rabarbermaize rabarberi plātsmaize kūka deserts pavasaris
Foto: Shutterstock

Rabarberi beidzot uzdīguši ne tikai Centrāltirgus un lielveikalu piedāvājumā, bet zaļo piemājas dobēs visā Latvijā, arī aukstajos ziemeļos. Kas nozīmē tikai vienu – laiks aplūkot un izcelt saulītē labākās rabarberu plātsmaižu, raušu un kūku receptes, lai taptu ļoti gards un par tepat aiz stūra esošās vasaras cienīgs gardums. Tālu nebūs jāmeklē – apkopojām 26 visu laiku labākās un lasītāju novērtētākās receptes no "Tasty.lv" virtuālās recepšu grāmatas!

"Es nespēju dzīvot bez rabarbermaizes. Bez visa kā spēju, bet ne bez rabarbermaizes. Ja cilvēkam ir māja, tad ir liels grēks, ja tur neaug kāds rabarberu krūms," tā savulaik "Tasty.lv" sacījusi gastropētniece Elīna Kursīte. Un nevar nepiekrist, rabarbermaizes, plātsmaizes un rauši ir latviešu gēnos. Tās mīlam ne tikai ēst, bet cept. Un jācep ir!

Kas rabarbermaizes vai kūkas pamatā? Protams, ka mīkla. Tās varam pagatavot dažādās variācijās, piemēram, rauga mīklas, kefīra, smilšu, ātrās mīklas, kuras ne jāraudzē, ne ilgi jāatpūtina ledusskapī, atliek vien pārliet rabarberu gabaliņiem kūkas veidnē, kā arī biezpiena mīklas. Klasiskās rabarberu plātsmaizes laika gaitā transformējušās, tāpēc recepšu un variāciju ir daudz, kas ir patīkami – dod iespēju izvēlēties īsto, kas garšo un konsistences ziņā apmierina visvairāk. Pavisam slinkie var izlīdzēties ar kārtaino mīklu, kas aizķērusies saldētavas atvilktnē.

Mizot vai nemizot rabarberus – tas paliek katra paša ziņā. Rabarberus droši var ēst ar visu ārējo miziņu. Ja rabarberi gadījušies dikti skābi, neaizmirsti tos pirms cepšanas pārkaisīt ar cukuru, lai būtu mazāk skābi, bet cepšanas laikā cukurs skaisti karamelizēsies.

Bet ēdam taču mēs arī ar acīm, tāpēc, ja vaļa radoši izpausties – padomā par kūkas noformējumu, īpaši tad, ja rabarberi jāizkārto virsū mīklai. Protams, protams, var izbērt vienmērīgi mazus rabarbera gabaliņus, taču ne tikai gastronomiska, bet arī estētiska bauda slēpjas niansēs. Slīpi sagriezti garāki rabarberu gabaliņi var pārtapt daiļā rakstā. Krustu šķērsu izkārtoti gabaliņi – mozaīkā u.tt. Zemāk atradīsi dažus attēlus iedvesmai!

Gatavi cept rabarberu kūkas, raušus un plātsmaizes? Izvēlies tīkamo recepti un pie darba – lai labi garšo!

Foto recepte: Slinkā rabarberu plātsmaize ar riekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Rabarberu plātsmaize ar skābā krējuma krēmu un kraukšķīgiem riekstu gabaliņiem ir pasakaini gards kārums. Mīklu varēsi pagatavot pāris minūtēs, iztiekot bez mīcīšanas un rullēšanas. Recepti iesaka mūsu lasītāja Natālija Brīvere.

Lasīt vairāk

Karaliskā rabarberu plātsmaize ar zemenēm un maskarponi

Foto: DELFI

Šī karaliski gardā plātsmaize rabarberu un zemeņu sezonā jāizmēģina katram kārumniekam!

Lasīt vairāk

Vienkāršā rabarberu plātsmaize bez mīklas rullēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Gatavojot šo plātsmaizi, nebūs jāķēpājas ar mīklas rullēšanu – visas sastāvdaļas atliks vien samaisīt un liet veidnē. Izcils rezultāts bez lieka darba! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.

Lasīt vairāk

Gardā rabarberu biskvītkūka ar zemenēm

Foto: Privātais arhīvs

Čaganā biskvīta mīklā iecep skābenos rabarberu kātus un sulīgas zemeņogas, pilnai laimei nobeigumā pārlejot kūku ar maigu kanēļa cukura krēmu. Ņamm... Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize ar avenēm un smilšu mīklas pamatni

Foto: Privātais arhīvs

"Nogriezu pirmos sešus mazos rabarberu kātus, nu vajag to kūku man! Tā kā rabarberu bija maz, liku klāt vēl pagājušā gada avenes, ko saldētava glabāja. Smilšu mīklas pamatne, augšā drupačas," rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti iesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.

Lasīt vairāk

Rabarberu kūka 'uz ātru roku'

Foto: Privātais arhīvs

Garšīgai kūkai ne vienmēr jābūt sarežģītai - tā var būt arī pavisam vienkārši un ātri pagatavojama, gluži kā šī rabarberu kūciņa. Recepti iesaka mūsu lasītāja Vita.

Lasīt vairāk

Izcilā kūka 'Rabarberu pasaka'

Foto: Shutterstock

Vieglas mandeļu notis biskvīta pamatnē, sulīgs pildījums ar rabarberu-citrona miziņas saspēli un gaisīgās meringa putas veido pasakainu garšu kombināciju. Bauda katrā kumosā ir garantēta!

Lasīt vairāk

Biezpiena rabarbermaize bez miltiem

Foto: Kristiāna Šnepste

Ja mēs esam tas, ko mēs ēdam, tad rabarberu laikā mēs esam... saldas un sātīgas rabarbermaizes! Ir viegli aizrauties, tāpēc zelta vērta katra rabarbermaizes recepte, kur garša joprojām brīnišķīga, bet grēciņa apēst ko lieku – mazāk. Serificēta kosmetoloģe Kristināna Šnepste izdomājusi un izmēģinājusi gandrīz vai bezgrēcīgu un ļoti gardu rabarbermaizes recepti.

Lasīt vairāk

Foto recepte: apgāztā rabarberkūka četros līmeņos

Foto: DELFI

Četrās kārtās būvētā rabarberkūka, kas beigās tiek apgāzta vēkšpēdus, ir jāiekļauj tavā rabarberlaika "must have" sarakstā!

Lasīt vairāk

Rabarberu kūka no kārtainās mīklas

Foto: DELFI

Katrs kārtīgs rabarbers sapņo kļūt par rabarberu kūku. Nu vismaz plātsmaizi! Dosim rabarberiem iespēju – izskatīsies kā plātsmaize, garšos kā kūka! Saldētā mīkla ledusskapja saldētavā glābusi ne vienu vien kārumnieku, kurš vēlas ātri tik pie rabarberu kūkas un vēl palielīties visai rabarberu pasaulei.

Lasīt vairāk

Sezonas gardums – kefīra mīklas rabarberu plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

Ja vēl nav bijis laika pagatavot sezonas aktuālāko kārumu – rabarberu plātsmaizi, – izmēģini gardēdes Veronikas Ļevšas recepti. Plātsmaize, kuras gatavošanā izmantots kefīrs, būs sulīga un mitra, un rabarberi piešķirs vajadzīgo garšas akcentu. Kārums gluži kā bērnībā, bez kura pavasaris nav iedomājams. Baudi vēl siltu, izņemtu no krāsns, ar vēsu pienu.

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.

Lasīt vairāk

Rabarberu kūka ar maigu vārītā krēma pildījumu

Foto: Shutterstock

Debešķīgi garda un vienkārši pagatavojama rabarberu kūka ar bagātīgu vārītā krēma pildījumu, kas kūst uz mēles.

Lasīt vairāk

Bezgrēka rabarberu un zemeņu kūka kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

Kamēr vien ir rabarberu laiks, tie jāliek lietā dažādos garšīgos veidos, piemēram, kūkā. Un vēl labāk, ja ar kūku var mieloties bez sirdsapziņas pārmetumiem un kaitējuma slaidajai līnijai. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Rabarberu kūka 'Sapnis' ar bezē un rīvētām drumstalām

Foto: Privātais arhīvs

"Iesaku, iesaku un vēlreiz iesaku! Kūka ir dievīga un kūst uz mēles!" kārdinošas rabarberu kūkas recepti piedāvā mūsu lasītāja Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Ātrā rabarberu un biezpiena plātsmaize

Foto: DELFI

Rabarberu laikā top ne tikai gardi dzērieni, bet arī kārdinošas plātsmaizes, deserti un uzkodas. Viegli pagatavojamu plātsmaizes recepte noderēs ne tikai Līgo svētkos, bet arī ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Sulīgā rabarberu plātsmaize ar āboliem un saldētām ogām

Foto: Privātais arhīvs

Pirmie rabarberu kāti, kāds līdz pavasarim izstāvējis pērnā gada ābolītis un pēdējie saldētavas ogu krājumi – visi labumi draudzīgi satupināti uz sviesta mīklas pamatnes un dāsni pārlieti ar maigu skāba krējuma, olu un vaniļas mērci. Ņammm! Izcili gards un sulīgs salikums vasarīgai plātsmaizei! Recepti iesaka mūsu lasītāja Līva.

Lasīt vairāk

Supersulīgā rabarberu plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

"Rabarberu laikā viss kā pienākās - atzīstu, es mīlu rabarberus, gan ķīselī, gan uzpūtenī, gan, protams, plātsmaizē," tā supersulīgās rabarberu plātsmaizes recepti piesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Ātrā rabarberu plātsmaize ar drumstalām

Foto: Privātā arhīva foto

Viegli un ātri pagatavojama, plāna un sulīga plātsmaize ar zeltainām drumstalām. Mīklu nav jāraudzē, tādēļ nenāksies ilgi gaidīt, lai varētu mieloties ar jau gatavo kārumu. Recepti iesaka Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Sulīgā rabarberu plānmaize

Foto: Privātā arhīva foto

Kādēļ plānmaize? Jo plānā zeltainās mīklas kārtiņa teju neticamā kārtā spēj saturēt sulīgo, patīkami saldskābo pildījumu. Debešķīga tekstūru un garšu kombinācija, kas jo īpaši garšos tiem, kas uzskata, ka krēmīgs pildījums ir svarīgākā ideālas plātsmaizes sastāvdaļa. Recepte noskatīta blogā "Kikas virtuve", uzlabojot to pēc saviem ieskatiem, atklāj mūsu lasītāja Vanda.

Lasīt vairāk

Ātrā un vienkāršā rabarberu plātsmaize no tostermaizes

Foto: Shutterstock

Ja tev nav laika un vēlmes ķēpāties, gatavojot mīklu, bet gribas baudīt gardu rabarberu plātsmaizi, tad risinājums ir tostermaize un īpaši pagatavota saldā krējuma mērce. Arī rabarberus šajā gadījumā nav nepieciešams sīki smalcināt – pietiks, ja tos sagriezīsi stienīšos, jo tāpat kūka izdosies gana garda.

Lasīt vairāk

Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka

Foto: DELFI

Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.

Lasīt vairāk

Klasiska rabarberu plātsmaize ar mannas mīklu

Foto: Privātais arhīvs

Rabarberu laika klasika - sulīga plātsmaize ar kanēlīgu krējuma kārtiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!