plūmju pīrāgs
Foto: Shutterstock
Augusts, it sevišķi augusta beigas, nozīmē vienu lietu – pienācis laiks izlietot visu vasaras produkciju. Un jāņem vērā taču fakts, ka augļi tieši šobrīd ir pašā plaukumā (sveiki, dzidrie āboli un plūmes!) Tiesa, viena no labākajām augļu un ogu audzēšanas priekšrocībām ir iespēja baudīt pašu izaudzētos dabas gardumus. Bet būsim reāli – dažreiz raža ir pārāk branga, lai to piebeigtu viens pats, pat ja palīdz visa ģimene! Tieši tad gardi augļu pīrāgi izglābj situāciju!

Termins "augļu pīrāgs" radās ap 1303. gadu, un kopš tā laika tā klātbūtne mūsdienu sabiedrībā pieaugusi eksponenciāli. Nav nekā labāka, kā ieraudzīt aiz stūra parādāmies ciemiņu ar savu iecienītāko pīrāgu rokā (neaizmirsīsim taču par cienastiem!). Pirmais kumosiņš var uzjundīt kādas atmiņas no pagātnes vai sniegt mierinājumu. Pīrāgu labākā daļa ir tāda, ka to pildījumam ir daudz dažādu veidu!

Nav jau nekāds pārsteigums – augļu pīrāgi cildina labāko dabas velti no katras sezonas. Pavasarī rabarberu pīrāgi atmodina un priecē. Vasarā deserta karote izlaužas cauri pīrāga režģa garozai, lai peldētu sulīgās zemenēs vai mellenēs. Savukārt rudenī cepeškrāsnī cepts ābolu pīrāgs smaržo ikviena virtuvē. Turklāt pat ziemas pilnbriedā citrusaugļi – citroni un laims – izmantojami pīrāga pagatavošanai. Arī banāni veikalu plauktos pieejami visu gadu, un kurš gan var pretoties, ja tos apvieno ar šokolādi un karameli. Un taču vēl apelsīni! Zemāk atradīsi recepti drupaču pīrāgam, kas pildīts ar apelsīnu un biezpiena pildījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!