Šur tur jau var manīt, ka ļaudis sasparojušies tirgū, cerībā atrast pirmos lakšus. Tā, viennozīmīgi, ir mana aprīļa garša. Šķirstot ēdienu fotogrāfijas, aprīļa mēnešos ik gadu lakši paslēpti klasiskajos lapu salātos kopā ar redīsiem, iemalti zaļā un ņiprā pesto, vai iegūlušies starp kārtainās mīklas kārtām sāļajā Napoleona kūkā. Jā gan, arī tā lakšus var nobaudīt!
Mūsmājās nu jau otro gadu aprīļa beigas ir svētku laiks, par ko parūpējusies jaunākā atvase, piedzimstot mēneša priekšpēdējā dienā. Tāpēc viens no svarīgākajiem mēneša uzdevumiem – sarūpēt svētku kūku un uzkodas maziem un lieliem viesiem. Nenoliedzami, šis mēnesis paies, kraukšķinot redīsus. To salāti ir vispavasarīgākais ēdiens, kāds vien var būt, tāpēc redīsus jābauda un daudz, vispirms jau klasiskajos redīskrējumgurķu salātos! Mans ieteikums – pamēģināt nogaršot tos arī apceptus sviestiņā.
Un kur nu bez Lieldienu svētku maltītēm – vismaz vienos viesos jānobauda pasha. Tāpat vienmēr galdā ir pa kādiem spinātu lapiņu salātiem. Bet tematiski var izcept arī burkānkūku, lai Lieldienu zaķis nepalec garām. Pasakaini skaisti svētku galdā izskatīsies spinātu biskvīta kūka, kas izdekorēta ar baltu krēmu un mazām, raibām šokolādes oliņām. Vārītām olu pusītēm uzkaisi pa kādam dīkstam, lai tiek viss mikrozaļumu labumiņš.
"Aprīlis mūsmājās ir sulu, vieglu maltīšu un grila sezonas atklāšanas mēnesis. Aprīlī tiek baudīti visi iespējamie zaļumiņi, kas nopērkami kioskos, tie ir salāti, svaigi gurķi, ķirštomātiņi, redīsi. Parasti aprīlī parādās dārzā arī pirmie ziemas lociņi, kuri tiek notiesāti turpat pie dobes. Šajā mēnesī ir liela vēlme pēc viegluma ēdienkartē – pie katra pamatēdiena tiek gatavoti salāti. Ar krējumu, kefīru, eļļu (eļļa+etiķis), pesto... Ahhh, tāpat mocarellas siers, ar tomātiņiem un svaigu baziliku. Un, protams, sulas! Dzer, cik vien var! Citi liek klāt citrona miziņu vai upeņu zariņu, bet mūsmājās lielā cieņā pavisam svaiga bērzu sula. Pats galvenais – auksta! Un uzgrilēta gaļiņa vai svaigā gaisā uz uguns katlā vārīta zupiņa. Mmmm!" par savu aprīļa garšu stāsta DELFI dzīvesstila žurnāliste Nikola Šakale.
Pirmie lociņi, kurus audzēt traukā uz palodzes, ir arī DELFI žurnālu satura redaktores Ditas Vinovskas garša. Viņa par "ražu" vēl var papriecāties, kamēr divi mājās mītošie runčuki nav izlēmuši atklāt dārznieka talantu. "Ceru arī Lieldienās kārtīgi pastaigāt pa mežu, lai varētu saēsties zaķskābenes. Man aprīlis ir visādu svaigumu un zaļumu mēnesis. Pati neesmu tik drosmīga, lai sataisītu pieneņu un gārsu, kā arī nātru pirmo dzinumu salātus, bet tieši aprīlī esmu ar tiem cienāta, ciemojoties pie draudzenes. Tas bija kaut kas brīnišķīgs!" stāsta Dita.
Neatņemama viņas aprīļa sastāvdaļa ir arī bērzu sulas, kuras bauda tik tikko iztecinātas. "Bērnībā ar māsu, dodoties staigāt pa mežu, mēdzām ņemt līdzi savus trauciņus, lai nedaudz nobaudītu sulas no svešiem urbumiem. Mēs tos saucām par saviem meža bāriem," nostalģiski stāsta Dita par laikiem, kad sulas lielākoties tecināja ar koka renītes palīdzību. Mūsdienās gan citādi – trubiņa "pa taisno" aizved uz kanniņu vai sulu maisu, kur sulas ērtāk glabāt.
Savukārt DELFI žurnālu galvenajai redaktorei Egitai Segliņai aprīlis ir ne vien sulu mēnesis, bet arī dzimšanas dienas kūku laiks. "Vēl jāiztukšo pērno ogu un rabarberu krājumi no saldētavas dzīlēm, gatavojot smūtijus, plātsmaizes un sulīgus kēksiņus, bet, nākot tuvāk maija brīvdienām, jau sākam domāt par to, kā marinēt gaļu grilēšanai un kādus svaigos salātus šosezon baudīsim," savus aprīļa gastronomiskos plānus atklāj Egita.
Un kāda ir tava aprīļa garša? Pačukstēsim tev priekšā – zemāk atradīsi pa receptei katrai mēneša dienai, lai iedvesmotos šomēnes ēst radoši un garšīgi!
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.
Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi
Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!
Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
Lakšu pesto
Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.
Sāļais 'Napoleons' ar lakšu, spinātu un svaigā siera pildījumu
Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.
Smalkmaizītes ar spinātu, olu un siera pildījumu
Mīlestība pret spinātiem nāk ar gadiem. Mazie šķoba acis, pieaugušie vien nosaka: "Mēs mīlam spinātus!" Un kāds ir labākais veids, kā nobaudīt šo intensīvi zaļā toņa pavasara zaļumu? Protams, uzkodas veidā! Šie spinātu, siera un olas "salātu" pīrādziņi, bulciņas, maizītes (kā nu kurš to nosauks!) ir tik ļoti vienkārši pagatavojami, un tie garšo tik labi, ka būs jāpiespiež sevi atkāpties (rokas nost!), pirms tos visus apēdīsiet!
Kraukšķīgas zivs tako ar tomātu salsu un majonēzi
Vieglā pusdienu vai vakariņu uzkoda meksikāņu gaumē – kraukšķīgas zivs tako ar dārzeņu salsu un mazliet laima spirgtuma. Lielisks ēdiens kādai ballītei, kad viesi jāpārsteidz ar ko spirgtu, garšīgu un rokās ņemamu ēdienu!
Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru
Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.
Pavasarīgais kefīra smūtijs ar lakšiem, tomātiem un redīsiem
Kad no tirgus pārnesti pirmie lakši, kraukšķīgi redīsi un sulīgi tomāti, par brokastīm var daudz nebēdāt – samet visus pavasara labumus bļodā, pārlej ar kefīru un minūtes laikā veselīgs, gards smūtijs ir gatavs!
Krāsnī cepti redīsi
Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.
Grēcīgi gardā dubultās šokolādes kūka ar putukrējumu un avenēm
Šo kūku pirmo reizi nogaršoju kādā draugu ballītē, kurā kāda no viešņām, vēloties iepriecināt namatēvu, bija atnesusi cienastu – pašas ceptu šokolādes kūku. Viesu bija daudz, kūka – ne pārāk liela, bet ar to mazo gabaliņu, ko man bija iespēja nogaršot, es sapratu – JĀ! Beidzot esmu atradusi izcili šokolādīgu šokolādes kūku, par kādu jau sen sen biju sapņojusi!
Pavasara bērzu sulas smūtijs ar spinātiem, kivi un saldētām jāņogām
Gardu smūtiju var pagatavot arī no bērzu sulām – to pateiks ikviens smūtiju gatavošanas amatieris. Šoreiz spēcinošajā kokteilī paslēpušies arī spināti, kivi un saldētās jāņogas.
Bērzu sulas ar cukuru, citrona miziņu un rozīnēm
Vitamīnu "bumba" veselībai un imunitātei - bērzu sulas ar garšīgām piedevām!
Saldā spinātu biskvīta torte ar krēmsieru
Spināti šīs tortes biskvītam piešķir tikai košu un neparastu krāsu, jo garšā dominē maigais krēmsiera – putukrējuma krēms ar izteikti citronīgu aromātu," atklāj receptes autore un garšīgā "Instagram" profila saimniece Elena Pudāne.
Vienkāršā Lieldienu pasha
Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.
Nevārītā pasha ar kakao un rozīnēm
Interesanta versija tradicionālajam biezpiena Lieldienu desertam – šokolādes pasha. Šokolādes efekts panākts ar kakao, bet biezpiena masa papildināta ar rozīnēm.
Lieldienu olu un maizes sacepums ar bekonu un sieru
"Manā brokastu galdā visam jābūt ar svaiguma garšu: kartupeļu salāti ar paipalu oliņām, redīsu un loku salāti, siļķe ar skābu krējumu un zaļumiem, galerts, olu sacepums, pasha un pīrāgi. Mana vedekla cep kēksus zaķu formiņās. Visiem Lielais zaķis pēc mana lūguma ir atstājis uz šķīvja šokolādes oliņas un kādu mazu dāvaniņu. Māja ir dekorēta ar Lieldienu eglītēm – vāzēs izplaucēti zari ar dekoratīvām olām un citām dekorācijām. Visur tulpes, narcises un hiacintes, visur jauna dzīvība," savā Lieldienu svētku sajūtā dalās "Rimi gardēde" Ilze Jurkāne, piedāvājot Lieldienu olu sacepuma recepti.
Burratas salāti ar kraukšķīgu šķiņķi un mango-čili mērci
Ja esi liels salātu mīlis, bet vēl neesi paspējis pagatavot pirmos pavasara salātus, tad varam ieteikt izveidot "Pavasaru salātu" sēriju. Proti, piemēram, reizi nedēļā (noteikumus izdomā pats!) izmēģini kādu līdz šim nebaudītu salātu recepti. Un, ja nav ideju, tad pirmo pavasara salātu pagatavošanai vari izmantot tieši šo recepti! Tā kā burrata ir tik īpašs siers, mūsuprāt, tas ir pelnījis arī īpašus salātus. Turklāt – šo salātu pagatavošana nevarētu būt vienkāršāka.
Bagātīgais ogu-eksotisku augļu smūtijs ar auzu pārslām
Šis ir lielisks vitamīnu kokteilis, kas ir tik universāls, ka to var dzert brokastīs, remdēt izsalkumu starp ēdienreizēm vai baudīt kā desertu. Tā sastāvā esošie augļi un zaļumi nodrošinās jūs ar C un K vitamīniem, auzu pārslas sniegs organismam nepieciešamās šķiedrvielas bet avokado – neaizvietojamās taukskābes, turklāt košā, dzīvespriecīgā kokteiļa krāsa noteikti priecēs acis un rotās galdu.
Vasarīgais zemeņu-nektarīnu smūtijs ar saldētiem rabarberiem
Smūtijs ir izcils veids, kā apēst augļus, kas maisiņā saspiedušies un vairs nav tik glīti, lai liktu, piemēram, uz kūkām. Vasarā steidzīgos brīžos to var ātri pagatavot un dzert pa ceļam uz darbu vai ballīti!
Vīnā marinēts šašliks
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!
Lieliskais šašliks znota gaumē
"Mana znota šašliks ir izslavēts tālu aiz mūsu ģimenes robežām. Tie, kam palaimējies šo gardumu nobaudīt, saka, ka ir ļoti labs un prasa recepti," teic mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Šefpavāra Ingmara Ladiga īstas garšas šašliks
"Mana šašlika garša veidojās, to baudot jau 1990. gadā Gruzijā. Atminos, ka tajos laikos braucām barot mūsu celtniekus, kas būvēja armēņiem mājas un dažādas infrastruktūras ēkas pēc postošās zemestrīces. Atpūtas brīžos ar mikroautobusu "Latvija" apceļojām tuvāko apkaimi. Tā kā līdz Gruzijas robežai nebija tālu, bieži viesojāmies šajā valstī, un man paveicās šašliku nobaudīt autentiskā un tradicionālā vidē,"savas iecienītākās šašlika receptes stāstu atklāj "Rožmalu" šefpavārs Ingmars Ladigs.
'Suši bumbas' jeb alternatīva suši nerullētājiem
Man ļoti garšo suši. It īpaši siltie un kraukšķīgie "tempura maki", blakus nesmādējot arī svaigos suši ar lasi vai kādu garneli, krēmsieru un sezama sēkliņu "mētelīti". Bet es tos negatavoju pati, jo vienkārši zinu, ka nespētu tos sarullēt tā, kā lietpratēji. Tāpēc sliņķu varianta "suši bumbu" recepte no "Instagram", kuru atsūtīja kolēģe, nāca tieši laikā. Izpētīju trīs citas un sapratu, ka radīšu variantu savai gaumei. Piedāvāju izmēģināšanai arī jums – suši bumbas ar krabju nūjiņām, pikantu krēmsieru un lociņiem. Perfekta ballīšu uzkoda!
Melleņu un laima kūciņas ar svaigā siera krēmu
Gardas glazūrkūciņas jeb kapkeiki vienmēr būs īstais gardums, ko pasniegt svinībās – tās ne tikai ir skaistas, bet tik kārdinoši izskatās, ka ēdāju rokas noteikti stiepsies pēc papildu kūciņas. Šoreiz pārbaudīta recepte – kūciņu pamatnē gaisīga mīkla, kurā paslēpušās mellenes un svaigo laimu spirgtums. Bet visam virsū – pufīgas svaigā siera krēma cepurītes.
Dubultās šokolādes brūnītis ar sāļo karameli
Brīdinu – dikti trekns un grēcīgs. Un ļoti, ļoti garšīgs.
Jogurta krēmsiers ar jaunajām nātrītēm un gārsām
Ļoti garda un neparasta smēriņa recepte ar jaunajām pavasara gārsām, nātrītēm un pieneņu lapiņām. Iegūto krēmsieru visgardāk ēst ar maizītēm, iesaka Karlīna Latsone, bloga "ir.bene" autore.
Veselīgie gārsas salāti
Gārsa tiek uzskatīta vien par grūti iznīcināmu nezāli, bet velti, jo agrā pavasarī, kamēr lapiņas ir gaiši zaļas un maziņas, tās droši var plūkt un izmantot gardu, vitamīniem un minerālvielām pārbagātu salātu pagatavošanai. Pavasarī nav nekā vērtīgāka, ko daba mums var piedāvāt, turklāt pļavās un dārzos gārsas ir pieejamas par baltu velti!