Ņemot vērā, ka ir šo augšu sezona, augustā tiem veikalos parasti ir ļoti laba cena. Turklāt labi ražojošs aprikožu vai persiku kociņš Latvijas dārzos jau sen vairs nav nekāds retums. Skaidrs, ka augļus var konservēt, gatavot ievārījumos un kompotos, bet arī tūlītējai lietošanai tiem ir gana daudz iespēju.
Kā jau jebkurš auglis, nektarīni, persiki un svaigas aprikozes lieliski noderēs dažādu saldu ēdienu gatavošanai un dekorēšanai. Saldējums ar nektarīna gabaliņiem un cepumiem? Kāpēc ne? Turklāt nektarīns lieliski noderēs, lai ātri pagatavotu augļu saldējumu mājas apstākļos. Ļaujies eksperimentiem un liec persikus un aprikozes gan uz tortēm, gan plātsmaizēm. Šie augļi lieliski papildinās arī dažādus dzērienus un svaigos kokteiļus.
Tā kā sezonā augļu nereti ir vairāk nekā varētu iedomāties apēst, ir būtiski atrast plašāku pielietojumu. Tos droši var izmantot arī pamatēdienu gatavošanai, nevis tikai patērēšanai svaigā veidā vai saldajos ēdienos. Tos var likt salātos, cept un karamelizēt kopā ar gaļas un zivs ēdieniem, ēst kopā ar sieru. Atliek tikai paeksperimentēt.
Ja pirms eksperimentēšanas, vēlies iepazīties ar jau pārbaudītām vērtībām, lūk, 27 receptes šo augļu izmantošanai!
Vasarīgie kazas siera salāti ar rukolu un aprikozēm
"Ziņoju, ka bija labs!" mums raksta lasītāja Zane, iesakot izmēģināt šo garšu kombināciju. Kazas siera sāļums izcili sader ar aprikožu svaigo saldumu un ķiršu etiķa skābumu.
Augļi želejā ar putukrējumu
Šim desertam varētu piedēvēt divus raksturīgus nosaukumus – "Gadiem pārbaudīts omīšdeserts" vai "Atmiņas par vasaru jeb šķērsām pa ledusskapi". Gards, skaists, krāšņs un pats galvenais – ekonomisks, jo viss, kas nepieciešams – no vasaras saglabātie augļi (protams, der arī kādi šajā ziemas sezonā veikalie nopērkamie), želatīns un putukrējums. Tas arī viss!
Melleņu ievārījums ar nektarīniem. Divus gadu desmitus pārbaudīta recepte
Mellenes kopā ar nektarīniem ir lielisks ieguldījums ziemai. Derēs gan kā dāvana, gan kā lielisks našķis kā pie pankūkām, tā siera. Šim ievārījumam lanāk izmantot speciālo ievārijuma cukuru, lai iegūtu vajadzīgo struktūru.
Vistas filejas rullīši ar aprikožu un siera pildījumu
Lielisks veids, kā dažādot garšas, kad šķiet, ka vistas filejai trūkst jaunas gatavošanas pieejas. Žāvētās aprikozes piešķirs mazliet saldenu garšu, savukārt siers – izteiksmīgumu. Izmēģini jaunu pasniegšanas formu – uz iesmiņiem. Baudi ar lapu salātiem, kam pievienots tomāts, gurķis un saulespuķu sēkliņas. Viegla maltīte, kas neradīs smaguma sajūtu. Recepti iesaka gardēde Anna Prozumenta.
Biskvīta torte ar bagātīgu krēmu un žāvētām aprikozēm
Garda torte dzimšanas dienai, ar kuru iepriecināt jubilāru. Saldā krējuma krēms piešķir kūkai bagātīgumu un sulīgumu, ko kārumnieki novērtēs. Aprikozes kūkas garšu tikai papildinās. Recepti iesaka gardēde Zenta Sokolova.
Cepeškrāsnī cepta ķiplokvista ar aprikožu glazūru
Vakariņas ar bagātīgām garšas niansēm. Aprikožu džema glazūra vistas gaļai piešķirs ne tikai saldumu (saspēlējoties ar sprigano ķiploka stiprumu), bet arī piešķirs lipīgi gardu un zeltaini brūnu ādiņu. Ja vēlies pikantāku maltīti, pievieno džema un ķiploku maisījumam 1 ēdamkaroti pilngraudu sinepju!
Tomātu salāti ar grilētiem nektarīniem
Gan dārzi, gan veikalu plaukti šobrīd pilni ar svaigiem gardiem un aromātiskiem tomātiem. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un veikalu tīkls "Elvi" aicina savā vasaras ēdienkartē izmēģināt kaut ko jaunu un piedāvā eksotisku recepti tomātu pagatavošanai. Nogaršo gardos salātus ar tomātiem un grilētiem nektarīniem!
Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem
Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Skumbrija ar jaunajām bietēm un grilētiem nektarīniem
Šie ir salāti, kas ir kā radīti vasarīgiem ģimenes pārgājieniem un piknikiem lielākās un mazākās kompānijās. Lai gan salāti ir ātri pagatavojami, to garšu nebūs iespējams aizmirst vēl ilgi. Vasarīgā garšu buķete izcili iederēsies kopā ar skumbriju vai jebkuru citu zivi - kā svaigu, tā konservētu vai kūpinātu. Recepti iesaka "Barbora.lv" garšas eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.
Plūmju, nektarīnu un ābolu fiksais deserts
Kad mājās no visa palicis pa druskai, jāmet vien kopā vienā toverī un jāļaujas garšīgiem eksperimentiem! Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Andra.
Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem
"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.
Zibenīgais banānu, zemeņu un nektarīnu saldējums jeb 'nice cream'
Pēc tveicīgas dienas varēsi teikt sev paldies, ja saldētavā tālredzīgi noglabāsi saldētus banāna gabaliņus. Kāpēc? Jo no saldēta banāna, augļiem un ogām sanāk debešķīgi krēmīgs un zibenīgi pagatavojams saldējums. Recepti piedāvā "Tasty" uzcītīgs lasītājs Jānis.
Maigais persiku un vaniļas deserts ar olu krēmu
Pasteļtoņos ieturēts, pavasarīgs deserts, kurā maigs olu krēms lieliski harmonē ar persiku un putukrējuma želeju. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne. Ar vienu gabaliņu nepietiks un roka, gluži kā pēc burvju mājiena, pati stiepsies pēc nākamā.
Persiku un vasaras ogu sacepums
Vasarīgs deserts vakariņām vai ilgākām brīvdienu brokastīm – persiku koblers jeb sacepums. Iesaku!
Biezpiena un persiku sacepums austrāliešu gaumē
Saldais sacepums ar persikiem ir garšīgs gan kā pamatēdiens gausākām brīvdienu brokastīm, gan kā vasarīgs deserts dārza vakariņās. Ja aizķērusies kāda sauja aveņu vai kazeņu, arī tās var pievienot – garšos vēl labāk! Kādēļ austrāliešu gaumē? Nezinām, bet ar šādu nosaukumu šī recepte atceļoja līdz mūsu virtuvei, un, kā sacīt jāsaka – par cik nopirkām, par tik pārdevām! Izmēģinājām paši un iesakām arī citiem! Ja augļi trāpījušies tādi saldāki, tad cukura daudzumu iesakām samazināt.
Persiku melba ar saldējumu – deserts par godu operdziedātājai
Saldi un mutē kūstoši persiki, kas deserta trauciņā papildināti ar vaniļas saldējuma bumbām un aveņu mērcīti – gards un vienkāršs saldais ēdiens, ar ko panašķoties. Šis deserts ir ar senu vēsturi, jo radīts 19. gadsimta beigās par godu slavenajai austrāliešu operdziedātājai Helēnai Porterei Mitčelai ar skatuves vārdu Nellija Melba (Melba par godu Mitčelas dzimtajai Melburnai).
Recepte no grāmatas: persiku sacepums ar drumstalām
Pavārgrāmata, kas sola ārstēt, izvairīties no slimībām un nenomirt? Skaidrs, ka tāda grāmata kļūst par bestselleru. Vai viss veselīgais automātiski nozīmē arī negaršīgu, kas jāēd ar piespiešanos? Nebūt ne! Taču paraduma maiņu, iepazīšanos ar jauniem produktiem un papildu tēriņus gan!
Vasaras baudīšanas salāti ar grilētiem persikiem
Vietnē "Twitter" var atrast ne tikai cepienus par visu, bet arī satriecoši gardas receptes ceptiem un neceptiem gardumiem. Tādas, kas sauktin sauc baudīt vasaru un dzīvi, jo skaisti dzīvot neaizliegsi!
'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju
Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!
Persiku biezpienmaizītes no kārtainās mīklas
Izcila ideja, kā pielietot biezpienu, – sulīgas un kārdinošas smalkmaizītes būs gatavas nieka pusstundā. Konservētie persiki bagātina saldo maizīšu garšu, piešķirot svaiguma akcentu. Savukārt biezpienam pievienotais krēmsiers pildījumam rada patīkamu tekstūru. Pasniedzot var skaisti dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
Vājpiena biezpiena plācenīši ar persikiem
Kad sakārojas zem ievārījuma upes slīkstošus biezpiena plācenīšus, nav jāpērk tas dārgākais un treknākais variants. Droši ņem vājpiena biezpienu, tikai cukura vietā piešauj ko īpaši saldu un vasarīgu – persikus!
Tikai trīs sastāvdaļas: elementārā persiku kūka
Šo elementāro kūku no konservētiem persikiem, cukura un pašbriestošajiem miltiem būs pa spēkam pagatavot ikvienam.
Saldskābās vistas filejas ar persikiem
Šobrīd veikalos nopērkami sulīgi persiki, kuru saldskābā garša un delikātais aromāts lieliski sader ar vistas gaļu.
Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni
Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni - vienkārši un ātri pagatavojam deserts.
Persiku ledus tēja ar medu un salviju
Vienkārši pagatavojama, vitamīniem bagāta ledus tēja, kas veldzēs slāpes karstumā. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Ceptā siera kūka ar karamelizētiem persikiem
Kraukšķīga pamatne un gaisīgi maigs rikotas pildījums, kas pilnai laimei pārliets ar sulīgām karamelizētu persiku šķēlītēm – debešķīgs garšu baudījums! Siera kūkas recepti iesaka Inga Bidina.
Avokado gaspačo ar nektarīna jumtiņu
Ja plīti darbināt negribas un rozā aukstā zupa mazliet jau apnikusi, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt netradicionālāku auksto zupu, kas garšas kārpiņām būs patīkams pārsteigums.