pagatavojams, itin atsvaidzinošs ēdiens no visiem pieejamiem produktiem, kas nereti mēdz būt mājās krājumos – katram gadījumam. Gatavošanas laiks vien 15 minūtes, bet izteiksmīgā garša atraisās ledusskapī, kamēr salāti gaida savu pasniegšanas brīdi. Baudīt var ar kukurūzas čipsiem vai kā piedevu rīsiem, kartupeļiem, grilētai gaļai. Uzmanību! Ēdiens ir ass, vislabāk garšo tiem, kam garšo ugunīgi ēdieni!

Lasīt vairāk

Vienkāršais griķu un biezpiena sacepums

Foto: Shutterstock

Griķu un biezpiena sacepums labi garšos gan tikko no krāsns izcelts, kad to vislabāk baudīt ar vēsu skābo krējumu, gan arī jau atdzisis. Turklāt sacepuma gatavošanai var izmantot arī no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos griķus.

Lasīt vairāk

Foto recepte: superkraukšķīgās kartupeļu pankūkas uzkodām

Foto: Privātais arhīvs

Šīs kartupeļu pankūkas izdodas stingras, superkraukšķīgas un atdziestot saglabā formu, tādēļ tās, gluži kā čipsus vai ķiploku grauzdiņus, var ērti baudīt, pa vienai vien ar pirkstiem ķeksējot no bļodas un mērcējot skābajā krējumā vai kādā pašgatavotā uzkodu mērcē. Ja gaidi ciemiņus, šīs pankūciņas vari celt galdā kā pamatu uzkodām, pārziežot ar siera salātiem, gvakamoli, krēmsieru un lasi, humusu vai dekorējot ar zaļumu biezpienu un gabaliņu siļķes.

Lasīt vairāk

Zupa no visa, kas mājās

Foto: DELFI

Visgardāka zupa parasti izdodas tad, kad šķietami nekā nav. Drusciņ grūbas, drusciņš burkāns, neapēstais gaļas gabals, saskumušais kinzas pušķītis, un lēnāk sāk veidoties bezgala garda, sātīga zupa, ko var ēst vairākas dienas pēc kārtas.

Lasīt vairāk

Vienkāršais gaļas un dārzeņu sautējums vācu gaumē

Foto: Shutterstock

"Pichelsteiner" – tā Vācijā dēvē šo tumīgo, sātīgo sautējumu. Tā pagatavošanai būs nepieciešami dārzeņi un trīs veidu gaļa. Darba gaita ir gaužām vienkārša –visas sastāvdaļas jāsagriež un kārtām jāliek katlā, iztiekot bez papildus taukvielām un produktu iepriekšējas apcepšanas.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!