Turklāt, ja veikalā izdodas nomedīt veselu akcijas vistu, no lielā putna izdosies pagatavot pat vairākas maltītes. Tas būs labs un lēts veids, kā novārīt dievīgu vistas buljonu (tas noderēs gan zupām, gan risoto), iegūt gaļiņu zupas papildināšanai un citiem ēdieniem, kur nepieciešami vistas gaļas kumosiņi. Līdzīgi ir ar brangām vistas kājām, piemēram.
Izvārīt vistas buljonu pašam nav nemaz tik sarežģīti – jāsagatavo liels katls, kurā vispirms apbrūnina izvēlētos vistas gabaliņus nelielā daudzumā taukvielu, apkaisa ar sāli un pipariem, pieliek veselu sīpolu, burkānu un pārlej ar aukstu ūdeni. Sāc vārīt, un brīdī, kad ūdens burbuļo, samazini plīts liesmiņu, lai vistas buljons vārās aptuveni pusotru stundu. Vārīšanas laikā ar putu karoti nosmeļ pelēkās putas, lai buljons būtu dzidrāks.
Iegūto buljonu pēc tam nokāš ar sieta palīdzību un izmanto, lai pagatavotu zupu. Ja paliek pāri – salej kādā traukā vai "zip-lock" maisiņā un sasaldē. Tad gards buljons vienmēr būs pa rokai. Tas pats attiecas uz buljonā izvārīto gaļu – cik vien vari, noskrubini no kauliņiem. Ja sapratīsi, ka, piemēram, no veselas vistas vārīšanas gaļa iegūta tiešām daudz, arī to vari sasaldēt pa porcijām.
Lūk, vistas zupas komponenti, kas padarīs tās garšu īpaši bagātīgu:
Sviests – ja gatavošanas sākumā zupā izmantotos vistas gabaliņus apcepsi sviestā, kam pievienota drusciņa eļļas, zupas garša jau startā būs aromātiskāka.
Dažādi dārzeņi – trīs ir lieliski, četri un vairāk būs vēl labāk. Arī dārzeņus, pirms pārliet ar ūdeni, vispirms nedaudz apcep. Turklāt tikai iegūsi, ja klasiskajam trio – sīpols, burkāns, kartupelis – pievienosi arī puravu, seleriju, kādu rāceni, papriku, lai zupa košāka un gardāka.
Lauru lapa un citi kaltēti vai svaigi garšaugi – kaltētos garšaugus katlā liec jau pašā sākumā, lai kopā ar garšvielām un dārzeņiem izkarsējas, bet pēc tam vārās buljonā. Bet svaigus garšaugus, piemēram, pētersīļus pieber neilgi pirms zupas pasniegšanas.
Vistas izgriezumi, kuros ir kauli, – tieši kauli piešķir vistas zupai tās bagātīgo garšu, buljonam nepieciešamo aromātu un nianses, kā arī tauciņus un vērtīgo kolagēnu. Neizvēlies vistas krūtiņu ar ādu, bet gan šķiņķīšus, kājas vai pat veselu vistu. Vismaz stundu vārot buljonu, pēc tam varēsi gaļiņu noskrubināt no kauliem, lai sabērtu atpakaļ zupā.
Piena produkti – piens, kausētais siers, saldais krējums ir tie piena produkti, kas padarīs zupu īpaši krēmīgu un gardu. Ja skaiti kalorijas, izvēlies liesu pienu, ko nedaudz pieliet zupai. Ja patīk treknākas zupas, nekautrējies pielikt dažas ēdamkarotes kausētā siera, kas zupu padarīs pasakainu.
Svaigi spiesta citrona sula – ja ir viena lieta, ko varam aizgūt no grieķu mākslas gatavot vistas zupas, tad tā ir šī sastāvdaļa. Citrona spirgtums piešķir zupai svaiguma garšu, nepadarot to smagnēju.
Kad apņemšanās gatavot ir, laiks izvēlēties, kādu īsti vistas zupu gatavot – klasisku, ar klimpiņām, varbūt kaut ko Āzijas gaumē? Un vēl jau ir citrusīgā grieķu variācija vai tāda, kurā arī grūbas. "Tasty" recepšu vācelītē atradīsi to, kas der tieši tavām vajadzībām, – lai izdodas gardi un spēcinoši!
Bērnības klasika – vistas zupa ar makaroniem
Kad bērnības atmiņas uzvirmo, siltuma sajūta parādās, bilde ir un garša arī tepat vien uz mēles galiņa stāv, tad atliek vien zvans omei ar vārdiem: "Lūdzu, pastāsti, kā pagatavot makaronu zupiņu." Tad ir garā nopūta, ka tas jau tik ātri izstāstāms nemaz nav, bet, lai es ņemot papīru un rakstot. Skaidrs ir tas, ka šī zupiņa ir visu pūļu vērta – gan, lai klausītos omītes instrukcijā teju stundu, gan, lai pagatavotu pašgatavotu buljonu.
Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm
Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?
Ātrā vistas-tomātu zupa ar pupiņām kaloriju skaitītājiem
Figūrai draudzīgā vistas zupa ir pagatavojama nieka 30 minūtēs, turklāt bez liekas trauku ķēpāšanas, jo visas sastāvdaļas tiek apceptas, sautētas un vārītas vienā katlā. Liesa gaļa, svaigi dārzeņi, aromātiski garšaugi – bez garšas pastiprinātājiem un citām liekām piedevām – šī sātīgā un gardā zupa būs lielisks palīgs tievētājiem. Tā ir bagāta ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, C vitamīnu un dzelzi, kas palīdzēs stiprināt organismu un izvadīt toksīnus. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".
Iebiezinātā vistas zupa bulgāru gaumē
"Ļoti garšīga vistas zupa bulgāru gaumē. Tās noslēpums slēpjas zupas iebiezināšanā," skaidro mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Krēmīgā vistas un citronu zupa grieķu gaumē
Nebūs melots, sakot, ka vistas zupa ir iecienīta visā pasaulē – katrā valstī ir savi šī ēdiena gatavošanas knifi. Šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot "avgolemono" – krēmīgu, sātīgu un ļoti gardu vistas virumu grieķu gaumē.
Vistas zupa ar rīsiem un omletes strēmelītēm
Rudens komforta ēdienkartes hits – garda un sildoša vistas zupa ar rīsiem un maigām sulīgas omletes strēmelītēm. Recepti iesaka garšīgās feisbuka lapas "Marikaroseberg" autore Marika Roseberga.
Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju
Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.
Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma
Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.
Ātrā vistas zupa ar rīsiem, lēcām un kausēto sieru
Tumīga, sātīga un ātri pagatavojama vistas zupa, kas ir kā radīta auksto ziemas dienu vakariņu reizei. Ja vēlies, lai zupiņa ir īpaši sildoša, pievieno tai kapātu čili, čili pulveri vai čili pārslas.
Liesā vistas zupa ar Briseles kāpostiem
Pusstundas laikā pagatavojama un liesa zupa no vistas filejas un košiem, sulīgiem dārzeņiem.
Ātrā siera, šampinjonu un vistas zupa
Ātrā siera – šampinjonu zupa pagatavojama 25 minūtēs, turklāt gana sātīga, pateicoties sieram un vistas filejai.
Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē
Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.
Puravu un vistas zupa ar kokosriekstu pienu
Vienkārša vistas, lēcu un puravu zupa ar kokosriekstu pienu. Biezākai konsistencei zupai pievieno arī svaigas spinātu lapiņas.
Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām
"Šī viistas buljonzupas un klimpu recepte varbūt šķiet nedaudz ķēpīga, tomēr tā ir salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt ļoti spēcinoša. Laiku pa laikam mēdzam vakariņās tādu uzvārīt," par gardo zupu stāsta Tasty.lv vakariņu recepšu konkursa dalībniece Inga.
Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu
Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.
Asā vistas zupa meksikāņu gaumē ar kukurūzas čipsiem
Zupa asu ēdienu mīļotājiem, lai gan, pievienojot čili pavisam nedaudz, tā garšos arī tiem, kas nav uz "tu" ar čili.
Vistas zupa ar sausmaizīšu klimpām
Karsta un sildoša vistas zupa ar gardu piedevu – maizīšu klimpām jeb frikadelēm. Zupas gatavošana gan prasa pacietību, taču rezultāts ir tā vērts – paša izvārīts, kārtīgs buljons. Ideāli garšos kādā vēsākā rudens dienā pie pusdienu vai vakariņu galda.
Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām
Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām garšo gan lieliem, gan maziem.
Vistas buljonzupa ar grūbām
Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.
Cāļa zupa ar dārzeņiem un makaroniem
Ātri pagatavojama vistas zupa ar dārzeņiem un makaroniem. Patiks mazajiem gardēžiem!
Vistas zupa ar papriku un valriekstiem
Smeķīga vistas zupa ar papriku un valriekstiem.
Vistas zupa ar putraimiem, kukurūzu un ingveru
Zupa ar vistu un ingveru būs sātīga pusdienu un vakariņu maltīte.
Siera - vistas un dārzeņu zupa
Siera - vistas un dārzeņu zupa un būsi sātīgi ieturējies.
Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru
Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.
Vistas zupa austrumu gaumē
Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!
Vistas un zaļo pupiņu buljonzupa taizemiešu gaumē
Recepte tiem, kuriem apnikušas ziemas ķirbju krēmzupas – siltas vēsmas no Taizemes. Izteikta zupa Āzijas gaumē, kurā ir gan rīsu nūdeles, gan ingvers, gan taizemiešu virtuvei tipiskā zivju mērce.
Vistas zupa ar nūdelēm ķīniešu gaumē
Vistas zupa ar nūdelēm – variācija par ķīniešu zupām.
Vistas buljonzupa ar omletes gabaliņiem
Vistas buljonzupa, kas papildināta ar maigiem omletes gabaliņiem - pamēģini, ko jaunu un iepatiksies.
Ātrā vistas zupa ar tomātiem un pupiņām
Pikanta un sātīga vistas zupa ar tomātiem un pupiņām.
Vistas un makaronu zupa
Ikdienas, ātrā vistas un makaronu zupa.
Vistas buljona krēmzupa
Mazliet citādāka krēmzupa, kas pagatavota no iepriekš novārīta buljona un piena. Īpaši sasildīs aukstajās dienās, kad nomoka drebulis.