turku zirņi veģetārs sautējums maltīte
Foto: Shutterstock
Ja ledusskapī nekā nav, paveram konservējumu plauktiņa durvis un ņemam… turku zirņus! Turku zirņi jeb aunazirņi, kā latviski tos vēl mēdz dēvēt, ir lielisks bāzes pākšaugs, lai uztapinātu garšīgas un ātri pagatavojamas maltītes. Kā sautējumos, tā vieglos salātos un pat "kotletēs" jeb plācenīšos, tie izceļas ar to, ka izmantošana kulinārijā ir ļoti dažāda.

Kas turku zirņos vērtīgs? Pirmkārt, kā jau pākšaugiem pieklājas, uz 100 gramiem turku zirņu ir pieklājīgs daudzums olbaltumvielu (aptuveni 19 grami). Otrkārt, turku zirņi ir reizē arī labs ogļhidrātu avots, tāpēc nebūs nepieciešams tos maltītei pievienot papildus. Vēl tajos ir kālijs, dzelzs, cinks, magnijs un B6 vitamīni, norāda "Healthline.com".

Iekļaujot maltītē turku zirņus, parūpēsies par ilgāku sāta sajūtu, ko nodrošina turku zirņos esošais duo – šķiedrvielas un olbaltumvielas. Sāta sajūta pilnvērtīgas maltītes laikā nāks tikai par labu, jo roka nestiepsies pēc našķiem starp ēdienreizēm. Tā kā turku zirņos ir salīdzinoši labs augu valsts proteīnu sastāvs, šo produktu iesaka lietot uzturā tiem, kas atteikušies no gaļas produktiem. Un ik pa laikam nekaitēs klasiskās kotletes aizstāt ar turku zirņu plācenīšiem, kas papildināti ar dārzeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!