avokado maizīte, ola
Foto: Shutterstock
Šodienas apspriežamais objekts – visu iecienītais vēlo brokastu ēdiens un viena no slavenākajām 21. gadsimta kulinārijas tendencēm: avokado sviestmaize, maizīte, grauzdiņš (sauciet, kā vien vēlaties!). Šis ēdiens ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs un viegls. Labākā daļa avokado maizītēm ir tāda, ka tās ir daudzpusīgas: ir neskaitāmi veidi, kā tās pielāgot savām vēlmēm. Neatkarīgi no tā, vai vēlies pievienot olbaltumvielas vai saglabāt veģetārismu, iespējas ir bezgalīgas. Un atceries, lai pagatavotu, nav jābūt virtuves meistaram!

Ikreiz, kad nezini, ko pagatavot brokastīm, pusdienām vai uzkodām, glābiņš var būt avokado grauzdiņš. Pats vienkāršākais variants ir sāls, pipari, citrona sula un balzamiko. Bet, ko darīt, ja apnikusi šī vienkāršā recepte, kas gluži vai likusies iedzīvoties "avokado maizīšu rutīnā"? Ir laiks padomāt par dažādajām variācijām!

Bet kāpēc cilvēki mīl avokado maizītes?

  • Ir tik daudz dažādu veidu, kā tās pagatavot;
  • Sātīga un barojoša maltīte;
  • Lieliski piemērota jebkurā diennakts laikā;
  • Ātra, viegla un ērta pagatavošana.

No kā gatavo avokado maizīti?


Avokado maizīte/grauzdiņš sastāv no maizes un avokado. Katram pašam jāatrod sava perfektā maizes un pildījuma attiecība. Neatkarīgi no tā, vai dod priekšroku baltajai, pilngraudu, bezglutēna, rupjmaizei – jebkura maize būs ļoti garšīga, īpaši tad, ja to apgrauzdēs un apslacīs ar olīveļļu. Vien pārliecinies par to, vai rika ir pietiekami izturīga, lai noturētu piedevas. Avokado samitrina maizi, tāpēc ir svarīgi izmantot tādu, kas rezultātā neizjuks.

Ideālas avokado maizītes pagatavošanas atslēga ir izmantot maksimāli gatavu, bet ne sabojājušos avokado. Protams, lai regulāri gatavotu avokado maizītes, ir nepieciešams izveidot avokado krājumus. Taču, kā labi zina ikviens avokado cienītājs, tie dažu dienu laikā no tikko gataviem kļūst bezgala mīksti un brūni, tāpēc bieži vien ir grūti un neizdevīgi virtuvē vienlaikus glabāt vairākus. Uz maizītes avokado var izmantot smēriņā (biezenī) vai šķēlītes sagrieztu. Ja izvēle par labu kritusi smēriņam, ar dakšiņu to saspaida līdz vēlamajai konsistencei. Var arī izmantot blenderi, ja vēlas iegūt mīkstam sviestam līdzīgu avokado biezeni.

Sasmalcinātajam avokado pievieno citrona vai laima sulu (palīdzēs saglabāt zaļo krāsu), olīveļļu, sāli, piparus vai citronpiparus, nedaudz čili pārslu (pēc garšas). Kā papildu piedevas var izmantot plānās šķēlītēs sagrieztu sarkano sīpolu, dažādus garšaugus, sierus (feta ir labākā!), tunci, vistas gaļu vai lasi, vārītu olu, ceptu olu, omleti un arī bekonu... Neaizmirstot par mērcītēm!

Un nu, visticamāk, esi nonācis pie domas, ko likt uz savas avokado maizītes?! "Tasty.lv" dalās ar idejām, kā papildināt avokado grauzdiņu pavisam citā līmenī, veidojot fantastisku gardu, barojošu un īpaši vienkāršu maltīti. Pasniedz ar espreso, lati vai ledus kafiju.

Grauzdēta maize ar avokado un grilsieru

Foto: Shutterstock
Sātīgas un karstas maizītes reizēm, kad gribas ātri uzkraukšķināt garšīgi. Avokado lieliski sadraudzēsies ar mutē kūstošo grilsieru, bet pavasarīgu un vitamīniem bagātu piešprici grauzdiņam piešķirs dīgsti.

Lasīt vairāk

Brokastu 'bomba' – tīģergarneļu un avokado humosa maizes

Foto: DELFI
"Bomba!" – šādi šo kārumu pieteica kāds nezināms vīrs īsajā "Instagram" video, rādot, kā pagatavot. Uzķērāmies, pagatavojām un pievienojamies – tiešām "bomba"! Pazūd no šķīvjiem zibenīgi!

Lasīt vairāk

Pilngraudu maizītes ar lasi, avokado un paipalu olām

Foto: Publicitātes foto
Gatavojot lašmaizītes, parasti izmantojam baltmaizi, dāsni pārziežot to ar sviestu. Lai brokastis būtu ne vien gardas, bet arī veselīgas, baltmaizi aizstāj ar šķiedrvielām bagāto graudu maizi, bet sviestu – ar minerālvielām un vitamīniem bagāto avokado. Recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar olām un avokado krēmu

Foto: Shutterstock
Uz pannas apgrauzdētas graudu maizes šķēles ar maigu avokado krēmu un vārītu olu pusītēm garšos gan lieliem, gan maziem brokastotājiem.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar avokado, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem

Šīs gandrīz zaļās krāsas sviestmaizes ir gards risinājums tiem, kas vēlas vieglas pusdienas vai kam nepieciešamas ātri pagatavojamas, taču veselīgas uzkodas. Zaļie zirnīši, kas ir īsta vitamīnu krātuve, kombinēti ar avokado, sniegs daudz enerģijas bez jebkādas smaguma sajūtas pēc ēšanas.

Lasīt vairāk

Veģetārās sviestmaizes ar avokado un mocarellu

Foto: Publicitātes foto
Dodoties baudīt atpūtu pie dabas krūts, jau laikus jāparūpējas par stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veģetāru sviestmaižu recepti rudenīgam piknikam.

Lasīt vairāk

Brokastmaizītes ar avokado un tomātu

Foto: Shutterstock
Dekoratīvas un gardas avokado masas - tomātu maizes.

Lasīt vairāk

Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado

Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.

Lasīt vairāk

Avokado - biezpiena maizes ar garnelēm

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojamas, sātīgas un gardas avokado - biezpiena maizes ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Gardās maizītes ar konservētu tunci un gvakamoli

Foto: Shutterstock
Grauzdētas maizes šķēles, devīgi pārziestas ar krēmīgu avokado gvakamoli un papildinātas ar konservēta tunča gabaliņiem, noderēs gan brokastu reizei, gan ātrai izsalkuma remdēšanai starp ēdienreizēm.

Lasīt vairāk

Fiksās sviestmaizes ar avokado, olu un pesto

Foto: Publicitātes foto
Šīs gardās maizītes būs ideāls un ātri pagatavojams ēdiens romantiskām brokastīm – karstās maizītes ar maigo avokado garšu un krūze smaržīgas kafijas būs ideāls dienas iesākums, turklāt to pagatavošana aizņems vien 15 minūtes laika, bet, ja tās gatavosiet kopā ar mīļoto, pie gardām brokastīm tiksiet vēl ātrāk.

Lasīt vairāk

Auzu ierauga tostermaize ar avokado–tomātu salātiem un mocarellu

Foto: Publicitātes foto
Arī tostermaize var būt veselīga. Tāda noteikti ir šī – “Garšas baudījums” sērijas tostermaize, kuru gatavo ar auzu ieraugu. Pagaršo to kopā ar svaigiem avokado- tomātu salātiem, kas pasniegti uz bazilika krēma un papildināti ar mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Krostini ar avokado krēmu un medū ceptām ķiploku garnelēm

Foto: DELFI
Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar maigo avokado krēmu un supersulīgajām garnelēm pikantā ķiploku un medus mērcē, veidojot debešķīgu garšu saspēli. Uzkoda, kas taviem viesiem noteikti liks spiegt aiz sajūsmas!

Lasīt vairāk

Polārmaize ar grilētu vistas fileju un gvakamoli

Foto: Publicitātes foto
Šī polārmaize ir kas vairāk par vienkāršu sviestmaizi. Bagātīgi izmantotās sastāvdaļas maizes šķēles papildina tik sātīgi, ka dažam tas var būt pat pamatēdiena vietā.

Lasīt vairāk

Rudzu rikas sendvičs ar avokado salsu

Foto: DELFI
Bieži vien tieši izsalkuma reizēs rodas tās labākās idejas receptēm. Arī šī radusies tad, kad vēders jau burkšķējis pēc kā ēdama.

Lasīt vairāk

Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado

Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!