Foto: Shutterstock
Nelieli, ar nedaudz durstīgu mizu, tikko no dobes nākuši gurķi solīt sola veldzēt vienlaikus gan slāpes, gan izsalkumu. Vai var būt kas labāks par mazsālītiem gurķēniem vai vasaras klasiku – tomātu un gurķu salātiem ar dillēm un krējumu? Tomēr reizi par visām reizēm ikvienu vasaru pienāk brīdis, kad gurķi apnikuši, un ir sajūta, ka cīnies ar daudzgalvainu pūķi – kad viens vākums likvidēts, vietā nāk nākamais, trīstik lielāks! Ko darīt, ja visi salāti apnikuši, kā arī ziemas krājumi jau burkās? Te palīgā steidz "Tasty.lv" komanda, iesakot vismaz 13 dažādus, varbūt nedaudz neierastākus veidus, kā gurķu ražas sezonu izmantot pēc pilnas programmas.

Gan zupas, gan salāti, gan uzkodas, gan pamatēdieni – īstas gurķu svinības, vai ne tā? Ļausimies eksperimentiem un lai labi garšo!

Pie grilētas gaļas tieši laikā – svaigie salāti ar granātābolu

Foto: DELFI

Vasarā, kad krietni biežāk baudām grilētas gaļas maltītes, jāpadomā arī par atbilstošām piedevām. Gaļas ēdieniem ļoti piestāv augļi, tāpēc šoreiz – svaigie salāti ar granātāboliem un pesto tieši šādam mērķim. No dotajiem daudzumiem sanāks liela bļoda krietnam ēdāju pulciņam.

Lasīt recepti

Ķīniešu stila gurķu salāti

Foto: Madara Apsīte

Uz lauka augušo gurķu ražas sezona rit pilnā sparā. Un ir jāizmanto šie dārza labumi svaigā veidā, cik vien var un kā vien var. Rītā, vakarā un pusdienās! Lūk, "Instagram" dzīlēs esam atraduši jaunu, pikantu receptīti. Ēdienu influencere ("Instagram" atrodama kā: "madarapsite") sniedz instrukciju, kā pagatavot pikantos Āzijas gurķu salātus.

Lasīt recepti

Recepte no grāmatas: Gruzijas salāti ar valriekstu pastu

Foto: DELFI

Gruzijas virtuve ir tik daudzveidīga, ka paēdis būs kā vegāns, tā visēdājs. Sastāvdaļas un pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu, bet garša – ak, Kungs, garša ir satriecoša! Vienalga, vai tas ir sautējums, zupa vai salāti, Gruzijas virtuve neliks vilties.

Lasīt recepti

Foto recepte: Krāsainie dārzeņu rullīši ar tunci

Foto: Mārīte Gatavo

Vai vēlies šādas patīkamas atmiņas, kad sēdi pie virtuves galda, veido un ēd pavasara rullīšus kopā ar saviem mīļajiem? Bez šaubām, dārzeņu rullīšu tīšana ir kā relaksējošs process: ietin, iemērcē, ēd un sarunājies. Nekā sarežģīta! Ļoti vienkārši, ātri pagatavojami un īpaši veselīgi. Turklāt ērti ieliekami pusdienu kārbiņā un lieliski piemēroti kā vieglas vakariņu uzkodas. Recepti iesaka Mārīte Gatavo (IG:gatavo_marite).

Lasīt recepti

Atsvaidzinošā gurķu zupa 10 minūtēs

Foto: Shutterstock

Aukstās zupas variācijas ir nebeidzamas. Izmēģini auksto zupu pagatavot blenderī tikai ar divām sastāvdaļām. Blendēšana padara zupu maigi putainu un viendabīgu, un skābēto gurķu un zaļumu papildinājums sniedz bagātīgu garšu un aromātu buķeti. Skaistas un garšīgas vasaras pusdienas 10 minūtēs!

Lasīt recepti

Atsvaidzinošie gurķu salāti japāņu stilā

Foto: Shutterstock

Papildinām karstuma viļņa recepšu kolekciju! Šis būs ļoti ātri un ļoti atsvaidzinoši. Desmit minūtes, piecas sastāvdaļas – un gatavi Japānā iecienītie gurķu salāti. Arī jāapēd ātri – servē uzreiz pēc pagatavošanas!

Lasīt recepti

Baltā aukstā zupa bez kartupeļiem un desas

Foto: No privātā arhīva

Kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt 50 rozā nokrāsās? Kurš teicis, ka eksistē vienīgā un pareizā aukstās zupas recepte? Tiesa gan – aukstā zupa spēj izraisīt gandrīz tikpat karstus karus, kā vienīgā un pareizā rasola recepte. Daudziem no mums ir sava, vienīgās īstās un pareizās aukstās zupas recepte, par kuru stāvēt un krist. Bet labāk ir nevis karot, bet apmainīties ar receptēm un pieredzēm, vai ne?

Lasīt recepti

Kārtainie suši salāti ar lasi un avokado

Foto: Privātais arhīvs

"Suši mūsu ģimenē ir ļoti iecienīti, tādēļ jau kādu laiku gribēju pamēģināt mājās pagatavot suši salātus. Uztaisīju, vakarā nogriežam katrs pa gabalam, ēdam, bet kaut kā nedzirdu sajūsmas saucienus. Man pašam arī liekas, ka kaut kā pietrūkst – salāti tādi pliekani, jūtos vīlies. Tad atcerējāmies par sojas mērci! Uz šķīvja malas uzlikām trauciņu, kur pamērcēt dakšiņu. Vienkārši super! Kārtējais pierādījums, kā viena sastāvdaļa var izmainīt visa ēdiena garšu!" tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt recepti

Pannā cepti gurķi ar sīpoliem

Foto: Privātais ahīvs

"Gurķu pilns dārzs? Nezini kur tos likt? Cep! Šī brīnumgarda recepte sen atpakaļ tika noskatīta kādā Latvijas televīzijas raidījumā. Visu savu mūžu esmu ienīdusi sīpolus – man tie nekad nav garšojuši, bet šajā receptē – ņammm, tik garšīgi!" tā mūsu lasītāja Jana Šlika.

Lasīt recepti

Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas atpūtas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.

Lasīt recepti

Mazsālīti, pildīti gurķi korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Piešauj asumu mazsālītajiem gurķēniem, apgūstot dažu labu viltību no korejiešiem! Mazsālītie ar pikantu pildījumu būs pavisam negaidīts notikumu pavērsiens vasaras ēdienkartē.

Lasīt recepti

Recepte no grāmatas: Ceptu gurķu salāti, ko baudīt ar aukstu džinu

Foto: DELFI

Britu šefpavārs Mets Vilkinsons iesaka nebaidīties izcept gurķus un pagatavot salātus. Vēl viņš iesaka tos baudīt kopā ar labu džinu ar toniku. Vai tad var atteikt šefpavāram? Nē, taču! Jāiet cept gurķi!

Lasīt recepti

Gurķu uzkoda ar ķiplokiem un sezama sēkliņām ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama uzkoda un īsts našķītis tiem, kuriem tīk kreptīgās garšas. Ķiplokains marinēta gurķīša kraukšķīgums, patīkamā sezama sēkliņu klātbūtne un viegli austrumnieciska pēcgarša. Marinādes sulīgās garšas ar ķiplociņa noti savijušās ar gurķīša kraukšķīgo struktūru – tiešām lieliska MADE IN CHINA ideja.

Lasīt recepti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!