Maijs un jūnijs pieder rabarberiem – to sulīgi skābenos kātus laužam un ēdam tāpat, griežam gabaliņos, lai bērtu uz plātsmaizēm, bet vēl daļu sasaldējam vēlākam laikam. Obligātais rausis vai plātsmaize tā kā būtu, bet, ja rabarberu vēl krietni daudz, grēks nepagatavot no tiem kādu citu saldo ēdienu. Uzputenis, ķīselis, rabarberu klimpas, rabarberu želejas neceptā kūka, pudiņi, panna cotta un pat zefīri – saldu variantu ir daudz jo daudz!
Kas jāņem vērā, gatavojot desertus no rabarberiem? Ja tās ir kūkas, saldumi, krēmi vai citi deserti, kuros jāizmanto želatīns, tad atceries, ka to reizēm vajadzēs nedaudz vairāk, nekā norādīts receptē. Rabarberi mēdz būt ļoti skābi un, jo skābāks "izejmateriāls", jo mazāk grib sastingt želeja.
Ierasts, ka plātsmaizēs un raušos izmantotos rabarberus varam arī nemizot, lai tie saglabātu savu skaisto zaļi rozā krāsu spēli. Ja deserts nav ķīselis, kuru gatavo no novārītiem un izšķīdušiem rabarberiem, tad pirms saldā ēdiena gatavošanas kātus labāk nomizot. Mazums, ja nu gadās kāda sīkstāka miziņa!
Rabarberi lieliski garšo, ja savārīti ar cukuru izkarsētā biezenī. Tas var kalpot par pamatu dažādiem kārtojumiem ar cepumiem (piemēram, dāmu pirkstiņiem) un krēmiem (putukrējuma, svaigā siera, biezpiena u.c.). Ļoti saldos desertos, kas gatavoti, piemēram, no bezē, izmanto svaigus, plāni sagrieztus rabarberus, tādā veidā ļaujot garšām saspēlēties (kā receptē ar meringu bučām).
Saldus rabarberu mirkļus sev un mīļajiem vari sagādāt ar kādu klimpu zupu vecmāmiņas gaumē, pavisam čaganu uzputeni, drumstalu kūku, kuras pagatavošanai nevajadzēs cepeškrāsni, un vēl 23 burvīgām receptēm no "Tasty.lv" krājumiem. Izdzīvo rabarberu laiku garšīgi!
Cepeškrāsni nevajadzēs: drumstalu kūka ar rabarberu krēmu un zemenēm
Vasaras garša no paša labumiņa – rabarberiem un zemenēm. Kārtu kārtās likta kūka, kuras pagatavošanai nevajadzēs ieslēgt krāsni, jo drumstalas viegli pagatavot pannā. Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina Gatavo".
Rabarberu biezenis ar putukrējumu
Reizēm saldam mirklim pietiek ar vareni gaisīgu putukrējumu. Ar ko to papildināt? Sezonas labumiem, protams! Kad sācies rabarberu laiks un pirmie kāti jau manāmi tirgotāju piedāvājumā, tver iespēju un saldi sasutini tos ar cukuru. Skābenais rabarbers lieliski sadancosies deserta trauciņā ar gaisīgu vaniļas putukrējumu. Vienkārši un garšīgi!
Šķērsām pa saldētavu – biezais ogu ķīselis
Par savu košo un gardo darinājumu mana omīte saka: "Viss labs, kas nāk no bērnības, jo bērnības garšas ir tās patīkamākās. Protams, manā bērnībā nebija tādas sasaldēšanas iespējas, un dažādība bija mazāka. Tad galvenokārt visu, ko vien varēja, piemēram, ābolus, bumbierus, cidonijas žāvēja un pievienoja klāt ķīselim. Tikpat labi šo ogu ķīseli varēja vārīt arī no zaptēm. Tā kā tuvojas pavasaris un ir jāatbrīvo saldētava, nolēmu tā gruntīgi no visa pa bišķītim izmantot savus saldētavas labumus. Citam liksies, kur nu tik šausmīgi liela dažādība... Bet katrs ēd, kā viņam patīk. Un man patīk šādi!"
Rabarberu ķīselis ar pienu
"Kukū?! Vai uz pasaules ir vēl kāds, kas ēd rabarberu ķīseli ar pienu?" jautā "Twitter" lietotāja Rita. Kārdinātāja! Viņas ķīseļa bilde tak ir tāda, ka visu gribas pamest un iet vārīt to ķīseli tagad un tūlīt! Sacīts – darīts! Lai top garšīgais vasaras saldēdiens ar īstu bērnības garšu!
Rabarberu un zemeņu klimpu zupa
Teju katrā lauku mājā zaļo rabarberu krūms. Tā ir ne tikai krāšņa pagalma rota, bet arī vērtīgs vitamīnu avots, turklāt 100 gramu rabarberu satur vien 21 kaloriju, jo tā pamatu – 95% – veido ūdens. Rabarbers ir daudzgadīgs augs un var zaļot pat 10 līdz 15 gadus. Interesanti, ka sezonas laikā viens rabarbera krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu. To, ka rabarberus var kraukšķināt tāpat, tikko rautus no dobes, šķiet, zina ikviens, bet no tiem var pagatavot arī lieliskus saldēdienus. “Rimi Bērniem” garšas eksperte Lība Smildziņa gatavo rabarberu saldo zupu ar klimpām.
Rabarberu saldējums piecās minūtēs
Viss, kas jāizdara – jāatceras laicīgi sasaldēt rabarberus! Tad svaigs, gards rababeru saldējums būs gatavs piecās minūtēs, sola "Rimi Bērniem" garšas eksperte Lība Smildziņa.
Rabarberu ķīselis ar bērnības garšu
Kad cilvēks atbraucis no laukiem ar saišķi rabarberu, tie jāliek lietā visos veidos. Un, protams, jāvāra rabarberu ķīselis! Tas garšo pēc agras vasaras un bērnības. Un, izrādās, ka to uzvārīt ir tik vienkārši!
Rabarberu klimpu zupa vecmāmiņas gaumē
Vai vēlies noķert bērnības garšu? Ja atbilde ir jā – pagatavo rabarberu klimpu zupu pēc vecmāmiņas receptes! Varam garantēt, ka nostalģiskās sajūtas uzvirmos. Uzvarošā kombinācija – vēls pavasaris, lauku vecmāmiņa un bērnība!
Rabarberu un zemeņu putas vienkāršam vasaras desertam
Kad plātsmaizes jau nedaudz apnikušas, bet joprojām briest brangi rabarberu kāti un kārojas pēc ātri pagatavojama deserta, izmēģini šo vienkāršo recepti, ko iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa. Šī garduma priekšrocība ir tajā, ka šī ir recepte "divi vienā" – desertam izmanto vien rabarberu biezumus, savukārt no sīrupa var iegūt gardu vasaras limonādi – vien sajauc to ar gāzētu ūdeni un pievieno piparmētru lapiņas un ledu!
Tikai četras sastāvdaļas: gaisīgie rabarberu suflē
"Nu, cik tad var ēst tās rabarberu plātsmaizes! Kad tās ir apnikušas, tad top kaut kas vienkāršs un gaisīgs – rabarberu suflē. Es šoreiz liku klāt rīvētu apelsīna miziņu, bet to var aizstāt ar vaniļu, kanēli, ingveru vai ko citu, ko sirds kāro," recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Bidina.
Soli pa solim: debešķīgi gardie rabarberu zefīri
"Rabarberu zefīram ir maiga, saldenskāba garša, kurā lieliski kontrastē rabarbera skābums ar cukura saldumu. Internetā klīst dažādas receptes, tādēļ tikai eksperimentējot var nonākt pie tās, kura izdodas nevainojama. Beidzot mani rabarberu zefīri izdevās ideāli, tādēļ mēģināšu sīki un smalki aprakstīt procesu, lai tos sanāktu pagatavot arī citiem," ar pārbaudītu recepti dalās mūsu lasītāja Elīna Pentjuša.
Čaganais rabarberu uzputenis ar aukstu pienu
"Turpinu jūsmot par rabarberiem, bet šoreiz gaisīgākā un pūkšķīgākā veidā," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Rabarberu pudiņš ar putukrējumu
"Klāt rabarberu laiks! Un tas manā virtuvē nozīmē arī to, ka klāt eksperimentu laiks. Parasti cenšos vienas sezonas laikā pagatavot ne vairāk kā vienu pārbaudītu recepti, priekšroku dodot jauniem, vēl nebaudītiem ēdieniem. Līdz šim esmu paspējusi pietiekami daudz sakraukšķināt rabarberus svaigā veidā, tādēļ nu ķeros klāt jaunām receptēm. Pirmo pagatavoju šo skābeni saldo rabarberu pudiņu ar gaisīgu putukrējumu," tā recepti piesaka "Instagram" konta prieksgatavot autore Silva.
Rabarberu klimpu zupa
Ak, raženais rabarberu laiks! Ko vēl bez rabarberu plātsmaizes vērts pagatavot? Atsaucot atmiņā bērnības garšu, kaut reizi šovasar jāpagatavo rabarberu klimpu zupu, kas lieliski veldzēs karstā tveicē un apmierinās kāri pēc saldumiem.
Rabarberu un aveņu sorbets
Atsvaidzinošu recepti rabarberu laikam iesaka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.
Rabarberu un siera kūkas krēma kārtojums
Vasarīgā rabarberu garša, kārdinošais izkats un ātrā pagatavošana šo kārtojumu padara par izcilu desertu piknikiem un dārza ballītēm. Recepti iesaka "Instagram" konta prieksgatavot autore Silva.
Ģeniāli vienkāršais rabarberu–putukrējuma deserts
Rabarberi ar putukrējumu – vienkāršs un ātri pagatavojams, bet ļoti garšīgs un vasarīgs saldēdiens.
Kokosriekstu piena 'panna cotta' ar rabarberiem
Kad rabarberu sezona rit pilnā plaukumā, tie jāliek lietā visdažādākajos veidos. Krēmīgam ''panna cotta'' skābenie rabarberi piešķir atspirdzinošu garšu, kas lieliski harmonē ar kokosriekstu saldumu.
'Panna cotta' ar ātro rabarberu ievārījumu
Klasiskais želejas deserts "panna cotta" ar skābeno pavasara gardumu – rabarberiem. Desertu gatavo laikus, jo atdzesēšana prasīs kādu brīsniņu.
Krāsnī cepti rabarberi ar saldējumu
Ātri pagatavojams un vienkāršs saldais ēdiens rabarberu sezonas atklāšanai. Krāsnī cepti, rabarberi būs ļoti garšīgi, bet kopā ar aukstu saldējumu izkusīs mutē.
Biezais rabarberu ķīselis
Rabarberu ķīselis, ko pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.
Jogurta saldējums ar zemenēm un rabarberiem
Vasarā nav labāka našķa par saldējumu. Te gan tiešām saldējums jādēvē par našķi, jo cukurs izmantots gana daudz, bet pie tā vainīgs skābais rabarbers. Ja vēlies saldējumu skābāku, cukuru izmanto mazāk, jebkurā gadījumā, rezultāts būs atspirdzinošs.
Fiksais pudiņš no tostermaizes jeb rabarberu šarlote
Iespējams, sākotnēji varētu šķist, ka šāda garduma pagatavošana prasīs šefpavāra cienīgas iemaņas, taču patiesībā kārums ir vieglāk par vieglu pagatavojams, un rezulāts cerības pilnībā attaisnos. Tā kā rabarberu sezona turpina ritēt pilnā sparā, šī var būt ļoti laba alternatīva ierastajām rabarberu plātsmaizēm un klimpu zupai.
Rabarberu un auzu pārslu drumslu deserts 'krambls'
Ātrajam našķim - sulīgi kraukšķīgs rabarberu "krambls" jeb "crumble" ar auzu pārslām un mandeļu skaidiņām.
Maigais rabarberu un vaniļas želeju kārtojums
Viens no skaistākajiem kārtainajiem desertiem, kas redzēts. Rabarberu želeja mijas ar vaniļas mērces želeju, kas kārtu pa kārtai pārsteidz ar saldo un nedaudz skābeno garšu.
Mutē kūstošas meringu bučas ar svaigā siera un rabarberu pildījumu
Fantastiski gardi meringu cepumi, kas pildīti ar saputotu svaigo sieru, kurā iemaisīti pavasara gardākie vēstneši – rabarberi. No nepieciešamajām sastāvdaļām sanāks aptuveni 30 gardās bučas. Brīdinām, šie saldumi būs tik gardi, ka gribēsies vēl un vēl!