Lazanja jau gadiem ilgi ir itāļu virtuves šedevru klasika. Tā ir iecienīta it visur: gan smalkos restorānos, gan demokrātiskos bistro, gan lielveikalos gatavā veidā (atliek tikai uzsildīt!). Šovasar lazanja ieguvusi pavisam jaunu lomu, daudzi sociālo tīklu lietotāji tai piešķīruši izcila ceļojumu ēdiena titulu. Lazanja ir baudāma gan uzsildīta, gan pat auksta (lai gan pēdējais variants var nebūt tik patīkams!). Aiziet, vasaru jābauda, kamēr tā ir! Tādēļ dosimies tuvākos vai tālākos ceļojumos, pārgājienos vai izbraucienos, līdzi ņemot lazanju!
Ceļotmīļi atzīst, ka šis nu nekādi neesot nekāds jaunais atklājums, patiesībā lazanja jau ilgāku laiku tiek uzskatīta par labu ceļojuma biedru jeb ēdienu līdzņemšanai. Lai gan sasaldētā lazanja negaršo tik labi kā mājās gatavotā, tā ceļotāju vidū iet uz urrā. Nu kurš gan, piemēram, pārgājienā domā par izcili gardu ēdienu? Pats galvenais – ar ēdiena palīdzību atgūt enerģijas līmeni, lai atkal ar pilnu sparu varētu doties turpmākajā ceļā.
Bet, protams, var jau līdzi paņemt arī pašu gatavoto lazanju: sagriez to mazākās porcijās un saliec transportēšanai ērtākā traukā. Turklāt – slāņainās sastāvdaļas nodrošinās to, ka trauka saturs nemainīgi saglabāsies vienā formā! Atšķirībā no citiem ēdieniem, piemēram, ja ceļojumam pagatavosi Boloņas mērci ar spageti un blakus pieliktiem salātiem, pēc brauciena viss līdzņemšanas saturs būs sajaucies vienā murskulī, un skats uz to neraisīs apetīti.
Ja esi pats pagatavojis ceļojuma lazanju un tā joprojām ir silta, vari to ietīt folijā, lai saglabātu siltumu vēl ilgāku laiku. Un nav arī jāuztraucas par to, ka ceļojuma, brauciena, pārgājiena laikā tā atdzisīs. Lazanju var viegli uzsildīt uz plīts virsmas, cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī. Un, kā zinām, tā labi garšos arī auksta!
Visbeidzot, lazanja var lepoties ar iespaidīgu uzglabāšanas laiku. Cieši iepakotā struktūra neļauj skābeklim sasniegt apakšā esošās sastāvdaļas, kas ātri bojājas, piemēram, malto liellopu gaļu un lazanjas mērci, tādējādi nodrošinot šim ēdienam nedaudz ilgāku lietošanas termiņu. Un, ja nu gadījumā nevari piebeigt savu porciju, uzglabā to ledusskapī vai saldētavā (ja tāds ir kempingā) vai līdzi paņem aukstumsomu. Un nākamajā dienā atkal baudi!
Tieši šo iemeslu dēļ lazanja ir labākā izvēle ceļotājiem, kuri augstu vērtē ēdienu, ko var viegli un ērti uzglabāt un baudīt jebkurā laikā.
Apkopojām no "Tasty.lv" krājumiem visu laiku iecienītākās lazanjas receptes – katrai no tām ir sava garša, dažādas sastāvdaļas un gatavošanas metodes, lai ikviens no mums varētu atrast sev labāko un garšīgāko lazanjas recepti!
Klasiskā lazanja
Klasiskā lazanja - kārtīgām pusdienām vai vakariņām.
Klasiska lazanja ar divām mērcēm
Klasiska lazanja ar divām mērcēm gardām uz sātīgām pusdienām.
Fiksā lazanja ar artišokiem
Vienkārši un veikli pagatavojami lazanjas tornīši baudīšanai divatā. Pa vidu pastas sloksnēm izkārtoti ne vien gardie artišoki un melnās olīvas, bet paslēpies arī sulīgs paprikas pesto.
Ķirbju un kazas siera lazanja
Mazliet citādāka lazanja – ar ķirbjiem un kazas sieru. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.
Cukīni lazanja ar rikotas sieru
Viena īpaši garda kabaču vai cukīni lazanja, kas patiks tiem, kuri iemīļojuši itāļu stila virtuvi. Šī būs recepte, kuru vari pagatavot vairāk – papildporcijām un kādam gabaliņam, kuru noglabāt saldētavā vēlākam. Recepti iesaka "Recepšu kolekcionārs" radītāja Sintija Mikanovska-Mikalovska.
Sierīga lazanja ar īpašo sastāvdaļu
Sierīga, ļoti sātīga un garda – tādu lazanju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Viņa "Tasty" lasītājiem atklāj savu īpašo lazanjas recepti, kurā ir iekļauta arī īpašā sastāvdaļa – sarkanvīns!
Makaronu sacepums 'Baltā lazanja'
"Vakar (un vēl šodienai pietiks) vīrs mūs lutināja ar lazanju. Viņš gan pats to drīzāk par makaronu sacepumu sauc. Te recepte, ja nu noder!" mums raksta "Tasty" pastāvīgā lasītāja Līva. Līva, tev nudien ir paveicies!
Kāpostu lazanja
Vieglākas, krēmīgākas lazanjas versija, kurā makaronu vietā tiek izmantots kāposts. Maigais rikotas siera krēms ir lieliski piemērots liesai liellopu gaļai, savukārt bazilika aromāts bagātina šī ēdiena garšu.
Kabaču lazanja tievētāju gaumē
Lazanja ir viens no taviem mīļākajiem ēdieniem, bet, cīnoties ar liekajiem kilogramiem, esi izslēdzis to no ēdienkartes? Mums ir labas ziņas! Izrādās, lazanju var pagatavot arī figūrai draudzīgā versijā. Recepti iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.
Pankūku lazanja ar malto gaļu
"Viens no maniem iecienītākajiem ēdieniem ir lazanja. Un es te padomāju - vai tad pankūkas nevar izmantot tāpat un pagatavot tādu pašu sacepumu? Nu, protams, ka var!" skaidro "Pipars" ēdienu blogeris Rojs.
Veģetārā lazanja ar baklažāniem
Izmēģini šī leģendārā itāliešu virtuves ēdiena veģetāro versiju, lai pārliecinātos, ka arī bez maltās gaļas var pagatavot fantastiski gardu lazanju.
Viltotā lazanja – cukīni sacepums ar malto gaļu
Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.
Lazanja ar spinātiem un tītara gaļu
Sātīga, sulīga, koša un bezgala garda - tāda ir šī lazanja, ko gatavojam ģimenē.
Cukīni un vistas lazanja bez makaronu plāksnēm
Kurš teicis, ka lazanjai obligāti jābūt ar lielajām makaronu plāksnēm? To var pagatavot tāpat, izmantojot cukīni šķēles.
Slinkā lazanja ar krabju gaļu
Patiesībā šī nemaz nav lazanja, šis nosaukums izvēlēts, pateicoties lazanjas makaronu plāksnēm. Ātra un vienkārša ideja vakariņām vai pusdienām - sātīga pasta, maiga krabju gaļa, asumiņš no čili un ķiplociņa!
Lazanja ar ananasiem un spinātiem
Viesību galdam vai sātīgām vakariņām - branga lazanja ar ananasiem un spinātiem.