Tiek uzskatīts, ka septembris ir viens no gada labākajiem mēnešiem, lai pavadītu laiku virtuvē. Tā kā astronomiskā vasara beigsies tikai 23. septembrī, mums ir pietiekami daudz laika vēl izbaudīt terases sezonu un grilēšanu ar visiem vasaras produktiem priekšgalā. Jā, pēdējais laiks pagatavot auksto zupu! Tajā pašā laikā, ja ir vēlme, ir jāsāk gatavot mājīgos ēdienus (pīrāgus, sacepumus, sildošas zupas), kas piepildīti ar gardām rudens garšām. Kā būtu ar kādu ķirbju ēdienu?
Tiesa, tagad ir arī īstais laiks izmēģināt savus spēkus gardu ievārījumu, čatniju un konservējumu pagatavošanā, lai baudītu sezonas garšas arī ziemas mēnešos.
Bet ko rudenī ēda senākos laikos? Lēciens pagātnē! Grāmatu plauktos atradām kādu lapiņu (avots gan nezināms), kas atspoguļo to, kas caru laikos gozējās rudens sezonas piedāvājumā. Kā zināms, ka runa ir par cara laikiem? To pasaka rubļi un pieminētās ķēkšas, kurām jāpamācās no poļiem. Gluži vai teksts no muižkunga, kurš savu neprasmīgo ķēkšu strostē.
Gastronomija rudens sezonā cara laikos
Citējums no lapiņā rakstītā: "Ja jums nav vaļas atgādināt savai ķēkšai, lai viņa jūs labi baro, tad viņa sniegs nacionālo cūkkarbonādi, vienkāršas kotletes, desiņas, zupas un apnīkstošos kartupeļus. Kaut gan tirgū par ļoti lētām cenām vēl dabūjami spināti, pupas, puķkāposti, lapkāposti, selerija, ļoti garšīgi, ja tos pasniedz kā aukstu salātu, un pat artišoki, kuri nemaz nav dārgi.
Līdz pēdējai oktobra dienai vēl varēja dabūt lēti baravikas, ko ar krējumu var tā sagatavot, ka gardēdis var norīt vai mēli! Bet pie mums ķēkšas baravikas neprot gatavot krējumā, viņām vajadzētu pamācīties pie poļiem.
Visizdevīgākais zivju cienītājiem rudenī bija Daugavas lasis. Lasi nav vajadzīgs cept, bet novārīt un ēst ar majonēzi vai Holandes mērci. Rudens laiks ir arī mežputnu laiks. Piemēram, rubeņi un irbes maksā daudz lētāk nekā kāda cūkgaļa. Rubens pietiek četrām personām, irbe divām, meža pīle – četrām personām. Nav dārgi zaķi. Pat tāds gardums kā stirna maksā 60 rubļi personai. Pie tam jāņem visgardākais mugurgabals."
Neatkarīgi no tā, vai tavs rakaris ir atgriezies skolas solā vai nē, mums visiem ir vajadzīgas vienkāršas vakariņu un pusdienu idejas! Un neatkarīgi no tā, vai vēl neesi gatavs atlaist vasaru vai tieši pretēji – esi sajūsmā ienirt rudenī, šomēnes ir tik daudz lielisku ēdienu gatavošanas iespēju, un "Tasty.lv" ir parūpējies, lai tu tos visus pagatavotu: šīs 30 receptes noteikti iedvesmos šajā mēnesī doties uz virtuves pusi.
Plūmju kūka ar kraukšķīgu auzu pamatni un olbaltuma 'micīti'
Kraukšķīga auzu miltu pamatne, skābens plūmju ievārījums un gaisīgas olbaltuma putas – pasaka, ne kūka! Recepti iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.
Ātrā kefīra mīklas plātsmaize ar āboliem
Ātrā kefīra plātsmaize ar āboliem garšos gan lielajiem, gan mazajiem dzīves un rudens baudītājiem.
Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām
"Šī viistas buljonzupas un klimpu recepte varbūt šķiet nedaudz ķēpīga, tomēr tā ir salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt ļoti spēcinoša. Laiku pa laikam mēdzam vakariņās tādu uzvārīt," par gardo zupu stāsta Tasty.lv vakariņu recepšu konkursa dalībniece Inga.
Ķirbju pankūkas ar sieru
Rudenīgas ķirbju pankūkas ar sarīvētu sieru. Pasniedz, kamēr vēl siltas, kopā ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu.
Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums
"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.
Tomātu krēmzupa
Garda tomātu krēmzupa, kurai pievienoti sarkanie sīpoli un ķiploki izteiksmīgākai garšai. Tam visam pa virsu sāļais Parmezāna siers. Lieliska maltīte, lai sasildītos vēsajās rudens dienās.
Ievārījuma kvadrātiņi ar bērnības garšu
Šie ievārījuma kvadrātiņi nedaudz garšo pēc bērnības - it īpaši, ja ar tiem našķējas, uzdzerot glāzi piena.
Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu
Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem
Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.
Pannā cepti kartupeļu mīklas pīrādziņi ar sēnēm
Kad tradicionālie speķa pīrādziņi no rauga mīklas apnikuši, izmēģini šos!
'Siļķe kažokā' ar āboliem
"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.
Biešu zupa ar tītara gaļu
Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.
Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām
Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.
Krēmīgā aveņu plātsmaize
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.
Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm
Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.
Bumbieru un riekstu ievārījums
Īpaši gardais bumbieru un riekstu ievārījums. Izteiksmīgākai garšai pievieno mazliet rumu un vaniļu.
Marinētas gailenes
Sēņu laika klasika – marinētas gailenes burciņās. Ar burkās pievienoto garšvielu daudzumu vari variēt, aizstājot pētersīļa sakni ar mārrutku vai dilles ar kādu citu zaļumu.
Vienkāršais kabaču un siera sacepums
Ļoti vienkāršs un gards sacepums, kam nevajadzēs daudz sastāvdaļu. Atliks vien sarīvēt kabačus, sajaukt ar sieru, rīvmaizi, garšvielām un olām.
Ābolu strūdele ar riekstiem
Ābolu laika kāruma recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku
Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.
Vienkāršā sēņu zupa
Vietnākārši pagatavojama un sātīga sēņu zupa ar rudens dārzeņiem.
Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku
Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!
Sēņu karbonādes
Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!
Kārtainās mīklas maizītes ar ceptām baravikām un tomātiem
Meklējot iedvesmu mežā salasītā loma izmantošanai, iesakām pagatavot šo kārumu - kārtainās mīklas maizītes, kas lieliski derēs brokastīm, ballītēm vai vieglām vakariņām pie salātiem.
Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.
Gardā pīlādžu želeja
Rudens aicinājums - pīlādžu želeja.
Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.