Kā visgardāk izmantot ķiršu sezonu? Lai gan pavasara salnas krietni pabojāja šī gada ražu, tomēr ir arī tādi prasmīgi dārzkopji, kam izdevās nosargāt augļukokus ziedēšanās laikā. Līdz ar to – ja nav pašu dārzā, tad veikalos vai tirgū pilnīgi noteikti ķirši ir pieejami, tādēļ laiks izmantot šo saldskābo sezonu savā labā!

Padoms no ''Tasty'' pūra lādes par ķiršu stingrumu un sulīgumu – ne vienmēr uzreiz pēc vākšanas vai ogu iegādes tiekam pie to baudīšanas, tāpēc reizēm gadās, ka pēc dažu dienu glabāšanās ledusskapī tās šķiet nedaudz apvītušas un jau mīkstas. Visai labi šo var labot, noskalojot un peldinot ķiršus ledusaukstā ūdenī. Vai tie būtu saldie vai skābie ķirši, visi kā viens jau pēc 10 minūšu mērcēšanas atkal kļūs stingri un sulīgi. Lai ogas ilgāk saglabātos svaigas, nožāvē tās caurdurī vai izliec uz papīra salvetēm apžūt, un tikai tad liec uz servējamā trauka.


Bet ko pagatavot? Šajā kolekcijā "Tasty" komanda ir izvēlējusies divus dzērienus – mājas limonādi, kā arī ķirsīgu versiju klasiskajam pina koladas kokteilim. Protams, kaut reizi šajā sezonā jāpagatavo franču virtuves klasika – ķiršu klafuti, kā arī saldētavā jāsagatavo ķiršu saldējuma rezerves – tam brīdim, kad vasara atkal pie mums atgriezīsies... Bet, domājot par ziemas garšām, noteikti iesakām pagatavot kaut pāris burciņas ķiršu un citronu ievārījuma, kā arī – ķiršu kompotu. Atliek vien izvēlēties recepti šai dienai un ķerties pie ķiršiem!

Ķiršu 'Pina Colada'

Foto: Viktorija Kožemjakina

Reibinošs un putojošs kokteilis svinībām – ķiršu "Pina Colada". Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "AlkOutlet".

Lasīt vairāk

Cūkgaļas fileja ķiršu mērcē

Ogu sezonas karstumā ir īstais brīdis tumīgu miltu un saldā krējuma mērču vietā izmēģināt mērci no Latvijas ogām! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone apstiprina – garšos kā restorānā un izskatīsies lieliski. Der atcerēties – kad svaigās ogas dārzā beigušās, mērcēm labi noder arī saldētavā esošie vasaras ogu krājumi.

Lasīt vairāk

Skābo ķiršu kompots ziemas krājumiem

Foto: DELFI

Bļoda ar svaigiem ķiršiem ir viens no īstajiem vasaras krāšņumiem. Bet tu noteikti vēlēsies izmantot mirkli un saglabāt šo garšu, lai to baudītu, kad ķiršu sezona būs beigusies. Un kāds ir labākais veids, kā turpināt svinēt ķiršu laiku, ja ne ar vienkāršu kompotu? Ziemā no kompota mūsmājās vāra ķīseli, lai baudītu kopā ar vecmāmiņas gardi pagatavoto rīsu krēmu. Turklāt – kompots lieliski sader arī ar saldējumu.

Lasīt vairāk

Pa pusei kūka, pa pusei pīrāgs. Viesis no Francijas – klafuti

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri un vienkārši pagatavojams deserts, ko baudīt tāpat vai bagātināt ar saldējumu. Ķiršus var aizstāt ar citām augļiem un ogām, bet oriģinālais klafuti top no ķiršiem. Vēlams saldajiem, vēlams ar visiem kauliņiem.

Lasīt vairāk

Ņujorkas siera kūka ar ķiršiem

Foto: Shutterstock

Slaveno Ņujorkas siera kūku var uzskatīt par visu siera kūku vecmāmiņu. Klasisko recepti papildinot ar skābenajiem ķiršiem, garšu baudījums būs neaizmirstams.

Lasīt vairāk

Ķiršu saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas nav gardāks vasarā par aukstu, garšīgu saldējumu. Vēl jo vairāk, ja tas ir pašu taisīts, no sarkaniem un sulīgiem ķiršiem, veselīgā grieķu jogurta un nedaudz medus.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ķiršu saldējuma kūka

Foto: Privātais arhīvs

Kādudien pastaigājoties aizdomājos par saldējumiem. Domāju, ka vajadzētu šokolādes saldējumu pagatavot, tad vēl šādas tādas idejas pa galvu maisījās, līdz prātā iesēdās doma par ķiršu saldējumu. Un ar katru pastaigā sperto soli, mana doma tikai un vienīgi nostiprinājās. Uzsāku jau kārdinošo reklāmu vīram. Nostrādāja un ķēros tik klāt.

Lasīt vairāk

Ķiršu un citronu ievārījums ar piparmētrām

Foto: Shutterstock

Ķiršu ievārījums ar spirdzinošu piparmētru aromātu un vieglu, citronīgu skābumiņu. Ziemā, ziežot gardo zapti uz maizes vai pildot pankūkās, gaisā uzvirmos īsta saulainās vasaras aromātu buķete.

Lasīt vairāk

Ķiršu kompots ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotais kompots ļauj kavēties bezbēdīgo vasaras dienu atmiņās. "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis iesaka ķiršus ēst ne tikai svaigā veidā, bet salasīt un pagatavot gardu kompotu ziemai, kas ļaus atgriezties vasaras sajūtā sev vēlamā laikā.

Lasīt vairāk

Vareņiki ar sulīgu ķiršu pildījumu

Foto: Shutterstock

Pelmeņiem radniecīgie vareņiki ir slāvu, jo īpaši ukraiņu, virtuvei raksturīgs ēdiens. Plānā mīklas apvalciņā var slēpties ne vien gaļa, biezpiens vai sēnes, bet arī salds pildījums. Šoreiz skaidrosim, kā pagatavot īsteni vasarīgu kārumu – vareņikus ar sulīgu ķiršu pildījumu, kas jo īpaši labi garšos, pasniegti ar vēsu skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!