Aukstie ziemas mēneši, kad mūsu platuma grādos par vietējo augļu un ogu ražu varam aizmirst, ir piemērots brīdis, lai ļautos sezonas piedāvājumam no siltajām zemēm. Veikalu plauktus šobrīd aizņēmuši dažādu šķirņu apelsīni, tāpēc būtu grēks neizmantot, lai savā mājas virtuvē uzburtu ko gardu!
Desertos lielākoties izmanto svaigi spiestu apelsīnu sulu un smalki sarīvētu miziņu, bet rūpīgi izgrieztas sulīgā augļa šķēlītes – kūku dekorēšanai. Sulīgais un saldais citrusauglis ir itin saderīgs ar šokolādi, kā arī paspilgtinās irdenu un gaisīgu miltu biskvītu garšu.
Kā izvēlēties labāko augli veikalā? Negrāb pirmo, kas izskatās skaists. Gatava apelsīna miziņa ir plāna, košas krāsas un ar spirgti svaigu smaržu, norāda vietnes "Real Simple" eksperti. Rokās paņemot, jājūt, ka apelsīns ir "tvirts", pat smagnējs – tas nozīmē, ka auglis būs pietiekami sulīgs. Ja apelsīns ir viegls, tas var liecināt par sausu mīkstumu.
Apelsīnus gan nevajag vērtēt pēc miziņas krāsas – arī tie, kuri vietām ir ar zaļu nokrāsu, var būt pietiekami gatavi un sulīgi. Svarīgākais, lai mizā nebūtu acīmredzamu mīkstu iespiedumu, balta pelējuma pēdas vai sažuvumi. Nopirktos apelsīnus neglabā plastmasas maisiņā, tiem jāļauj "elpot"! Ja apelsīnus pēc iegādes plāno izmantot uzreiz, tos droši var glabāt virtuvē, istabas temperatūrā pat nedēļu. Apelsīnus droši var uzglabāt arī ledusskapī t.s. dārzeņu atvilktnē, lai tie nepārgatavotos un nesabojātos istabas temperatūrā.
Kā saldi pagatavot apelsīnus? Ja tev ir tikai piecas minūtes, apelsīnus pievieno kādam gardam smūtijam, piemēram, kopā ar hurmu. Izcili gards būs šokolādes muss, kam pievienots citrusauglis. No tiem var pagatavot kēksus un gardas kūkas, piemēram, portokalopitu grieķu gaumē. Un suflē, ak gaisīgie apelsīnu suflē! Ielūkojies kādā no "Tasty" apkopotajām receptēm un garšīgi mirkļi garantēti!
Šokolādes un apelsīnu muss
Kad tumšā šokolāde un spirdzīgie apelsīni satiekas vienā gaisīgā desertā – tāds ir šis šokolādes muss! Tikai sešas sastāvdaļas, mazliet palīdzības no miksera, un uzbursi saldu našķi.
Apelsīnu kēkss ar tumšo šokolādi – Džuzepes omes kūka
Šo kūku pirmoreiz nogaršoju lielisku cilvēku kompānijā dzīves baudīšanas vakariņās, kur to bija izcepis viens no viesiem – Latvijas itālis Džuzepe. Tā esot viņa omes recepte, kuru tagad Džuzepe gatavojot ļoti bieži, ik reizi nedaudz paspēlējoties ar papildinājumiem – šokolādi, džemu, riekstiem... Jāteic, ka šis kēkss (vai kūka) bija tik izcils, ka teju katrs no viesību dalībniekiem to pēc tam cepa (un arī atskaitījās kopējā čatā par to, cik izcili izdevies).
Ķirbja un apelsīnu kūka bez baltajiem miltiem un cukura
Gardums, ja vēlies būt augstākajās garšas virsotnēs, bet tai pat laikā pievērs uzmanību uzņemtajām kalorijām. Kūka ir lieliska. Tās vilinošā smarža piepilda virtuvi. Šķiet, ka gatavojot pat nevar sagaidīt, kad tā būs gatava. Tās saulainais un košais izskats uzrunā. Recepti iesaka fitnesa trenere Līga Dziļuma.
Pankūkas 'Suzette' apelsīnu karameļu mērcē
Leģendārās pankūkas "Suzette" apelsīnu karameļu mērcē ir īsta franču virtuves klasika, kas kaut reizi mūžā jānogaršo katram.
Kēkss ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi
Neatkarīgi no tā, cik gardus kārumus iespējams nopirkt veikalos, paša gatavoti našķi vienmēr ir īpaši. Valentīna dienas gaidās kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti neparastam kēksam ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi.
Mango jogurta kūka bez miltiem, cukura un sviesta no Paulas Freimanes
Bezgrēka mango jogurta kūkas recepti kaloriju skaitītājiem iesaka fitnesa zvaigzne Paula Freimane. Kūkas tapšanai soli pa solim vari izsekot lūk, te.
Šokolādes 'brunete' ar augļiem un divu veidu riekstiem
Daudzu iecienīto šokolādes "bruneti", var pagatavot vēl gardākā versijā, masai pievienojot sulīgus augļus un divu veidu riekstus.
Apelsīnu kūka grieķu gaumē – portokalopita
Apelsīnu kūka grieķu gaumē būs īsts dienas prieks cukursaldu kārumu cienītājiem.
'Pavlova' ar aromātisku apelsīnu krēmu
"Īstai "Pavlovai" pēc konsistences ir jābūt nevis viscaur izceptam bezē, bet gan ārpusē kraukšķīgai, drupenai, bet viducī – maigai un zefīrīgai," skaidro receptes autore Diāna Šulce–Palma savā blogā "Gards, ka nenoēsties!".
Apelsīnu krēms kūkām, eklēriem un kēksiņiem
Ja vēlies savu iecienītāko kēksiņu, kūku vai kādu citu konditorejas izstrādājumu papildināt ar neierastākas garšas krēmu, pagatavo šo gardumu, ko gribēsies ēst karotēm vien.
Apelsīnu un marmelādes suflē
Gaisīgs kā mākonis – apelsīnu suflē, kas papildināts ar apelsīnu marmelādi. Turklāt deserta forma būs pavisam neparasta, jo par trauciņiem izmantoti izgrebti apelsīni.
Apgāztā citrusu kūka
Garda apgāztā kūka, lai izgaršotu pēdējos sezonas mandarīnus vai sulīgos apelsīnus. Pasniedz ar kādu karoti putukrējuma vai saldējuma bumbu.
Hurmas un apelsīnu smūtijs ar ingveru
Ja gadījies tikt pie īpaši mīkstām hurmām, tad no šiem augļiem var pagatavot saldenu blendēto kokteili jeb smūtiju. Pievieno mazliet mandeļu piena, kanēli aromātam un dateles saldumam.
Maigā citrusaugļu un zefīru kūka
Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.
Apelsīnu un dateļu mafini
Gardi paniņu un brūnā cukura mīklas mafini, kuriem spirgtumu piedod svaigā apelsīnu sula. Kraukšķīgumam mīklai pievienoti valrieksti, bet saldumam – dateles. Tam visam pa virsu garda pūdercukura un svaigā siera glazūra.
Mandeļu kūka ar apelsīniem
Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.
Apelsīnu un konjaka suflē
Kārdinošs apelsīnu suflē ar nelielu odziņu – konjaku – lieliskam vakariņu noslēgumam. Konjaks piešķirs suflē izteiktu aromātu, turklāt rūgtenā garša katrā kumosā kontrastēs ar svaigo citrusaugli. Sasildīs ikvienu, jo jābauda uzreiz pēc pagatavošanas.
Tvaicēts apelsīnu pudiņš ar marmelādes mērci
Maigs un īsteni ziemīgs deserts - tvaicēts pudiņš ar saulainu apelsīnu marmelādes mērci. Recepte noderēs tiem, kuri meklē jaunas garšas.
Rabarberu un apelsīnu rulete
Šī ir īsti pavasarīga biskvīta rulete ar rabarberu un krēmsiera pildījumu. Saldumu mīlētāji noteikti novērtēs šī garduma pagatavošanā ieguldīto laiku un darbu!
Tostermaizes olā ar grilētiem citrusaugļiem
Ja aptrūkušās idejas brokastu maltītei, iespējams, noderēs šī recepte, kurā senu bērnības kārumu - olā mērcētu un apceptu maizīti papildina neparasti sagatavoti citrusaugļi.
Drupaču pīrāgs ar apelsīnu - biezpiena pildījumu
Ballītei gatavojoties uzcep drupaču pīrāgu ar apelsīnu - biezpiena pildījumu.