puķkāposti ziedkāposti krēmzupa
Foto: Shutterstock
Ne velti “apēd varavīksni” ir viens no ieteikumiem, ko mīl atgādināt uztura speciālisti veselīgākām ikdienas maltītēm – dārzeņi šo nosacījumu itin viegli palīdz īstenot. Ja gadījies, ka ķirbju sezona nav tā ienesīgākā ar oranžajām ogām, kā tas ir šajā sezonā, jāķeras klāt citiem dārzeņiem (un arī pākšaugiem). Burkāni, pastinaki, brokoļi, bietes, tomāti un pat sarkanais kāposts var tikt pārvērsti sildošās un samtainās krēmzupās, kas kā radītas pusdienu un vakariņu kulinārajiem priekiem!

Kā krēmzupas pagatavot patiesi ātri? Ņem talkā saldētos dārzeņus, konservētus pākšaugus, karstu ūdeni un buljona kubiņu. Tā ietaupīsi laiku, ko parasti velti dārzeņu mizošanai un griešanai, cepšanai un vārīšanai. Zibenīgi pagatavojamas ir, piemēram, tomātu zupas no konservētiem tomātiem vai balto pupiņu krēmzupa, kuru pagatavot no konservētām pupiņām, ja palīgā nāk jaudīgs un uzticams blenderis.

Nesteidzīgas gatavošanas baudītāji un tie, kuri mīl, ka garšu nianses paveras pa zupas karotei vien, patiks nedaudz laikietilpīgākas receptes. Izcili aromātiskas dārzeņu krēmzupas sanāk tad, ja dārzeņus nevis sutina katliņā, bet gan izcep cepeškrāsnī. Zupai būs pavisam cits, dziļākas garšas smeķis.

Īpaši krēmīgam rezultātam, nevairies zupai pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru. Ja atsakies no piena produktiem, laba alternatīva ir veikalos nopērkamie auzu krēmi, kas atgādina saldo krējumu, vai nu jau par virtuves klasiku atzītais kokosriekstu piens. Un lēcas – izvārītas un sablendētas, arī tās zupai piešķirs krēmīgāku konsistenci, bet uzturvērtības ziņā zupa iegūs ogļhidrātus un olbaltumvielas.

Bet, ja "plika" krēmzupa liekas tā kā par maz, neaizmirsti par piedevām un garnējumu! Visvienkāršāk ir papildināt krēmzupu ar mazliet sarīvēta cietā siera, sadrupināta fetas siera vai labi kūstoša cita siera. Vienmēr noderēs kāda sauja maizes grauzdiņu, kas piedos zupai kraukšķi. Un nedrīkst aizmirst par tiem pašiem dārzeņiem un pākšaugiem – cepeškrāsnī pagatavoti dārzeņu čipsi vai uz pannas apgrauzdēti turku zirņi būs izcils veids, kā zupu padarīt ne tikai interesantāku, bet arī acīm tīkamāku.

Ja jau pieminējām varavīksni, tad par tās atrašanu krēmzupās jāpārliecinās pašiem – krēmkrāsu iegūsi no pastinakiem, baltajām pupiņām, ziedkāposta, kartupeļiem, puraviem un sīpoliem, tomātu un paprikas garšu izbaudīsi sarkanās zupās, saldie kartupeļi un burkāni spīdēs oranži bļodiņā, izteikti rozā zupa sanāks no ceptām vai vārītām bietēm, zaļās krēmzupas ir tās, kur atrast brokoļus, cukīni un kabačus, zaļos zirnīšus un, piemēram, spinātus. Un neticēsiet, arī zila zupa ir iespējama, ja ir īstā "Tasty" recepte – tad virtuvē var sajusties kā Bridžita Džounsa, tikai rezultāts būs gardi apēdams. Lai gardi krēmzupu piedzīvojumi!

Kartupeļu-puravu krēmzupa

Foto: Viktorija Kožemjakina

Sātīga un veģetāra zupa, kurā izcelsies kartupeļu un puravu garša. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

Pastinaku krēmzupa ar čipsiem

Klāt patriotu nedēļa un svētku mielasts ir neatņemama svinību sastāvdaļa. Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka ierasto svētku ēdienu klāstu papildināt ar kādu neierastu, bet reizē ļoti vērtīgu sastāvdaļu – pastinaku, ko raksturo kā neapgūtu, bet ļoti garšīgu un veselīgu dārzeni. Saldenās garšas dēļ pastinaks līdzinās batātēm, taču miltainā struktūra ir līdzīga kartupeļiem, un, kas īpaši svarīgi – šis dārzenis garšos arī bērniem.

Lasīt vairāk

No skata necila, bet ar karalisku garšu. Kartupeļu un puravu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Tikai kartupeļi, puravi un buljons. Šīs zupas pagatavošana izmaksā lēti, bet garšo kā restorānā. Un garšo vairākkārt labāk, nekā izskatās.

Lasīt vairāk

Pēdējo atvasaras tomātu zupa ar baziliku

Foto: DELFI

Uzbur ainu: ir rudenīgs vakars, tu esi ietinies pledā un visapkārt virmo tomātu un bazilika smarža. Mmm! Piekritīsi, ka, lai gan mums visiem patīk vasaras mēneši ar sandalēm kājās un velobraucieniem, mums visiem patīk arī aukstais laiks, jo tas nozīmē tikai vienu – "esiet sveicinātas, siltās zupiņas!" Nu kas var būt labāks? Šī tomātu bazilika zupa ir bagātīga ar uzturvielām no tomātiem, burkāniem, sīpoliem, ķiplokiem un svaigā bazilika. Bagātīgs komforta ēdiens, kas lieliski sader kopā ar siera un ķiploka maizīti.

Lasīt vairāk

Ārijas Avotas tomātu krēmzupa

Foto: Ārija Avota

"Man tik ļoti garšo izteiktā tomātu krēmzupas garša, ka ļoti bieži saldo krējumu nepievienoju vispār," saka receptes autore Ārija Avota. "Ietaupītās kalorijas labāk izmantošu, apēdot kādu fondantu! Gatavojot to, vissvarīgākais beigās ir sabalansēt tās garšu – saldo ar cukuru, sāļo ar jūras sāli, citādi skābo ar laima sulu vai balzametiķi, ja ir vajadzība."

Lasīt vairāk

Biešu krēmzupa

Foto: Publicitātes foto

Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.

Lasīt vairāk

Pikantā burkānu un tomātu zupa

Foto: @vendija_tievesanaonline

Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un turku zirņu krēmzupa

Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis. Aizvien vairāk cilvēku veikalu plauktos meklē veģetāros ēdienus un izvēlas izaicināt sevi, periodiski atsakoties no gaļas ēdieniem, novērojuši veikalu tīkla "Elvi" speciālisti. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.

Lasīt vairāk

Aromātiskā cepeškrāsnī ceptu tomātu zupa

Foto: Publicitātes foto

Karsta un garda – sātīga maltīte rudenim, kas neradīs smaguma sajūtu. Ļoti aromātiska zupa ar izteiktu garšvielu buķeti. Neparasts tomātu gatavošanas veids – cepeškrāsnī, kas piešķir zupai savu unikalitāti. Recepti iesaka Kristīne Podvinska, kuras darbs un hobijs ir uzturs.

Lasīt vairāk

Skābeņu krēmzupa ar paipalas oliņu un bekona grauzdiņu

Foto: Privātais ahīvs

Viegli pagatavojama, vasarīga un sātīga zupa ar restorāna cienīgu, vienkārši pagatavojamu rotājumu. Lielisks veids, kā baudīt skābenes tiem, kuriem parastajās zupās tās neiet pie sirds. Recepti "Tasty" lasītājiem iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Pikantā tomātu biezzupa bez saldā krējuma

Foto: DELFI

Tomātu zupu recepšu ir gana daudz, bet šīs receptes panākumu atslēga slēpjas tajā, ka jāliek palieli sīpoli, lai zupa ir kreptīga. No čili pipariem un ķiplokiem arī nav ko bīties. Un saldais krējums var droši palikt veikala plauktā!

Lasīt vairāk

Dārzeņu un skābeņu krēmzupa ar kausēto sieru

Foto: DELFI

Skābenes ir pavasara kulta augs, kuru var pievienot klāt dažādos ēdienos, tajā skaitā arī zupās. Šajā aukstajā pavasarī kā reiz uz kārā zoba var likt krēmzupu, kas sasildīs drēgnajās dienās!

Lasīt vairāk

Tomātu un kāļu biezzupa

Foto: DELFI

Drēgnos rudens vakaros gribas kaut ko siltu, saulainu un nedaudz pikantu. To visu var dabūt ar vienu biezzupas šķīvi, jo garšsaknes radīs sāta sajūtu, bet čili pipars kārtīgi sapurinās. Proporcijas jāliek uz aci (vai balstoties uz ledusskapī atrodamo produktu daudzumu). Un vari eksperimentēt, pievienojot ķirbi, mangoldu un kartupeļus, kā arī aizstājot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu.

Lasīt vairāk

Burkānu zupa ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.

Lasīt vairāk

Pavasara zaļā cukīni un brokoļu zupa ar kale kāpostu

Foto: Shutterstock

Zaļa un spēcinoša pavasara zupa ar cukīni, brokoļiem un zaļo kale kāpostu. Pikantas garšas notis tai piešķirs ingvers, ķiploki un kurkuma.

Lasīt vairāk

Aromātiskā pupiņu biezeņzupa

Foto: Shutterstock

Aromātiskā pupiņu biezeņzupa ar čili un ķiploku. Sātīgām un sildošām pusdienām.

Lasīt vairāk

Brokoļu biezzupa ar mājas sieru

Foto: Shutterstock

Brokoļu biezzupa ar mājas sieru, kas garšos arī bērniem.

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.

Lasīt vairāk

Zilā krēmzupa ar zilo sieru Bridžitas Džonsas gaumē

"Bridžitas slavenā zupa filmā iekrāsojās zila no dzijas, ar ko viņa bija apsējusi puravus. Manējā savu krāsu ieguvusi no sarkanajiem kāpostiem," teic receptes autore, veģetārās skolas "Vegus" dibinātāja Dita Lase. Neskatoties uz neparasto krāsu, šī krēmzupa patiesībā ir ļoti garšīga. Pagatavo to un pārsteidz ģimeni!

Lasīt vairāk

Ābolu un pastinaku krēmzupa ar grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātri pagatavojama un sildoša ābolu un pastinaku krēmzupa ar aromātisko salviju. Pasniedz ar grauzdiņiem, kas uzsildīti pannā.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu krēmzupa ar pupiņām un kartupeļu čipsiem

Tradicionālie ēdieni vai to sastāvdaļas atklāsies jaunās garšās, ja nomainīsi to gatavošanas veidu. Šī zupa tam ir labs pierādījums. Baltās pupiņas kopā ar puķkāpostiem veido ne tikai veselīgu, ar olbaltumvielām bagātu kombināciju, bet arī negaidītu garšu. No kartupeļiem gatavotie čipsi zupai piešķir negaidītu efektu.

Lasīt vairāk

Aromātiskā sīpolu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Aromātiskā sīpolu krēmzupa sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Vienkāršā zaļo zirnīšu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgu zupu iespējams pagatavot arī vien no dažām sastāvdaļām. Šai vienkāršajai zirnīšu krēmzupai vajadzēs tikai zaļos zirņus, sīpolu, mazliet garšvielu un buljonu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezzupa ar biešu un kaperu jogurtu

Foto: J.Roze

Dārzeņu biezzupa, kuru var pagatavot no tā, kas mājās. Svētku sajūtu šai sātīgajai zupiņai piešķir aizdars - biešu un kaperu jogurts.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska, karsta un nedaudz pikanta biezzupa ar kraukšķīgiem maizes gabaliņiem. Tieši tas, kas vajadzīgs vējainā ziemas dienā, lai sasildītos!

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku

Foto: Vida Press

Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Baklažānu krēmzupa

Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!