Omītes Litas atmiņu stāsts par kolhoza un lauku kartupeļu talkām
Omīte stāsta: "Pirmā septembra nedēļā sāka jau iet uz kolhozu. Gribētos teikt – tas bija viens ellīgi labs pasākums. Talkā tika norīkoti ne tikai kartupeļu lasītāji, bet arī zaru vācēji, ugunskura kurinātāji un kartupeļu cepēji. Kartupeļus cepa ugunskurā, pēcāk tos ripināja ārā, un ikviens tad sēdēja ar melnu muti un melnām rokām. Braucot mājup no kolhoza, neviens vairs nedomāja par to, kā izskatās, kāds ir apģērbs un – vēl jo mazāk – kāda mute un rokas... Patiesībā jau tā kartupeļu lasīšana bija otrā plānā, galvenais bija plezīrs.
Vēl kāds ieguvums: septembra beigās nogatavojās pīlādži. Kartupeļu lauki parasti atradās tādās vietās, kur nebija tuvu ceļi. Mani audzināmie puikas salasīja pīlādžus, tad es tos vedu mājās un no tiem vārīju pīlādžu džemu un sīrupu. Ārkārtīgi garšīgi! Bija arī bērni, kuri pa kluso spainītī veda mājup nolasītos kartupeļus, lai pēcāk ceptu kartupeļu pankūkas. Mmm!
Laukos kartupeļu talka bija īsts plezīrs
Arī lauku kartupeļu talkās bija darbu dalījums: vieni kartupeļus vāca, citi tos veda nost, un saimnieces, kas ņēmās pie virtuves katliem. Tās parasti bija vecāka gadagājuma sievietes vai slimās (ja kādai kas sāpēja). Es jau, protams, centos gozēties pie katliem!
Talcinieku, protams, bija ļoti daudz (visi tuvākie kaimiņi, draugu draugi, radu radi), tie bija svētki līdz vēlam vakaram. Pats galvenais, ka šīs izrīcības saveda atkal kopā dzimtas: atbrauca lepnie pilsētnieki, tie dabūja kartupeļus ziemai, veči ierāva stipro dziru, sāka vilkt krampjus, izlauzās, izlielījās un izrunājās uz nebēdu.
Katram talciniekam tika iedalīts noteikts gabals laukā. Tie, kas bija jaunāki, nemaz tos kartupeļus īpaši necentās lasīt, bet vienkārši ar kāju iebradāja zemē. Pēc tam, kad visi kartupeļi "it kā" bija nolasīti, tajā dienā vai nākamajā lauku noecēja. Un tad dažkārt tajās vietās, kur tie jaunie puiši bija lasījuši, kartupeļi bija un bija, varēja vien pārlasīt un pārlasīt.
Vecāmāte reiz teica: "Nu nav jau vērts taisīt tās talkas, jo dažkārt pēc tām uz lauka kartupeļu paliek vairāk, nekā ir salasīts. Jo visi jau sajūsmā ir tikai par to plezīru!" Lai gan – sākotnēji visi strādā, ir sagatavojušies uz vella paraušanu – grozi un spaiņi padusēs, saģērbušies... Gala rezultāts ir tāds, kā ir.
Runājot par pusdienām – saimniece jau pirms tam vienmēr ir ko sagatavojusi, nošmorējusi, piemēram, sacepusi kotletes. Jo tajā dienā, kad notika talka, uz pusdienām visam vajadzēja būt kārtībā. Tad vārīja lielo grāpi ar kartupeļiem (nolasīja kartupeļus, saimniece aizgāja tiem turpat uz lauka pakaļ, nomizoja un izvārīja). Bieži vien bija sautēti kāposti (uztaisīti jau iepriekš), skābēti kāposti vai skābie gurķīši. Neizpalika arī sardeles vai cīsiņi – tos gatavoja melnajā virtuvē (nevis mājas virtuvē, bet saimniecības ēkā). Ar zupām gan īsti neaizrāvās. Kādreiz, ja saimniece bija diktam pastrādājusi, bija arī saldais, piemēram, rīsu krēms ar ķīseli. Tad tik daudz tās kafijas nedzēra, bija alus, šņabītis, kādas sulas, un bez plātsmaizes un pīrādziņiem arī nevarēja iztikt. Dažkārt tā ēšana un viesības izmaksāja vairāk nekā tad, ja paši būtu palēnām nolasījuši kartupeļus.
Jā, bez brandavīna jau patiesi neiztikt! Tad to laida pa loku apkārt, un dažs labs talcinieks gan bija pirmais rindas galā, gan pēdējais un tad atkal pirmais bija klāt. Dažs jau bija tā satalkojis dienas beigās, ka dabūja zem krūma pagulēt. Arī tā ir bijis!
Un, re, stāsts – caur smiekliem uz asarām. Toreiz, kad vecpaps nomira, viņš bija iestādījis kartupeļus atmatā, jo atmatā vienmēr labi auga kartupeļi. Vecpaps nomira, bet kartupeļu talka jau, protams, notika. Un mans brālēns teica: "Tu iedomājies, tas vecais ir vispār vienreizējs, viņš iestāda atmatā kartupeļus, pats paņem un nomirst, un mēs te tagad cīnāmies kā traki.""
Ēdienkarte talkas dienai
"Ko tad dot priekšā talciniekiem? Es pāris kartupeļu lasītāju jau pašā sākumā ielieku virtuvē par dežurantiem. Lai griež, maisa un rīvē. Vienam cilvēkam mocīties virtuvē nav jēgas! Man ēdienkarte ir, lūk, šāda:
- Lielā zupa uz ugunskura vai malkas krāsns, kam sagataves jau veiktas iepriekšējā vakarā – izvārīta vecā vista buljonā, un tad nu atliek pievienot pārējās sastāvdaļas.
- Garā mērce – arī šeit sagataves tiek veiktas iepriekšējā vakarā – iecienīta ir Boloņas tipa mērce ar malto gaļu.
- Tīruma malā ugunskurā tiek ierušināti tupeņi – tas gan vairāk kā tāds "tīzerītis" un kompliments pirms nopietnās ēšanas.
- Neiztrūkstošas ir kartupeļu pankūkas – katru gadu tā loze krīt kādam citam.
- Kartupeļu talkotājiem parasti prasu atvest uzkodas un ābolkūkas, jo kartupeļu talka mūsmājās ir arī ābolu talka. Tad nu vērtējam gardāko ābolkūku.
Vispār talkas dienas ēdienkartē jāizvēlas viss, ko var sautēt, sutināt un vārīt bez īpašas pieskatīšanas!" saka "Tasty.lv" lasītāja Sanita.
Pēc kartupeļu talkas vecāku mājās – pikniks ar šašliku
"Kartupeļu talkas vienmēr ir fiziski grūts darbs, bet vienmēr tās atceros ar prieku," stāsta portāla "Māja&Dārzs" redaktore Lelde Lūse. "Kad tad vēl tā no sirds izrunāties ar ģimeni, ja ne kartupeļu vagās, kurās visiem, gribot negribot, jāpavada vesela diena? Kartupeļu tīrums mums noteikti nav milzīgs, tomēr arī par sevišķi mazu to nenosaukšu. Mums nav nekādu dižo kartupeļu novākšanas kombainu, taču arī ar lāpstām tos nerokam. Kartupeļus pa tīrumu izsvaida aiz traktora pieliktais kartupeļu vienrindas sviedējrats, tādēļ varam izbaudīt gan nemitīgo skraidīšanu pēc tupeņiem, kas aizsviedušies tā patālāk, gan rakņāšanos zemē ar rokām, lai tur atrastu kādu viltīgi paslēpušos bumbuli. Arī suns neļauj atslābt, nemitīgi gaidot starta pozīcijā, lai pilnā jaudā ķertu kādu aizmesto sabojājušos kartupeļu bumbuli vai stingro augsnes kunkuli.
Vakarpusē jau esi saguris, netīrs, taču gandarīts par padarīto. Vēlmes doties uz virtuvi, lai kaut ko īpašu šmorētu, nevienam nav, tādēļ ierasti talku nosvinam ar vienu no pēdējiem gada piknikiem, cepot šašliku. Zinu, ka manai vecmāmiņai ir svēta tradīcija – pēc talkas no tikko nolasītajiem kartupeļiem pagatavot stūķi jeb kartupeļu putru. Šāda tradīcija bijusi arī vecvecmāmiņas mājās, atceras mans tētis."
Kartupeļu talkas galvenā sastāvdaļa ir kartupeļi
Ja arī tavās mājās tuvāko nedēļu laikā plānota lielāka vai mazāka kartupeļu talka, ēdienkartes izveidē iedvesmojies no mūsu trim stāsta varonēm: pagatavo kartupeļus, kotletītes un sautētus kāpostus, savukārt saldajā – rīsu krēmu ar ķīseli (kā omīte Lita stāstīja). No Sanitas vari nošpikot pilnīgi visu ēdienkarti, savukārt, ja ir kāre pēc vienkāršākas maltītes, iedvesmojies no Leldes un pēc kartupeļu talkas klāj piknika galdu.
Atceries – kartupeļu talkas galvenā sastāvdaļa ir kartupeļi! Neaizmirsti par kartupeļu pankūkām, kuģeli (rīvētu kartupeļu sacepumu) vai katlā uz ugunskura vārītu lielo talkas zupu. Zemāk atradīsi "Tasty.lv" receptes, pēc kurām pagatavot gardu mielastu talciniekiem!
Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika
Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.
Rīsu krēms ar zemeņu ķīseli
Ļoti vienkāršs un klasisks saldēdiens, kas uzjundīs patīkamas bērnības atmiņas. Savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Klasiskais cūkgaļas šašliks
Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.
Cūkgaļas plovs
Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.
Uz ugunskura vārīta tomātu zupa ar desiņām un rīsiem
Šī sātīgā tomātu zupa ar desiņām un rīsiem savu īsto garšu iegūs tieši pagatavota brīvā dabā - dārza ballītē, piknikā, laivu braucienā vai pārgājienā. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā AS "Dobeles dzirnavnieks".
Pannā cepti kartupeļi ar malto gaļu
"Šodien sanāca tāda kārtīga darba diena dravā. Jutos noguris kā suns. Strādājot bikli pajautāju sievai, kas būs vakariņās, lai viņa saprastu, ka gribu atpūsties. Būšot makaroni ar malto gaļu. Makaroni nav gan īsti mans mīļākais ēdiens, bet neko darīt. Pēc kāda laika sieva paziņoja, ka vakarā beidzot stādīs tomātus un gurķus, tāpēc jāgatavo man. Vismaz nebūs makaroni jāēd, nodomāju es. Palūdzu meitām, lai sagatavo kartupeļus, sīpolus un sākam cept. Pilnīgi banāli vienkāršas vakariņas, bet, jau lasot vien, kādam siekalas būs jānorij un jāsteidz pēc nepieciešamajiem produktiem," receptes ievadā stāsta mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Foto recepte: vienkāršais plovs kazanā 15 ēdājiem
"Kazanā gatavots plovs, sekojot šīs receptes norādījumiem, būs irdens un supergaršīgs. Ķiplokus lieku klāt maz un sīki sakapātus, jo neesam lieli ķiploku cienītāji. Un nekādu tomātu mērci vai pastu! Norādītais produktu daudzums paredzēts aptuveni 15 ēdājiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē
Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra garšīga tāpat vai apcepta, kopā ar krējumu vai sīpoliem.
Gardā kabaču 'moņģele'
Parasti mūsu mīļākie ēdieni ir tie, kas gatavoti ģimenē mūsu bērnībā. Jo tā saistās ar ko sirsnīgu, patiesu un mīļuma piepildītu. Un par šiem ēdieniem mums radušies stāsti, ko vēlamies nodot tālāk saviem bērniem. Man tāds stāsts ir par omītes gardo kabaču moņģeli, ko nemainīgi – vai man bija pieci gadi vai pāri 20 – varu izlūgt kaut vēlā nakts stundā.
Recepte no grāmatas: rīvētu kartupeļu un siera pankūkas
444 kartupeļu ēdieni. Iespaidīgi, vai ne? Šajā grāmatā atrodamas 14 versijas par kartupeļu pankūkām, bet pagatavotas tika klasiskās ar nelielu uzlabojumu!
Īstena lauku biskvīta kūka ar putukrējumu
Šķiet, ka biskvīta kūka vai lauku kūka, kā to mēdz dēvēt, ir nemainīga klasika un visu kūku māte. Man šīs kūkas recepte ir tāds kā sajaukums starp pagātni un tagadni, jo dažus trikus esmu apguvusi no vecmāmiņas, kaut ko no mammas un kaut ko piedomājusi pati. Daļa no maģijas ir arī vecvecmāmiņas lielā kūku forma, kurā parasti top šis brīnums. Mūsu ģimenē tā galdā tiek celta teju katrās viesībās, un tas ir liels retums, ja nākamajā dienā vēl sanāk to atrast ledusskapī.
Elzas vecmammas supervienkāršā ābolmaize
Ābolu laikā viens no aktuālajiem jautājumiem ir: "Vai zini kādu labu, gardu un ātru ābolkūkas recepti?" Arī mēs vienu tādu zinām! Nošpikojām no kolēģes vecmammas!
Ošiņu ģimenes speķa pīrāgi
"Garšīgā Latvija" veidotāju Sandras un Valda Ošiņu mājās pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Recepte no grāmatas: sīpolklopsis
Sīpolklopsī ir viss, kas īstenam latvietim vajadzīgs – miltu mērce, kūpoši kartupeļi un izklapēta gaļa, kas mutē kūst. Fani un zinātāji saka, ka sīpolu sitenis ir gandrīz tikpat labs kā beku mērce.
Gardums no bērnības: bukstiņbiezputra ar cauraudzīti
Kad apnīk visi mūsdienīgie ēdieni – dažādie voki, pastas, ātrās uzkodas, burgeri (nu varētu tik turpināt un turpināt!), tad jāķeras klāt senajiem ēdieniem, piemēram, bukstiņbiezputrai – tādai kā bērnībā, ko vecmāmiņa gatavoja. Un tad ir laiks oficiāli piekarināt sev kurzemnieces ordeni, jo viens ellīgi labs kurzemnieku paēdiens tev būs izdevies!
Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.
Ēdnīcas šnicele pēc 50 gadus senas receptes
Ir bērnības ēdieni, kuru garša paliek atmiņā uz visiem laikiem. Reizēm gribas pagatavot kādu ēdienu no bērnības – ne tikai garšas, bet droši vien arī sajūtu dēļ. Bieži gadās, ka mēģini, mēģini, bet – neizdodas. Nav tas. Ne garša, ne sajūtas. Bet Agrim Pontagam no Malnavas ir izdevies atgūt savu skolas gadu iecienītā ēdiena – ēdnīcas šniceles – garšu.
Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte
Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.
Vecmāmiņas sīpolu mērce
Sīpolu un cauraudzīša mērci Sīpolu ceļa konkursam piesaka Māra.
Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties
Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.
Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm
Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!
Čagans kartupeļu un olu sacepums ar bekonu
Pateicoties olām un pašbriestošajiem miltiem, šis kartupeļu sacepums izdosies īpaši čagans, zem zeltainās garoziņas slēpjot krēmīgu pildījumu.
Kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru
Maltās gaļas, kartupeļu un kausēta siera sacepums - un ģimene pilniem vēderiem.
Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu
Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!
Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte
Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam.
Multikatlā tvaicēti, cepeškrāsnī cepti mutē kūstoši kartupeļi mundierī
Multivārāmajā katlā pagatavojamo kartupeļu recepte, ko aizlienējām no portāla "Eatwell" un izmēģinājām, lieliski papildinās jebkuru pamatēdienu. Kartupeļu gatavošana šajā katlā ir īsta svētlaime! Tie ir ne tikai daudz ātrāk pagatavojami, bet arī garšīgāki, salīdzinot ar parastajiem cepeškrāsnī ceptajiem kartupeļiem. Mēs esam pārliecināti, ka šis kļūs par tavu iecienītāko kartupeļu gatavošanas veidu.
Pildīti kartupeļi ar malto gaļu un sieru krēmīgā mērcē
Ja gribas kārtīgi piesiet dūšu, tad ar malto gaļu pildīti kartupeļi krēmīgā mērcē būs īstā izvēle. Recepti iesaka mūsu lasītāja Sanita Ābelīte.
Īstā 'Siļķe kažokā'
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.
Karaliskās karbonādes pikantā marinādē, ceptas ar tomātiem un siera 'kažociņu'
Par karaliskām šīs karbonādes var dēvēt gan pateicoties to iespaidīgajam izmēram, gan nepārspējamam sulīgumam un īpaši piesātinātajai garšai, ko plāni izklapētajām gaļas šķēlēm piešķir pikantā marināde un sātīgais siera "kažociņš". Protams, kalorijas šajā gadījumā skaitīt būs lieki, bet vismaz rudenī taču ir sevi jāpalutina, ja peldkostīmu sezonas gaidās ieturētās diētas šogad nebija ieguldīto pūļu vērtas. Labā ziņa ir tāda, ka varēsi iztikt bez eļļas un miltu-olas panējuma, kā arī izvairīties no stāvēšanas pie karstas pannas un ziliem dūmiem piepildītas virtuves, jo visu "melno" darbu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.
Ar sieru pildīta vistas fileja cūkgaļas 'mētelītī'
Brīvdienu pusdienām - vistas fileja, kas pildīta ar sieru un ietīta cauraugušas cūkgaļas šķēlītē. Pasniedz to ar šampinjonu mērci un ceptām kartupeļu šķēlītēm, iesaka receptes autore Sintija Bīriņa.
Krāsnī cepts karstais rasols ar siera 'cepurīti'
Šķiet, ka viss jau ir redzēts un izbaudīts, bet tad pie apvāršņa parādās māla podiņā cepts karstais rasols ar siera cepuri. Cep tik augšā, ēd un brīnies! Pārbaudītu un ģimenē iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Matisone.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
'Slinkie' tīteņi ar papriku un siera 'cepuri'
"Slinkie" tīteņi ar papriku un siera "cepuri" - kuplākam ēdāju pulciņam. Garšos tikpat labi kā parastie tīteņi, bet to gatavošanas process būs vienkāršāks un ātrāks.
Liellopa gaļas un sēņu pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti
Sātīgs liellopa gaļas pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti. Ja to nevēlies pārlieku pikantu, izmanto mazāk piparus.
Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem
Katrai saimniecei noteikti ir sava kartupeļu pankūku cepšanas metode. Man vislabāk garšo tieši šādas pankūkas - sarīvētas rupjās skaidiņās, bez liekām piedevām un īpaši kraukšķīgas. Tā kā kartupeļu pankūkas neēdam katru dienu, tad es iesaku – cepot tās, nežēlot eļļu, tad rezultāts pilnīgi noteikti neliks vilties.
Gardās kartupeļu klimpas
Kartupeļu klimpas īpaši labi garšo ar kūpinātas vai maltas gaļas mērci, bet tās var aizdarīt arī ar kausētu sviestu, skābu krējumu un pat brūkleņu ievārījumu.
Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums
Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.
'Sencītis' jeb Kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu
"Sencītis" jeb gardās kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu.
Gardās kartupeļu desas ar ķimenēm
Kartupeļu desas ir gan Lietuvā, gan Latgales pusē iecienīts ēdiens. Agrāk kartupeļu desu gatavošana bija visai laikietilpīgs pasākums, bet mūsdienās, kad kartupeļus ar virtuves kombaina palīdzību var sarīvēt pāris minūtēs, šī gardā ēdiena pagatavošana būs pa spēkam katram.
Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums
Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.