Kāpēc tad Pī dienu godā ar pīrāgiem un picu? Gluži vienkārši – varam pateikties angļu valodai par vārdiem "pie" un "pizza". Cept un ēst pīrāgus pat iesaka oficiālajā Pī dienas vietnē "Piday.org". Ja jau matemātiķi rekomendē, jāklausa vien ir! Bez mielošanās, šajā dienā matemātiķi sacenšas, kurš iegaumējis no sirds garo skaitļu virkni, kas seko aiz 3,14159 – tas nebūt nav viegls darbiņš, jo izrādās, ka pī ir 62,8 triljoni skaitļu aiz komata.
Šo dienu visā pasaulē atzīmē kopš 1988. gada, kad to aizsāka Sanfrancisko zinātnes, tehnoloģiju un mākslas muzeja "Exploratorium" kurators, fiziķis un mākslinieks Lerijs Šovs. Muzeja darbinieki un apmeklētāji ik gadu 14. martā soļo apkārt muzeja riņķveida telpai un mielojas ar augļu un ogu pīrāgiem. Mūsdienās Pī dienā tiek rīkotas pat pīrāgu mešanas sacensības. "Tasty.lv" gan sāpošu sirdi to nerekomendē – daudz patīkamāk taču ir pīrāgu gardi notiesāt!
Kā mēs varam atzīmēt Pī dienu? Protams, cepot apaļos pīrāgus un picas! Taču īsti latviskā dzīvesziņā varam pielāgot mūsu pašu speķu pīrāgus kā matemātiķu svētku cienastu. Var padzer gardu PIEnu, uzbērt lašmaizītei citronPIparus, liet glazē dzirkstošu limonādi ar PIparmētrām, uzkraukšķināt pēdējās Ziemassvētku PIparkūkas, sāļi panašķēties ar PIstācijām, pasūtīt restorānā PĪles krūtiņu PĪlādžu mērcītē…
Skaitļa π pieraksts ar 1000 cipariem aiz komata ir 3.1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510 5820974944 5923078164 0628620899 8628034825 3421170679 8214808651 3282306647 0938446095 5058223172 5359408128 4811174502 8410270193 8521105559 6446229489 5493038196 4428810975 6659334461 2847564823 3786783165 2712019091 4564856692 3460348610 4543266482 1339360726 0249141273 7245870066 0631558817 4881520920 9628292540 9171536436 7892590360 0113305305 4882046652 1384146951 9415116094 3305727036 5759591953 0921861173 8193261179 3105118548 0744623799 6274956735 1885752724 8912279381 8301194912 9833673362 4406566430 8602139494 6395224737 1907021798 6094370277 0539217176 2931767523 8467481846 7669405132 0005681271 4526356082 7785771342 7577896091 7363717872 1468440901 2249534301 4654958537 1050792279 6892589235 4201995611 2129021960 8640344181 5981362977 4771309960 5187072113 4999999837 2978049951 0597317328 1609631859 5024459455 3469083026 4252230825 3344685035 2619311881 7101000313 7838752886 5875332083 8142061717 7669147303 5982534904 2875546873 1159562863 8823537875 9375195778 1857780532 1712268066 1300192787 6611195909 2164201989…
Lai atcerētos skaitli π līdz pat 20 cipariem aiz komata (3,14159265358979323846), ir lietderīgi atcerēties šādu dzejolīti angļu valodā (burtu skaits atbilst ciparam skaitlī π):
Pī skaitļu virkni varbūt neiespējami iemācīties, bet uzcept kādu gardu ķiršu pīrāgu vai fikso siera picu būs krietni vieglāk – skati nu, zemāk ir vairāk par 3,14159 receptēm no "Tasty.lv" krājumiem, lai gardi atzīmētu π dienu!
Ķiršu pīrāgs no rauga mīklas
Svētku mielasta kulminācijai - ķiršu pīrāgs no rauga mīklas.
Pīrāgs 'Iereibušais ķirsis'
Gards pīrāgs ar ķiršu pildījumu - ēd tāpat vai izbaudi vēl siltu kopā ar ar vaniļas saldējumu!
Vienkāršais ogu pīrāgs ar skābā krējuma krēma pildījumu
"Šīs visgaršīgākais pīrāgs, ko esmu ēdusi. To var gatavot, pildījumam izvēloties jabkādas ogas vai augļus - gan svaigus, gan saldētus vai konservētus," apgalvo garšīgā "Instagram" konta karineljka saimniece, konditore Karina.
Gardais ķiršu pīrāgs no ziemas krājumiem
Līdz vasarai vēl nedaudz jāpaciešas, bet saulainas sajūtas varam radīt jau tagad. Pīrāgs ar ogām sniegs vasarīgu noskaņu, kad svaigus ķiršus baudām saules pielietajā dārzā. Izņem no saldētavas iepriekš sasaldētos ķiršus vai izmanto ķiršus no kompota. Un vasarā varēsi baudīt šo pīrāgu ar svaigām ogām. Pīrāgs lieliski garšos ar vaniļas saldējumu. Recepti iesaka gardēde Justīne Hohfelde.
Pa pusei kūka, pa pusei pīrāgs. Viesis no Francijas – klafuti
Ļoti ātri un vienkārši pagatavojams deserts, ko baudīt tāpat vai bagātināt ar saldējumu. Ķiršus var aizstāt ar citām augļiem un ogām, bet oriģinālais klafuti top no ķiršiem. Vēlams saldajiem, vēlams ar visiem kauliņiem.
Supervienkāršais rīvēto ābolu pīrāgs ar sodu
"Šodien dikti sakārojās ko garšīgu. Ja precīzāk, tad sagribējās tieši pīrāgu. Taču kādu? Negribas pavadīt visu vakaru gatavojot un negribas arī iet uz veikalu, lai pirktu sastāvdaļas. Atcerējos par savu bērnības mīļāko pīrāgu, kuru mana ome Marija mēdza itin bieži gatavot. Protams, sekoja zvans omei, kam sekoja pīrāga gatavošana un rezultātā mani apmierinātie izsaucieni "Cik garšīgi!", "Beidzot!", "Gardākais pīrāgs, ko esmu ēdusi!" Pīrāgs sanāk sulīgs, brūns un garšīgs," tā kopš bērnības iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Elīna Ūberga.
Vienkāršais ābolu un plūmju pīrāgs kaloriju skaitītājiem
"Dārzi šobrīd pilni ar āboliem un plūmēm. Mazliet laika, tikai četras sastāvdaļas, un top lielisks pīrāgs, ar kuru vari palutināt sevi un savus mīļos – fantastiski gards, vienkārši un ātri pagatavojams," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Gardais ābolu pīrāgs ar valriekstiem, medu un kanēli
Grēcīgi gardu un pavisam vienkārši pagatavojamu ābolu pīrāga recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar maskarpones un ievārījuma pildījumu
Pīrāgi ar smilšu vai biskvīta mīklas pamatni man jau apnikuši, arī kūkas ar drupinātu cepumu pamatni mani vairs nespēj sajūsmināt, tādēļ nolēmu pagatavot ko īpašu - klasisku, glīti rūtainu kārtainās mīklas pīrāgu ar maskarpones un ievārījuma pildījumu. Tā bija patiešām laba ideja, jo pīrāgs izdevās izcili gards.
Krēmīgais ābolu pīrāgs
"Šis ābolu pīrāgs ir pārbaudīta vērtība, jo to es cepu jau gadiem. Pīrāga pildījums ir tik krēmīgs, tik sulīgs un māja tik garšīgi smaržo!" tā savu iecienīto recepti piesaka Vineta Vīksna.
Gaisīgais šokolādes pīrāgs
Kārdinošs šokolādes pīrāgs – gaisīgs kārums, kas pa gabaliņam vien teju neviļus pazudīs no šķīvja. Receptes autore – kulinārijas bloga "Našķoties" veidotāja Zane Ozoliņa.
Sulīgs biezpiena pīrāgs ar ķiršiem
Ziema vai vasara – ķiršu kūkai būs būt! Izmanto svaigas vai saldētas ogas, garšos vienlīdz labi.
Biezpiena mīklas ābolu pīrāgs ar rikotu un rozīnēm
Gards biezpiena mīklas pīrāgs ar krēmīgu ābolu-rikotas pildījumu. Vislabāk to baudīt vēl siltu, piedzerot pienu.
Kārdinošais ananasu pīrāgs ar sulīgu pildījumu
Gards ananasu pīrāgs ar kraukšķīgu pamatni un īpaši kārdinošu konservētu ananasu-krēmsiera pildījumu. Recepti iesaka lasītāja Sendija Zariņa.
Elementārais kārtainās mīklas pīrāgs ar persikiem
Kārtainā mīkla ir īsts glābiņš dienās, kad kārojas kas salds, bet biskvītu gluži cept negribas. Mīklu izmanto par pamatu un virs tā liec sezonas labākos augļus - persikus, kas kopā veidos debešķīgu salikumu.
Izcili vienkāršais melleņu un persiku pīrāgs
Pēc tirgus apmeklējuma, kad ogas un augļi sapirkti pārpārēm, un ledusskapī aizķērusies paciņa sviesta, var izcept šo gaužām vienkāršo ''galette''. Izcili labi garšos silts, pasniegts ar saldējuma bumbu vai jau atdzisis pie tējas vai kafijas.
Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm
Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.
Sulīgs persiku pīrāgs itāliešu mafijas gaumē
Šī ir ātra un aromātiskā pīrāga recepte, kas lieti noderēs šobrīd, kad tirgū un veikalu plauktos sārtojas sulīgi persiki. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Ābolu un bumbieru pīrāgs, kam nevajag formu
Ābolu un bumbieru pīrāgs, kuru varēsi pagatavot, pat ja mājās nav īpašu formu. Ja vēlies, izmanto tikai ābolus vai tikai bumbierus.
Melleņu 'galette' – apaļais trauslās mīklas pīrāgs
Skaists apaļais pīrāgs ar mellenēm. Mīkla būs patīkami kraukšķīga un zeltaina, bet citrons piešķirs ogām patīkamu aromātu un nedaudz atsvaidzinošāku garšu. Pats jaukākais – kūkas izcepšanai nevajadzēs speciālu formu, vien cepeškrāsns plāti.
Mazie ābolu un aveņu pildītie pīrāgi
Karsti, garšīgi un pēc skata gluži neatvairāmi – mazie pildītie pīrāgi ar āboliem un avenēm. Rudens avenes garšos it īpaši labi un pildījumā patīkami sulos. Bet aromātu desertam piešķirs kanēlis, ar ko apkaisīti augļi un ogas.
Apaļais ķiršu pīrāgs
Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.
Dzērveņu - olu putu pīrāgs
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.
Ābolu pīrāgs ar saldējumu
Siltais un aromātiskais ābolu pīrāgs lieliski kontrastē ar plombīra saldējumu - ātri pagatavojams, vienkāršs un ļoti garšīgs deserts.
Ātrais ābolu pīrāgs zviedru gaumē
Rudens ir ābolu ražas laiks, un viens no to gardākajiem pagatavošanas veidiem ir ābolu pīrāgs. Kā zināms, viss vienkāršais ir ģeniāls, un tieši šāda pieeja pīrāga pagatavošanā ir arī zviedriem - viss, kas tev vajadzīgs, būs stunda laika un nelielas nostādnes, kas nevainojamu ābolu pīrāgu ļaus pagatavot pat kulinārei - iesācējai.
Krēmīgais persiku pīrāgs
Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.
Ābolu un kanēļa drumstalu pīrāgs
Klasiskais ābolu drumstalu pīrāgs modernajā versijā ar auzu pārslām un brūno cukuru.
Rabarberu pīrāgs ar kraukšķīgu bezē 'cepuri'
Šī rabarberu kūka ar bezē virskārtu neprasa daudz pūļu, turklāt būs gards našķis svētkos vai viekārši ikdienā.
Bumbieru un kakao krēma pīrāgs
Pārsteidz un iepriecini ģimeni svētkos ar gardu saldo pīrāgu, kas pildīts ar bumbieriem un kakao krēmu.
Ātrais pīrāgs ar kefīra mīklu
Ja kārojas ko saldu un vienkāršu, ātrā kefīra kūka būs tieši laikā! Pīrāgam var pievienot ogas, augļus, kam pāri ber drumstalas.
Ātrā četru sieru pica
"Recepte tam brīdim, kad ļoti vēlies pagatavot picu, bet nevēlies ilgi gaidīt, kamēr rauga mīkla pagatavosies. Izmēģini "crisp&thin" ātri pagatavojamo picas mīklu bez rauga. Tikai četras sastāvdaļas – milti, silts ūdens, sāls un olīveļļa," recepti iesaka "Recepšu kolekcionārs" radītāja Sintija Mikanovska-Mikalovska.
Pica ar bumbieriem un divu veidu sieriem
Un kad pēdējo reizi tu mājās cepi picu? Ja klasiskie varianti izmēģināti, laiks pagatavot īpašu picu ar bumbieriem, mocarellu un zilo sieru. Kombinācija ļoti saskanīga un garda.
Veselīgā pilngraudu tortiljas pica ar tunci
Jautāsi, vai var pagatavot veselīgu picu? Ak, jā, un kā vēl var! Ar dažiem vienkāršiem uzlabojumiem – tas ir iespējams. Sporta skolotāja un veselīga uztura trenere Diāna Mazjāne sniedz instrukciju, kā pagatavot bezgrēka picu.
Foto recepte: Baklažānu pica sicīliešu gaumē
Atgriežoties no Itālijas, līdzi vedam ne tikai daudz saulainu atmiņu par gardēdīgiem piedzīvojumiem, bet arī jaunas receptes. Recepti no Itālijas atvedusi un izmēģinājusi Ieva Berga.
Pica ar desu un bekonu
Šīs lieliskās picas recepti izstrādājis Gints Kokins. Autors to dēvē par veselīga uztura stūrakmeni un pagatavojis ģimenes vakariņām. Taču labām picām ir tā jaukā īpašība, ka tās var ēst jebkurā diennakts laikā. Kurš gan no šādas picas atteiktos arī brokastīs?
Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes
Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.
Supergardā pica ar šķiņķi, papriku un ananasiem
Ja mājās ir bērni, ik pa laikam jādzird lūgums pagatavot picu, jo šis ir ēdiens, kura gatavošanas procesā mazajiem parasti ļoti patīk piedalīties. Laika gaitā izmēģinot dažādas picas mīklas, šo esmu atzinusi par vislabāko – to var gan izrullēt pavisam plānu, gan atstāt biezāku, kā nu kuram labāk patīk. Pildījumam, protams, var izvēlēties, ko sirds kāro, bet šoreiz piedāvāju pārbaudītu vērtību – šķiņķi ar papriku un ananasiem.
Pica ar puķkāpostiem un fetas sieru
Garda un vienkārša pica ar ziedkāpostiem jeb puķkāpostiem, fetas sieru un mednieku desiņām. Svaigākam aromātam picu pēc izcepšanas dekorē ar bazilika lapiņām. Recepti piedāvā Laura Grēviņa, bloga "Viensplusviens.lv" autore.
Sātīgā pica ar mocarellu un maltās gaļas bumbiņām
Sātīga pica ar gardām maltās gaļas bumbiņām, mocarellas sieru un svaigu oregano. Tā būs jo īpaši laba, ja nenoslinkosi un mērci pagatavosi, kā nākas.
Pica ar sēnēm un rikotas sieru
Neparasta sēņu pica ar mīksto rikotas sieru. Papildini to ar spinātiem un salviju, vai kādu citu svaigo garšaugu vēl labākam rezultātam.
Bagātīgā siera - salami pica ar fokačas pamatni
Bagātīgā siera-salami pica īpaši garšos tiem, kas iecienījuši picas ar salīdzinoši biezu mīklas pamatni un kraukšķīgām, zeltainām maliņām. Šādas picas gatavošanai lieliski var izmantot fokačas mīklu, bet gardajam pildījumam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.
Tomātu pica provansiešu gaumē
Krāsaina, kārdinoša un vienkārša pica, ko pagatavot vien no dažām sastāvdaļām. Picai izvēlies dažādu šķirņu tomātus, lai padarītu to košāku un interesantāku.
Ātrā bezrauga mīklas pica
Pica steidzīgajiem, kad nav vēlēšanās raudzēt picas mīklu, bet ļoti gribas sātīgo gardumu.
Puķkāpostu un siera pica ar sīpolu gredzeniem
Izmantojot tikai puķkāpostu, sieru un olu var izcept picas pamatni, kurai gluži kā jebkurai picai pa virsu var kārtot jebkādas piedevas. Sēņu laikā piedāvājam picu ar sēnēm.
Margaritas pica ar puķkāpostu pamatni
Picu var izcept ne tikai ar ierasto rauga mīklu. Tās vietā var pagatavot ne mazāk gardo puķkāpostu un mandeļu miltu mīklu. Šo pamatni, protams, var izmantot jebkura veida picai, bet šoreiz piedāvājam klasisko Margaritas picas salikumu - tomāti, mocarella un baziliks.
Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica
Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.
Puravu, kartupeļu un Čedaras siera pica
Ļoti vienkāršas un gardas picas, kam virsū liktas mazliet neierastākas sastāvdaļas – puravi un kartupeļi. Papildini tās ar sarīvētu Čedaras sieru un smaržīgiem pētersīļiem labākai garšai.