salāti veģetārisms maltīte ēdiens
Pelnu trešdiena, kas šogad iekrīt 22. februārī, kristīgajā pasaulē iezīmē Lielā gavēņa sākumu, kad 40 dienas līdz pat Klusajai sestdienai ļaudis ēdienkartē ievēro mērenību un atsakās no gaļas, alkohola, cukura, piena produktiem un daudz kā cita. Senāk gavēņa laikā ļaudis pārtika vien no maizes un ūdens, taču mūsdienīgais gavētājs parasti pielāgo gavēšanu savām vajadzībām un vēlmēm.

Arī tiem, kas nav ticīgi un ikdienā baznīcu neapmeklē, gavēnis var būt labs laiks, lai pamēģinātu atturēties no tā, kas ikdienas ēdienkartē visvairāk kaitīgs. Viens atsakās no gaļas, cits liek klāt arī piena produktus, olas un zivis, vēl kāds atsakās no saldumiem un cukura vai alkohola 40 dienu garumā.

Svarīgākā doma, ko paturēt prātā, ir – iekšējā pārveidošanās. Gavēnis var kalpot par labu pamudinājumu pieturēties pie veģetāra dzīvesveida, piemēram. Turklāt var ņemt piemēru no katoļiem, kuri, lai gan gavēņa laikā no daudz kā atsakās, piektdienās ēdienkartē iekļauj zivis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!