jaunie kartupeļi dilles
Foto: Shutterstock
Mūsu lasītāji Kurzemes pusē jau ziņo, ka pirmie Latvijā audzētie jaunie kartupelīši no Nīcas un Rucavas puses jau pieejami nepacietīgākajiem gardēžiem. Tāpēc, karsti novārītu kartupeļu rīboņai katliņā skanot, pasludinām sezonu par atklātu! Vai dilles jau sagādātas? Un auksts sviestiņš?

Līdz vietējo kartupelīšu sezonas ieskrējienam gan vēl nedaudz jāuzgaida – daba un salnas ir darījušas savu. Taču ir arī laba ziņa: nevajag smādēt tirgus un veikalu piedāvājumu, kas nu kļuvis bagātīgāks ar jaunajiem kartupeļiem, kas līdz mums atvesti no siltākām zemēm. Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka pirmo reizi ēdot jaunos kartupeļus, saimniecei jāuzsit ar koka karoti pa pieri, lai nākamgad laba kartupeļu raža – tāpēc, lūdzu, protieties, varbūt tas pasargās no salnām!

Visgardākie tupeņi, protams, ir tikko novārīti, apbērti ar dillēm un kārtīgi katlā sakratīti, lai skaisti sajaucas. Un ja vēl virsū auksta sviesta piciņa un sāls, mēli var norīt! Citam tie nav iedomājami bez apcepta cauraudzīša klātbūtnes, kas arī ir varensmeķīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!