Līdz vietējo kartupelīšu sezonas ieskrējienam gan vēl nedaudz jāuzgaida – daba un salnas ir darījušas savu. Taču ir arī laba ziņa: nevajag smādēt tirgus un veikalu piedāvājumu, kas nu kļuvis bagātīgāks ar jaunajiem kartupeļiem, kas līdz mums atvesti no siltākām zemēm. Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka pirmo reizi ēdot jaunos kartupeļus, saimniecei jāuzsit ar koka karoti pa pieri, lai nākamgad laba kartupeļu raža – tāpēc, lūdzu, protieties, varbūt tas pasargās no salnām!
Visgardākie tupeņi, protams, ir tikko novārīti, apbērti ar dillēm un kārtīgi katlā sakratīti, lai skaisti sajaucas. Un ja vēl virsū auksta sviesta piciņa un sāls, mēli var norīt! Citam tie nav iedomājami bez apcepta cauraudzīša klātbūtnes, kas arī ir varensmeķīgi.
Ja dienas karstas, vislabākais veids, kā jaunos kartupeļus izbaudīt, ir iejaukt tos salātos. Aizdaram izmanto skābo krējumu, majonēzi, sinepes, pat vīna etiķi. Virtuves guru no vietnes "TheKitchn" iesaka kartupeļu salātos izmantot kādu slepenu sastāvdaļu, kas visu padara labāku – marinēto gurķīšu "sulu". Marināde ir ideāli saldeni sāļa, ievilkusies ar dillēm un ķiplokiem, kas lieliski papildinās garšu simfoniju tavā šķīvī. Tāpēc, ja gatavo kartupeļu salātus, pieliec kādu ripiņās sagrieztu gurķēnu un nesmādē arī pāris ēdamkarotes marinādes no burkas.
Un ko vēl virtuvē uzmeistarot no jaunajiem kartupeļiem? Brokastīs no tiem vari sacept gardu fritatu, kur kartupeļi satiksies ar olām. Neaizmirsti tiem pievienot arī vasaras sezonas labumiņus – sparģeļus, mazsālītos gurķīšus un arī kādu kraukšķīgu redīsu. Savukārt kaismīgie grilētāji var izmēģināt uzcept kartupeļu "šašliku" jeb uz iesma savērtas šķēlītes.
Zemāk atradīsi radošas un gardas receptes no "Tasty.lv" plašās pavārgrāmatas, lai no sirds baudītu jauno kartupeļu sezonu vienās mielēs!
Ātrie jauno kartupeļu salāti. Apmierinās pat prasīgākos ēdājus
Zaļumu biezpiens jauno kartupeļu mundierī
Gluži kā kafejnīcā – eļļā vārīti jaunie kartupelīši ar kraukšķīgu garoziņu
Kabaču un kartupeļu pankūkas
Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu un ķiploku mērci
Jauno kartupeļu salāti ar kariju
Folijā cepti jaunie kartupeļi
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Sviestā cepti jaunie kartupeļi ar dillēm
Cepti kartupeļu un bekona tīstoklīši
Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu
Kartupeļu 'šašliks' - uz iesmiem ceptas šķēlītes ar bekonu
Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci
Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē
Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti
Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci
Tomātu un jauno kartupeļu salāti
Jauno kartupeļu salāti ar pētersīļu un anšovu mērcīti
Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs
Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm
Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem
Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.