Kā krēmzupas pagatavot patiesi ātri? Ņem talkā saldētos dārzeņus, konservētus pākšaugus, karstu ūdeni un buljona kubiņu. Tā ietaupīsi laiku, ko parasti velti dārzeņu mizošanai un griešanai, cepšanai un vārīšanai. Zibenīgi pagatavojamas ir, piemēram, tomātu zupas no konservētiem tomātiem vai balto pupiņu krēmzupa, kuru pagatavot no konservētām pupiņām, ja palīgā nāk jaudīgs un uzticams blenderis.
Nesteidzīgas gatavošanas baudītāji un tie, kuri mīl, ka garšu nianses paveras pa zupas karotei vien, patiks nedaudz laikietilpīgākas receptes. Izcili aromātiskas dārzeņu krēmzupas sanāk tad, ja dārzeņus nevis sutina katliņā, bet gan izcep cepeškrāsnī. Zupai būs pavisam cits, dziļākas garšas smeķis.
Īpaši krēmīgam rezultātam, nevairies zupai pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru. Ja atsakies no piena produktiem, laba alternatīva ir veikalos nopērkamie auzu krēmi, kas atgādina saldo krējumu, vai nu jau par virtuves klasiku atzītais kokosriekstu piens. Un lēcas – izvārītas un sablendētas, arī tās zupai piešķirs krēmīgāku konsistenci, bet uzturvērtības ziņā zupa iegūs ogļhidrātus un olbaltumvielas.
Bet, ja "plika" krēmzupa liekas tā kā par maz, neaizmirsti par piedevām un garnējumu! Visvienkāršāk ir papildināt krēmzupu ar mazliet sarīvēta cietā siera, sadrupināta fetas siera vai labi kūstoša cita siera. Vienmēr noderēs kāda sauja maizes grauzdiņu, kas piedos zupai kraukšķi. Un nedrīkst aizmirst par tiem pašiem dārzeņiem un pākšaugiem – cepeškrāsnī pagatavoti dārzeņu čipsi vai uz pannas apgrauzdēti turku zirņi būs izcils veids, kā zupu padarīt ne tikai interesantāku, bet arī acīm tīkamāku.
Ja jau pieminējām varavīksni, tad par tās atrašanu krēmzupās jāpārliecinās pašiem – krēmkrāsu iegūsi no pastinakiem, baltajām pupiņām, ziedkāposta, kartupeļiem, puraviem un sīpoliem, tomātu un paprikas garšu izbaudīsi sarkanās zupās, saldie kartupeļi un burkāni spīdēs oranži bļodiņā, izteikti rozā zupa sanāks no ceptām vai vārītām bietēm, zaļās krēmzupas ir tās, kur atrast brokoļus, cukīni un kabačus, zaļos zirnīšus un, piemēram, spinātus. Un neticēsiet, arī zila zupa ir iespējama, ja ir īstā "Tasty" recepte – tad virtuvē var sajusties kā Bridžita Džounsa, tikai rezultāts būs gardi apēdams. Lai gardi krēmzupu piedzīvojumi!
Kartupeļu-puravu krēmzupa
Sātīga un veģetāra zupa, kurā izcelsies kartupeļu un puravu garša. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.
Pastinaku krēmzupa ar čipsiem
Klāt patriotu nedēļa un svētku mielasts ir neatņemama svinību sastāvdaļa. Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka ierasto svētku ēdienu klāstu papildināt ar kādu neierastu, bet reizē ļoti vērtīgu sastāvdaļu – pastinaku, ko raksturo kā neapgūtu, bet ļoti garšīgu un veselīgu dārzeni. Saldenās garšas dēļ pastinaks līdzinās batātēm, taču miltainā struktūra ir līdzīga kartupeļiem, un, kas īpaši svarīgi – šis dārzenis garšos arī bērniem.
No skata necila, bet ar karalisku garšu. Kartupeļu un puravu krēmzupa
Tikai kartupeļi, puravi un buljons. Šīs zupas pagatavošana izmaksā lēti, bet garšo kā restorānā. Un garšo vairākkārt labāk, nekā izskatās.
Pēdējo atvasaras tomātu zupa ar baziliku
Uzbur ainu: ir rudenīgs vakars, tu esi ietinies pledā un visapkārt virmo tomātu un bazilika smarža. Mmm! Piekritīsi, ka, lai gan mums visiem patīk vasaras mēneši ar sandalēm kājās un velobraucieniem, mums visiem patīk arī aukstais laiks, jo tas nozīmē tikai vienu – "esiet sveicinātas, siltās zupiņas!" Nu kas var būt labāks? Šī tomātu bazilika zupa ir bagātīga ar uzturvielām no tomātiem, burkāniem, sīpoliem, ķiplokiem un svaigā bazilika. Bagātīgs komforta ēdiens, kas lieliski sader kopā ar siera un ķiploka maizīti.
Ārijas Avotas tomātu krēmzupa
"Man tik ļoti garšo izteiktā tomātu krēmzupas garša, ka ļoti bieži saldo krējumu nepievienoju vispār," saka receptes autore Ārija Avota. "Ietaupītās kalorijas labāk izmantošu, apēdot kādu fondantu! Gatavojot to, vissvarīgākais beigās ir sabalansēt tās garšu – saldo ar cukuru, sāļo ar jūras sāli, citādi skābo ar laima sulu vai balzametiķi, ja ir vajadzība."
Biešu krēmzupa
Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.
Pikantā burkānu un tomātu zupa
Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.
Ziedkāpostu un turku zirņu krēmzupa
Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis. Aizvien vairāk cilvēku veikalu plauktos meklē veģetāros ēdienus un izvēlas izaicināt sevi, periodiski atsakoties no gaļas ēdieniem, novērojuši veikalu tīkla "Elvi" speciālisti. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.
Aromātiskā cepeškrāsnī ceptu tomātu zupa
Karsta un garda – sātīga maltīte rudenim, kas neradīs smaguma sajūtu. Ļoti aromātiska zupa ar izteiktu garšvielu buķeti. Neparasts tomātu gatavošanas veids – cepeškrāsnī, kas piešķir zupai savu unikalitāti. Recepti iesaka Kristīne Podvinska, kuras darbs un hobijs ir uzturs.
Skābeņu krēmzupa ar paipalas oliņu un bekona grauzdiņu
Viegli pagatavojama, vasarīga un sātīga zupa ar restorāna cienīgu, vienkārši pagatavojamu rotājumu. Lielisks veids, kā baudīt skābenes tiem, kuriem parastajās zupās tās neiet pie sirds. Recepti "Tasty" lasītājiem iesaka Ieva Berga.
Pikantā tomātu biezzupa bez saldā krējuma
Tomātu zupu recepšu ir gana daudz, bet šīs receptes panākumu atslēga slēpjas tajā, ka jāliek palieli sīpoli, lai zupa ir kreptīga. No čili pipariem un ķiplokiem arī nav ko bīties. Un saldais krējums var droši palikt veikala plauktā!
Dārzeņu un skābeņu krēmzupa ar kausēto sieru
Skābenes ir pavasara kulta augs, kuru var pievienot klāt dažādos ēdienos, tajā skaitā arī zupās. Šajā aukstajā pavasarī kā reiz uz kārā zoba var likt krēmzupu, kas sasildīs drēgnajās dienās!
Tomātu un kāļu biezzupa
Drēgnos rudens vakaros gribas kaut ko siltu, saulainu un nedaudz pikantu. To visu var dabūt ar vienu biezzupas šķīvi, jo garšsaknes radīs sāta sajūtu, bet čili pipars kārtīgi sapurinās. Proporcijas jāliek uz aci (vai balstoties uz ledusskapī atrodamo produktu daudzumu). Un vari eksperimentēt, pievienojot ķirbi, mangoldu un kartupeļus, kā arī aizstājot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu.
Burkānu zupa ar pupiņām
Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.
Pavasara zaļā cukīni un brokoļu zupa ar kale kāpostu
Zaļa un spēcinoša pavasara zupa ar cukīni, brokoļiem un zaļo kale kāpostu. Pikantas garšas notis tai piešķirs ingvers, ķiploki un kurkuma.
Aromātiskā pupiņu biezeņzupa
Aromātiskā pupiņu biezeņzupa ar čili un ķiploku. Sātīgām un sildošām pusdienām.
Brokoļu biezzupa ar mājas sieru
Brokoļu biezzupa ar mājas sieru, kas garšos arī bērniem.
Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru
Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.
Zilā krēmzupa ar zilo sieru Bridžitas Džonsas gaumē
"Bridžitas slavenā zupa filmā iekrāsojās zila no dzijas, ar ko viņa bija apsējusi puravus. Manējā savu krāsu ieguvusi no sarkanajiem kāpostiem," teic receptes autore, veģetārās skolas "Vegus" dibinātāja Dita Lase. Neskatoties uz neparasto krāsu, šī krēmzupa patiesībā ir ļoti garšīga. Pagatavo to un pārsteidz ģimeni!
Ābolu un pastinaku krēmzupa ar grauzdiņiem
Ātri pagatavojama un sildoša ābolu un pastinaku krēmzupa ar aromātisko salviju. Pasniedz ar grauzdiņiem, kas uzsildīti pannā.
Ziedkāpostu krēmzupa ar pupiņām un kartupeļu čipsiem
Tradicionālie ēdieni vai to sastāvdaļas atklāsies jaunās garšās, ja nomainīsi to gatavošanas veidu. Šī zupa tam ir labs pierādījums. Baltās pupiņas kopā ar puķkāpostiem veido ne tikai veselīgu, ar olbaltumvielām bagātu kombināciju, bet arī negaidītu garšu. No kartupeļiem gatavotie čipsi zupai piešķir negaidītu efektu.
Aromātiskā sīpolu krēmzupa
Aromātiskā sīpolu krēmzupa sātīgai maltītei.
Vienkāršā zaļo zirnīšu krēmzupa
Garšīgu zupu iespējams pagatavot arī vien no dažām sastāvdaļām. Šai vienkāršajai zirnīšu krēmzupai vajadzēs tikai zaļos zirņus, sīpolu, mazliet garšvielu un buljonu.
Dārzeņu biezzupa ar biešu un kaperu jogurtu
Dārzeņu biezzupa, kuru var pagatavot no tā, kas mājās. Svētku sajūtu šai sātīgajai zupiņai piešķir aizdars - biešu un kaperu jogurts.
Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku
Aromātiska, karsta un nedaudz pikanta biezzupa ar kraukšķīgiem maizes gabaliņiem. Tieši tas, kas vajadzīgs vējainā ziemas dienā, lai sasildītos!
Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku
Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.
Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.
Baklažānu krēmzupa
Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.