Ja īpaša ņemšanās nav prātā, visvienkāršākais veids, kā transformēt kartupeli – iegriezt veselu smalkās šķēlītēs šķērsām (bet ne līdz galam!), lai krāsnī cepot tas atvērtos gluži kā vēdeklītis. Tiem, kas mīl ēdienus "divi vienā", iesakām pamēģināt karbonādes mundierī, kur gaļas gabaliņus cieši ieskauj rīvēti un kraukšķīgi kartupeļi. Atliks vien piegriezt klāt kādus svaigos dārzeņu salātus un labi paēdis būsi atliku likām.
Idejas kartupeļu transformēšanai var aizņemties arī no tuvāku un tālāku tautu virtuvēm. Piemēram, pagatavojot no lietuviešiem nākušo kuģeli (dēvēts arī par kugeli, kūgeli, vai kūģeli) vai kartupeļu desas "vedarai". Nesarežģītu ēdienu piekritēji būs sajūsmā par omleti spāņu gaumē, kuras pagatavošanai pietiks ar vienu pannu. Bet ja brīvdienās laika daudz, virtuvē izpausties var, pagatavojot kartupeļu ruleti, "kotletes", un klimpiņas itāliešu gaumē jeb ņoki.
Tā kā daudzu interesantu kartupeļu ēdienu receptēs nepieciešams tos vārītus samīcīt un pat pagatavot biezenī, noderēs augstāk izceltais špikeris, kurā iztirzātas dažādām maltītēm noderīgākās kartupeļu šķirnes. Der arī atcerēties, ka kartupeļus samīca vai saspiež ar stampiņu un nekādā gadījumā to nedara ar rokas blenderi – tā var izveidoties cietam klīsterim līdzīgas konsistences masa.
Iekārdinājām? Lūk, 17 idejas no "Tasty" recepšu krājumiem, kā garšīgi pārvērst tupeņus līdz nepazīšanai!
Karaliskie krāsnī ceptie kartupeļi ar bekona un siera pildījumu
Skaidra lieta – 100 un 1 kartupeļu recepte katram latvietim ielikta šūpulī. (Kopā ar vienīgo pareizo aukstās zupas recepti un vēl dažām gastronomiski svētām lietām.) Tad nu tā – tagad mums būs 102 kartupeļu pagatavošanas receptes! Šajā kartupeļu receptē Nr.102 ir viss, kas vajadzīgs – rezultātā kartupelim ir kraukšķīga miziņa, maigs un sātīgs mīkstumiņš, sātīgs, aromātisks bekoniņš, pakusis sieriņš, maigi sīvs lociņš pa virsu… Karaliska maltīte!
Kartupeļu omlete spāņu gaumē
Omlete, kuru baudīt kā pusdienās, tā vakariņās – ar krietnu tiesu kartupeļu un mazliet sīpoliem. Recepti piedāvā “Tasty” lasītāja Jana, kura to iemācījusies ceļojuma laikā Spānijā.
Karbonādes kartupeļu mundierī
Virtuve ir viena no radošākajām dzīves telpām. Pat visorganizētākajiem plānotājiem gadās situācijas, kurās nākas improvizēt – piemēram, ja paredzēts cept karbonādes, bet izrādās, ka mūžam izsalkušie pusaudži iztukšojuši olu kastīti, atstājot virtuves varoņdarbiem tikai vienu, turklāt tuvējā bode jau slēgta, tad jādomā citi risinājumi. Tā nu tapa karbonādes kartupeļu pankūkas mundierī.
Recepte no grāmatas: kartupeļu klimpas – ņoki
Latviešiem kartupeļu klimpas, lietuviešiem cepelīni, bet itāļiem – ņoki. Kartupelis ir augstā godā ne tikai pie latviešiem! Arī itāļi to nesmādē un pārstrādā klimpās!
Kartupeļu un speķīša vafeles ar sieru
Jauns veids, kā izmantot kartupeļus, kad šķiet, ka idejas jau aptrūkušās. Piedzīvojums būs ne tikai garšā, bet arī pagatavošanas veidā – lai pagatavotu sāļo, neparasto gardumu, būs nepieciešama vafeļu panna.. Palīgos vari saukt arī bērnus, kuriem cepšana vafeļu pannā liksies aizraujoša. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Kartupeļu-biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni'
Lieliska ideja, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos kartupeļus vai kartupeļu biezputru. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Lietuvas garšas: vedarai jeb kartupeļu desas
Tradicionālās lietuviešu virtuves lepnums – kartupeļu desas jeb vedarai. Šo mūsdienās piemirsto ēdienu parasti gatavoja pēc cūku bērēm. Dažs labs jaunietis pat nav garšojis vai redzējis gatavošanas procesu, kā no kartupeļiem un dradžiem pagatavotais pildījums tiek sapildīts cūkas zarnās un ielikts krāsnī. Šis senais ēdiens bieži tiek dēvēts par gardēžu ēdienu, jo ne katrs to saņemas nogaršot. Vedarai parasti pasniedz kā pamatēdienu ar dradžiem un skābo krējumu.
Krējumā sutinātas kartupeļu klimpas ar biezpiena pildījumu
"Mana vecāmāte saldajā krējumā sutinātas kartupeļu klimpas ar biezpiena pildījumu sauca par leišu klimpām. Tik gardas, ka mēli var norīt!" recepti ar bērnības garšu iesaka mūsu lasītājs Igors Bogdanovs.
Pildīti kartupeļi ar malto gaļu un sieru krēmīgā mērcē
Ja gribas kārtīgi piesiet dūšu, tad ar malto gaļu pildīti kartupeļi krēmīgā mērcē būs īstā izvēle. Recepti iesaka mūsu lasītāja Sanita Ābelīte.
Kartupeļu kēksiņi ar sieru un bekonu
Ar ēdieniem, tāpat kā ar mīlestību, mēdz būt dažādi - vieni dod priekšroku saldiem, citi sāļiem vai pat pikantiem, tādēļ izvēlies savai otrajai pusītei visatbilstošāko. Kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā ideju, kas iepriecinās tos, kuri ar saldumiem ir uz "jūs".
Sātīgā kartupeļu rulete ar cauraudzīti un staipīgu sieru
Ziemā gribas kā sātīga, lai, kā saka, piesietu dūšu. Izmēģināju palutināt savējos ar gardu, vienkāršu un sildošu recepti – variāciju par sāļo ruleti, ko pagatavot varēs ikviens, ja vien mājās ir cepeškrāsns. Mīklu šoreiz aizstāj rīvēti kartupeļi, bet iekšā var tīt, ko vien sirds kāro. Man ledusskapī atradās mājas rukša cauraudzītis un Krievijas siers, ar ko tad arī pildīju ruleti.
Vistas karbonādes zeltainā kartupeļu mundierī
Sulīgas vistas karbonādes zeltaini kraukšķīgā kartupeļu mundierī – tik gardas, ka mēli var norīt!
Soli pa solim: sātīgā kartupeļu rulete ar sieru un šķiņķi
Garda rīvētu kartupeļu rulete, kuras pildījumā kūpināta šķiņķa šķēles kārdinoši mijas ar kūstoša siera tērcītēm, ir nudien izmēģināšanas vērts veids, kā pagatavot ierastos kartupeļus. Recepti iesaka ''Tasty'' lasītāja Nora Dzene.
Soli pa solim: itāliešu kartupeļu klimpiņas ņoki
Ja vienu pēcpusdienu veltīsi "gnocchi" jeb ņoku rullēšanai, varēsi piepildīt vairākas kārbiņas, ko nolikt saldētavā nebaltām dienām. Var pagatavot arī mazāku porciju, vien atceries par proporcijām – ja ņem 100 gramus miltu, jāliek divreiz vairāk kartupeļu un olu daudzums jāmēģina noteikt "uz aci".
Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums
Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.
Kartupeļu plāceņi
Kartupeļu plāceņi cepami uz pannas, cepeškrāsnī vai pat uz ugunskura folijā, uz grila. Garšos labi jebkurā pagatavošanas veidā.
Čaganās olu–kartupeļu kotletes
Čaganas olu–vārītu kartupeļu kotletes, ko ēd pusdienās ar piedevām vai vienkārši liekot uz maizes.