Sulīgs un mīksts šašliks ir ēdiens, bez kura nevaram iedomāties vasaras maltītes. Bet gan jau ikviens no mums retu reizi ir piedzīvojis šādu situāciju: pēc Jāņu nakts, grila ballītes, vasarīgas dzimšanas dienas svinībām pāri palicis kāds šašlika vai grildesiņas gabals... Ko nu? Vispirms liels nu, nu (aizrādījums) par to, ka bijusi slikta plānošana, jo pastāv taču tāda gaļas matemātika, proti, cik gaļas rēķināt uz vienu ēdāju (par to lasi šeit). Bet nedomā, ka tā ir izšķērdēta pārtika, ir divi varianti – vai nu pārpalikumus uzsilda un atkal ēd to pašu maltīti vai gatavo pavisam ko citu. Vai esi gatavs dot otru iespēju jau saceptajam šašlikam un grildesiņām?
Kādi ir labākie veidi, kā izmantot grila ballītes pārpalikumus?
Ja starp ballītes galda pārpalikumiem ir vistas gaļas šašliks vai grilēta vistas fileja, tad esi trāpījis džekpotu, jo iespējas ir bezgalīgas. Viss, kas jādara, ir jāsagriež gaļa mazākos kubiņos, stienīšos vai "jāizplūkā" ar dakšiņu. Bet arī citus neapēstos gaļas ēdienus (grildesiņas, cūkgaļas šašliku, ribiņas) ar nelielu radošu pieeju un dažām papildu sastāvdaļām var mierīgi iekļaut gardos ēdienos.
Šašlika un desiņu atlikumus nākamajā dienā var izmantot salātu pagatavošanai. Gaļu sagriež nelielos gabaliņos un pievieno zaļumiem. Līdzsvaram pievieno arī dažādus dārzeņus, piemēram, gurķus, tomātus, redīsus, lociņus, dillītes (mūsu pašu dārza labumus) un avokado. Var arī iekļaut dažādas citas tekstūras un garšas, pievienojot riekstus, sēklas vai krēmveida mērces. Piemēram, no grilētas vistas filejas šašlika var pagatavot Cēzara salātus. Tikai atceries uzgrilēt arī maizīti, lai salātiem būtu nepieciešamie grauzdiņi. Recepte šeit – "Vasarīgi Cēzara salāti ar grilētu vistu un grauzdiņiem baudīšanai dārzā".
Pagatavo vrapus vai karstmaizes. Pavisam vienkārši: pārpalikumus ievieto starp divām maizes šķēlēm vai ierullē tortiljas pankūkā. Lai uzlabotu garšu, pievieno majonēzi, sinepes vai kādu citu mērci. Papildu kraukšķīgumam var pievienot salātus vai šķēlēs sagrieztus gurķus. Šis variants ir lieliski piemērots ātrām un vieglām pusdienām vai vakariņām, kas palīdzēs izmantot ēdiena atlikumus, vienlaikus baudot garšīgu maltīti. Ja nepieciešama iedvesma, lūk, "Vrapi ar kraukšķīgo vistas fileju rīvmaizē un ķiploku mērcīti". Kraukšķīgās vistas filejas vietā var arī izmantot vistas filejas šašliku vai grildesiņas, tās kopā ar salātlapām un "Helmann's" ķiploku mērci ar zaļumiem ietin kviešu pilngraudu tortiljā.
Šašlika un grildesiņu atlikumus var izmantot arī, lai pagatavotu sautējumu. Uzkarsē ieeļļotu pannu, pievieno sasmalcinātus šašlika vai grildesiņu gabaliņus kopā ar citiem dārzeņiem, piemēram, kāpostu, burkāniem, papriku, sīpoliem, mazajām pākšupupiņām, sviestpupiņām, puķāpostu... (ja arī dārzeņi palika pāri pēc svinībām, tos visus met iekšā!). Ļauj visam sasautēties, līdz dārzeņi ir mīksti un garšas ir saplūdušas. Pēc tam pievieno skābā krējuma karoti, pāri pārkaisa dillītes, lociņus.
Nu kuram gan negaršo pica? Protams, ka grildesiņas var izmantot kā picas piedevu! Izveido pavisam vienkāršu picas pamatni, pāri pārsmērē mērci, uzber siera kaudzi, pievieno piedevas, piemēram, ananāsu, sīpolus, papriku, šampinjonus, olīvas un sagrieztas neapēstās grildesiņas. Cep cepeškrāsnī, līdz garoza ir kraukšķīga un siers ir izkusis. Par picas pamatni var izmantot arī tortiljas pankūkas. Tā vietā, lai sapirktu kādas īpašas sastāvdaļas, izmanto to, kas palicis pāri no svinībām.
Tāpat noderīgs ieteikums ir pagatavot brokastis, izmantojot grilgaļas pārpalikumus omletē. Pirms omletes gatavošanas pievieno sasmalcinātu gaļu sakultām olām. Lai uzlabotu garšu, pievieno vēl citas sastāvdaļas, piemēram, sieru, šampinjonus, spinātus, tomātus (uzliek šķēlītes tikai pašās beigās pa virsu omletei. Pēc tam izsilda un pārkaisa ar sieru un virsū vēl zaļumu "segu"). Pasniedz kopā ar grauzdētu maizīti.
Un, protams, ka neapēsto šašliku un desiņas var integrēt soļankas zupā. Ja vien uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot izcepto gaļu, pagatavo šo – "Tomātu sezonas ātro soļanku".
Savukārt, ja uz svētkiem gatavoji hamburgerus ar gaļas kotletēm, kas palika pāri, sasmalcini burgergaļu un pagatavo Našķoties Zanes burgersalātus. Tie ir salāti, kas neizskatās pēc burgera, bet garšo tieši tā, kā burgers! Recepte šeit!
Kabaču ripiņas ar sieru un vistas šašliku
Nereti ballītēs tiek pagatavots tik daudz dažādu labumu, ka pāri paliek pat nākamajā dienā. Lai nekas neietu zudumā, no rīta nākamajā dienā brokastīs tapa gardas kabaču ripiņas, kurām virsū bija no svinībām pāri palikušie sieri, tomāti un pat sulīgie vistas šašlika gabaliņi.
Video: Uz grila cepts gaileņu pīrāgs ar cāļa gaļas šašliku un sieru
Vai zināji, ka grilu var izmantot arī pīrāgu cepšanai? Lai pārliecinātos, ka tā ir tiešam lieliska ideja, pagatavo sulīgu pīrāgu ar gaileņu, cāļa šašlika gabaliņu un kūstoša kamambēra pildījumu kraukšķīgā, kārtainās mīklas groziņā, sekojot "Grila skolas" padomiem.
Ātri pagatavojama soļanka no 'Mednieku' salātiem
Mums visiem labi zināmā soļanka vienlaikus var būt gan visvienkāršāk pagatavojamā zupa, gan reizē arī īsts meistardarbs. Ar šo recepti liekam punktu ilgajai soļankas pagatavošanai, jo šī zupa no mednieku desiņām, cīsiņiem un "Mednieku" salātiem ir pagatavojama vien 30 minūšu laikā. Un, lai arī, iespējams, kārdinošāk šķiet pasūtīt suši komplektu, kebabu, kādu piciņu vai burgeri, labāk ir uztaisīt četrus litus ar soļanku. Zupa otrā dienā garšos vēl labāk!
Video: 'Grila skolas' vasarīgie šašlika salāti
Lielisku veidu, kā izmantot pēc grila ballītes pāri palikušo šašliku gardu, vasarīgu salātu pagatavošanai, iesaka "Grila skola".
Sātīgā seleriju zupa ar desiņām
Sātīga un viekārši pagatavojama seleriju zupa ar apceptām desiņām.
Ātrā soļanka no visa, kas ledusskapī
Šī soļankas versija noteikti nepretendē uz autentiskās soļankas receptes statusu. To jau pasaka priekšā nosaukums – pagatavojama salīdzinoši ātri un no trīs gaļas zortēm, ko nereti var atrast ledusskapī. Nemainīga vērtība ir garša, kas saglabājas smeķīga un patīkami skābena!
Pannā cepti svaigi kāposti ar desu poļu gaumē
Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte, kad gribas ko gruntīgu – pannā apcepti kāposti ar pusžāvētu desu. Poļu gaumē, jo tieši no šīs netālo kaimiņu virtuves nācis "kiełbasa" jeb žāvētas desas iedvesmotais ēdiens. Tradicionāli poļi kopā ar pusžāvēto desu šādi gatavo arī skābētus vai štovētus kāpostus.
Ātrā skābētu kāpostu zupa ar grūbām un mednieku desiņām
Ikviena zupa tikai iegūs, ja iepriekš būsi parūpējies un savlaicīgi novārījis buljonu. Arī šī! Skābēti kāposti, mednieku desiņas un grūbas – smeķīgs un vienkāršs ēdiens.
Pica ar desu un bekonu
Šīs lieliskās picas recepti izstrādājis Gints Kokins. Autors to dēvē par veselīga uztura stūrakmeni un pagatavojis ģimenes vakariņām. Taču labām picām ir tā jaukā īpašība, ka tās var ēst jebkurā diennakts laikā. Kurš gan no šādas picas atteiktos arī brokastīs?
Baisi gardās cīsiņu mūmijas
"Pasniegt jautri noformētu ēdienu iesakām ne tikai Halovīnos un citos svētkos, bet arī ikdienā – īpaši tagad, kad citas izklaides iespējas ir liegtas. Tas ēšanu padarīs jautrāku, un visi var iesaistīties arī gatavošanā," iesaka Rimi Bērniem eksperti Sāra, Lība un Klāvs Smildziņi. Abas māsas kopā ar brāli gatavo cīsiņu mūmijas – izskatās spocīgi, garšo lieliski!
Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu
Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.
Foto recepte: ātrais tostermaizes sacepums ar gaļu, tomātiem un sieru
"No sākuma domāju, ka tas tāds viegls launaga ēdiens vien būs, bet sanāca kārtīgas, sātīgas vakariņas. Esam liela ģimene, tāpēc sacepumu gatavoju uzreiz divos traukos. Divi ēdāji atzina, ka tas ir pats garšīgākais ēdiens, kas gatavots no maizes," tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Žureks – paģiru zupa poļu gaumē
Žureks ir viena no populārākajām poļu zupām – garda un arī latviešu garšas kārpiņām tīkama. Pateicoties skābenajai garšai un tādām spēcinošām sastāvdaļām kā desiņas un vārītas olas, žureks labi palīdz atgūt spēkus pēc jestrākas svinēšanas. Galvenais šajā zupā ir ieraugs. Polijā to var nopirkt teju katrā veikalā, pildītu pudelēs un pat tetrapakās, bet ieraugs ir pavisam vienkārši pāris dienās pagatavojams arī mājas apstākļos, izmantojot rudzu miltus un rupjmaizi.
Šķelto zirņu zupa ar apceptām mednieku desiņām
Gardas zirņu zupas recepti, kurai īpaši kārdinošu garšu un sātīgumu piešķir apceptas mednieku desiņas, iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Turku kebabs ar šašliku un svaigo jogurta mērci
Ideja vakariņām - turku kebabi ar šašliku, zaļumiem un svaigu jogurta mērci. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sātīgā fritata ar divu veidu sieriem un desām
"Grila skola" šoreiz māca, kā uz grila pagatavot fritatu jeb bagātīgu omleti ar divu veidu sieriem un desas sķēlītēm.
Video: Brokastu sacepums ar mednieku desiņām
Štengrāks ēdiens tām brokastu reizēm, kad gribas ko pamatīgu un daudz gaļas.
Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām
Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.
Lielais pīrāgs ar štovētiem kāpostiem un mednieku desiņām
Vienkārši gatavojams, sātīgs un ekonomisks. Ir tikai nepieciešami jau gatavi štovētie kāposti, mednieku desiņas, un kārtainā vai rauga mīkla. Ja vēlies, trauslo pīrāga mīklu var pagatavot mājās, lūk, recepte.
Desiņu un pupiņu sacepums
Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.
Makaroni ar mednieku desiņām un sieru
Vienkārša un sātīga maltīte - makaroni ar mednieku desiņām un sieru.
Garšīgā pica ar kukurūzu un desu
Garšīgā pica ar kukurūzu un desu, izmantojot jau gatavu mīklas pamatni.