Vai meklē jaunas receptes ēdieniem, ko paņemt līdzi piknikā? Tu esi īstajā vietā! Bet patiesībā par piknikiem atceries vienu būtisku lietu: runa ir mazāk par ēdienu, bet vairāk tieši par pašu notikumu. Pikniks ir viens no ikgadējiem ēšanas priekiem siltā laikā (un dažreiz arī vēsā laikā). Laiks doties uz pagrabu vai bēniņiem meklēt piknika grozu, veco, labo rūtiņsegu un šiverēties pa tiešsaistes platformām, lai atrastu labāko recepti, ko pagatavot piknika sezonas atklāšanas ballītei. Mēs tev palīdzēsim!
Skaidra lieta, ka brīvā dabā ēdiens garšo labāk. Varbūt tas ir svaigais gaiss? Varbūt tā ir saulīte? Kas gan to lai zina! Mēs zinām tikai to, ka nevaram vien sagaidīt, kad varēsim to piedzīvot! Dodiet mums kādu vietiņu zālē, pavisam nelielu vējiņu, sauli... Un viss, par ko varēsim padomāt, ir tas, cik gan labs būtu kraukšķīgs kodiens fokačas maizē vai saldajā versijā – rabarberu kēksiņos.
Ja tā pavisam atklāti, tad patiesībā dzīvojam piknika kulminācijas laikmetā. Lai gan pat septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados varēja nopirkt sviestmaižu paciņu un baudīt to brīvā dabā, mūsdienās esam kļuvuši izsmalcinātāki gan savā radošumā uz ēdiena izvēli, gan mūsu skatījumā uz pasniegšanas mākslu (paldies "Pinterest", kas mums atvēra acis, rādot, ka piknikošana patiesībā var būt viena ellīgi skaista padarīšana).
Tātad: kas ir nepieciešams piknikam? Vispirms nepieciešams atrast piknika segu, paklāju vai kādu glītu galdautu, lai izveidotu piknikošanas vietiņu. Patiesi eleganta piknika noslēpums ir visā vienkāršumā: ēd ar rokām un sēdi ar basām kājām. Bet ir viens noteikums: kategoriski ir jāizraida visa neglītā plastmasa (jo tā ir ne tikai estētiski nepievilcīgāka, bet arī videi nedraudzīga), tā vietā izmanto stikla burkas, kastes, veclaicīgus pītus grozus. Iespējams, ka nebūs vajadzīgi pat šķīvji, bet, ja tomēr tos vēlies (pat ja ēdienkarte to nenosaka kā absolūti nepieciešamu), tad aizmirstam par tiešām reāliem šķīvjiem, tā vietā izmantojam koka dēlīšus, paplātes. Atceries – piknikā var eleganti ēst visu, ko ēstu mājās pie balta galda ar smalku porcelānu un atšautu mazo pirkstiņu. It visu gan siļķi kažokā, gan tiramisu var salikt burciņās!
Ja runājam par dzērieniem, tad tiem jābūt bagātīgiem, ideālā gadījumā atdzesētiem. Ja ceļo tālu, ieliec pudeli saldētavā iepriekšējā vakarā, un nākamajā dienā tai vajadzētu būt ledus aukstai un gatavai dzeršanai. Patiesība tāda, ka mūsdienās piknikos ir daudz vieglāk paņemt līdzi alkoholiskus un pat bezalkoholiskās alternatīvas dzērienus. Jo nu vīns tiek ražots pudelēs ar aizskrūvējamu korķi, visdažādākie kokteiļi jau samiksētā veidā ir salieti sidra skārdenēs, kas nozīmē – izvēlētā dzēriena aiztransportēšana ir pavisam viegla!
Un, nu esam nonākuši pie jautājuma par ēdienu... Protams, miera vējos var iztikt ar maizes klaipu, dažiem cietajiem sieriem uz dēlīša, varbūt kādas desas šķēli. Ah, nu jā, čipsiem! Vasaras augļiem – ķiršiem, zemenēm, persikiem, plūmēm, aprikozēm – ko izmantot gan dekorācijās, gan kā ēdiena elementu. Jā, protams, var ar šo visu iztikt, taču ātras un vienkāršas pikniku ēdiena idejas neaprobežojas tikai ar vienkāršām uzkodām. Piemēram, sviestmaizes ir labākais piknika ēdiens! Tās ir kompaktas, tāpēc neaizņem pārāk daudz vietas ledusskapī un pēcāk piknika somā. Turklāt – tās var ēst ar rokām! Pirms doties pie dabas iesaiņo maizes cepampapīrā un pārsien ar skaistu lenti vai aukliņu, vai arī izmanto vienkārši foliju, lai tās saturētu kopā.
Tāpat kā sviestmaizes, vrapi, tortiljas, dažādi rullīši ir vienkāršas piknika ēdiena idejas, kurām nav nepieciešami lieki trauki. Ja raizējies par to, ka vraps nesaturēsies kopā, pirms dodies ceļā, cieši to satin folijā. Un kā nu ne, nevar piemirst par dažādiem salātiem. Kā visiecienītāko salātu veidu piknika sezonā izvēlas tieši pastas salātus. Arī "Tasty.lv" krājumos atrodami dažādi salāti, piemēram, pilngraudu pastas salāti ar mocarellu un bazilika pesto.
Lielāko daļu no mūsu izvēlētajām piknika receptēm var pagatavot iepriekšējā dienā vai no rīta ar visminimālāko piepūli, atstājot vairāk laika atpūsties saulītē. Apskati mūsu 40 recepšu sarakstu, lai gūtu iedvesmu!
Krāsainie kvinojas salāti
Kvinoja viennozīmīgi ir ļoti vērtīgs un arī garšīgs produkts, kas būtu biežāk jāiekļauj ēdienkartē, tāpēc iepazīsties ar šo viegli pagatavojamo maltīti, lai tā kalpotu kā iedvesma ne tikai piknika reizēm, bet arī ātrām pusdienām vai vakariņām. Tā kā šajos salātos mijas dārzeņu svaigums ar kvinojas sātīgumu, tad Lielvārdes Citra būs kā punktiņš uz ''i'' garšu sabalansēšanai, gluži tāpat kā Lielvārdes Kviešu alus.
Marinēti baklažāni burciņā
Grilēti ēdieni nebūt nenozīmē, ka tai jābūt gaļai, arī dārzeņi un augļi ir pateicīgi šādam gatavošanas veidam. Baklažāns ir viens no pateicīgākajiem dārzeņiem grilēšanai. Turklāt to konsistence ir ļoti gaļīga, tāpēc tie noteikti garšos arī skeptiskākajiem dārzeņu ēdājiem. Tā kā šajā receptē baklažāni tiek marinēti, tie ļoti labi sader kopā ar jauno, eksotisko garšu Lielvārdes Citra alu, taču šādi pagatavots ēdiens ļoti labi harmonēs arī ar Lielvārdes Tumšo alu.
Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem
Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.
Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem
Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Superslinkie rabarberu kēksiņi no ātrā miltu maisījuma
Pagatavot saldu rabarberu laika kārumu var arī pavisam slinkā variantā – liekot lietā gatavo miltu maisījumu un nedaudz izdomas, ātri vien varēsi baudīt gardus citronu kēksiņus ar sulīgu rabarberu pildījumu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Zane.
Sendvičs ar avokado, pesto un sieru
Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.
Kraukšķīgās olu maizītes mafinu formiņās
"Lieldienās vislabāk ēdu svaigus salātus un vārītas olas. Taču šogad esmu iecerējusi tradicionālo olu ēšanu un ripināšanu papildināt ar jaunu recepti – kraukšķīgiem Lieldienu mafiniem. Tie būs ne tikai viegli un ātri pagatavojami, bet arī oriģināls svētku cienasts," savu Lieldienu recepti iesaka TV dīva Ketija Šēnberga.
Olu salāti ar mazsālītu lasi
Šie sātīgie salāti paredzēti kruasānu un brokastmaižu pildīšanai, bet tos var pasniegt arī kā patstāvīgu ēdienu. Protams, kruasānu vietā var izmantot jebkuru maizi, kas vien pašiem garšo. Vēlams to pirms pārziešanas ar salātiem apgrauzdēt. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācija (LAPNA).
Veselīgais tortiljas tako ar plucinātu vistu un salsu
Jā, mūsu mīlestība pret tako kļūst aizvien spēcīgāka, un tas ir iemesls uzaicināt draugus uz nākamo tako ballīti, jo ir jāizmēģina šis veselīgais un gardais cienasts – vistas tako ar salsu un krējuma mērcīti! Patiesībā vistas tako ir vieni no iecienītākajiem, jo tie ir liesi, veselīgi un patiešām garšīgi. Nu, vismaz reizi nedēļā šiem ir jābūt tavā ēdienkartē!
Vraps ar sulīgu vistas fileju
Ja svētku galdā ir likts krietni vairāk, nekā viesi ir spējuši apēst, noteikti esiet radoši, nākamajā dienā no pāri palikušajiem ēdieniem pagatavojot jaunas receptes. Piemēram, putnu fabrikas "Ķekava" eksperti iesaka – sulīgus vistas vrapus.
Ašās fahitas ar vistu laika taupītājiem
Fahitas ar vistas gaļu – ātri pagatavojamas un gardas vakariņas reizēm, kad negribas ilgi stāvēt pie plīts.
Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru
Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.
Banānu mafini
Vienkārši un ātri pagatavojami banānu mafini.
Mazie jēra un biešu burgeri
Nelieli, gardi un īpaši – mini burgeri no jēra maltās gaļas. Īstu mājās gatavotu burgeru sajūtu piešķirs neparastās kārtas ar bietēm un fetas sieru.
Tomātu un estragona plātsmaize
Plātsmaizes var būt arī sāļas un ar dārzeņiem. Kāpēc gan nepagatavot šo picai radniecīgo maltīti, kurā uz kraukšķīgas kārtainās mīklas pamatnes izkārtoti apcepti sīpoli, divi sieri un sulīgi tomāti! Patīkamu aromātu našķim piešķirs estragons.
Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām
Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!
Recepte no grāmatas: poke bļoda, pa spēkam pat vismazākajiem
Bērnu pavārgrāmatas ir pieaugušo nenovērtētas. Tās vajadzētu papildināt ar saukli "Bērniem un iesācējiem", jo katrs iesācējs virtuvē ir kā bērns, bet bērnu pavārgrāmatas vienkāršā veidā iemāca pamatus.
Recepte no grāmatas: 'muļķu drošā' fokača ar tomātiem
Ja fokača būtu dzimusi Latvijā nevis Itālijā, tad, visticamāk, mēs to sauktu par plātsmaizi un bagātīgi nobērtu ar dillēm un gailenēm. Tiesa, to mēs varam darīt arī tagad, jo fokačas mīklas pamatne pieļauj daudz un dažādu eksperimentu.
Lauku burgers režisora gaumē
Burgers vienmēr ir laba doma – kā laukos, tā pilsētā. Uz grila vai pannas, nedēļas nogalē vai darbdienas vakarā. Vienalga vai tas būs vienkāršs vai izsmalcināts burgers, tas jāēd turot ar abām rokām, nesatraucoties par nošmulētām rokām un vaigiem. Tas vienkārši piederas pie burgera baudīšanas.
Speķpīrāgu alternatīva – Fetas siera mafini
Ja speķa pīrāgi apnikuši vai nav iecienītākā uzkoda, bet ir nepārvarama vēlme kaut ko uzcept, tad laiks sāļajiem mafiniem ar, kā jau Jāņos pienākas, siera līdzdalību! Sātīgi, aromātiski, ēdami tāpat, izmantojami kā pamatbāze uzkodu tornim. Uzcept šos mafinus ir krietni vieglāk nekā speķa raušus!
Foto recepte: apgāztā rabarberkūka četros līmeņos
Četrās kārtās būvētā rabarberkūka, kas beigās tiek apgāzta vēkšpēdus, ir jāiekļauj tavā rabarberlaika "must have" sarakstā!
Spinātu kišs – vienkāršāk par vienkāršu
Iespējams, ka šī ir pati, pati vienkāršākā kiša recepte. Izdosies pat tiem, kuri virtuvē pavada maz laiku, bet ik pa laikam grib pārsteigt draugus un ģimeni. Taču tā garša liks domāt, ka virtuvē esi pavadījis vairākas stundas.
Izslavētais Vilītes tiramisu burciņā
Pagājušajā gadsimtā man tiramisu šķita deserts, ko pagatavot var tikai izredzētie. Tāds desertu Olimps, kurā ne katrs var uzkāpt. Kaut kas tāds, ko izvēlēties pēdējai maltītei. Lielu lomu spēlēja arī leģendas par šo desertu – to taču ēda pat eņģeļi! Tiesa, to ēda arī kurtizānes, bet tās jau tie paši eņģeļi vien ir, jo spēja aiznest nebijušos baudu augstumos. Lūk, tiramisu solīja to pašu efektu – pacelt spārnos un nelaist zemē, līdz deserts notiesāts!
Pikantie gurķīši ātrai apēšanai
Vēlies papildināt savas brīvdienas ar vien' maz' uzkodiņ'? Tad izmanto šo recepti! Vecmāmiņa piesaka, ka "veči" būs stāvā sajūsmā. Opis esot burciņu paņēmis līdzi uz armijas biedru salidojumu, un kā nu ne – tie tika pirmie notiesāti un gāja uz urrā! Pat prasījuši recepti, bet opis jau, protams, to nezinājis! Kā jau vīrieši – kā pagatavot, nav būtiski, galvenais, ka ir ko uzkost.
Folijā cepta kukurūza ar sviestu
"Augusts ir īstais brīdis, lai vieglām pusdienām, uzkodām vai piknikam pagatavotu veselas kukurūzas vālītes – kukurūzas graudi nogatavojušies, maigi un saldi, bet ne pārāk miltaini. Delikatese!" tā saka gardo recepšu zinātāja un vieda saimniece Ilma Rugāja un dalās ar savu kukurūzas recepti.
Gardākās šašliku marinādes lieliskam piknikam
Ja brīvdienās plānots ģimenisks grilēšanas pasākums brīvā dabā, tad ieskaties, kādas šašliku marinādes vari pagatavot, lai maltīte izdodas īpaši garda. "Tasty" no sava arhīva izvēlējās receptes, ar ko vari iepriecināt savus mīļos.
Griķu salāti ar bietēm, kūpinātu lasi un diļļu mērci
Vasara ir īpašs laiks – tā ir iespēja svaigā gaisā būt gandrīz nepārtraukti, atpūšoties, izklaidējoties, svinot, strādājot un darot arī pavisam ikdienišķas lietas, piemēram, gatavojot un ieturot maltīti. Salātu recepti piknikam pie dabas krūts piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.
Makaronu salāti ar turku zirņiem un garnelēm
Makaroni apvienojumā ar sezonālo produktu svaigajām garšām būs šīs vasaras ideālā kombinācija. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā pastas salātu recepti piknikam vai pusdienu pārtraukumam parkā.
Pastas salāti ar sparģeļiem un zemenēm
Sākoties vasarai, pienācis īstais laiks ieviest jaunus ēšanas paradumus un doties baudīt maltītes svaigā gaisā. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā krāsainu, sātīgu un ātri pagatavojamas pastas salātu recepti, kas noderēs arī piknikam.
Sviestmaizes ar viegliem vistas salātiem
Karsto un tveicīgo laiku nomainījusi rudenīga veldze, tāpēc atkal ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā gardu sviestmaižu recepti rudenīgam piknikam.
Veģetārās sviestmaizes ar avokado un mocarellu
Dodoties baudīt atpūtu pie dabas krūts, jau laikus jāparūpējas par stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veģetāru sviestmaižu recepti rudenīgam piknikam.
Itāļu sāļais kēkss 'Casatiello'
“Casatiello” ir tradicionāls itāļu Lieldienu ēdiens, kas netiek celts galdā citā sezonā. Garšām bagātais kēkss paredzēts Lielā gavēņa noslēguma svinībām, turklāt nākamajā dienā tas garšojot vēl labāk, tādēļ itāļi iecienījuši kēksu iesaiņot līdzņemšanai Otro Lieldienu piknikam. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.
Grilēti baklažāni ar mandeļu rikotas pildījumu
Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Arancini – fritētas rīsu bumbiņas
Ļoti garda uzkoda, ja sanācis uztaisīt par daudz risoto. Arancini ir fritētas risoto bumbiņas ar pildījumu. Pildījums var būt jebkāds – šķiņķis, siers (kā mīkstais, tā cietais), sēnes, maltā gaļa, soja.
Pikantais burgers ar baklažāniem un kazas sieru
Sātīgi burgeri grila piknikam pie mājas. Tā garšu mazliet interesantāku padarīs baklažāni un kazas siers. Recepti piedāvā "Rakveres" gaļas meistari.
Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru
Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Svaigsiera salāti ar dārzeņiem un grilētiem vistas stilbiņiem piknikam
Svaiga ideja tavam vasaras piknikam vai vakariņām dārzā - grilēti vistas stilbiņi, kas pasniegti ar plāni grieztu dārzeņu un svaigsiera salātiem. Restorāna cienīga maltīte, ko iesaka šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants.
Kartupeļu un olu salāti
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
Marinēti tomāti ātrajai apēšanai
Šī marinēto tomātu recepte lieti noderēs, ja vēlies pagatavot vieglu uzkodu brīvdienu piknikam. Vislabāk garšos, ja gatavosi no īstus lauku tomātus - ar īpašo saules garšu. Bruņojies ar gataviem tomātiem, saldo papriku, nedaudz sīpoliem un ķiploku daiviņām, kā arī svaigām dillēm un ķeries pie darba!
Pavasara piknika salāti ar mocarellu, tomātiem un olīvām
Meklējot idejas piknikam vai dārza ballītei, noteikti noderēs šī salātu recepte, kas ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojama. Piknika salātus ar mocarella sieru, tomātiem, olīvām un papriku iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.