Aukstās zupas joprojām iet uz urrā, taču šomēnes es ikvienu aicinu atkāpties no ierastā un pagatavot šo veldzējošo ēdienu pēc kādas vēl nepamēģinātas receptes. "Tasty.lv" krājumos ir krietni daudz recepšu, no kurām izvēlēties, lai vismaz divreiz nedēļā pamēģinātu jaunu garšu salikumu. Mani pašu siltajās maija dienās pārsteidza biešu aukstās zupas variācija ar baziliku – ļoti svaigi un gardi.
Domājot par gada īsāko nakti, jau tagad zinu, ka gatavošu tradicionālo rabarberu rausi ar zemenēm un svaigo sieru (tam derēs gan Filadelfijas siers, gan krēmīgākā maskarpone). Vienmēr izcepu to līdzi ciemakukulī, lai kādā kompānijā svinētu Līgosvētkus. Un, protams, nedrīkst aizmirst arī visus Jāņus apsveikt vārda dienā, tāpēc 24. jūnijā tradicionāli jātop vēl kādai kūkai. Manuprāt, jūnijam dikti piestāv siera kūkas ar virsū liktām zemenēm un citām ogām.
"Labākā jūnija garša uz mūžu mūžiem – ZEMENES! To smarža vien jau rada saulainas sajūtas, bet sēdēt ārā un baudīt vasaras vakaru ar zemeņu bļodiņu rokās ir īsti svētki! Vēl ķimeņu siers, vēlams – cepts. Jaunie gurķīši – gan svaigi, gan mazsālīti. Un saldējums. Cepts ķimeņu siers ar jauno gurķīšu salātiem un saldējums ar zemenēm – ideāla jūnija ēdienreize!" par savām šī mēneša garšām stāsta Zane Stroda, "Cālis.lv" foruma moderatore.
Savukārt "Delfi" žurnālu galvenā redaktores Egitas Segliņas virtuvē jūnijā turpinās maijā iesāktais "dancis" ar rabarberiem visās garšu nokrāsās, tos iekļaujot gan plātsmaizēs, gan limonādēs, gan krēmos. "Vakariņās neatņemama sastāvdaļa ir vecie labie lapu salāti ar redīsiem, gurķiem, krietnu sauju diļļu un lociņu, kas aizdarīti ar skābo krējumu. Un tad jau sākas Latvijas zemeņu, jauno kartupeļu un mazsālīto gurķīšu laiks, kas arī jāizbauda pēc pilnas programmas! Un īsti pat negribas domāt par jaunām garšas kombinācijām, jo, nedaudz pārfrāzējot virtuves klasiķa Mārtiņa Rītiņa vārdus, nekas, pilnīgi nekas nevar būt labāks par šo!" stāsta Egita.
Zemenes un aukstās zupas šomēnes baudīs arī Dita Vinovska, "Delfi" žurnālu satura redaktore. Dita atzīst, ka viņai visgardākā ir mammas gatavotā aukstā zupa, kas ir tik lieliska, ka citi tādu nespējot atdarināt. "Ļoti ceru, ka izdosies kādās brīvdienās pagrilēt, Man patīk pašai kurināt grilu un būt atbildīgai par šo procesu, bet to daru tikai dažas reizes gadā. Tā kā gaļu neēdu, man grilēšanai ir divas citas receptes: šampinjoni ar sieru un sojšļiki," stāsta Dita.
Lai gan Dita sojšlikus gatavo reti, jo tas ir laikietilpīgs process, ja pacenšas, sanāk ļoti gardi un tie no trauka pazūd zibenīgi. Sojšliku receptes mēdzot būt dažādas, taču Ditas firmas variants ir marinēts tomātu mērcē: "Secība šāda: sojas gabaliņus novāra buljonā, nokāš, atdzesē, izspiež lieko šķidrumu. Pēc tam cep ļoti lielā daudzumā eļļas, lai rezultāts sulīgāks un eļļa nav jāpievieno marinādei. Marinādē proporcijas pēc sajūtām – daudz sīpolu un ķiploku, tomātu mērce (esmu iecienījusi "7 zaļumu mērci", jo tā pikantāka) un sojas mērce. Pēc garšas pievienoju arī melnos piparus un rīsu etiķi. Ja marināde šķiet patīkama, tad arī sojšļiki būs labi. Marinē vismaz 12 stundas." Dita neskopojas arī ar grilēto šampinjonu ideju – viņa pastāsta, ka lieliem šampinjoniem izlauž kātiņus, pilda cepurītes ar rīvēta siera, majonēzes un zaļumu (piemēram, diļļu vai bazilika) maisījumu un grilē, līdz apbrūnējuši.
"Jūnijs ir bagātīgs, viss vienos ziedos, kas vēlāk top ogu un augļu aizmetņos. Leknas pļavas, zaļi smaržojoši meži… manuprāt, visdzīvākais un vasarīgākais mēnesis. Ēdienu ziņā šašliku laiks – ar asu mērcīti un raibiem, krāsainiem un bagātīgiem salātiem, bez majonēzes, maigi ar olīveļļu. Saldajā zemenes ar vieglu, gaisīgu putukrējumu – ne pārāk saldu, bez piedevām, bez liekām garšām, tādu, kur saldā krējuma garša maigi sitas cauri, bet nepārņem. Apkārt viss smaržo un mudž no raibuma, lai garšas paliek tīras!" par savu jūniju stāsta kaismīga gatavotāja Madara Railija.
Iekārdinājām ar idejām? Zemāk atradīsi receptes no "Tasty.lv" apcirkņiem, kas paša rokām jāpagatavo šomēnes. Lai debešķīgi gards jūnijs!
Uzlabotā klasiskā siera kūka ar zemenēm un šokolādes virskārtu
Jau vairākus gadus turos pie vienas – klasiskās Ņujorkas siera kūkas receptes, kuru pilnveidoju atbilstoši sezonai. Ziemā, ap Jaunā gada laiku cepumu pamatnes vietā izmantoju piparkūkas. Bet vasarā ļauju vaļu iztēlei un papildinu siera kūku ar ogām. Šoreiz - zemenēm, kuras paslēpu kūkas iekšienē. Tam visam pāri mazliet rūgtenas šokolādes kārtiņa, kurā skaisti gozējas zemeņu sirdis.
Karaliskā rabarberu plātsmaize ar zemenēm un maskarponi
Šī karaliski gardā plātsmaize rabarberu un zemeņu sezonā jāizmēģina katram kārumniekam!
Pufīgās magoņu pankūkas ar greipfrūtu un zemenēm
Reizēm tā vien gribas ierastās plānās pankūkas izmainīt uz ko neparastāku. Tā nu arī tapusi šī recepte – balstoties uz amerikāņu tradicionālajām, gaisīgajām pankūkām, kas gatavotas no paniņām. Šīm gan pievienota viena īpaša sastāvdaļa – magoņu sēkliņas. Tās pankūkas padara pavisam nedaudz kraukšķīgas, un visnotaļ uzjautrina ēdājus ar savu neparastumu. Papildini to visu ar vasarai tik aktuālajām zemenēm un ļoti gatavu greipfrūtu – mēli var norīt!
Biezpiena kūka ar zemenēm želejā
Biezpiena kūka ar zemenēm bez cepšanas.
Recepte no grāmatas: tonizējošā kafija ar saldo krējumu un kokakolu
Ja mīli kafijas dzērienus un nesmādē ledusaukstu kafiju, tad vienmēr vērts pamēģināt ko jaunu. Siltās dienās īpaši atspirdzinoša un uzmundrinoša būs kafija, kas papildināta ar ledu, kokakolu un saldo krējumu.
Recepte no grāmatas: rūgušpiena aukstā zupa ar bietēm un baziliku
Kefīrs, protams, ir klasika, bet kad pēdējo reizi pagatavoji auksto zupu ar rūgušpienu? Šoreiz – variācija par biešu auksto zupu, kurā īpašu garšas noti piešķir baziliks. Ļauj zupai ledusskapī nostāvēt pāris stundas, un garša būs vēl labāka!
Ātrais rabarberu rausis no kefīra mīklas
Ja rabarberu laiks, tad noteikti jāizcep kaut viens rausis. Recepti iesaka Aiva Lankovska virtuves entuziastu grupā "Latvieši UK gatavo".
Cepeškrāsni nevajadzēs: drumstalu kūka ar rabarberu krēmu un zemenēm
Vasaras garša no paša labumiņa – rabarberiem un zemenēm. Kārtu kārtās likta kūka, kuras pagatavošanai nevajadzēs ieslēgt krāsni, jo drumstalas viegli pagatavot pannā. Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina Gatavo".
Karstmaizītes ar biezpienu un ķimenēm, kas garšo pēc Jāņu siera
Gardas, vienkārši un ātri pagatavojamas karstmaizītes, kuru garša atgādinās Jāņu sieru, pateicoties ķimenēm. Vēl biezpiens, oliņa, mazliet sāls un maizes šķēles būs viss, kas vajadzīgs. Baudi vēl siltas kopā ar svaigajiem salātiem vai, piemēram, auksto zupu.
Aukstā biešu zupa ar mazsālītiem gurķiem un ķiplokiem
Nekas tā neatveldzē karstā dienā kā aukstā zupa! Šoreiz klasiskā marinēto biešu aukstā zupa papildināta ar mazsālītiem gurķīšiem un svaigi spiestu ķiploku pikantākai garšai. Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina Gatavo".
Grilēta 'tandoori' vista – gandrīz šašliks indiešu gaumē
Izteikti pikanta grilētā vistas gaļa indiešu gaumē – ar krāšņām garšvielām. Recepti iesaka Arta ēst gatavošanas entuziastu grupā "Latvieši UK gatavo".
Alus mīklā panēts Jāņu siers
Alus ir ne tikai atsvaidzinošs dzēriens, bet to var izmantot arī dažādos ēdienos, piemēram, lai pagatavotu kraukšķīgu panējumu Jāņu siera šķēlēm. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule piedāvā oriģinālu recepti, kas noteikti noderēs, gatavojoties Jāņu mielastam.
Vasarīgi Cēzara salāti ar grilētu vistu un grauzdiņiem baudīšanai dārzā
Siltai kopābūšanai piemājas terasē vai pagalmā piestāv uz grila gatavots ēdiens. Vai zināji, ka uz grila var pagatavot arī Cēzara salātiem nepieciešamos grauzdiņus? Uzgrilē vistu, maizīti grauzdiņiem, un liec salātus kārtu kārtās!
Zemeņu zupa ar saldējumu
Zemeņu laiks jau tuvojas izskaņai, tāpēc jāsteidz ēst gardās ogas! Lūk, viens gards zemeņu deserts, kura pagatavošana būs vieglāka par vieglu!
Zibenīgais banānu un kakao saldējums jeb 'nice cream'
Tie, kuri mēdz sekot līdzi dažādiem kulinārajiem blogiem un sociālu tīklu profiliem, zinās, kas ir "nice cream" jeb sasmalcinātu saldēto banānu krēms. Ja nē, pēdējais laiks iepazīties, jo "naiskrīms" patiesi ir kas dievīgs svelmainā vasaras dienā – maigs, atvēsinošs un ļoti, ļoti garšīgs. Ja neskaita saldēšanas laiku, kārums būs gatavs 5-10 minūtēs.
Klasiskais zemeņu laika deserts ar zefīriem
Ja neesi šo zemeņu desertu vismaz viereiz sezonā uztaisījis, tad vasara nodzīvota velti! Šo saldo kārtojumu var pagatavot nepilnā pusstundā. Vienkāršāk vairs nav iespējams!
Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai
Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.
Vīnā marinēts šašliks
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!
Vienkāršā rabarberu un zemeņu kūka bez cepšanas
Svaiga, garda un bez cepšanas pagatavojama rabarberu un zemeņu kūka – īsteni vasarīgs kārums! Recepti iesaka Anda Rožkalne.
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Zaļumu biezpiens jauno kartupeļu mundierī
Jaunie kartupeļi ir sen gaidīti un varen gardi – ēd kaut plikus ar dillēm! Tradicionāls vasaras komplekts ir jaunie kartupeļi ar biezpienu un salātiem. Bet var tos pagatavot arī neparastāk: zaļumus iemaisīt biezpienā un biezpienu – ielikt kartupeļos. Karsti, mutē kūstoši kartupeļi ar gardu zaļumu biezpienu, jauno kartupelīšu un diļļu smarža – vienkāršas un gardas vakariņas!
Vegāniskais sojšliks jeb sojas šašliks
Recepti iesaka bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.
Grilēti kabači un šampinjoni citronu marinādē
Grils palīdz radīt brīnumainas maltītes un neliek vilties izsalkušajiem. Ja nav laika marinēt gaļu, bet vēderi kurkst, atliek vien ar eļļu, citronu sulu un garšvielām apslacīt dārzeņus un likt tos uz restēm. Ātri, vienkārši un, galvenais, ka garšīgi!
Cepti šampinjoni ar siera pildījumu
Grila sezonai raksturīgs ēdiens, kas sātīgā pildījuma dēļ var kalpot ne vien kā uzkoda, bet arī kā smeķīgs pamatēdiens salikumā ar svaigiem salātiem.
Zemeņu zupa ar putukrējumu
Viss ģeniālais šai pasaulē ir ļoti vienkāršs - piemēram, šis vasarīgais deserts! Zemeņu vietā var izmantot arī avenes, mellenes vai jebkuras citas ogas, kas pašiem garšo. Ja vien pa rokai ir svaigas (vai arī saldētas, bet atlaidinātas) ogas, saldais krējums un nedaudz cukura, saldēdienu var pagatavot burtiski piecās minūtēs.
Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem
Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Brusketas ar ķirštomātiem, mocarellu un pesto
Vasarīga uzkoda Vidusjūras noskaņās – tā var teikt par brusketas maizītēm, kas izdaiļotas ar ķirštomātiem, maigu mocarellu un bazilika pesto. Pieliec arī svaiga bazilika lapiņas un garša būs neaprakstāma!
Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte
Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.