Mātes dienas noskaņās laiks ne tikai doties meklēt ziedus un kādu jauku dāvaniņu, bet palutināt mammu (un būsim godīgi – arī sevi) ar kādu tiešām labu ēdienu, kas aizgūts tieši no viņas. Kārtīga lauku biskvīta torte trīs stāvos, biezpiena pončiki, speķa pīrādziņi, karbonādes ar sinepēm, sīpolklopsis pusdienās vai varbūt borščs pēc ukraiņu vīramātes receptes būs patiesi laba izvēle.
Zemāk atradīsi mammu, omīšu, kaucmindiešu, vīramāšu un citu varenu ēst gatavotāju receptes no "Tasty.lv" krājumiem, kas izturējušas ne tikai prasīgo ēdāju pārbaudi, bet arī laikā. Lai sirdssilta Mātes diena!
Recepte no grāmatas: kakao ķīselis gluži kā bērnībā
Ir tādi deserti, kurus var uzburt no nekā – kakao ķīselis ir viens no tiem. Izcili gards vēl silts, ja pārliets ar aukstu pienu. Pirmā karote mutē un nostalģiski aizceļo bērnībā, kad laukos pie omes vasaras brīvlaikā viņa to ar lielāko prieku gatavoja, kad vien mazbērni palūdza. Šī ir vērtība, kas jālolo!
Īstena lauku biskvīta kūka ar putukrējumu
Šķiet, ka biskvīta kūka vai lauku kūka, kā to mēdz dēvēt, ir nemainīga klasika un visu kūku māte. Man šīs kūkas recepte ir tāds kā sajaukums starp pagātni un tagadni, jo dažus trikus esmu apguvusi no vecmāmiņas, kaut ko no mammas un kaut ko piedomājusi pati. Daļa no maģijas ir arī vecvecmāmiņas lielā kūku forma, kurā parasti top šis brīnums. Mūsu ģimenē tā galdā tiek celta teju katrās viesībās, un tas ir liels retums, ja nākamajā dienā vēl sanāk to atrast ledusskapī.
Elzas vecmammas supervienkāršā ābolmaize
Ābolu laikā viens no aktuālajiem jautājumiem ir: "Vai zini kādu labu, gardu un ātru ābolkūkas recepti?" Arī mēs vienu tādu zinām! Nošpikojām no kolēģes vecmammas!
Nesasniedzamais gastronomijas Everests: ukraiņu vīramātes borščs
Ukrainiete Anna Pohomova "Facebook" izveidojusi grupu "Ukraiņu ēdieni" – kā pateicību par laipno uzņemšanu Latvijā. Visus ēdienus, par kuriem stāsta, viņa gatavo pati. Arī boršču. Bet ar to viss skaidrs: tik garšīgi kā vīramātei nesanāks... Nekad. Tas laikam mums Latvijā un Ukrainā ir ļoti līdzīgs: mamma vienmēr gatavo vislabāk!
Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes
Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.
Ošiņu ģimenes speķa pīrāgi
"Garšīgā Latvija" veidotāju Sandras un Valda Ošiņu mājās pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.
Kārļa Kazāka bērnības dienu atmiņas – biezpiena plācenīši
Mūziķim Kārlim Kazākam īpaši skaists rīta mirklis saistās ar bērnības garšu, kad mamma iepriecināja ar biezpiena plācenīšiem. "Vēl guļu, no virtuves istabā ielavījusies mazliet kodīgā saulespuķu eļļas un saldenā pankūku smarža. Acis vēl nevar atvērt, bet ceļš līdz virtuvei blokmājas dzīvoklī nav tāls. To var aiziet nepamostoties. Pie galda mammas rokas pastumj priekšā biezpiena plācenīšu šķīvi. Un jāņogu želejas burciņu." Tagad, ja pamostas pirmais, Kārlis vēlas uzdāvināt īpašo sajūtu saviem bērniem, kuri novērtē garšīgos plāceņus. Pamēģini arī tu un iepriecini savu ģimeni!
Elzas mammas garšīgā un smaržīgā tomātu mērce
Tomātu trakums ir sācies, un tomātu mērču recepšu nekad nevar būt par daudz. Skaidrs, ka labākās un drošākās vienmēr ir mammas receptes. Lūk, Elzas mammas recepte Elzas izpildījumā, fiksējot svarīgākos brīžus procesa gaitā.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Cepumi 'Sēnītes' gluži kā bērnībā
"Mana ģimenes "firmas" recepte ir "Sēnītes". Tā ir iegūta no mammas vecās pierakstu klades un bēniņos atrastās pannas. Tās tiek liktas galdā katros svētkos un nestas arī citiem kā cienasts," par savu ģimenes gardāko recepti stāsta Signe Griķe. Viņa to iesūtījusi Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam. Piedāvājam to izmēģināt arī ikvienam Tasty.lv lasītājam!
Šķērsām pa saldētavu – biezais ogu ķīselis
Par savu košo un gardo darinājumu mana omīte saka: "Viss labs, kas nāk no bērnības, jo bērnības garšas ir tās patīkamākās. Protams, manā bērnībā nebija tādas sasaldēšanas iespējas, un dažādība bija mazāka. Tad galvenokārt visu, ko vien varēja, piemēram, ābolus, bumbierus, cidonijas žāvēja un pievienoja klāt ķīselim. Tikpat labi šo ogu ķīseli varēja vārīt arī no zaptēm. Tā kā tuvojas pavasaris un ir jāatbrīvo saldētava, nolēmu tā gruntīgi no visa pa bišķītim izmantot savus saldētavas labumus. Citam liksies, kur nu tik šausmīgi liela dažādība... Bet katrs ēd, kā viņam patīk. Un man patīk šādi!"
Recepte no grāmatas: melleņu zupa ar biezpiena klimpām kā bērnībā
Šis ir garšu salikums, kas ar vienu karoti nostalģiski atgriež bērnudārza solā pie launaga galda. Lillā melleņu zupa jeb ķīselis, kurā peld saldeni mākonīši – biezpiena klimpiņas.
Biezpiena pončiki ar bērnības un bezrūpības garšu
Biezpiena pončiki jeb, kā latviski būtu pareizi dēvēt, biezpiena virtuļi ieņem godalgotu vietu disciplīnā "Bērnības un bezrūpības garša". Vecāki laimīgi, ka bērniem iemānījuši biezpienu, bērni sajūsmā laiza pūdercukuru un ēd spīdīgām mutēm eļļā vārītu bumbuli.
Recepte no grāmatas: sīpolklopsis
Sīpolklopsī ir viss, kas īstenam latvietim vajadzīgs – miltu mērce, kūpoši kartupeļi un izklapēta gaļa, kas mutē kūst. Fani un zinātāji saka, ka sīpolu sitenis ir gandrīz tikpat labs kā beku mērce.
Gardums no bērnības: bukstiņbiezputra ar cauraudzīti
Kad apnīk visi mūsdienīgie ēdieni – dažādie voki, pastas, ātrās uzkodas, burgeri (nu varētu tik turpināt un turpināt!), tad jāķeras klāt senajiem ēdieniem, piemēram, bukstiņbiezputrai – tādai kā bērnībā, ko vecmāmiņa gatavoja. Un tad ir laiks oficiāli piekarināt sev kurzemnieces ordeni, jo viens ellīgi labs kurzemnieku paēdiens tev būs izdevies!
Rabarberu klimpu zupa vecmāmiņas gaumē
Vai vēlies noķert bērnības garšu? Ja atbilde ir jā – pagatavo rabarberu klimpu zupu pēc vecmāmiņas receptes! Varam garantēt, ka nostalģiskās sajūtas uzvirmos. Uzvarošā kombinācija – vēls pavasaris, lauku vecmāmiņa un bērnība!
Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.
Zelta piegriezums uzputenim. Proporcijas, kas nepievils
Dzērvenes, manna, cukurs, ūdens un daudz, daudz gaisa. Tikai piecas sastāvdaļas un top deserts, ko restorānā nedabūt! Tieši tik vienkārša ir uzputeņa recepte. Ja ievērosi proporcijas un sirsnīgi putosi, tad rezultāts neliks vilties – būs tieši tikpat gardi kā bērnībā, ja ne vēl gardāk!
Ēdnīcas šnicele pēc 50 gadus senas receptes
Ir bērnības ēdieni, kuru garša paliek atmiņā uz visiem laikiem. Reizēm gribas pagatavot kādu ēdienu no bērnības – ne tikai garšas, bet droši vien arī sajūtu dēļ. Bieži gadās, ka mēģini, mēģini, bet – neizdodas. Nav tas. Ne garša, ne sajūtas. Bet Agrim Pontagam no Malnavas ir izdevies atgūt savu skolas gadu iecienītā ēdiena – ēdnīcas šniceles – garšu.
Buberts pēc omītes receptes
Sandra Kugelberga dzīvo Anglijā. Apciemojot ģimeni Latvijā, viņa vienmēr cenšas izbaudīt Latvijas ēdienus un bērnības garšas. Buberts ir viens no Sandras mīļākajiem bērnības ēdieniem. "Manai omei tas vienmēr bija ļoti svarīgs un nopietns pasākums – gatavot ģimenei bubertu. Bija kreņķis, ja nesanāca!" saka Sandra. Izcili gardais saldēdiens nav nemaz tik viegli pagatavojams – jāzina dažādi knifiņi. "Ar māsām eksperimentējām un taisījām tik ilgi, līdz sanāca kā bērnībā!"
Smilšu mīklas gredzeni ar riekstiem – zelta klasika
Ir tādas kūkas, saldie un cepumiņi, kas, šķiet, bijuši vienmēr – kopš vien sevi atceramies. Smilšu mīklas gredzeni ar daudz, daudz grauzdētajiem riekstiem pa virsu ir tieši tāds našķis. Kurš vēl bērnībā slepus knibinājis riekstus no virsiņas, vēl pirms gredzeni likti uz galda?... Recepti no saviem bērnības našķu krājumiem iesaka Veronika Ļevša.
Vēja kūkas ar putukrējuma-biezpiena pildījumu kā bērnībā
Daudziem latviska garša saistās ar bērnību. Ar atmiņām, kā vecāki konditorejā nopirka kārumu. Bet tagad, pieaugušā vecumā, vari pagatavot gaisīgo un mīlēto vēja kūku, kas joprojām ir konditoreju topa produkts, savā virtuvē. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.
Ar gaļas maļamo mašīnu formēti cepumi
Bērnībā šie vienkārši pagatavojamie, trauslie un drupanie smilšu mīklas cepumi svētkos tika cepti teju katrā ģimenē. Ja tev nav gaļas maļamās mašīnas ar speciālu uzliku cepumu formēšanai, mīklu vari izrullēt un sagriezt plāksnēs, rombos vai izspiest no tās figūriņas. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.
Kafijas krēms 'kā bērnībā'
Bērnībā kafejnīcās bija nopērkams visgaršīgākais kafijas krēms ar dzērveņu ķīseli, ko servēja vecajos labajos metāla trauciņos uz krēmbaltas plastmasas kājiņas. Recepti bērnības garšas krēmam iesaka mūsu lasītāja Jūlija Šuškova.
'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē
Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.
Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā
Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.
Miltu buberts kā pie vecmāmiņas
Par godu baltām kupenām aprīlī gatavojam baltu bērnības saldēdienu – bubertu! īstu bubertu no miltiem, tādu, kādu gatavoja vecmāmiņa. Ar ķīseli!
Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte
Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.
Vecmāmiņas ābolkūka ar cukurotu garoziņu
Fantastiski gardu ābolkūku ar cukurotu mīklas garoziņu no vecmāmiņas recepšu pūralādes iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika
Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.
Vecmāmiņas sīpolu mērce
Sīpolu un cauraudzīša mērci Sīpolu ceļa konkursam piesaka Māra.
Bērnības klasika – vistas zupa ar makaroniem
Kad bērnības atmiņas uzvirmo, siltuma sajūta parādās, bilde ir un garša arī tepat vien uz mēles galiņa stāv, tad atliek vien zvans omei ar vārdiem: "Lūdzu, pastāsti, kā pagatavot makaronu zupiņu." Tad ir garā nopūta, ka tas jau tik ātri izstāstāms nemaz nav, bet, lai es ņemot papīru un rakstot. Skaidrs ir tas, ka šī zupiņa ir visu pūļu vērta – gan, lai klausītos omītes instrukcijā teju stundu, gan, lai pagatavotu pašgatavotu buljonu.
Tomāti želejā no omītes pierakstu grāmatas
Piekritīsi, ka konservēt dārzeņus ir viena diktam forša padarīšana? Un nē – sen jau garām tie laiki, kad to darīja tikai omītes. Nu jau pat ir "trendā" pašam visus labumus izaudzēt piemājas dārziņā, pēc tam tos iemarinēt, pagatavot gardas zaptītes un padalīties ar draugiem, kaimiņiem un radu radiem. Aiziet, sarīkojam konservēšanas ballīti! Ja labumi nav dārziņā, steigšus skrien uz tirdziņu.
Ūdenskliņģeri – 70 gadus sena recepte
Ūdenskliņģerus senos laikos veda no tirgiem kā gardu ciemkukuli. Taču daudzās mājās omītes cepa ūdenskliņģerus pašas, ir pat mājas, kur lielākais katls vienmēr tiek izmantots tikai divām lietām: cūkas galvas vārīšanai un ūdenskliņģeriem. Vārot tiem, raugi, vajag tā pavairāk telpas apkārt. Vispirms vārīts, pēc tam cepts – izgājis caur ūdeni un uguni – tāds ūdenskliņgeris ir brīnumaini gards, un, uzkožot ķimenei vai lielākam sāls kristāliņam, garšīgums vēl jo lielāks.
Ēdiens kā atmiņas jeb mēnestiņi ar bērnības garšu
"Viss, ko es gatavoju ir atmiņas. Pat rasols ir atmiņas," saka Maruta Funta. Uzrakstot "Facebook" savas pārdomas par to, kā ēdiena gatavošana uzjundī dārgas atmiņas par vecmammu un bērnības garšām, Marutai pat sveši cilvēki rakstījuši par to, cik ļoti tas sasaucas ar viņu virtuves pieredzēm. Ēdiens jau nekad nav tikai ēdiens vien.
No omas krājumiem: kāpostu tīteņi tomātu pastas-saldā krējuma mērcītē
Ļoti garšīga maltīte, kuras recepte meklējama omas krājumos. Ēdiens būs ar mājas sajūtu. Viegli pagatavojamie kāpostu tīteņi mērcītē nav pārlieku trekni, bet sātīgi gan. Tie garšos gan lielajiem, gan mazajiem ēdājiem.
Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties
Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.
Novadu garšas: Tukuma veltnītis
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam novadiem dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Tukuma veltnīti, ko, viesojoties Tukumā, oriģinalā iespējams nobaudīt tādās vietās kā Tukuma Ledus halle, "Aplis", "Smukausis", "Twists", kā arī Tukuma apkārtnē – "Apsītē", "Apšukrogā", Jaunmoku pilī, "Sumbrā" un "Valguma pasaulē".
Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm
Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!
Klasiskā frikadeļu zupa
Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.