biezpiena kūka ogas vasara svētki jūnijs
Foto: Shutterstock
Vai vasaru gaidījāt? Tā beidzot, beidzot ir klāt – 1. jūnijs atsteidzies, lai beidzot mestos ne tikai atvaļinājumos, bet arī garšu piedzīvojumos. Jūnijā mūs gaida ne vien pirmās Latvijā audzētās zemenes, bet sezonā joprojām ir arī rabarberi, kurus jāsteidz sapārot ar sārtvaidzēm kādā kūkā. Arī Jāņi, protams, kad galda klājumam pievēršam īpašu uzmanību. Ko vēl garšīgu baudīsim jūnijā?

Aukstās zupas joprojām iet uz urrā, taču šomēnes es ikvienu aicinu atkāpties no ierastā un pagatavot šo veldzējošo ēdienu pēc kādas vēl nepamēģinātas receptes. "Tasty.lv" krājumos ir krietni daudz recepšu, no kurām izvēlēties, lai vismaz divreiz nedēļā pamēģinātu jaunu garšu salikumu. Mani pašu siltajās maija dienās pārsteidza biešu aukstās zupas variācija ar baziliku – ļoti svaigi un gardi.

Domājot par gada īsāko nakti, jau tagad zinu, ka gatavošu tradicionālo rabarberu rausi ar zemenēm un svaigo sieru (tam derēs gan Filadelfijas siers, gan krēmīgākā maskarpone). Vienmēr izcepu to līdzi ciemakukulī, lai kādā kompānijā svinētu Līgosvētkus. Un, protams, nedrīkst aizmirst arī visus Jāņus apsveikt vārda dienā, tāpēc 24. jūnijā tradicionāli jātop vēl kādai kūkai. Manuprāt, jūnijam dikti piestāv siera kūkas ar virsū liktām zemenēm un citām ogām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!