Foto: Shutterstock

Vasaras baudīšana turpinās! Klāt augusts, mēnesis, kad vēl joprojām laiski var gozēties dārzā un pludmalē, izsoļot pašmāju foršākās takas vai doties tālākā ceļojumā, smelties iespaidus, saules siltumu un izbaudīt draugu kompāniju dārzā vai laivu braucienā, ceļojumā vai brīvdabas festivālā.

Augustā burkošanas mīļotājiem sāk niezēt rokas – sākusies īstā sezona! Mežā no sūnām jau šķelmīgi miedz aci gailenītes un bikli pabāž laukā samtainās cepurītes jaunās beciņas. Kad sēņu mērces vairs nešķiet delikatese, tad laiks gādāt krājumus ziemai. Arī dārza veltes tā tik vien prasās nonākt uz šķīvja un burkās! Kabači guļ, brangos sānus gozēdami, kā bāli sivēni, kāpostgalvas māj ar kraukšķīgajām lapām. Daudzu latviešu iecienītās cūku pupas taisni pašas lec katlā, un dažs nopietni uzskata, ka šī pākšauga dēļ vien augusts ir labākais vasaras mēnesis. Augustā tomāti sāk riņķa danci ar papriku un sīpoliem, apvienojoties visdažādākajās kombinācijās gan savā starpā, gan ar citiem produktiem, lai priecētu mūs gan svaigā, gan pagatavotā, gan iekonservētā agregātstāvoklī.

Vasaras āboli un pirmās sulīgās ziemeļu plūmes jau ir devuši savu piekrišanu kāpt bļodās, viņiem pievienojas arī siltzemju radi – persiki, nektarīni un aprikozes. Dienvidnieces melones kā mazas, sulīgas saules spīd no veikalu un tirgus letēm. Turpat blakus kā ekstravaganti baroni izlaidušies spilgtie arbūzi.

Augusts ir brīnišķīgs mēnesis, kad vēl var izbaudīt gan vasaras vieglo piknika sezonu, gan mazliet "piešauties" drēgnajiem rudens vakariem. No rīta, atverot logu, sasmaržot rudens solījumu, kuru, dienai iesilstot, nomaina vasaras elpa.

Uz šķīvja augusts: cūku pupas ar gailenēm

Foto: Shutterstock

Savā vienkāršībā karaliska un eleganta maltīte, kurā ir viss augusta spēks un labums: cūku pupas un gailenes. Kas par garšu un struktūru buķeti, kas par aromātu! Augusta burvība vienuviet, kad dārza un meža labumi satiekas šķīvī.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar ķiplokiem un baziliku

Foto: DELFI

Viss ģeniālais ir vienkāršs, viss jaunais ir labi aizmirsts vecais – aši apvārītas sviesta pupiņas, kas pēc tam apceptas ar ķiplokiem un pārkaisītas ar svaigu baziliku – un nekā vairāk pat nevajag!

Lasīt vairāk

Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti

Foto: DELFI

Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas

Foto: DELFI

Āboli un plūmes ir augusta superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Kaukāza plūmīšu čatnijs

Foto: Shutterstock

Veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase intervijā Tasty.lv saka tā: "Čatnijs ir no indiešu virtuves, un čatnija definīcija ir tāda: tam jābūt tik asam, ka tu nevari viņu ieēst, un tik saldam, ka tu nevari atsacīties." Ditas receptē Kaukāza plūmīšu čatnija saldums un stiprums pieregulēts pēc mūsu gaumes, bet vari to padarīt arī saldāku un vēl asāku – čatnijs ir īstā vieta un viela drosmīgiem garšas eksperimentiem!

Lasīt vairāk

Pikantie tomātu salāti piknikam

Foto: DELFI

Vienkārši, bet tajā pašā laikā izteiksmīgi tomātu salāti, kas lieliski piestāvēs dažādām gaļas maltītēm piknikā svaigā gaisā. Izmanto mazos ķirštomātus vai mazos plūmju tomātiņus! Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina gatavo".

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Gruzijas salāti ar valriekstu pastu

Foto: DELFI

Gruzijas virtuve ir tik daudzveidīga, ka paēdis būs kā vegāns, tā visēdājs. Sastāvdaļas un pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu, bet garša – ak, Kungs, garša ir satriecoša! Vienalga, vai tas ir sautējums, zupa vai salāti, Gruzijas virtuve neliks vilties.

Lasīt vairāk

Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!

Lasīt vairāk

Kukurūzas salāti ar tomātiem un pesto

Foto: DELFI

Vasaras esence un aromāts vienā salātu traukā! Lieliski noderēs gan svaigām brokastīm, gan kā piedeva grilētām zivīm un gaļai.

Lasīt vairāk

Persiku un vasaras ogu sacepums

Foto: DELFI

Vasarīgs deserts vakariņām vai ilgākām brīvdienu brokastīm – persiku koblers jeb sacepums. Iesaku!

Lasīt vairāk

'Našķoties' Zanes sulīgais tomātu pīrāgs ar kazas sieru

Foto: Publicitātes foto

Cik dažāds savās formās, toņos un garšu niansēs var būt tomāts! Sātīgu tomātu pīrāgu ar kazas sieru blogere Zane Grēviņa gatavos šo sestdien raidījumā "Našķoties". Recepti lasi "Tasty" un kulinārijas raidījumu, kurā Zane aicinās dzīvot garšīgi, skaties televīzijā sievietēm "STV Pirmā!" un lietotnē "Shortcut".

Lasīt vairāk

'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Gardā kabaču 'moņģele'

Foto: DELFI

Parasti mūsu mīļākie ēdieni ir tie, kas gatavoti ģimenē mūsu bērnībā. Jo tā saistās ar ko sirsnīgu, patiesu un mīļuma piepildītu. Un par šiem ēdieniem mums radušies stāsti, ko vēlamies nodot tālāk saviem bērniem. Man tāds stāsts ir par omītes gardo kabaču moņģeli, ko nemainīgi – vai man bija pieci gadi vai pāri 20 – varu izlūgt kaut vēlā nakts stundā.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Sulīgas kabaču un vistas gaļas kotletes

Foto: Aina Gatavo

Tikai trīs sastāvdaļas, enerģiska gaļas izklapēšana, cepšana ar mīlestību – un sulīgas vistas gaļas kotletes ir gatavas. Recepti iesaka Aina no "Facebook" lapas "Aina Gatavo".

Lasīt vairāk

Amerikāņu stila melleņu pankūkas

Foto: Egitas virtuve

"Man vienmēr ir patikušas lielās amerikāņu stila pankūkas," saka Egita no Egitas virtuve. "Laikam kaut kur nedaudz atgādina skolas laiku rauga pankūkas – biezas un stingras. Šī ir universāla recepte, ko var papildināt ne tikai ar mellenēm, bet arī ar citām ogām."

Lasīt vairāk

Gaileņu plāceņi – sena franču recepte

Foto: Ieva Raiskuma

Gaileņu plāceņi ir sens franču lauksaimnieku ēdiens, ko ēd karstu brokastīs, ja saimniece piecēlusies tā paagrāk. Patiesībā gaileņu plāceņu mīkla daudz neatšķiras no pankūku mīklas, tikai tajā iemaisītas saceptas gailenes, un pats plācenis ir sātīgs un pasāļš. Īsta gaileņu laika enerģijas deva.

Lasīt vairāk

Gaileņu un baraviku risoto

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.

Lasīt vairāk

Elzas mammas garšīgā un smaržīgā tomātu mērce

Foto: Elza

Tomātu trakums ir sācies, un tomātu mērču recepšu nekad nevar būt par daudz. Skaidrs, ka labākās un drošākās vienmēr ir mammas receptes. Lūk, Elzas mammas recepte Elzas izpildījumā, fiksējot svarīgākos brīžus procesa gaitā.

Lasīt vairāk

Kukurūzas aukstā zupa

Foto: Viktorija Kožemjakina

"Tavas acis tik zaļas kā kukurūza,
Tavas plaukstas tik mazas kā kukurūza.
Tik stingrās formās kā Kārlim Krūzam
Ap tavu māju aug kukurūza.
Tu ej uz aku ar zaļo krūzi,
Uz krūzes stāv rakstīts "Kukurūza"."

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu asorti želejā ziemai

Foto: Privātais arhīvs

"Dārzeņu asorti želejā manā gaumē. Tā kā mēs ģimenē neesam lieli tomātu cienītāji, tad nu improvizēju un burciņās lieku dažādus dārzeņus. Galvenais ir tas, ka katrs atrod burciņā to, kas viņam labi garšo. Lai garšo arī jums!" - tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Gunda Rozenbaha.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu

Foto: Valta Klints

Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošais arbūzu sulas un vīna kokteilis piektdienas vakaram

Foto: Shutterstock

Nupat ir īstais arbūzu un meloņu laiks! Recepte atsvaidzinošam vasaras dzērienam piektdienas vakarā - iedvesmojāmies spāņu tapu bāra Madride Facebook profilā!

Lasīt vairāk

Ceptas garneles spāņu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Lasīt vairāk

Kabaču rulete ar sēnēm

Foto: mosfood

Neparasta, ļoti garšīga un interesanta uzkoda mājas viesībām - no kabacīšiem un sēnēm.

Lasīt vairāk

Ekonomiskais pesto

Foto: DELFI

Nāk rudentiņš, būs barga ziema, nauda jātaupa, tādēļ lai top ekonomiskais pesto! Garšo izcili, bet izmaksas krietni lētākas nekā oriģinālajam!

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Prošuto ar meloni un tomātiem

Foto: Publicitātes foto

Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Līdakas kotletes

Foto: Shutterstock

Ēd uzreiz pēc cepšanas, tad tās būs visgardākās!

Lasīt vairāk

Lauku burgers režisora gaumē

Foto: DELFI

Burgers vienmēr ir laba doma – kā laukos, tā pilsētā. Uz grila vai pannas, nedēļas nogalē vai darbdienas vakarā. Vienalga vai tas būs vienkāršs vai izsmalcināts burgers, tas jāēd turot ar abām rokām, nesatraucoties par nošmulētām rokām un vaigiem. Tas vienkārši piederas pie burgera baudīšanas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!