gailenes,
Foto: Unsplash
Tas brīdis ir klāt! Lietus un siltums Dabas mātei ļāvis nodzīt skopumu un mežos ieslēgt "sēņu režīmu" – laiks doties pastaigā ar nazi un kurvīti! Bet, kad braši pastaigāts un ķoči pilni ar gailenēm, bekām, baravikām, bērzlapēm un citiem meža labumiem, tad zināms laiks jāpavada, apsverot, ko no tās visas bagātības pagatavot. Bez klasiskās mērces un sēņu karbonādēm ir vēl milzumdaudz dažādu veidu, kā likt lietā sēnes – kotletes, zupas, sautējumi, pat vafeles un pīrādziņi!

Ēdamās sēnes jau tūkstošiem gadu ir bijušas viena no galvenajām sastāvdaļām dažādās kultūrās. Romieši sēnes uzskatīja par "dievu ēdienu", savukārt senie grieķi uzskatīja, ka tās dod spēku karotājiem, kas devās cīņā. Ēdamo sēņu plašā izmantošana visā vēsturē, iespējams, ir saistīta ar to pievilcīgajām un daudzveidīgajām kulinārijas īpašībām. Turklāt mūsdienās sēnes tiek popularizētas arī tādēļ, ka tās sniedz ieguvumus veselībai un tām ir ārstnieciskas īpašības. Tajās ir maz kaloriju, nav piesātināto tauku, reizē arī nodrošinot vairākus veselībai svarīgus vitamīnus un minerālvielas. Runājot par populārākajām sēnēm, ko cilvēki atpazīst, lasa un ēd, – Latvijā tās ir apmēram 20–30 sēņu sugas.

Rekomendējoša drošības instrukcija sēņotājiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!