Šajā recepšu izlasē mēs piedāvājam vairākas idejas sēņu pagatavošanai, lai katrs varētu izvēlēties sev tīkamāko - gan aromātiskas zupas, gan mērces, gan konservi, gan padomi sēņu sasaldēšanai, gan pufīgi pīrāgi un sēnes ar dārzeņiem. Sēnes ir ļoti universāls produkts, kurš labi sadraudzējas gan ar miltiem, gan dārzeņiem, gan gaļu, kā arī brīnišķīgi prot uzstāties arī solo programmā. Tāpat jāpiebilst, ka sēņu gatavošana ir piemērota arī tiem, kuri ar virtuves gudrībām ir uz "Jūs", jo ir sēņu receptes, kuru pagatavošana neprasa lielas pūles un iemaņas, bet rezultāts ir šefpavāra cienīgs! Vēl sēnes ir ātri pagatavojamas (ja neskaita mežā pavadīto laiku).
Vienalga, kādu recepti izvēlēsies, atceries, ka uzturā drīkst lietot tikai labi pazīstamas sēnes, kuras ir atbilstoši apstrādātas!
Meža sēņu un gaļas kotletes ar kraukšķīgu garoziņu
Kad negribas līst ārā no mājas, jāķeras pie rezervēm – ne velti rudenī visus mežus izbridām!
Jūrmalnieks Egijs Hofmanis soli pa solim mūs izvedīs cauri gardai mistērijai, ko sauc par meža sēņu kotlešu cepšanu.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Meža sēņu pīrādziņi
Kam groziņā karsti meža sēņu pīrādziņi, tas no vilka nebaidās. Gardi, mīksti, maigi, sulīgi... Sēņu pīrādziņi kūst uz mēles. Sarkangalvītei, kura prot izcept tādus pīrādziņus, visi vilki ēd no rokas!
Vārītu meža sēņu salāti ar kartupeļiem un tomātiem
Vienkārša, sātīga un garda recepte sēņu laikam, kad meža māte ir īpaši dāsna! Produktu daudzumi nav norādīti, jo proporcijas katrs var variēt pēc savas gaumes un patikas!
Spageti krēmīgā meža sēņu un siera virumā
Pēc veiksmīgiem pārgājieniem pa mežiem salasītais loms jāliek lietā gardās maltītes. Šī recepte ar spageti būs kā radīta sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Sēņu pastēte
Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.
'Zutiņu' saimnieces sēņu zupa ar grūbām pa štengrajai modei
"Sēņu zupa ar speltas grūbām ir iecienīts sēņu laika ēdiens mūsmājās. Mums garšo, tamdēļ arī iesakām citiem. Speltas grūbas lieliski iederas vasaras zupās, jo ir vieglas un saldas," stāsta "Zutiņu" saimniece Rūta Beirote, kura saimniecības mājaslapā "Zutini.lv" ir izveidojusi savu digitālo recepšu grāmatu. Ar recepti viņa labprāt dalās arī ar "Tasty.lv" lasītājiem.
Sēņu zupa ar aso papriku ungāru gaumē
Ja ir kāre pēc sildošas, bet garšas ziņā bagātīgas zupas ar vienkāršām sastāvdaļām – šī ungāru sēņu zupa būs tieši laikā! Piešauj klāt mazliet asās paprikas, skābo krējumu un maltīte izdevusies.
Sātīgā baraviku krēmzupa
Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.
Marinētas sēnes ar citronu bez pasterizēšanas
"Gribu padalīties ar recepti, ko izmēģināju un neesmu vīlusies – marinētas sēnes ar citronu bez pasterizēšanas. Šodien atvērām pirmo burciņu no pagājušā gada krājumiem. Super garšīgs rezultāts!" tā savu recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Svetlana Umnagina.
Marinētas bekas
Aukstā skapja dārgumi - marinētas bekas.
Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm
Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.
Vistas aknu pastēte ar meža sēnēm un ceptiem vīngliemežiem no Mārtiņa Rītiņa
Burvīgi gaisīgās vistas aknu putas ar sēnēm un vīngliemežiem būs garda un kārdinoša uzkoda jebkuros svētkos. Šoreiz recepte dota lielākam ēdāju skaitam, gadījumam, ja pastēte tiek gatavota lielākām viesībām.
Sēņu lečo
Sēņu lečo - piedeva burciņā.
Sēņu kaviārs un pulveris ziemas krājumiem
Daudzi šovasar jau ir baudījuši pirmo gaileņu mērci, dažiem arī laimējies atrast baravikas un ņipras sviesta beciņas. Tā vien šķiet, ka šis būs sēņu gads, tādēļ čaklajām saimniecēm ieteiksim idejas, kā sagatavot sēņu kaviāru, pulveri, buljona kubiņus un citus krājumus ziemai.
Marinētas baravikas
Pārbaudītu baraviku marinādes recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.
Gaileņu un baraviku risoto
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.
Cepeškrāsnī ceptas sēņu kotletes
Sēņu kotletes, kas īpaši labi garšos, pagatavotas no paša salasītām sēnēm. Ja esi salasījis cepamās sēnes (baravikas, bekas, rudmieses), tās pirms tam vari nenovārīt.
Sēņu karbonādes
Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!
Kārtainās mīklas maizītes ar ceptām baravikām un tomātiem
Meklējot iedvesmu mežā salasītā loma izmantošanai, iesakām pagatavot šo kārumu - kārtainās mīklas maizītes, kas lieliski derēs brokastīm, ballītēm vai vieglām vakariņām pie salātiem.
Grilētas sēnes ar laima spirgtumu
Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.
Kā kaltēt baravikas
Tās sēnes, kuras varbūt nav tik izskatīgas, lai marinētu, var kaltēt jeb žāvēt. Izkaltētās šķēlītes var saglabāt tāpat vai saberzt pulverī, kas lieti noderēs kā garšviela zupām, mērcēm un un sautējumiem ziemā.
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Baraviku zupa ar grūbām
Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.
Sēņu - tomātu salāti ziemai
Sēņu - tomātu salāti - piedevas burciņā ziemas garumā.