Tieši ar vārdiem “Labvakar, Eiropa!” sākas ilgi gaidītā Eirovīzijas dziesmu konkursa nedēļa – trīs vakarus varēsim sekot līdzi tam, kā skatītāji izvēlēsies to dziesmu, kas visu nākamo gadu tiks drillēta uz riņķi daudzās jo daudzās radio stacijās. Turklāt uz vienu nedēļu Eiropas valstu rindām pievienojas arī Lielbritānija un Austrālija. Vai ir vēl labāks iemesls, lai uzrīkotu trīs tematiskos vakarus ar izmeklētiem ēdieniem? Domājams, ka nē!
Dziesmu konkursā ir gana daudz dalībvalstu, lai uz dullo liktu pirkstu receptēs un tādējādi izlozētu īsto, kuru pagatavot, lai varētu gardi našķēties pie televizora ekrāna. Gribi atbalstīt Austrāliju – pagatavo Pavlovas ar kivi (piedod, Jaunzēlande, šoreiz Pavlovas godu atstāsim jūsu kaimiņiem). Beļģu vafeles, zviedru štopkūkas, pavisam sezonāla rabarberu drumstalmaize vācu gaumē būs īstie gardumi saldummīļu priekam. Un nekas, ka tiešraides vēlu vakarā, vienreiz gadā taču drīkst!
Ja lūkojies pamatēdienu virzienā, tad "Eirovīzijas" pusfinālu vai fināla vakariņās var goda vietā celt itāliešu lepnumu "pasta carbonara", kartupeļu omleti spāņu gaumē vai salātus no Nicas, Francijā. Karstos debatētājus, kas ķīvējas par uzvarētājdziesmu, atvēsinās lietuviešu aukstā zupa "šaltibarščai". Ko vēl apēst? Hačapuri būs kārdinoši laba izvēle, bet kuplāku ēdāju pulku var pabarot ar kārtīgu grāpi ukraiņu boršča.
Neaizmirsīsim arī faktu, ka "Eirovīzijas" konkurss šogad norisinās Liverpūlē, Lielbritānijā. Britu virtuve pati par sevi ir īsts, atsevišķi izceļams dārgakmens, kurā dažnedažādās formās sastopami neparastāki un ierastāki pamatēdieni – gana pīrāgi, "Eton mess", saldā trifle, "fish n' chips" u.c.
Lai nu kā, nevajadzētu būt problēmai izdomāt, ko gatavot. It īpaši, ja palīgā steidz "Tasty.lv" ar savu plašo recepšu klāstu! Ja tematisko vakaru aizvadāt draugu lokā, katrs varat izvēlēties pa ēdienam, kuru pagatavot un nest cienastā. Būs vēl interesantāks un noteikti garšīgāks vakars!
P.S. Objektīvu iemeslu dēļ, dažu valstu receptes iztrūkst, tāpēc, dārgie lasītāji, ja pārzināt moldāvu, islandiešu, nīderlandiešu virtuves – laipni lūgtum sūtīt recepti ar foto uz receptes@delfi.lv!
Siera pīrāgs – armēņu versija par gruzīnu hačapuri
Gards, ka mēli norīt – armēņu versija par siera pīrāgu, kas līdzinās gruzīnu hačapuri. Kāpēc armēņu? Jo recepti izlolojis īsts armēnis, kurš apprecējies ar latvieti un recepti nodevis mantojumā tālākai gatavošanai.
'Pavlovas' kūciņas ar kivi
Grēcīgi gardās mazās "Pavlovas" kūkas ar putukrējumu un kivi gabaliņiem. Pasniedz svētku reizēs kā individuālas kūciņas ēdājiem.
Austriešu plūkātās pankūkas Kaiserschmarrn
Šīs pankūkas ir karalisks deserts, un to nosaukums radies no diviem vārdiem: imperators un "sadriskāt" (vai "radīt nekārtību"). Ir vairākas leģendas par to, kā radies šis deserts, bet visās piedalās Austrijas imperators Francis Jozefs, kura valdīšanas ziedu laiku bija 19. gadsimta vidū.
Sarkano pupiņu pastēte ar valriekstiem
Viesojoties Azerbaidžānā, kādā Baku restorānā baudīju krēmīgu sarkano pupiņu pastēti. To var zieķēt lavašā, uz maizes vai vienkārši piekost pie grilētiem dārzeņiem.
Video: klasiskās beļģu vafeles
Brīvdienās un svētkos varam atļauties našķēties vairāk, un šādām reizēm lieliski piestāvēs klasiskās beļģu vafeles, kas savu izcilo garšu vēl jo vairāk pierādīs kombinācijā ar saldējuma bumbu, vaniļas mērci un svaigām ogām. Nesakiet, ka nebrīdinājām - papildporcija garantēta!
Keftedes – kotlešu māsīcas no Kipras
Keftedes jeb gaļas bumbiņas ir tradicionāls kipriešu ēdiens, ko parasti gatavo no cūkgaļas, bet mēdz arī miksēt liellopa un cūkas gaļu. Pārējās sastāvdaļas – rīvēts kartupelis, sīpoli un garšvielas, ieskaitot piparmētras. Dažviet Kiprā mēdz papildināt gaļas masu ar citrona sulu un kanēli, bet tas jau ir gaumes jautājums. Parasti keftedes tiek fritētas, taču tās var cept arī vienkārši pannā – lielākā eļļas daudzumā.
Kārtainās mīklas zvaigznītes ar aprikozēm un marcipānu
Šādas aromātiskas, zeltaini brūnas zvaigznītes ar marcipānu un mazu aprikozi pašā smalkmaizītes centrā cep Dānijā, un nu jau arī visā pasaulē. Šīs zvaigznītes piepildīs māju ar patīkamu aromātu un garšos lieliski kopā ar glāzi karstas tējas vai auksta piena.
'Rosolje' – igauņu rasols ar bietēm un siļķi
Izrādās, rasols jeb "rosolje", kā to dēvē Igaunijā, ir neatņemams svētku galda atribūts ne vien Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstī. Tiesa gan, igauņi šos salātus ir pielāgojuši savai gaumei, sastāvdaļu sarakstu papildinot ar bietēm. Katrai igauņu saimniecei ir sava "rosolje" recepte - dažās mājās šos salātus gatavo ar gaļu, citās bez gaļas, bet vispopulārākā versija ir rasols, kas papildināts ar siļķes gabaliņiem.
Līgo pīrāgs ar rabarberiem un zemenēm somu gaumē
Rabarberu maize ir iecienīts Līgo svētku ēdiens ne tikai Latvijā - arī somiem ir savs garšīgais rabarberu pīrāgs. Izmēģini!
Recepte no grāmatas: salāti no Nicas
Kā visātrāk un drošāk sajusties kā šefpavāram? Gatavot pēc bērniem paredzētās pavārgrāmatas! Viss priekšā uzrakstīts un uzzīmēts! Savukārt, kad jāizvēlas no drošajām receptēm visdrošākā, tad vislabāk sākt ar salātiem un sviestmaizēm.
Zeltaini hačapuri ar reibinošu aromātu
Šis būs neliels ceļojums Gruzijas garšu pasaulē! "Esmu daudzkārt bijusi Gruzijā un zinu arī pareizo mīklas un pildījuma recepti, bet šoreiz gatavoju no tā, kas atrodams mājās un kas manai ģimenei garšo. Bērniem izveidoju kā pīrādziņus un vīram – kā atvērto hačapuri," stāsta receptes autore, gardēde Inese Dāvidsone.
Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē
Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.
Krāsnī cepti kartupeļi grieķu gaumē
Kad parastie kartupeļi jau ir apnikuši, pagatavo zeltainus krāsnī ceptus kartupelīšus grieķu gaumē. Interesantu un vienkāršu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Izaicinājums virtuvē – vērša astes sautējums jeb 'rabo de toro'
"Rabo de toro" jeb vērša astes sautējums ir vienkāršs, bet ilgi gatavojams ēdiens. Un, ja gatavo, tad pilnu katlu, jo mazāk nav jēga! Sarežģītākais šī ēdiena pagatavošanā būs atrast vērša astes, kas nav brīvpieejā katrā bodē. Būs jādodas uz tirgu vai pie audzētājiem.
Šakšuka – tomātos ceptas olas ar dārzeņiem
Varētu šķist, ka ar tomātiem un olām nevienu nepārsteigt, tomēr var gan! Izraēlā šakšukas gatavošana brokastīs ir gandrīz svēta lieta un teju katrā ebreju ģimenē ir sava "slepenā" recepte. Sulīgi, aromātiski un sātīgi, bet kas galvenais – vienkārši. Šakšuka nevienu neatstās vienaldzīgu. Recepti iesaka izraēliešu šefpavārs un uztura speciālists Ošers Eidelmans, kurš augustā viesojās Latvijā pēc Jūrmalas festivāla "Alfresco" rīkotāju ielūguma.
Mājās gatavots gardais tiramisu pēc itāļu saimnieces receptes
Kārdinošajam desertam ir daudz variāciju, bet šī recepte atceļojusi no itāļu saimnieces un pielāgota, lai tu to vari pavisam viegli pagatavot mājās. Šai receptei pat netiek izmantoti "dāmu pirkstiņi", bet klasiskie cepumi, kas ir izdevīgāk, tomēr rezultāts ir ļoti gards. Ar cukura daudzumu vari variēt atbilstoši savām vēlmēm. Galvenais ir pagatavošanas procesā izmantot ļoti stipru espreso kafiju, tad desertam būs jūtama kafijas nianse.
Uzkoda itāliešu gaumē ar dārzeņiem un šķiņķi – 'antipasti'
Ar "antipasti" itāliešu virtuvē saprot uzkodu, ko pasniedz pirms pamatēdiena. Šajā receptē apcepti baklažāni un cukīni pasniegti ar Parmas šķiņķi un gardām itāļu olīvām. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis sadarbībā ar "Borjomi".
Krēmīgā 'pasta carbonara'
"Šī ir recepte, kas garšos visiem, un ir ātri un viegli pagatavojama. Saglabā to tām vakariņu reizēm, kad nevēlies ilgi stāvēt pie plīts. Ja nu vienīgi brīžos, kad mājinieki jautās pēc papildporcijām," recepti iesaka "Recepšu kolekcionārs" radītāja Sintija Mikanovska-Mikalovska.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un svaigiem āboliem
Vissaldākā, sātīgā un latviskākā no zupām – maizes zupa! Latviešu iecienītā rupjmaize šajā gadījumā nodemonstrē, ka tai pa spēkam ir apvienot žāvētus un svaigus augļus, putukrējumu, rezultātā radot gardu desertu.
Latvieša versija par siera kūku – biezpiena sacepums visām gaumēm
Viena panna, divas garšas – ar sacepumu našķēsies gan tie, kam garšo žāvēti augļi, gan tie, kas tos ienīst.
Lietuvas garšas: Šaltibarščiai jeb aukstā zupa
Uzskata, ka Lietuvā auksto biešu zupu vēsturiski sāka gatavot karstajā vasaras darbu sezonā, kad ēdiena gatavošanai nebija vaļas. Veldzējoši aukstā zupa bija ideāls paēdiens siena laikā: dārzeņus pievienoja vitamīnu dēļ, rūgušpiens – lai atvēsinātu, bet ūdeni – lai remdētu slāpes. Šo iemeslu dēļ aukstā biešu zupa Lietuvā joprojām ir īpaši iecienīts ēdiens pavasara un vasaras sezonā. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
Moldāvu placindas – maizītes ar saldu biezpiena pildījumu
Placindas ir tradicionāls Moldovas virtuves ēdiens. Tie ir plāni, apaļi plācenīši ar dažādiem pildījumiem. Placindas var pagatavot no rauga vai neraudzētas mīklas, pildījumā izmantojot biezpienu, vārītus kartupeļus, štovētus kāpostus, malto gaļu utt. Gatavās maizītes var cept gan uz pannas, gan krāsnī.
'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts
"Norvēģijā šobrīd brūklenes ir pašā gatavībā, un laiciņš arī visai jauks, tad nu tapa norvēģu iecienītais "troļļu krēms" no brūklenēm – gaisīgs un vienkārši pagatavojams deserts, kura recepti ieteica mana kaimiņiene," tā recepti piesaka Iluta Krūmiņa.
Olu salāti poļu gaumē
Šie salāti lieliski garšo kopā ar krekeriem – noderēs sāļo uzkodu platēm un omulīgiem vīna vakariem ar draugiem. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) eksperti.
Rumāņu ābolkūka
Ja vēlies sevi palutināt, izcep sulīgu ābolkūku rumāņu gaumē. Tā gan garšo un smaržo debešķīgi, turklāt nezaudē sulīgumu arī nākamajā dienā. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.
Kartupeļu omlete spāņu gaumē
Omlete, kuru baudīt kā pusdienās, tā vakariņās – ar krietnu tiesu kartupeļu un mazliet sīpoliem. Recepti piedāvā “Tasty” lasītāja Jana, kura to iemācījusies ceļojuma laikā Spānijā.
'Kladdkaka' jeb zviedru tradicionālā šokolādes kūka
Kladdkaka ir šokolādes kūka, kas tipiska zviedru virtuvei. Tai ir cieta garoziņa, bet mīksts, pat nedaudz pašķidrs vidiņš. Var pasniegt ar saldējumu, ogām un putukrējumu.
Mērcētais brokastu muslis - teju gadsimtu sena daktera Birhera recepte
Gardais brokastu muslis, kas noturēts iemirkt uz nakti un pasniegts ar augļiem un ogām. Šis veselīgais brokastu ēdiens ir šveiciešu ārsta un uztura speciālista Maksimiliāna Birhera-Bennera (Maximilian Bircher-Benner) izgudrojums, radīts 20. gadsimta sākumā, un šādas brokastis viņš pasniedzis saviem pacientiem Cīrihes sanatorijā.
Nesasniedzamais gastronomijas Everests: ukraiņu vīramātes borščs
Ukrainiete Anna Pohomova "Facebook" izveidojusi grupu "Ukraiņu ēdieni" – kā pateicību par laipno uzņemšanu Latvijā. Visus ēdienus, par kuriem stāsta, viņa gatavo pati. Arī boršču. Bet ar to viss skaidrs: tik garšīgi kā vīramātei nesanāks... Nekad. Tas laikam mums Latvijā un Ukrainā ir ļoti līdzīgs: mamma vienmēr gatavo vislabāk!
Foto recepte: Slinkie vareņiki jeb kļockas no ukraiņu omītes virtuves
"Mana ukraiņu ome šos sauca par kļockām," saka Diāna Bogdanova, viena no vecmāmiņu recepšu foruma veidotājām "Facebook". Daudzas grupas dalībnieces savukārt šo gardumu pazīst kā "slinkos vareņikus". Diāna saka: "Lai kāds tiem ir nosaukums, tie mūsu mājās ir diezgan bieži, jo ātri, garšīgi un palīdz izglābt biezpienu, kuru parasti nopērkam vairāk, nekā varam apēst."
Vasaras deserts – trifle
Lielbritānijā dzimušais deserts trifle ir īsts vasaras karalis. Tas vienlīdz labi iederēs kā dārza svētkos, tā romantiskā novakarē terasē. To kūkas vietā vari celt galdā kā dzimšanās dienās, tā kristībās. Taču pašas izcilākās īpašības šim desertam ir divas: tas nav jācep un tas ļaujas improvizācijai – droši vari nošmaukties ar gramiem un receptē minētiem tilpumiem.
Ātrais un vienkāršais ābolu krambls ar mandeļu garšu
Deserts, kam nevajadzēs pat gatavot mīklu, jo pietiks ar sviesta drupačām! Ātri pagatavojams, aromātisks, gards un tāds, ko gribas atkārtot.
Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē
Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.