Laiks gludināt balto galdautu, lai kopā ar ģimeni ieturētu gardu, kopīgi sarūpētu maltīti! Bet ko iekļaut mūsu valsts svētku dienas ēdienkartē? Ierasts, ka 4. maija svētkos galdā ceļami tradicionāli ēdieni, kuru garša zināma visiem. Un, protams, ka latviskām garšām bagātīga torte nav izņēmums, vai tā būtu lauku kūka ar vārīto krēmu un rožu dekoru, vai kraukšķīgā "Cielaviņa" ar šokolādes krēmu un gaisīgo bezē, vai medus kūka ar skābo krējumu un marmelādi...
Baltā galdauta svētku ideja ir pavisam vienkārša: ģimene, draugi un kaimiņi no vienas mājas vai vairākām blakus mājām sanāk kopā pie viena galda, ietur vieglu, kopīgi sarūpētu maltīti, kā arī izmanto iespēju pārrunāt ieceres sava pagalma, apkaimes, pilsētas, novada un valsts nākotnei.
Tiesa, kas gan tie par svētkiem, ja noslēgumā viesu garšu kārpiņas netiek palutinātas ar kādu kārumu no "saldā gala"! Protams, ka bubertu, maizes zupu, ķīseli, Dundagas krēmu, "Abavas sniegu" un rupjmaizes kārtojumu teju katrs latvietis iepazīst un iemīl jau pirmajos dzīves gados, tādēļ šie vienkāršie deserti lieliski iederēsies arī uz Baltā galdauta svētku galda. Bet šoreiz uzsvaru liksim uz tortēm!