Plānojot Lieldienu brokastis jāatceras, ka sakrālais tēls svētku galdā būs olas. Ļoti daudz vārītu olu. Tāpēc "Tasty.lv" ieteikums – gatavo tādus ēdienus, kurus ērti papildināt ar vārītu olu gabaliņiem vai tieši otrādi – ko tādu, kas papildinās olas. Svaigie lapu salāti būs labākā izvēle – ar spinātiem, rukolu, zaļo salātlapu miksu bāzē, kas papildināti ar kādu dārzeņa gabaliņu, sulīgu ābolu vai bumbieri svaigākai garšu niansei, bet pāri mērcīte.
Kā jau brokastīs, galdā jāliek arī maizīte. Pašu cepta būs augstākā pilotāža, bet gan jau ģimenes locekļi priecāsies arī par papildinājumiem "veikala" maizes šķēlītēm. Piemēram, kādu garšaugu sviestiņu, košu biešu smēriņu vai ko citu. Un vienmēr situāciju var glābt ar smeķīgām ķilavmaizītēm!
Neaizmirsti arī galdā likt pietiekami daudz dārzeņu, kurus papildināt ar kādu mērcīti gabaliņu iemērkšanai. Uzkodām vari sagatavot kādu brusketas maizīti, baklažāna rullīti vai lavaša tīstoklīti. Bet ar ko pārsteigt ģimeni un viesus? Pašgatavotu majonēzi! To īstenot nav nemaz tik sarežģīti, un mājas majonēze vienmēr ir krietni gardāka un svaigāka nekā veikalā nopērkamā.
Zemāk atradīsi receptes no "Tasty.lv" gardo ideju vācelītes, kas var noderēt šajās Lieldienās. Lai priecīgi un gardi svētki!
Zaļumu sviests ar spinātiem un marinētiem gurķīšiem
Aromātisks sviestiņš, kas papildināts ar piedevām, ir ideāls pasniegšanai ar kraukšķīgas garozas maizīti. Un ja vēl maize tikko cepta – garšos pasakaini! Šoreiz pamēģini iejaukt zaļumu sviestu ar košajiem spinātiem un pikantiem marinētiem gurķīšiem.
Biešu smēriņš brokastu maizītēm un ballīšu uzkodām
Gada ļoti gaidītā dārzu ballīšu sezona ir gandrīz klāt. Šobrīd vajadzētu padomāt par ēdienu, dekorāciju idejām un visu izklaidējošo, ar ko atklāt āra terases sezonu. Runājot par ballīšu ēdienu, viens svarīgs neiztrūkstošais elements ir dip mērcītes jeb smēriņi. Nu tu taču piekritīsi, ka smēriņš ir ideāls sākumpunkts jebkurai lieliskai ballītei? Un ja vēl tas ir spilgti rozā krāsā... Šī ir lieliska alternatīva klasiskajam pesto. Veģetārs, krāsains un ļoti garšīgs!
Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem
Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.
Tomātu, prošuto, bazilika un mocarellas salāti uz bagetes šķēlītēm
Sen zināms fakts, ka vasara nav bezgalīga. Tomēr piekritīsi, ka katru gadu ir cerība, ka nu šogad, šogad tā uzturēsies pie mums ilgāk. Dienas kļūst īsākas, naktis – dzestrākas, un nemanot ir piezadzies rudens. Tas gan nav iemesls uzskatīt, ka vasara ir beigusies. Tev ir jāpaspēj pagatavot šo vasarīgo uzkodu, klāt piedzerot atsvaidzinošo aperolu, jo no vasaras vajag atvadīties ar glanci. Varbūt tad tā nākamgad pie mums uzturēsies ilgāk.
Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem
"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.
Trejkrāsu humoss
Austrumos dzimusī zirņu pastēte ir lieliska ēdmaņa – tā dod sātu, to vienlīdz augstu novērtē kā veģetārieši, tā visēdāji. Tā ir viegli pagatavojama un budžetā neiecērt dziļu un sāpīgu robu.
Pastas salāti ar spinātiem, citronu un baziliku
Ir iestājusies ilgi gaidītā vasara, un tā mūs arvien vairāk vilina doties pie dabas piknikos, pārgājienos un pastaigās. Vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu salātu recepti iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Tunča salāti ar kartupeļiem un paipalu olām
Tunča salāti ir ātri pagatavojams un variācijām bagāts ēdiens, ko varam celt galdā kā brīvdienu brokastīs, tā svētkos. Šoreiz piedāvājam recepti no "H20 Banketu" šefpavāra Arta Upnera krājumiem. Noteikti neaizmirstiet pievienot īpašo sastāvdaļu – saišķīti kinzas, kas kalpos par būtisku akcentu salātu kopējā garšu buķetē. Šefpavārs arī iesaka salātus dekorēt ar iepriekš cepeškrāsnī nedaudz apceptiem ķirštomātiņiem.
Svaigie salāti ar vistas fileju un sinepju mērci
Salāti, kas piemēroti reizēm, kad gribas ko vieglu un svaigu, bet reizē ar nedaudz asumiņu. Konkrētajā receptē izmantotas svaigās kukurūzas vālīte, bet tās var aizstāt arī ar konservēto kukurūzu no bundžām.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Pavasarīgie tunča salāti ar avokado
Svaigi, dzīvespriecīgi zaļi un zibenīgi pagatavojami salāti ar viegluma pēcgaršu – īsteni pavasarīga maltīte!
Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci
Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.
Pareizās ķilavmaizītes ar negaidītu, bet patīkamu pavērsienu
Ir ēdieni, par kuriem allaž raisās asas diskusijas – kā būtu pareizāk un kā pilnīgi noteikti nevajadzētu gatavot, jo tā visu varot sagandēt. Ķilavmaizītes ir viens no šiem strīdus objektiem, jo pretī ir divas karojošās nometnes: "ķilaviņa slēpjas zem olas gredzena" pret "ķilaviņa glīti nosedz olu". Raugoties fotogrāfijā pie šīs receptes, pilnīgi noteikti sapratīsiet, kuras nometnes karognesēji esam mēs!
Ar prošuto, pesto un tomātiem pildīti kruasāni
Ticam tam, ka brokastis Parīzē ar tikko svaigi ceptiem kruasāniem ir laime pilnībā. Bet kāds ir ātrākais ceļš uz Parīzi? Lūk, 20 minūšu laikā vari noķert aiz astes Parīzes garšu – tase melnas kafijas un kruasāns. Voilà! Piedāvājam vienkāršāko un reizē slinkāko uzkodu recepti.
Brusketas ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Siltas, viegli apgrauzdētas maizītes, uz kurām sarindoti sulīgi tomāti un mocarellas siera gabaliņi, kā arī svaiga bazilika klātbūtne, rada neaizmirstamu garšu salikumu, kas lieliski piestāv gan brokastīm, gan viesu cienāšanai.
Krāsaini dārzeņu salmiņi ķiploku–sinepju mērcē
Veselīga, koša un zibenīgi pagatavojama ballīšu un dārza svētku uzkoda, ko atzinīgi novērtēs gan lieli, gan mazi kārumnieki. Galvenie šīs uzkodas "trumpji" ir gardā mērcīte un interesantais pasniegšanas veids.
Baklažāna rullīši ar svaigā siera pildījumu
Ko pasniegt uzkodās, ja plānots, ka ieradīsies ciemiņi ar kādu sarkanvīna pudeli? Baklažāna rullīši ar Filadelfijas sieru, kas papildināti ar pētersīļiem un kraukšķīgiem riekstiem, būs labs variants!
Lavašs ar krabju nūjiņām, tomātiem un dillītēm
Lavaša pildījumi ir tikpat dažādi, cik rasola veidu – katrai ģimenei savs iecienītākais. Šoreiz bez eksperimentiem: krabju nūjiņas, tomāti, gurķi, rīvēts siers un krietna sauja svaigi sakapātu dillīšu.
Mierīgām brīvdienu brokastīm – siera un lavaša pīrāgs bez mīklas mīcīšanas
Ledusskapī pārāk aizsēdējusies biezpiena paciņa, maizes kastes stūrī noslēpies lavašs? Jā, tā mēdz gadīties. Bet ko darīt, ja tajā pašā dienā, kad šis konstatēts, šķirstot sociālos tīklus, izlec video, kurā kāda ietekmele jūsmīgi slavē brokastis, kurās liek lietā biezpienu un lavašu? Jādomā, ka tā gluži nav sagadīšanās. Vismaz mēs tā nospriedām un izmēģinājām. Un jāsaka, kā ir – nenožēlojam, iesakām arī citiem!
Majonēze mājas gaumē
Ikviens, kurš ir pamēģinājis pagatavot majonēzi mājās, zina, ka gardāku pēc tam ir grūti atrast. Šo visai vienkāršo majonēzes recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.
Salsa verde – garšaugu un olīveļļas mērce
Garšaugiem bagātīga zaļā mērce lieliski garšos kopā ar cieti novārītām olām un mīkstu maizīti. To var pasniegt arī ar salātiem, izmantot gaļas marinēšanai un dažādos citos veidos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.