Vasara ir svaigo čili piparu sezona! Lai gan visbiežāk vasarā šie gardie asumiņi netiek likti lieti, bet taupīti drēgnākiem rudens vakariem, šobrīd, kad saule mūs nelutina, ir laiks sasildīties ar čili. Augusta sākumā vietējo zemnieku tirdziņos pipari parādās dažādās formās, izmēros un krāsās, kā arī dažādās garšās un dažādos asumos. Par godu pipariem "Tasty.lv" ir apkopojis iecienītākās svaigu čili piparu receptes, kas domātas cilvēkiem, kuri uzskata, ka vakariņas nav vakariņas, ja nav iedarbojušies endorfīni (šokolāde un čili pipari var izraisīt endorfīnu sekrēciju. Jo asāks čili, jo vairāk endorfīna izdalās).
Jā, tā nu tas patiesi ir – pikantie ēdieni kļūst arvien populārāki, un tie, kas spēj izturēt to asumiņu, savu toleranci nēsā kā goda zīmi. Piemēram, ceļotāju pieredze nebūtu pilnīga bez jaunu ēdienu, īpaši pikantu ēdienu, atklāšanas. Ēdiens un ceļojumi ir divas lietas, kas iet roku rokā. Un daudzviet viens no tūristu vispieprasītākajiem gardumiem ir asi un ugunīgi ēdieni. Arī pikanto mērču zīmoli nu jau ir ieguvuši kulta statusu un pikantās mērces restorānos ir kļuvušas par ikdienišķu parādību... Un kas ir asā ēdiena centrā? Protams, ka vienmēr daudzpusīgais čili pipars!
Kāpēc cilvēkiem patīk čili piparu asumiņš?
Čili pipari satur savienojumu, ko sauc par kapsaicīnu, un šis savienojums izraisa dedzinošu sajūtu mutē. Kad tiek uzņemts kapsaicīns, sāpju receptori smadzenēs tiek aktivizēti, lai signalizētu par briesmām, un izdalās endorfīni (tie ir "laimes hormoni"). Daži uzskata, ka cilvēki, kuriem garšo pikants ēdiens, šo hormonālo uzplūdumu dēļ kļūst gluži vai atkarīgi no asuma. Pierādījumi arī liecina, ka cilvēkiem patīk pikants ēdiens, jo viņus piesaista saviļņojums, kas rodas no sajūtas, ka viņiem draud briesmas, ja viņi zina, ka patiesībā viņiem nekas nedraud (līdzīgi sajūtai, kas rodas, braucot pa amerikāņu kalniņiem vai skatoties šausmu filmas, pēc, ko alkst adrenalīna cienītāji). Tātad, varētu teikt, ka čili pipara kapsaicīns cilvēkam liek justies dzīvam.
Pastāv vairāk nekā 200 čili piparu veidu, apmēram 100 sugām izcelsmes vieta ir Meksika. Čili ir dažādi, to izmēri un forma ir daudzveidīgi – no īpaši gariem (30,5 cm) līdz pavisam īsiem (6 mm), no pavisam tieviem, līdz apaļīgiem lodveida čili. Asums arī ir tikpat atšķirīgs – no liegi maiga līdz pat svilinoši asam. Piparu krāsu gamma ir no dzeltenas, sarkanas, purpura, tumši un gaiši zaļas līdz gandrīz melnai krāsai.
Čili piparu asums tiek mērīts pēc zinātnieka – ķīmiķa Vilbura Skovila vārdā nosauktās skalas asuma vienībās skovilos. Zinātnieks testēja piparu asumu ar brīvprātīgajiem, kuri dzēra ar ūdeni atšķaidītu piparu sulu. Tieši izmērs ir čili asuma galvenā pazīme – jo lielāks čili pipars, jo tas ir maigāks. Mazie čili pipari ir asāki, jo tiem proporcionāli ir vairāk sēklu un stiegru.
Izņemot sēklas un izgriežot membrānas var samazināt čili asumu. Ilgstoši lietojot, čili asumu izjūt mazāk un tas vairs nešķiet tik dedzinošs.
Izmantošana
Kad čili pipari ir svaigi, tos izmanto kā dārzeņus. Kad tie ir žāvēti, tie tiek izmantoti kā garšviela. Čili pipari ir iecienīti visā pasaulē un tiek piedāvāti vairākās pasaules virtuvēs. Nosaukt dažus? Meksikā čili pipari ir galvenā salsas, moles (Meksikas virtuvei raksturīga tumšās šokolādes mērce ar dziļu, izteiksmīgu un piesātinātu garšu) un čorizo sastāvdaļa. Itālijā: "Puttanesca" – slavenā sarkanā mērce satur čili piparus. Luiziānā: sarkanie pipari un Kajēnas pipari tiek izmantoti garneļu aromatizēšanai.
Tā kā čili pipari ir ļoti dažādi pēc garšas un asuma, tie var papildināt gandrīz jebkuru ēdienu.
Esi radošs! Un atrodi čili piparus, kas atbilst tieši tavai gaumei (un tolerancei!). Un, ja esi gatavs sākt izmantot pikantā dārzeņa priekšrocības, šeit ir dažas no labākajām čili piparu receptēm.
Kovboju kaviārs – pupiņu salāti 'ugunsrijējiem'
Ātri pagatavojams, itin atsvaidzinošs ēdiens no visiem pieejamiem produktiem, kas nereti mēdz būt mājās krājumos – katram gadījumam. Gatavošanas laiks vien 15 minūtes, bet izteiksmīgā garša atraisās ledusskapī, kamēr salāti gaida savu pasniegšanas brīdi. Baudīt var ar kukurūzas čipsiem vai kā piedevu rīsiem, kartupeļiem, grilētai gaļai. Uzmanību! Ēdiens ir ass, vislabāk garšo tiem, kam garšo ugunīgi ēdieni!
Students virtuvē: Vista, tomāti un spināti saldā krējuma un čili mērcē
''Kad, dzīvojot dienesta viesnīcā, bija apnikušas visas trīs mērces, kuras mācēju pagatavot, līdz ar to tās gatavoju uz riņķi, internetos sāku meklēt, kā tās padarīt interesantākas un ļāvos eksperimentiem,'' tā savu meistarstiķi – vistas, tomātu, spinātu, saldā krējuma un saldā čili mērci – piesaka Rīgas Tehniskās universitātes students Lauris Ostrovskis.
Vistas zupa austrumu gaumē
Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Pikantie vistas pusspārniņi ar čili un medu
Lielisks ēdiens – divi vienā. Var pasniegt gan kā gardu uzkodu vai našķi, gan kā pamatēdienu kopā ar rīsiem vai frī kartupeļiem un salātiem. Recepti iesaka Ieva Berga.
Asā jāņogu mērce grilētu ēdienu papildināšanai
"Mmmm... Neatceros, kad ir bijis tā, ka pēc vārīšanas "apgaršoju" ne tikai karoti, bet arī šķīvi un pat katlu ar krējumlaižas palīdzību," par gardo recepti smej brocēniete Kristīne Maka, kura meistarīgi izmēģina dažādas receptes.
Pikantie tomātu salāti piknikam
Vienkārši, bet tajā pašā laikā izteiksmīgi tomātu salāti, kas lieliski piestāvēs dažādām gaļas maltītēm piknikā svaigā gaisā. Izmanto mazos ķirštomātus vai mazos plūmju tomātiņus! Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina gatavo".
Pikantie makaronu salāti ar garnelēm un ne tikai
Salāti, kas derēs gan kā uzkoda pārgājiena starplaikos, gan arī kā pilnvērtīgas pusdienas tā noslēgumā. Tā būs lieliska izvēle gan jūras velšu, gan pikantu garšu cienītājiem, kuri vēlas atsvaidzināt jau ierastās ikdienas maltītes ar vēl nebijušām garšu kombinācijām. Recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.
Ātrais tomātu gaspačo ar čili asumiņu
Sapņojot par Andalūziju, kur gaspačo aukstā zupa ir cieņā, vērts ātro versiju pagatavot, lai aizceļotu uz Spāniju kaut ar zupas bļodiņas palīdzību. Recepti iesaka Līga Birzniece ēst gatavotāju grupā "Latvieši UK gatavo".
Vista asā kokosriekstu, čili un ingvera mērcē
Sildošām, ļoti sildošām vakariņām, kad gatavošanai var atvēlēt nedaudz vairāk laika, jo gaļai pirms cepšanas vēl jāiemarinējas.
Vistas sautējums no Gruzijas – čahohbili
Gruzijas virtuve ir daudzveidīga un bezgala garda. Iespējams, tādēļ, ka katrs ēdiens tiek gatavotas ar lielu mīlestību un netiek žēlotas sastāvdaļas. Cerams, ka tev nav iebildumi pret gaļu, kas burtiski peld sviestā un tomātos, greznojusies ar kinzas mežģīnēm. Tieši tik apgrēcīgi gards ir šis vistas sautējums.
Pikantais vasaras sacepums
Šī recepte ir īsts ģimenes kopdarbs: tās autori ir Kristīne Viziņa un viņas dēls Edgars. Ar šo recepti viņi piedalījās "Tasty" ātro vasaras recepšu konkursā un kļuva ar konkursa uzvarētājiem.
Edgars stāsta: "Ar šo sacepumu var ļoti variēt sastāvdaļas, katrs var likt to, ko sirds kāro, turklāt – katru reizi ko pamainot. Visiem, kurus mēs cienājam, šis ēdiens ir ļoti iegaršojies!"
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!
Ārijas Avotas tomātu krēmzupa
"Man tik ļoti garšo izteiktā tomātu krēmzupas garša, ka ļoti bieži saldo krējumu nepievienoju vispār," saka receptes autore Ārija Avota. "Ietaupītās kalorijas labāk izmantošu, apēdot kādu fondantu! Gatavojot to, vissvarīgākais beigās ir sabalansēt tās garšu – saldo ar cukuru, sāļo ar jūras sāli, citādi skābo ar laima sulu vai balzametiķi, ja ir vajadzība."
Eksotiskais saldā kartupeļa un turku zirņu sautējums
Neierastas garšu variācijas, kas apvienojumā ar krāšņo garšvielu buķeti veido lielisku ēdiena baudījumu. Garšu nianses piešķir gan saldais kartupelis un selerija, gan arī kokosriekstu piens, kas dod nedaudz eksotisku noskaņu. Recepti iesaka Kristīne Štikāne savā "Facebook" lapā "Sirds virtuve".
Čili piparu mērce ar ananasiem un laima sulu
Ņiprāku ēdienu cienītāji novērtēs šīs pikantās mērces recepti, kur netiek pievienots cukurs, jo saldumu un tropiskas vēsmas dod ananass, bet laima sula piešķir spirgtumu.
Students virtuvē: Fiksā 'chili con carne' māsīca
Nu jau esmu svaigs absolvents, bet studiju laikā un dzīvojot kopmītnēs, kur uz visu stāvu man un citiem desmitiem studentu bija viena virtuve ar divām plītīm un kopskaitā četriem riņķiem, man īpaši svarīgi bija tas, lai varu savu maltīti pagatavot ātri un nesāpīgi. Man bija svarīgi, lai virtuvē būtu jāuzkavējas pēc iespējas īsāku laiku, jo citu acis, kas skatās, kā gatavoju, man sagādāja stresu, un bieži vien viss gatavošanas process tāpēc nojuka. Tā tapa mana fiksā ''chili con carne'' ''māsīca''.
Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci
Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.
Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.
Fritēti pelmeņi pikantā dārzeņu karija mērcē
Pāris minūšu laikā pagatavotiem kraukšķīgiem fritētajiem pelmeņiem var piešķirt Taizemes virtuvei raksturīgu garšu buķeti, pasniedzot tos ar aromātisku, turklāt ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu dārzeņu karija mērci. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.