Konsultē "Ievas siers" vadītāja un siera meistare Ieva Slaviete.
Lielāku vai mazāku gabalu
Iegādājoties sieru, ieteicams izvēlēties lielāku rituli vai gabalu no tā. Mazākajos rituļos siers ātrāk nogatavinās, tāpēc arī ātrāk zaudē mitrumu. Lielākajā ritulī siers būs vairāk saglabājis mitrumu, kas ietekmēs arī siera garšu, tas būs gaļīgāks un treknāks.
Griezt kā torti
Ja esat iegādājies cietā siera rituli, to iespējams sagriezt vairākos veidos – ja ritulis ir mazāks, to var griezt kā torti un gabaliņus pēc tam sadalīt mazākos trīsstūrīšos. Ja esat iegādājies lielāku rituli, ieteicams to pārgriezt uz pusēm un griezt ar siera nazi – lāpstiņu. Tieši ar šādu siera nazi izdodas ļoti plānas šķēlītes. Treknāks siers vislabāk garšo tieši ļoti plānās šķēlītēs. Ja siers tiek pasniegs šādi, tas nebūt nenozīmē, ka saimniece ir ļoti taupīga. Ja ir iespējams, šādu sieru var pasniegt arī lielākā gabalā, blakus noliekot siera nazi un ļaujot katram viesim pašam nogriezt sev šķēlītes.
Ar saldām vai sāļām piedevām
Mēs nereti ēdam ar acīm, tāpēc arī, runājot par siera baudīšanu, liela nozīme ir tam, kā siers tiek pasniegs. Viens no veidiem ir jau pieminētais lielākais ritulis ar iespēju pašiem nogriezt šķēlīti, tāpat sieru var pasniegt kubiņos vai trīsstūrīšos, izkārtojot siera platē ar dažādām piedevām. Siera plate vislabāk izskatīties uz koka, māla vai akmens dēlīša vai lēzena, liela šķīvja. Ko likt klāt sieram šādā platē? Šeit lieliski iederēsies gan medus, salds ievārījums, pesto, dažādi dārzeņi, grauzdiņi, rieksti un daudz kas cits. Noteikti nevajadzētu aprobežoties tikai ar klasisko siera un vīnogu salikumu.
Siers kā deserts
Atkarībā no tā, kādas piedevas ir klāt sieram, tas var būt arī lielisks deserts. Piemēram, pasniegts kopā ar medu, dažādiem ievārījumiem, riekstiem un žāvētiem augļiem, siers var lieliski aizvietot ierastos desertus. Turklāt, ja siers ir gatavots no īsta piena, tas satur olbaltumvielas un t.s. labos taukus, tāpēc ir ļoti vērtīgs produkts.
Ieteicams istabas temperatūrā
Mazāk zināms fakts, bet siers būs garšīgāks, ja pirms ēšanas būs savlaicīgi izņemts no ledusskapja un kādu laiku pabijis istabas temperatūrā. Tāpēc arī nereti gadatirgū baudīts siers šķiet garšīgāks, nekā mājās, kad tas tikko izņemts no ledusskapja. Patiesībā cietos sierus var arī neuzglabāt ledusskapī, bet vienkārši vēsā vietā, piemēram, pieliekamajā. Istabas temperatūrā siera garša labāk atveras – līdzīgi ir arī ar alu.
Saderība ar alu
Siers un alus veido labu saderību un abu produktu garšas būs izteiktākas, ja tie nebūs ļoti auksti, tikko no ledusskapja. Labi piemeklētas kombinācijas papildinās un izcels abu produktu labākās īpašības. Piemēram, treknu un intensīvu cieto sieru labāk baudīt ar alu, kuram ir pilnīgāka garša, bet siers ar ķimenēm lieliski saderēs ar klasisku lāgera tipa alu. Siers ar tomātiem, baziliku un timiānu ieteicams kopā ar aromātiskiem aliem vai arī bezalkoholisko alu.
Nākamajā dienā pēc svētkiem
Runājot par siera baudīšanu Jāņos, izvēloties cietāku, labāk nogatavinātu sieru, nav jāraizējas arī gadījumā, ja siers svētku laikā palicis uz galda, to visticamāk varēs baudīt arī nākamajā dienā. "Otrās dienas" svētku sieram var piešķirt arī jaunu elpu, izmantojot to citos ēdienos – gatavojot karstmaizes vai grilējot to. Mīkstāku sieru var grilēt, cept uz pannas vai, sagriežot lielāko kubikos, cept arī uz iesma, savukārt, cietos sierus var izmantot, grilējot dārzeņus.
Mīts par caurumiem sierā
Izvēloties piemērotāko sieru ikdienas maltītei vai svētku reizi, bieži vien pievēršam uzmanību ar caurumiem. Katram siera veidam ir atšķirīgs acojums – tā dēvē caurumus sierā, tomēr maldīgi domāt, ka, jo vairāk caurumu, jo labāks siers. Cietajos un puscietajos sieros ir salīdzinoši minimāls acojums un ir arī daudzi siera veidi, kur caurumu nav vispār.
Vienkāršs triks ar sviestu, lai siera klucītis ledusskapī neapkalstu
Ir visai ierasti, ka sieru iegādājamies ilgākam laikam, nevis tūlītējai apēšanai. Ja tas par ilgu mēdz aizkavēties ledusskapī vai aukstajā vidē ir sauss, tad gadās, ka griezuma vietā siera klucītis apkalst jau pēc dažām dienām. Taču no tā ir iespējams izvairīties.
Krievijas siers nav Tilzītes. Kāpēc vienkārša nosaukuma maiņa nav korekta?
Pērn, kad pasaulē sašūpojās politiskā situācija un sākās karš, tas skāra arī pārtikas ražošanas nozari. Un ne tikai ar cenu pieaugumu, importa un eksporta ierobežojumiem un citām niansēm. Kāds skaļāk, kāds nemanāmāk, bet no atsevišķu produktu nosaukuma izņēma vai aizvietoja vārdu "Krievijas". Pagājis kāds laiks, un ieraudzīt veikala piena produktu stendā Tilzītes sieru vairs nav nekāds pārsteigums. Tomēr – vai bija korekti vienkārši nomainīt nosaukumu?
Sieru karaliene no Itālijas – kas ir burrata un kā to gardi apēst?
Virsraksts jau pasaka priekšā – pēc izskata stipri līdzīga mocarellai, tomēr citāda, ekstravagantāka ir burrata. Svaigais siers, dzimis Itālijā, dievināts kā uzkoda, salātu piedeva un vēl, un vēl…
Latvijas zelta garša. Kā un kur to atrod
Siers, mārrutku želeja, liepu medus, kaviārs un liellopu steiks – tā garšo 2022. gada Latvija! Lūk, ideja, ko celt svētku galdā un vest dāvanā! Latvija var, Latvijai izdodas – un ļoti labi izdodas! Oktobrī, jau trešo gadu pēc kārtas, tika noskaidroti uzvarētāji produktu kvalitātes konkursā “Novada garša”. Kā notiek zelta, sudraba un bronzas medaļnieku noskaidrošana? Kādam jābūt produktam, lai tas varētu pretendēt uz zeltu? “Tasty.lv” devās to noskaidrot!
Restorāna cienīgas pusdienas uz grila – siers un kabacis
Ja ir kabacis un grils, tad var gatavoties izsmalcinātām augusta pusdienām! Papildināts ar grilsieru un svaigiem salātiem, šis ēdiens pārvēršas restorāna cienīgā porcijā.
Garšīgas idejas, kā likt lietā Jāņu sieru
Vasarā ir daži gastronomiski jautājumi no mūžības sērijas – tie atkārtojas katru gadu, un atbildi uz tiem latvieši meklē paaudžu paaudzēs. Pirmais liktenīgais jautājums atskan šajās dienās: ko darīt ar Jāņu sieru? Otrais jautājums ir: kabaci nevajag? Bet tas šobrīd vēl nav aktuāls, atgriežamies pie siera.
Jāņu nedēļas nogales superēdieni: spirdzinošas, sātīgas un latviskas garšas
Kā teiktu "Skroderdienu" Kārlēns pēc zaļās krūzes tukšošanas Jāņu naktī: "Mēs vakar tā drusku... Un nu ir tā drusku..." Spirdzinājumu karstā Jāņu dienā vajag ikvienam. Te būs dažas idejas, lai no no tā, kas ledusskapī un pieliekamajā, varētu sariktēt spirdzinošas un gardas Jāņu pusdienas un visu šo nedēļas nogali pavadīt jaukā laiskumā, gardi un priecīgi!
Kārtainās mīklas Jāņu siera standziņas
Ja meklē ideju, kā gada īsākajā naktī pārsteigt un palutināt sevi un savējos ar neparastām uzkodām, lūk, lieliska ideja – ierastās siera standziņas, kurām šajā reizē izmantots ķimeņu siers! Recepti iesaka šefpavāre Jevgēnija Jansone un "Elvi".
'Delfi' Jāņi testē: kādu sieru šogad celt galdā svētku vakarā?
Kuru sieru šogad izvēlēties Jāņu galdam? No trejdeviņiem un vairāk pieejamiem Jāņu sieriem izvēlējāmies deviņus, ko var nopirkt veikalos. Un kas gan varētu būt vēl labāki Jāņu siera speciālisti kā paši Jāņi? Likām pie darba visus piecus mūsu portāla Jāņus. Vispirms gan jānoskaidro kāda svarīga lieta.
Pašas siets Jāņu siers: pārbaudītas receptes un knifiņi, lai sanāk
Vismaz reizi mūžā katrai saimniecei Jāņu siers jāsasien pašai. Daudzas Jāņus bez pašas sieta siera nemaz nevar iedomāties. Vai tas iznāk lētāk, nekā pirkt tirgū vai veikalā? Diez vai. Vai tas ir garšīgāks nekā pirktais? Kā nu kuro reizi. Jāzina pareizās receptes un knifiņi! Te nu būs dažas gadiem pārbaudītas receptes.
Pāri visam – siers, un miers! Garšīgas idejas sildošām vakariņām
Sildošas un ļoti garšīgas vakariņas – tas ir tas, ko mēs visi esam pelnījuši šajās aukstajās dienās. Nevis silta cepurīte pašam, bet karsta siera cepurīte vakariņām ir tas, kas vajadzīgs!
Meklējam un atrodam labākos sierus grilēšanai
Ja ir grils, tad jāgrilē! Un grils ir pelnījis, ka uz tā gatavo ne tikai gaļu un dārzeņus, bet arī sieru. Kāds siers ir vispiemērotākais grilēšanai? Grilsiers!
No Kalnozola vistas līdz Montmorensijam – septiņi gardi ēdienu apraksti, kas atrodami populāros romānos
Vai tev ir gadījies tā, ka, grāmatas lappusēs izlasot kādu ēdiena aprakstu, to tik ļoti sakārojas, ka jāmet viss pie malas un jāpagatavo? Mēs esam atraduši septiņus gardus citātus un piemeklējuši receptes. Starp citu, šie literārie darbi ir pelnījuši tikt izlasīti un pārlasīti ne tikai kārdinošo ēdienu aprakstu dēļ.
Kā baudīt sieru gardos ēdienos – idejas visai nedēļai
Maigi kūstošs, mazliet pikants, klasisks, bagātinošs, staipīgs, sātīgs, caurumots, daudzveidīgs un, vienkārši sakot, gards. Šobrīd sieru piedāvājums ir tik krāšņs, ka reti kurš spēj pretoties šim gardumam. Ja mājās palikusi kripatiņa siera, vari ar to papildināt ēdienu garšu. "Tasty" apkopo uzkodas, pamatēdienus, mērces un našķus, kurus vari bagātināt ar sieru.