Ēdamās sēnes jau tūkstošiem gadu ir bijušas viena no galvenajām sastāvdaļām dažādās kultūrās. Romieši sēnes uzskatīja par "dievu ēdienu", savukārt senie grieķi uzskatīja, ka tās dod spēku karotājiem, kas devās cīņā. Ēdamo sēņu plašā izmantošana visā vēsturē, iespējams, ir saistīta ar to pievilcīgajām un daudzveidīgajām kulinārijas īpašībām. Turklāt mūsdienās sēnes tiek popularizētas arī tādēļ, ka tās sniedz ieguvumus veselībai un tām ir ārstnieciskas īpašības. Tajās ir maz kaloriju, nav piesātināto tauku, reizē arī nodrošinot vairākus veselībai svarīgus vitamīnus un minerālvielas. Runājot par populārākajām sēnēm, ko cilvēki atpazīst, lasa un ēd, – Latvijā tās ir apmēram 20–30 sēņu sugas.
Rekomendējoša drošības instrukcija sēņotājiem
Nelikt grozā nepazīstamās, indīgās sēnes, lasīt nebojātās un pareizi pagatavot – tās ir lietas, ko it kā visi sēņu kaislības skartie zina, bet atkārtošana nekad nenāk par ļaunu.
- Uzmanīgi – indīgs! Starp vairākiem simtiem sēņu, kas aug mežā, ir daudz indīgu. Mūsdienās ir iespējas ar aplikācijas palīdzību tās atpazīt. Katrai sēnei ir savas pazīmes. Tas, ko var iemācīties, ir saskatīt katrai sēnei raksturīgās pazīmes un atšķirt, piemēram, mušmiri no atmatenes vai neēdamo žults beku no baravikas. Turklāt jāatceras, ka jāatpazīst ne tikai ēdamās sēnes, bet ir jāatpazīst arī tās, kuras nevar ēst;
- Bojātām sēnēm grozā nav vietas! Arī augstvērtīgas ēdamās sēnes, ja tās ir bojātas vai pāraugušas, var būt bīstamas cilvēka veselībai. Tāpat pēc salasīšanas sēnes nedrīkst ilgi uzglabāt svaigā veidā, jo siltumā tās ātri bojājas;
- Sēņošanas vietai ir nozīme! Galīgi nav laba ideja sēnes lasīt rūpnīcu, izgāztuvju vai braucamo ceļu tuvumā, vietās, kur ir paaugstināts gaisa piesārņojums, jo tur sēnes būs uzsūkušas kaitīgās vielas, nebūs ēdamas un var būt kaitīgas veselībai;
- Sēnes salasītas – nesabojā apstrādājot! Uzturā nav ieteicams lietot termiski neapstrādātas sēnes, tāpēc vairums sēņu pirms lietošanas jānovāra aptuveni piecas līdz desmit minūtes;
- Bez alkohola un trekniem produktiem! Sēņu šūnapvalkos atrodama organiska viela hitīns – tā apgrūtina gremošanas procesus un fermentu piekļūšanu uzturvielām. Lai sēņu ēdieni neradītu diskomfortu un gremošanas traucējumus, sēnes nevajadzētu kombinēt ar trekniem produktiem, piemēram, treknu gaļu vai krējuma mērcēm. Ja latviskā dzīvesziņa tomēr pieprasa gan labi daudz krējuma, gan cauraudzīti, jāatceras ievērot mērenību. Tāpat sēnes nebūtu vēlams lietot kopā ar alkoholu, jo tās var pastiprināt toksisko vielu iedarbību.
Ja ir radusies vēlme noskaidrot, kas tā par sēni, tad nezinātājs var vērsties pie speciālista pēc palīdzības – labākais sēnēm veltītais resurss latviešu valodā šobrīd ir "Senes.lv", bet tā īsti nebūs īstā vieta, kur skaidrot, vai atrastā sēne ir ēdama. Savus atradumus var reģistrēt arī vietnē "Dabasdati.lv" – tā gan vairāk paredzēta dažādiem interesantiem dabas atradumiem un retākiem sēņu eksemplāriem – ne gluži kurai katrai baravikai vai gailenei. Arī "Facebook" ir vairākas grupas, kurām sēņotāji var sekot, – viena no tādām ir "Latvijas Mikologu biedrība un draugi". Ja ir vajadzība atpazīt kādu sēni, tur var likt bildes un speciālisti iespēju robežās centīsies palīdzēt. Ja gribas vienkārši palielīties ar sēņu kalniem, tad to labāk darīt grupā "Sēņu medniekiem". Bildēs jābūt redzamai cepurītes apakšai un kātiņa pamatnei – nogriezta cepurīte vai tāda, kas vīd ārā no sūnām, nederēs noteikšanai.
Ja sēnes mūsu mežos ir, tad nav nemaz citu variantu: tās ir jāizmanto uz vella paraušanu, ne tikai pagatavošanai uzreiz – mērcēs, karbonādēs, bet arī saglabāšanai uz ziemu. Katrai no sēnēm ir sava unikālā garša un tekstūra.
Sēnes, ko pavisam droši var cept uz pannas bez iepriekšējas vārīšanas, ir – bekas, gailenes, čigānenes, rudmieses. Arī daļu bērzlapju, kuras nav sīvas, var cept bez iepriekšējas vārīšanas. Tomēr atceries, ka ir sēnes, kuras iepriekš jāvāra, lai noņemtu nepatīkamo piegaršu, sīvumu, vai arī tādēļ, ka tās svaigā veidā ir nedaudz indīgas. Jāvāra ir lielākā daļa pienaiņu – gan vilnīši, gan alksnenes, gan krimildes. Ja sēne ir ēdama, tad pietiek vienreiz kārtīgi novārīt un ūdeni noliet, bet, ja indīga, tad vāri kaut desmit ūdeņos, bet tas tāpat neko nemainīs.
Polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē
Ja apnikuši klasiskie cepeši un trejdeviņi ēdieni un svinētāju pulkā gaidāms vegāniska uztura cienītājs – lūk, garda maltīte, ar ko pārsteigt ēdāju. Kukurūzas putra polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē. Recepti iesaka "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.
Recepte no grāmatas: sojas mērcē marinētas gailenes ar upenēm un jaunajiem kartupeļiem
Vasaras vidus aktualitāte – gailenes, kas mijiedarbībā ar tikko no krūma rautām upenēm rada fantastisku garšu! Šķietami nesavienojamas lietas spēj pārsteigt un radīt jaunu garšas baudījumu.
Meža sēņu un gaļas kotletes ar kraukšķīgu garoziņu
Kad negribas līst ārā no mājas, jāķeras pie rezervēm – ne velti rudenī visus mežus izbridām!
Jūrmalnieks Egijs Hofmanis soli pa solim mūs izvedīs cauri gardai mistērijai, ko sauc par meža sēņu kotlešu cepšanu.
Ātrais kartupeļu un meža sēņu sacepums
Ja jums mājās ir sēnes, kartupeļi un mazliet kausētā siera, viss ir vienkārši. Līdz ļoti garšīgam un ļoti sātīgam vakariņu ēdienam ir tieši tik minūtes, cik nepieciešams, lai izceptu kartupeļus! Lai cik liela būtu panna, visu apēdīs pa tīro! Recepte ir ģeniāla ne tikai savā vienkāršībā, bet arī tāpēc, ka produktu daudzumi un proporcijas ir katra gatavotāja ziņā. Labu apetīti!
Foto recepte soli pa solim: krēmīgs sēņu risoto ar maigu trifeļu noti
"Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko "Tasty" gatavo sēņu risoto, kuram īpaši izsmalcinātu garšas noti un aromātu dod trifeļu pasta un trifeļu miziņas pulveris. Vajag pavisam nelielu trifeļu pieskārienu, lai krēmīgs, sulīgs un garšīgs mājās gatavots risoto kļūtu par izcila restorāna cienīgu ēdienu, ko baudīt klusā laimē, izgaršojot līdz beidzamajam rīsu graudiņam.
Uz šķīvja augusts: cūku pupas ar gailenēm
Savā vienkāršībā karaliska un eleganta maltīte, kurā ir viss augusta spēks un labums: cūku pupas un gailenes. Kas par garšu un struktūru buķeti, kas par aromātu! Augusta burvība vienuviet, kad dārza un meža labumi satiekas šķīvī.
Jaunie kartupeļi ar gaileņu mērci uz dzīvas uguns
"Šis ir laiks, kad ēst meža veltes pilnām saujām – gan svaigas, gan dažādi pagatavotas – un tikai pāri palikušo jānoglabā ziemai. Klasiskais variants ir ēst ogas svaigas vai savārīt ievārījumā, savukārt sēnes visbiežāk gatavojam mērcē vai sacepumā. Šogad iesaku pamēģināt pagatavot meža veltes uz atklātas uguns," stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Protams, gatavojot kopā ar bērniem, jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpārrunā drošības noteikumi, darbojoties ar atklātu uguni. "Vasaras ik gadu mūsu ģimene pavada laukos, kur gandrīz katru dienu vakariņojam ārā, un ārā arī daudz gatavojam. Sevišķi gardi sanāk, ja gatavo uz "dzīvās" uguns, tad ēdienam ir īpaša garša."
Kukurūzas miltu vafeles ar olu un gaileņu mērci
Pirmā skolas diena ģimenēm ir gluži kā jauna gada sākums, turklāt šogad bērni skolā atgriezīsies pēc ilgāka pārtraukuma, tāpēc, svinot Zinību dienu, palutiniet savus mīļos ar gardām beļģu vafelēm! Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka sāļu beļģu vafeļu recepti, kas iepriecinās gan skolēnus, gan citus viņu tuviniekus un vēlāk noteikti atradīs savu vietu ģimenes brīvdienu ēdienkartē!
Vakariņas Itālijā: pasta ar sēnēm, saulē kaltētiem tomātiem un parmezānu
Ceļojumos vēders kurkst divtik skaļi un ar skubu jāmeklē, kur remdēt izsalkumu. Ēst kafejnīcās un restorānos nav lēts prieks, tādēļ ceļojumā pa Itāliju izmantojām īrēta dzīvokļa priekšrocības un gatavojām mājās, lūk, rezultāts.
Kreftīga sēņu soļanka un vēl divas sēņu 'burciņzupu' receptes pieliekamā krājumiem
Vēl mežos atrodamas gan baravikas un beciņas, gan gailenes un dažādas rudens sēnes pilnā krāšņumā. Saldētava, visticamāk, jau piepildīta ar ceptām beciņām un gailenēm, arī baravikas gaida savu uznācienu, slīgstot marinādes peldē, savukārt ledusskapja plauktos iegūlušas pāris burciņās sālītu rudmiešu. Ja idejas aptrūkušās, pagatavo pāris burciņas aromātiskas sēņu soļankas vai vēl kādu no mūsu piedāvātajām zupas sagatavēm ziemas krājumiem.
Bērzlapju karbonādes
Sēņu sezonā daudziem noderīgu bērzlapju karbonāžu recepti iesaka Santa Liepiņa.
'Taupīgās' sēņu kotletes
Sēņu "taupīgās" kotletes - daudz garšīgākas par "parastajām gaļas".
Spageti krēmīgā meža sēņu un siera virumā
Pēc veiksmīgiem pārgājieniem pa mežiem salasītais loms jāliek lietā gardās maltītes. Šī recepte ar spageti būs kā radīta sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Gaileņu un baraviku risoto
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.
Gaileņu mērce kabaču laiviņās ar pesto
Gaileņu mērce ar saldo krējumu, kas pārlieta pāri jaunajiem kartupelīšiem ir jūlija klasika. Šis ēdiens var rādīties pat sapņos un ir dzirdēts, ka sēņotājs pēc neveiksmīgas meža ķemmēšanas ir lējis gaužas asaras. Ja izdevies tikt kaut pie nelielas gaileņu saujas, guldi tās kabaču laiviņās, kur jau gaida pesto un siers. Bet, ja sēņojot nav izdevies tikt pie kārotā "loma", gailenes vari aizstāt ar šampinjoniem vai citām sēnēm.
Kuskuss ar gaileņu mērci
Kad vasaras klasika – gailenes ar vārītiem kartupeļiem – jau šķiet vienmuļa, izmēģini mērces salikumu ar kuskusu.
Video: Uz grila cepts gaileņu pīrāgs ar cāļa gaļas šašliku un sieru
Vai zināji, ka grilu var izmantot arī pīrāgu cepšanai? Lai pārliecinātos, ka tā ir tiešam lieliska ideja, pagatavo sulīgu pīrāgu ar gaileņu, cāļa šašlika gabaliņu un kūstoša kamambēra pildījumu kraukšķīgā, kārtainās mīklas groziņā, sekojot "Grila skolas" padomiem.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Pildīti āboli ar jēra gaļu un gailenēm
Patīkams svētku vakariņu sākums – cepeškrāsnī apcepti āboli, kas pildīti ar garšīgu jēra gaļu un gailenēm. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Rudens sēnes ar malto gaļu Vidusjūras gaumē
Laba ideja sildoši omulīgām vakariņām. Pagatavo rudens sēnes Vidusjūras gaumē un pasniedz tās ar kukurūzas polentu vai rīsiem.
Sēņu pīrāgi ar krējuma mērci
Kārtīgam mielastam - sēņu pīrāgi ar pildījumu un mērci.
Pierogi jeb poļu pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm
Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei – poļu tradicionālie pierogi – pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm! Pierogu pildījumam var izmantot arī vārītus kartupeļu masu, kas sajaukta ar biezpienu un ceptiem sīpoliem.
Sēņu - puravu sautējums
Garšām bagātais sēņu - puravu sautējums.