Vārīta vai nevārīta? Ar riekstiem, žāvētiem augļiem vai sukādēm? Varbūt gatavot maziņas? Tradicionālo Lieldienu biezpiena pashu var pagatavot visdažādākajos veidos. Tā ir klasika, kuru vari pielāgot savām garšu prioritātēm. Ja negaršo žāvētas aprikozes, biezpiena masai pievieno, piemēram, sukādes. Vai esi ēdis pashu, kurai pievienots kakao? Ja vēl nē, pēdējais laiks izmēģināt!
Tie, kuri jūt sevī iekšējo konditoru, kurš jau sien priekšautu un rūcina mikseri, var pievērsties nopietnākam darbiņam. Kāpēc gan neizcept kādu bagātīgu burkānu torti vai Lieldienu apaļo kēksu ar citronīgu un košu glazūru? Uz svētku galda vareni izskatīsies kāda kūka vai smalkmaizīte, kurā ir persiku pusītes – atgādinās olu dzeltenumiņus.
Tradicionālo ēdienu cienītāji, kuri nebaidās no rauga mīklas, var pievērsties krusta maizīšu, kliņģera vai, piemēram, izcili gaisīgās kuliča maizes pagatavošanai. Turklāt kuliču līdz nepazīšanai vari pārvērst, ja to izdekorēsi nevis ar pūdercukura glazūru, bet izkausētu balto šokolādi. Tas piešķirs saldajai maizītei odziņu!
Mīļos vienmēr vari iepriecināt arī ar individuālajiem desertiņiem, kuru pagatavošana neprasīs daudz pūļu. Piemēram, ja garšo biezpiens, bet pashas gatavošanai nav pacietības, pamēģini biezpiena krēma desertus! Lieldienām piestāvēs arī šokolādīgs krēms brilē vai kāds tematiski izrotāts cepumiņš – smilšu mīklas vai auzu pārslu. Un galu galā, kad pēdējo reizi izcepi pufīgās un kārdinošās štopkūkas?
Dekorējot Lieldienu kūku, kēksu vai pashu, atceries vienkāršo principu – mazāk ir vairāk. Būs gana efektīgi, ja svētku gardumus izdekorēsi ar ogām, kādu piparmētru lapiņu vai pirmajiem pavasara ziediņiem. Arī visvienkāršāko kēksu bez glazūras vari pārvērst, tam virsū uzlejot izkausētu šokolādi, kurai pievienots mazliet saldais krējums, lai glazūra sakalstot nekļūtu pārāk cieta. Un aplūko, cik daudz dažādu mazu šokolādes oliņu piedāvā veikalos – pa kādam niekam vari uzlikt savam Lieldienu saldajam ēdienam, un tas iegūs īsteni svētku noskaņu!
Iekārdinājām? Palūko, kas saldummīļiem garšīgs atrodams "Tasty.lv" recepšu klāstā – lai tev saldas Lieldienas!
Mini pashas ar košas šokolādes glazūru
Lieldienās ierasts krāsot olas, bet kopā ar bērniem var pagatavot arī krāsainus desertus, piemēram, mazas un košas pashas. Daiga Veismane, "Tiamo" grupas radošā direktore, piedāvā vienkāršu recepti saldajam ēdienam, kas garšos kā maziem, tā lieliem.
Recepte no grāmatas: citronu biezpiena krēms – Lieldienu pashas alternatīva
Viens no saldajiem ēdieniem, kuru tradicionāli gatavojam Lieldienu galdam, protams, ir biezpiena pasha. Tomēr tā prasa vairāku stundu darbu un gaidīšanu. Krēmīgu un tikpat gardu desertu no biezpiena var uzburt arī krietni ātrāk – tāpēc, lūk, citronu biezpiena krēms, kuru papildina medus un citronmelisa.
Smilšu mīklas Lieldienu zaķi ar konfekšu astītēm
Garaušu cepumi būs vizuāli pievilcīgs Lieldienu akcents. To fifīgums slēpjas tieši "pūkainajās" astītēs, kas veidotas no apaļām šokolādes konfektēm ar riekstu apvalciņu un krēma pildījumu. Šie zaķu cepumi īpaši iepriecinās bērnus un radīs svētku noskaņu mājās. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Raibie Lieldienu cepumiņi ar 'M&M's' dražejām
Sākt gatavoties Lieldienām nekad nav par agru. Un ne jau tikai olās ir Lieldienu krāsas un prieks – pati gatavošana vien ir īsta jautrība – bērniem patiks! Krāsainie cepumiņi ies pie sirds gan maziem, gan lieliem!
Foto recepte: Lieldienu zaķīši no ātrās biezpiena mīklas
Lieldienas vairs nav aiz kalniem, tādēļ jāsāk domāt par svētku tematikā ieturētiem našķiem. Lieldienu zaķus no biezpiena mīklas vari gatavot kopā ar mazākajiem ģimenes locekļiem – mīkla ir ērti veidojama, tā nav jāraudzē un no tās gatavotie izstrādājumi krāsnī kļūst skaisti pufīgi. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Lieldienu kēksiņi ar šokolādes krēma 'ligzdiņām'
Gardie kēksiņi ar šokolādes krēmu būs skaista galda rota un iepriecinās gan lielus, gan mazus Lieldienu svinētājus. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.
Lieldienu krusta maizītes
Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs, bet mūsdienās tās konditorejās pieejamas jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Folklorā minēts, ka maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.
Cepumi 'Ceptās olas'
Lieldienu cepumi ar cukura glazūru un aprikožu pusīšu rotājumu, kas pēc skata līdzinās ceptām olām.
Nevārītā pasha ar kakao un rozīnēm
Interesanta versija tradicionālajam biezpiena Lieldienu desertam – šokolādes pasha. Šokolādes efekts panākts ar kakao, bet biezpiena masa papildināta ar rozīnēm.
Kuličs
Tradicionālais Lieldienu kuličs svētku galdam.
Kārdinošā Lieldienu šokolādes kūka
Ārkārtīgi šokolādīga un ļoti kārdinoša torte svētku galdam. To, protams, nav jāpasniedz tikai un vienīgi Lieldienās, taču šie svētki ir labs iemesls, lai palutinātu sevi un tuvākos ar ko ļoti garšīgu.
Lieldienu pasha ar ogu mērci
Pasha ir viens no svarīgākajiem ēdieniem, ko ceļ Lieldienu galdā. Kārumu gatavo no biezpiena un saldā krējuma, kam pievieno žāvētus augļus, riekstus - atkarībā no iespējām un gaumes. Īpaša ir arī pashas forma - nošķelta piramīda, kas simbolizē Kristus kapu. Sena pareizticīgo tradīcija māca, ka Lieldienās ar pashu jācienā ikviens, kurš klauvē pie mājas durvīm, īpaši tie, kuriem dzīvē neklājas viegli.
Auzu pārslu cepumi Lieldienām
Tuvojas Lieldienas – pavasara gaidītākais notikums, kad galdā tiek liktas krāsainas olas un citi gardi, apaļi ēdieni. Svētku neiztrūkstoša sastāvdaļa ir našķi, kas priecēs gan sirdis, gan vēderus, tāpēc kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā recepti auzu pārslu cepumiem, kas būs laba alternatīva ierastajām šokolādes olām.
Lieldienu apaļais kēkss ar citronu garšas glazūru
Gaisīgs un salds kēkss, kas būs lieliski piemērots Lieldienu svētku galdam. Izdekorē to ar skaistām šokolādes oliņām, bet uz šķīvja nosēdini dekoratīvos cālēnus.
Krusta maizītes-mafini Lieldienām
Krusta maizītes ir tradicionāls Lieldienu našķis, ko ēd Lielajā piektdienā. Tomēr, ēšanas paradumiem mainoties, tās pasniedz arī īpašās svētku reizēs, piemēram, Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Atšķirībā no citām smalkmaizītēm, to pagatavošanai izmanto gan kviešu, gan rudzu miltus. Bet maizītēm virsū tiek veidots dekoratīvs krusts, kas simbolizē Jēzus sišanu krustā.
Vieglā Lieldienu pasha ar ananasiem
Recepte netradicionāli tradicionālām Lieldienu brokastīm - vieglā pasha ar konservētiem ananasiem. Desertu iesaka veselīga uztura speciāliste Inga Pūce un Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis.
Vienkāršā Lieldienu pasha
Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.
Pītais svētku kliņģeris
Lai kliņģeris būtu pūkains un mīksts un lai ilgāk tas saglabātos svaigs, mīklu nedrīkst pārmīcīt. Jo vairāk mīkla tiks mīcīta, jo vairāk no miltiem izstrādāsies glutēns, jo cietāks un sausāks iznāks klinģeris. Piedāvājam klinģera cepšanas paņēmienu, kurā mīkla netiek mīcīta vispār. Visu darbu izdarīs raugs un laiks.
Šokolādes un skābā krējuma apaļais kēkss
Šokolādīgs un porains apaļais kēkss. Tas būs īpaši sulīgs, jo mīklai pievienots skābais krējums. Gatavo kēksu pēc izņemšanas no formas var dekorēt ar pūdercukuru vai izkausētu šokolādi.
Šokolādes krēms brilē
Iestājoties pavasarim, jau šonedēļ tiks aizvadīti vieni no tradīcijām bagātākajiem svētkiem – Lieldienas. Šajos svētkos kopīgi ar saviem tuvajiem piedalāmies dažādās svētku aktivitātēs, iepazīstamies ar senlatviešu ticējumiem, kā arī sagatavojam svētku galdu un izbaudām laiku kopā. "Maxima" garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās ar salda un mazliet citādāka krēma brilē recepti, kam pievienota šokolāde.
Štopkūkas ar putukrējumu
Īpaši gardās rauga mīklas štopkūkas ar maigu putukrējuma pildījumu.
Burkānu, kanēļa un ananāsu biskvīta kūka ar siera un citronu krēmu 'Lieldienu pārsteigums'
Ļoti neparasta kūka Lieldienu mielastam - biskvītā paslēpušies gan burkāni, gan ananāsi, gan kanēlis, gan kokosriekstu skaidiņas un šo garšu papildina divi dažādi krēmi - Mascarpone siera krēms un citronu krēms. Garšu un aromātu pārbagātība, svinot gavēņa noslēgšanos.
Lieldienu kēkss
Svētkiem par godu - Lieldienu kēkss.
Īstā Lieldienu pasha
Svarīga Lieldienu galda sastāvdaļa ir pasha. Tāpēc receptē noskaidrosiet, kā gatavo īsto Lieldienu pashu.
Saldā Lieldienu maize - kuličs
Kuličs ir īpaši pagatavota, salda Lieldienu maize, kas īpaši populāra pareizticīgo tradīcijās. Pieņemts, ka šo maizīti iesvēta Lieldienu dievkalpojumā un tad ēd, svinot Lielā gavēņa noslēgumu un Lieldienu atnākšanu.
Lieldienu kēkss ar biezpienu un šokolādes glazūru
Gards biezpiena kēkss ar šokolādes glazūru Lieldienu galdam.
Burkānu kēkss
Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.
Recepte no grāmatas: gardā burkānu torte ar krēmsieru
Rudenī ne tikai ābolmaize ir jāizcep, vismaz reizi sezonā cepeškrāsns un ģimene jāiepriecina arī ar burkānu kūku! Tik rudenīgu, aromātisku un gardu!
Burkānu kēkss ar krēmsiera glazūru
Garšām bagātīgs un ļoti gards burkānu kēkss. Kēksu mazliet mitrāku un saldāku padarīs virsū uzziestā krēmsiera glazūra, ar kuru nevajadzētu skopoties.
Burkānu torte ar siera krēmu
Svētku viesiem - gardā burkānu torte ar siera krēmu.
Grandiozā burkānu un kokosriekstu torte ar krēmsiera kārtām
Burkānu torte ir labs triks Lieldienu zaķa pievilināšanai. Šī kārdinošā skaistule ir ne vien grandioza savos apmēros - ar to varēsi pamielot vismaz 12 saldummīļus, - bet arī grandiozi garšīga. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.
Burkānu-apelsīnu kūka ar maskarpones krēmu, rozīnēm un riekstiem
Burkānu-apelsīnu kūka ar mascarpones krēmu, rozīnēm un lazdu riekstiem. Bezdievīgi garda, aromātiska un mutē kūstoša!
Karamelizētu auzu pārslu un biezpiena krēms ar ogu mērci
Tikai četras sastāvdaļas, mikseris un apsolījums neskaitīt kalorijas, jo biezpiena un karamelizētu auzu pārslu krēmam jābūt kaloriju bagātam. Sirdsapziņu var aizmālēt, pie krēma pieēdot kādu skābu ogu mērci bez cukura!
Saldais biezpiens ar ķiršu kompotu
Saldais biezpiens ar ķiršu kompotu - ātri pagatavojams deserts.
Persiku biezpienmaizītes no kārtainās mīklas
Izcila ideja, kā pielietot biezpienu, – sulīgas un kārdinošas smalkmaizītes būs gatavas nieka pusstundā. Konservētie persiki bagātina saldo maizīšu garšu, piešķirot svaiguma akcentu. Savukārt biezpienam pievienotais krēmsiers pildījumam rada patīkamu tekstūru. Pasniedzot var skaisti dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
Skābā krējuma mīklas kūka ar konservētiem persikiem
Vienkāršas skābā krējuma mīklas kūka, kurā paslēpušies sulīgie persiki. Garšos burvīgi pie tējas vai kafijas tases.