Manās mājās marta pirmā diena noritēs frikadeļu zupas zīmē – svaigumu tai piebērsim ar tiem pašiem zaļajiem lociņiem. Tāpat šomēnes nesmādēsim biezpienu, jo tam beidzot veikalos atkal ir visai patīkama cena. Varēs tapt gan biezpiena sieriņi, gan klimpas un pavasarīgi gards biezpiens ar zaļumiem, ko likt uz maizītēm.
Tiem, kas gavē, iesaku pamēģināt "zaļās dievietes salātus". Un ieviest savā ēdienkartē tunci! Jāpamēģina taču arī tas, vai ne? Un tūlīt arī atzīmēsim 8. martu – šogad bez tulpēm un gardām kūkām vērts arī pievērsties sāļajam galdam – aši var uzmeistarot kādus krabju salātiņus. Vai pārsteigt ēdājus ar sāļo salami uzkodu kūku.
"Lai gan tagad teju visi produkti pieejami visu cauru gadu, tomēr man vēl kopš bērnības marta garša ir uz palodzes izdīguši sīpollociņi un pirmie gurķi – jā, jā, tie paši slavenie, Mārupē augušie! Galda vidū šķīvis ar sakapātiem lociņiem, blakus plānās šķēlītēs sagriezts gurķis – tā, lai visiem pietiek šī prieka! Svaigai maizītei pārsmērē sviestu un – plokš! – ar sviesta pusi iemērc lokos, pārkaisa sāli, uzliek gurķi un kraukšķina, klāt piedzerot brokastu tēju. Laime pilnīga!" par savu šī mēneša garšu stāsta "Delfi" interneta žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa.
Savukārt dzīvesstila žurnālistei Nikolai Šakalei marts ir mēnesis, kad nostiprinājusies vēlme dzīvot veselīgāk, jo tepat ap stūri klauvē vasara. Tajā pašā laikā – jāizrevidē saldētavas krājumi un jāizlieto ogas. "Nu kā – uz nākamo vasaru jau neturēsi!" bilst Nikola. Un te mēs varam tikai piekrist. Saldētās ogas noderēs kā melleņu zupām un ķīseļiem, tā fiksajam saldējumam siltā marta dienā, kad saule pieņēmusies spēkā un gribas mazliet, mazliet sajust vasaras garšu.
"Marts mūsu ģimenē ir vārda dienu un dzimšanas dienu mēnesis, tādēļ 31 dienas garumā kūkas un kūciņas tiek ēstas pa labi un kreisi. Tad nu šomēnes izmēģināšu jaunas kūku receptes, turklāt vecāki uz Ziemassvētkiem uzdāvināja pamatīgu mikseri, tādēļ iedvesma eksperimentēt ir jo lielāka," stāsta "Tūrisma Gids" redaktore Agnese Ģērmane. Tad nu Agnesei iesakām izaicināt sevi ar tumšās šokolādes un sāļās karameles kūku – divas klasiski dievīgas garšas vienā desertā!
Kā garšos tavs marts? Ja vēl neesi izlēmis, lūk iedvesma no "Tasty.lv" – pa receptei visa mēneša garumā!
Olu un zaļumu salāti
Olu un zaļumu salāti garšīgām piedevām vai smērēšanai uz maizes.
Šprotu – siera kārtainie salāti ar lociņiem un olām
Vienkārši un ātri pagatavojami šprotu – siera kārtainie salāti, ko var baudīt gan tāpat vien, gan ziest uz maizītēm vai izmantot kā lavaša pildījumu.
Vistas šnicele ar lociņu pesto
Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.
Cepti avokado ar olām un bekonu
Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.
Fiksie kefīra mīklas plācenīši ar sīpollokiem
Ja nevari izšķirties par to, ko gatavot – pīrādziņus vai pankūkas – šie sulīgie kefīra mīklas plācenīši ar olu un zaļajiem lociņiem būs īsts zelta vidusceļš. Turklāt tie ir pagatavojami nieka 15 minūšu laikā.
Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem
"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.
Kartupeļu omlete ar tunci un fetas sieru
Pēdējā darba nedēļas dienā pagatavo sātīgu omleti ar dārzeņiem, tunci un sieru. Tā dos spēku visai dienai! Recepti iesaka LAPNA projekta "Olas ir spēks!" speciālisti.
Zaļumu biezpiens jauno kartupeļu mundierī
Jaunie kartupeļi ir sen gaidīti un varen gardi – ēd kaut plikus ar dillēm! Tradicionāls vasaras komplekts ir jaunie kartupeļi ar biezpienu un salātiem. Bet var tos pagatavot arī neparastāk: zaļumus iemaisīt biezpienā un biezpienu – ielikt kartupeļos. Karsti, mutē kūstoši kartupeļi ar gardu zaļumu biezpienu, jauno kartupelīšu un diļļu smarža – vienkāršas un gardas vakariņas!
Saldie kartupeļi mundierī ar avokado un jogurta mērcīti
Saldie kartupeļi jeb batātes, tāpat kā parastie kartupeļi, ir lieliska bāze dažnedažādiem pildījumiem. Šoreiz svaigāku garšu meklējumos pamēģini tikko izceptus saldos kartupeļus papildināt ar pikantu avokado salsu un grieķu jogurta mērcīti.
Sātīgā pankūka ar vistas fileju un lociņiem
Nedaudz neparasta un sātīga gaļas pankūka, kurai zaļie lociņi piešķir pavasarīgu svaigumu. Ja vēlies, cep vairākas nelielas pankūciņas un pasniedz tās ar mērci un zaļajiem salātiem.
'TikTok' fenomens: Zaļie dievietes salāti
Veselīgas ēšanas mērķis vai ne, bet 2022. gadā šie veselīgie salāti ir skatīti "TikTok" platformā vairāk nekā 20 miljonus reižu! Tas nozīmē tikai vienu – tie ir obligāti jāizmēģina. Tie ir ļoti viegli pagatavojami, turklāt šis ir tas gada laiks, kad vairums no mums ir noteikuši mērķi – pievērsties veselīgiem ēšanas paradumiem. Lūk, šis ir tas ar ko vari sākt!
Sīpolloku mērce ar saldo krējumu
Ātri un vienkārši pagatavojama mērce no dārzos lekni saaugušajiem zaļajiem lociņiem un saldā krējuma. Īpaši labi garšos ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem. Recepti Sīpolu ceļa konkursam iesūtījusi Alvja mamma.
Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm
Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.
Šķērsām pa saldētavu – biezais ogu ķīselis
Par savu košo un gardo darinājumu mana omīte saka: "Viss labs, kas nāk no bērnības, jo bērnības garšas ir tās patīkamākās. Protams, manā bērnībā nebija tādas sasaldēšanas iespējas, un dažādība bija mazāka. Tad galvenokārt visu, ko vien varēja, piemēram, ābolus, bumbierus, cidonijas žāvēja un pievienoja klāt ķīselim. Tikpat labi šo ogu ķīseli varēja vārīt arī no zaptēm. Tā kā tuvojas pavasaris un ir jāatbrīvo saldētava, nolēmu tā gruntīgi no visa pa bišķītim izmantot savus saldētavas labumus. Citam liksies, kur nu tik šausmīgi liela dažādība... Bet katrs ēd, kā viņam patīk. Un man patīk šādi!"
Mājās gatavots biezpiena sieriņš ar šokolādes glazūru
Nekādu slepenu sastāvdaļu, vien visiem labi zināmas garšas! Kurš teicis, ka mājās gatavotam sieriņam jābūt tikpat perfektam kā veikalā nopērkamajam? Varbūt nedaudz nevīžīgā glazūra sieriņam piešķir papildu pievienoto vērtību. Pie darba!
Šampinjonu un vistas mērce ar kausēto sieru
Vistiņa, šampinjoni, dārzenīši un visam pāri kausētais siers. Krēmīga un sātīga mērce, kuru baudīt kopā ar kādu stiprinošu graudaugu produktu, piemēram, griķiem.
Pannā cepta plakanmaize no jogurta mīklas
Plakanmaizītes jeb pannā ceptie plāceņi, kas sastopami daudzās nacionālajās virtuvēs (grieķu pitas, indiešu "naan" u.c.), ir vienkārši un ātri pagatavojamas maizītes, kuru recepti vērts pieglabāt. Gardi apēst tāpat vai sapildīt ar visu iespējamo, gluži kā tortiljas.
Biešu un puravu gratēns jeb sacepums
Košs un aromātisks gratēns jeb sacepums, kas ne tikai izskatās daiļi, bet arī garšo tikpat iespaidīgi. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi".
Gandrīz snikerīši – dateles ar zemesriekstu sviestu šokolādē
Šis našķis manu acu priekšā pazibējis jau gadiem, bet vēl līdz šim nebiju saņēmusies uztaisīt. Kad kārtējo reizi "Instagram" īsajos video redzēju, kā ļaudis šo ēd un saka, ka garšo tieši tāpat, kā "Snicker's", nosolījos uztaisīt. Ņem lielās, sulīgās "Medjool" dateles, zemesriekstu sviestu, tumšo šokolādi un ķeries pie darba! Sanāks gardas, sulīgas konfektes, lai panašķētos pie kafijas tases vai iepriecinātu saldummīļus.
Recepte no grāmatas: cāļa gaļas kotletes ar ķiplokiem un majonēzi
Sulīgas un ar ķiploku piešprici – tā varētu teikt par šīm kotletītēm. Maģiskais un garšīgākais ir tas, ka tās pagatavotas no sakapātas, nevis samaltas cāļa gaļas, bet masu kopā satur grēcīgi gardā majonēze.
Tunča salāti pildīšanai sviestmaizēs amerikāņu gaumē
Vārdu salikums "tunča sendvičs" jeb sviestmaize, kurā paslēpti tunča salāti, bieži vien izskan amerikāņu seriālos. Ne velti, jo amerikāņi šo garšu kombināciju ir visai iecienījuši. Lūk, pavisam vienkārši pagatavojami tunča salāti, kurus ēst tāpat, likt starp maizes šķēlītēm vai pildīt, piemēram, uzkodu groziņos.
Sāļā salami uzkodu kūka svētkiem
Piekritīsi, ka kūka šajā fotogrāfijā izskatās ļoti apetelīga? Tāda tā arī ir, jo tai ir brīnišķīga visu sastāvdaļu kombinācija. Tā būs izcila dekorācija jebkuram svētku galdam (šoreiz šī kūka gatavota bērnu dzimšanas dienas ballītei, lai to pilnām mutēm baudītu pieaugušie ciemiņi). Ja izvēlies šo uzkodu svētku galdam, tā noteikti iepriecinās tevi un viesus.
Recepte no grāmatas: melleņu zupa ar biezpiena klimpām kā bērnībā
Šis ir garšu salikums, kas ar vienu karoti nostalģiski atgriež bērnudārza solā pie launaga galda. Lillā melleņu zupa jeb ķīselis, kurā peld saldeni mākonīši – biezpiena klimpiņas.
Karamelizētu auzu pārslu un biezpiena krēms ar ogu mērci
Tikai četras sastāvdaļas, mikseris un apsolījums neskaitīt kalorijas, jo biezpiena un karamelizētu auzu pārslu krēmam jābūt kaloriju bagātam. Sirdsapziņu var aizmālēt, pie krēma pieēdot kādu skābu ogu mērci bez cukura!
Gaisīgā kefīra mīklas kūka ar ogām
"Vienīgā kūka, ko protu uzcept un kas nekad nenākas vilties!" – tā par šo kūku saka Līva Segliņa. Recepti viņa pārbaudījusi neskaitāmas reizes, jo ģimenei un draugiem šī kūka ļoti garšo. Līva piebilst, ka visgaršīgākā visiem liekas kūka ar upenēm un ka tad, ja mājās nav kefīra, droši var izmantot pienu – reizēm liekas, ka tad kūka sanāk pat gaisīgāka.
Gandrīz buberts ar ogu ķīseli
Ja nav laika, lai pagatavotu bubertu pēc omītes receptes, var izlīdzēties ar kukurūzas biezputru. Šī recepte ir īstens komforta ēdiens, kas liek aizmirst raizes un izbaudīt katru kumosu.
Fiksais ogu un jogurta saldējums
Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.
Sulīga šokolādes kūka ar bagātīgu šokolādes krēmu
Šokolādes nekad nevar būt par daudz! Šokolādi baudot, uzlabojas garastāvoklis. Pagatavo kūku saviem mīļajiem brīvdienās vai kā gardu pārsteigumu jubilejā un izbaudi šokolādes burvīgo garšu. Recepti iesaka gardēde Anna Škaravecka.
Elementārā šokolādes kūka iesācējiem
Vienkārša šokolādes kūka, ko var pagatavot pat pirmklasnieks, šādi sākot apgūt kūku cepšanas mākslu.
Gardā šokolādes un sāļās karameles kūka
Pavisam grēcīgais deserts, par kura gatavošanu un ēšanu ir vērts sākt domāt jau nedēļas vidū, lai pienācīgi sagatavotos lielajam virtuves piedzīvojumam. Vienā kūkā mīsies gaisīgā biskvīta, saldas šokolādes un sāļas karameles garšas. Kas to lai zina, varbūt šī kļūs par tavu iemīļotāko kūku!
Fiksie krabju salāti ar sieru, tomātiem un kukurūzu
Šie gardie salāti ir ļoti ātri pagatavojami, kad viesi jau teju vai klauvē pie durvīm, jo nekas nav jāvāra vai jācep. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.