Maizes valstībā tostermaize ieņem karaļa vai karalienes lomu. Neatkarīgi no tā, vai tā ir ātri pagatavojama, vien papildinot ar pēdējo atlikušo ledusskapja saturu, vai gatavota kā smalka uzkoda, varētu pat teikt meistardarbs, kas piemērota smalkākajiem branču galdiem. Bet pati parastākā sviestmaize un arī "Instagram" populārās brušetas, čabatas (un visas citas skaisti izrotātās maizītes) – neatpaliek! Piedāvājam recepšu kolekciju brīvdienām, lai iegūtu fantastisku iedvesmas devu tostermaižu, sviestmaižu, grauzdētu maižu, sāļo un saldo maizīšu pagatavošanai.
Tiesa, rodas sajūta, ka pēdējo desmit gadu laikā ir noticis pavērsiens arī brokastu maizīšu sakarā. Dažādu blogu autori, arī kulinārijas žurnāli izceļ "saules gaismā" dažādas maizes, ko papildina garšīgas piedevas, piemēram, prošuto, burratas vai mocarellas siers, ķiršu tomātiņi, avokado, pesto...
Bez šaubām, šīs brokastu maizītes uz glītajiem šķīvjiem lieliski izskatās fotogrāfijās un mierīgi var kļūt par sociālo tīklu zvaigznēm. Vairums tās patiesi dievina, neatkarīgi no tā, ka grauzdiņa cietā mala skrāpē aukslējas, bet glītie ķirštomāti birst klēpī... Bet, ak, tā vien sirds sāp par aizmirstajām desmaizītēm, tomātmaizītēm, ķilavmaizītēm un, protams, bērnības mīļajām tostermaizītēm.
Mūsmājās tiek dievinātas trīs brokastu maizītes. Pastāstīšu par mūsmāju "top 1" tostermaizēm, kuru pagatavošanai izmantojam kausēto sieru, salami desu, tomātu mērci un sieru. Abas tostermaižu puses noklāj ar paplānu kausētā siera kārtu, liek salami desas šķēlītes, nedaudz kečupa un visu noslēdz ar sieru. Nekā oriģināla! Mana mamma tostermaizēs liek arī avokado, bet kolēģes Ketijas vīrs tostermaizes papildina ar pesto.
Kas vēl ir mūsu brokastu maizīšu topā? Otro vietu ieņem avokado, olas, prošuto un tomāta kopdarbs. Dažkārt vienkārši ola tiek izvārīta "pamīksta", citreiz uzcepta. Uz maizītes liek saspaidītu avokado (kas papildināts ar citronpipariem un citrona sulu), paplānu tomāta šķēlīti, cepto vai vārīto olu un visu noslēdz ar apceptu prošuto. Mmm! Bet, ja nav laika, tad noder un uz urrā aiziet arī vienkāršas siermaizītes, desmaizītes, tomātmaizītes, biezpienmaizītes (kad uz apgrauzdētas maizes pa virsu uzliek pagatavotu biezpienu ar lociņiem), olmaizītes...Nu tā vien varētu turpināt!
Trešo vietu neieņem tostermaize vai sviestmaize, bet gan picmaizīte. Ja kādā brokastu rītā alksti pēc picas, bet tev nav laika pagatavot picas mīklu un kur nu vēl ļaut tai uzrūgt, tad šis ir labākais risinājums. Šajā receptē izmantojam mājās esošās sastāvdaļas (parasti desu, sieru, marinētu gurķi, olu), taču var izveidot arī citas variācijas atbilstoši savai gaumei. Vari pievienot dažādus dārzeņus, piemēram, papriku, šampinjonus, sīpolus, olīvas vai gaļu, piemēram, šķiņķi, prošuto, arī tunci vai nomainīt uz cita veida sieru. Ar šo ēdienu nebūs garlaicīgi! Recepti atradīsi šeit!
Patiesība ir tāda, ka dažādas lietas, kas uzliktas uz maizes šķēlēm vai starp tām, var radīt izcilu ēdienu ne tikai brokastīm, bet var būt brīnišķīga izvēle ātrām pusdienām vai vakariņām. Dienās, kad ienīsti visu pasauli (tā mēdz notikt!), skaidrs, ka gatavošana ir pēdējais, par ko vēlies domāt. Lai nenotiktu tā, ka pusdienas vai vakariņas vispār netiktu ēstas, šeit ir improvizēts saraksts ar dažām gardām lietām, kuras vari ātri uzlikt uz maizes vai grauzdiņiem, sviestmaizes formā vai tostermaižu veidā.
- Piemēram, uz apgrauzdētas graudu maizītes uzklāj humosu, pa virsu sagrieztu gurķi vai citus dārzeņus, garšas bagātībai pievieno šķiņķi, kā arī sieru. Veikalā iegādāts humoss ir pilnīgi pieņemams, jo brokastu maizīšu moto ir: ātra un vienkārša pagatavošana;
- Grauzdiņš ar avokado, kas papildināts ar plānās šķēlēs sagrieztiem tomātiem, visu pārkaisot ar citronpipariem vai sāli;
- Maizītes ar kūpināta laša pildījumu. Izmanto pesto, kūpinātu lasi, brī sieru, sarkano sīpolu un nedaudz citrona miziņas;
- Tunča salātus (kas nopērkami jau gatavā veidā veikalos) var likt uz pilngraudu maizes šķēles;
- Klasiskie olu salāti (arī nopērkami veikalā) uz ciabattas;
- Tomāts, svaiga mocarella un plāni izsmērēts bazilika pesto (ja vēlies vari pievienot arī vistu) uz bagetes;
- Zemesriekstu sviests uz pilngraudu maizes ar banāna šķēlītēm un lāsumiņu medus;
- Varbūt vēlies iedvesmoties no havajiešu picas? Sviestmaizē liec dažus ananasa gabaliņus, šķiņķi, sieru un nedaudz tomātu pastas.
- Savukārt saldās versijās vari izmantot: ievārījuma, banānu ar medu, nutellu, nutellu ar zemenēm, nutellu ar bumbieri...
Atceries – nav kauns vakariņās ieturēties ar sviestmaizi vai tostermaizi, vai jebkādu citu brokastu maizīti! Galu galā lielākā daļa no tām nodrošina sabalansētāku uzturu nekā saldētās vakariņas. Lūk, piedāvājam dažādas receptes no "Tasty" krājumiem.
Brokastu maizītes ar olām un avokado krēmu
Uz pannas apgrauzdētas graudu maizes šķēles ar maigu avokado krēmu un vārītu olu pusītēm garšos gan lieliem, gan maziem brokastotājiem.
Gardās brokastu maizītes ar šprotēm
Pavisam vienkārši un ātri pagatavojamas brokastu maizītes ar ķiplokotu majonēzi, rīvētām olām, sulīgām tomāta šķēlēm un zeltainu šproti sātīgumam.
Brokastu maizītes ar fetas sieru un marinētu papriku
Ļoti ātri pagatavojamas, gardas un sātīgas brokastu maizītes, kas iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus. Veselīgais ķiploks piešķir maizītēm pikantumu, gurķa šķēlītes svaigumu, bet paprika – apetītlīgi košu krāsu.
Brokastu maizīte ar čia sēklām, krēmsieru un ceptām reņģēm
Latvijas veikalu plauktos nesen parādījusies jauna maize - graudu maize ar čia sēklām, kuras cepšanā netiek izmantotas e-vielas, cukurs un taukvielas. Izmēģini šo maizīti brokastīm, piemēram, kā šajā receptē - ar krēmsieru un ceptām reņģēm. Veselīgi, interesanti un gardi!
Brokastu maizītes ar mazsālītu lasi, vīģēm un valriekstiem
Ātri pagatavojamas un apetītlīgas no skata - ideālas maizītes romantiskām brokastīm.
Pavasara brokastu maizītes ar mājas sieru un zaļumiem
Sēklu maizītes rīta mundrumam.
Brokastu maizītes ar karamelizētiem āboliem un kanēli
Ir tādas dienas, kad rīta cēlienu gribas iesākt ar saldu noti. Tad nu šādā reizē jāpagatavo saldās brokastu maizītes.
Brokastu maizītes ar tomātu-čili salsu
Grauzdētas maizītes ar tomātu salsu, kas pagatavota no svaigiem tomātiem un zaļumiem - labs dienas sākums!
Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu
Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!
Kraukšķīgais avokado un siera brokastu sendvičs
Kas gan ir brokastu rīti bez gardām maizītēm, kas burtiski kūst mutē. Debešķīgi gardu un viegli pagatavojamu brokastu sendviču recepti iesaka grāmatas "Healthy food for Athletes" autors, Latvijas kārtslēcējs un Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieks Pauls Pujāts, kas šo recepti radījis kopā ar savu draudzeni Lindu.
Auzu ierauga tostermaize ar avokado–tomātu salātiem un mocarellu
Arī tostermaize var būt veselīga. Tāda noteikti ir šī – “Garšas baudījums” sērijas tostermaize, kuru gatavo ar auzu ieraugu. Pagaršo to kopā ar svaigiem avokado- tomātu salātiem, kas pasniegti uz bazilika krēma un papildināti ar mocarellas bumbiņām.
Ātrā tostermaizes kūka ar krēmīgu zemeņu mākoni
Tostermaize, mascarpone un zemenes – tagad vispār varētu pārtikt tikai no tā, vai ne? Īpaši brokastīs. Bet pareizajā kombinācijā un dvēseles stāvoklī vienkāršu tostermaizi var pārvērst par kūku. Un vēl kādu! Tā vairs nav tostermaize – tā ir kūka ar debešķīgu mākoņu kārtiņu pa vidu! Un jūnijā mākoņi noteikti garšo pēc zemenēm!
Ābolu tostermaize
Vienkārša un ātri pagatavojama ābolu tostermaize.
Foto recepte: ātrais tostermaizes sacepums ar gaļu, tomātiem un sieru
"No sākuma domāju, ka tas tāds viegls launaga ēdiens vien būs, bet sanāca kārtīgas, sātīgas vakariņas. Esam liela ģimene, tāpēc sacepumu gatavoju uzreiz divos traukos. Divi ēdāji atzina, ka tas ir pats garšīgākais ēdiens, kas gatavots no maizes," tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
'Nutellas' tostermaižu rullīši ar cukuru un kanēli
Ir jau vilinoši nedēļas nogalē doties uz vēlajām brokastīm kādā restorānā, bet kāpēc gan nepalikt mājās un neizmēģināt šo gardumu? It sevišķi, ja esi saldummīlis un mājās ir bērni, kuri tā vien brokastīs pastāvīgi prasa šokolādi. Turklāt – kafija arī būs bez maksas (nosacīti). Vēlās brokastis mājās nozīmē tikai vienu – nav jākāpj ārā no pidžamas vai jāveido mati. Visas mammas gavilē, jo šo saldo kārumu var pagatavot nieka 15 minūtēs. Un – garšos visiem!
Brokastu 'bomba' – tīģergarneļu un avokado humosa maizes
"Bomba!" – šādi šo kārumu pieteica kāds nezināms vīrs īsajā "Instagram" video, rādot, kā pagatavot. Uzķērāmies, pagatavojām un pievienojamies – tiešām "bomba"! Pazūd no šķīvjiem zibenīgi!
Šķiņķa karstmaizes ar dzērveņu ievārījumu
Gaļa, siers un ievārījums – šķietami nesavienojamais satiekas pavisam gardās brokastu karstmaizītēs.
Ideja brokastīm – omlešmaizītes ar sieru un šķiņķi
Šīs vienkāršās un gardās omlešmaizītes būs lieliskas ne tikai brokastīs, bet arī vēlās brokastīs, pusdienās vai launagā. Recepti iesaka LAPNA projekta "Olas ir spēks!" speciālisti.
Sendvičs ar 'burkānlasi' un sīpolu salātiem jeb vegānās 'lašmaizītes'
Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? Pieredzes bagātais šefpavārs, "Barbora.lv" garšas eksperts un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis pārgājienu sezonai iesaka vienkāršu, taču reizē arī spēcinošu sendviča recepti, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos.
'Našķoties' Zanes karaliskās siermaizes
Franču stila karstmaizes ar sieru padarīs tavas brokastis par svētku maltīti. Tās gatavos Zane Grēviņa šo sestdien raidījumā "Našķoties". Recepti lasi "Tasty", bet kulinārijas raidījumu skaties televīzijā sievietēm "STV Pirmā!" un lietotnē "Shortcut".
Ātrās sviestmaizes ar krēmīgiem krabju nūjiņu salātiem
Pavisam vienkārši un ātri pagatavojamas maizītes ar krēmīgu krabju nūjiņu salātu pildījumu līdzēs remdēt izsalkumu jebkurā diennakts laikā. Ja gribi baudīt īpaši izcilu garšu saspēli, tad maizi pirms ēšanas uzsildi, bet krabju salātus atvēsini ledusskapī. Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Tomātmaizītes ar siera un krabju nūjiņu salātiem
Šīs zibenīgi pagatavojamās maizītes palīdzēs ātri remdēt izsalkumu un noderēs arī kā uzkoda mājas ballītēs. Ja nav plānots bučoties vai iet cilvēkos, tad siera un krabju nūjiņu masai var pievienot arī kādu daiviņu ķiploka - gan garšai, gan vīrusu atvairīšanai.
Trīskārtu piparotais steika sendvičs
"Liellopa gaļa prasa pavāra uzmanību – šo gaļu ir sevišķi svarīgi nepārcept, bet censties to pagatavot vidēji izceptu vai vidēji asiņainu. Ja tomēr sanācis liellopu pārcept un gaļa kļuvusi sīksta, iesaku glābt situāciju, sagriežot gaļu pēc iespējas plānākās šķēlītēs un iemarinējot saldskābā marinādē, piemēram, citrona, laima sulā vai balzametiķī, līdzsvarojot skābumu ar cukuru vai kļavu sīrupu," skaidro "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot trīskārtu piparotā steika recepti.
Veģetārās sviestmaizes ar avokado un mocarellu
Dodoties baudīt atpūtu pie dabas krūts, jau laikus jāparūpējas par stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veģetāru sviestmaižu recepti rudenīgam piknikam.
Sviestmaizes ar viegliem vistas salātiem
Karsto un tveicīgo laiku nomainījusi rudenīga veldze, tāpēc atkal ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā gardu sviestmaižu recepti rudenīgam piknikam.
Karstmaizes ar četriem sieriem
Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.
Grilētas maizītes ar sarkano sīpolu un sieru
Nereti tās vienkāršākās lietas ir arī tās ģeniālākās. Grauzdētas maizītes ar sulīgi apceptiem sarkanajiem sīpoliem un bagātīgu siera šķēli būs ideāla uzkoda vīna vakarā.
Ātrās olmaizes ar sieru un zaļumiem
Sātīgas olmaizes ar staipīga siera "cepuri" un zaļumiem – vienkāršs un garšīgs brokastu ēdiens, ko var pagatavot pāris minūšu laikā. Ja vēlies, vari papildināt olmaizes ar kraukšķīgām zeltaina bekona šķēlēm vai pasniegt ar viegliem salātiem.
Maizītes ar zirnīšu pastēti un anšoviem
Pavisam citādākas maizītes - krēmīgā un vasarīgi zaļās krāsas zirnīšu pastēte ar piparmētru patīkami harmonēs ar sāļajām anšovu filejām virspusē.
Latviskās siļķmaizītes ar bietēm un biezpienu
Par latviskām šīs maizītes ir dēvējamas ne vien tādēļ, ka to pagatavošanai izmantojami produkti, ko ierasts uzskatīt par latviešu tradicionālās virtuves stūrakmeņiem, bet arī tāpēc, ka uzkodā dominējošais sarkani baltais krāsu salikums būs īsti piemērots patriotiskās noskaņās klātam svētku galdam.
Vieglā siermaizīte ar sālītu gurķi un selerijas mērci
Gardas maizītes ar paša gatavotu selerijas mērci, sālītiem gurķiem un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Siermaizīte ar ceptām sēnēm un spinātiem
Smeķīgas siermaizītes ar sēnēm, sīpoliem un aromātisko timiānu. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Karstā siermaizīte 'Brieža labums'
Pikantas uzkodu maizītes ar graudu sinepēm, brieža gaļas desu un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Siera un grilētu dārzeņu maizīte
Sātīga pusdienu uzkoda vai neliela launaga maltīte – maizīte ar siera bumbām un cepeškrāsnī grilētiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Olu kultenis ar kūpinātu lasi, pasniegts uz grauzdiņa
Kā iesākt dienu lieliski? Pagatavojot ideālu olu kulteni, kas kusīs mutē. Pasniedz to ar kūpinātu lasi uz grauzdiņa, lai būtu ērtāka ēšana.
Tostermaizes ar kūpinātu gaļu un sieru
Maltīte reizēm "kad vakariņās negribas ēst neko daudz, bet gribas panašķoties," raksta Evija. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize
Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Sviestmaize ar biezpienu un kūpinātu lasi
Lieliska un kārdinoša sviestmaize, kas stiprinās brokastīs un dos enerģiju uzsākt dienu. Veselīgākām brokastīm izvēlies graudu maizi.
Sviestmaize ar vistas fileju un dzērveņu mērci
Garda, sulīga sviestmaize brokastīm vai paņemšanai līdzi uz darbu pārtraukuma brīdim. Sviestmaizei izmanto jau gatavu ceptu vistas fileju vai sagriez jēlo fileju slaidās strēmelēs un apcep pannā. Tas aizņems tikai piecas minūtes.
Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām
Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.
Ņiprās puravu karstmaizes
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.
Beigeļu karstmaizītes ar mocarellu
Mazās apaļās maizītes - beigeļi - visbiežāk sastopamas viesnīcu brokastīs Polijā un Vācijā, tomēr tie izpelnījušies slavas minūtes arī citos neparastos pasniegšanas veidos. Šī recepte ir viens no kulinārijas eksperimentiem, kad pica nav gluži pica un beigelis nav gluži tā pati ierastā maizīte. Taču rezultāts ir pārliecinoši gards - par to nav šaubu.
Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado
Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.
Kraukšķīgās olu maizītes mafinu formiņās
"Lieldienās vislabāk ēdu svaigus salātus un vārītas olas. Taču šogad esmu iecerējusi tradicionālo olu ēšanu un ripināšanu papildināt ar jaunu recepti – kraukšķīgiem Lieldienu mafiniem. Tie būs ne tikai viegli un ātri pagatavojami, bet arī oriģināls svētku cienasts," savu Lieldienu recepti iesaka TV dīva Ketija Šēnberga.
Tostermaizes olā ar grilētiem citrusaugļiem
Ja aptrūkušās idejas brokastu maltītei, iespējams, noderēs šī recepte, kurā senu bērnības kārumu - olā mērcētu un apceptu maizīti papildina neparasti sagatavoti citrusaugļi.
Banānu tostermaize
Banānu tostermaize - lai bērniem un saldummīļiem labs prāts.