Iespējams, viena no visbiežāk sastopamajām situācijām ir šāda: ir pulksten 18, vēders kurkst un tu tukši skaties atvērtā ledusskapī un jautā sev un pārējiem mājiniekiem: "Kas būs vakariņās?" Ir 101 darāmā lieta un, bez šaubām, ēdiena gatavošana var radīt papildu stresu. Taču gardu un veselīgu ēdienu pagatavošanai nav jāvelta visa diena! Un "Tasty.lv" tev to pierādīs!

Mēs noteikti neesam par to, lai tiktu aizmirstas iespaidīgas, ilgi gatavotas vakariņas (sautēti kāposti, sautēta gaļa un citi labumi), tomēr lielākoties vakaros mēs meklējam kaut ko viegli un ātri pagatavojamu.

Kāds teiktu: "Šādās reizēs, kad nezini, ko gatavot, lieti noder ēdienreižu plānošana visai nedēļai." Bet, kā ziņo šo lietu piekopēji, arī viņu labie nodomi ne vienmēr ir īstenojami, kad beidzot ir laiks gatavot vakariņas. Iespējams, esi bijusi pārāk ambicioza, varbūt veikalu plauktos ir aizmirsta kāda sastāvdaļa vai arī mājinieki izmantoja to jau pusdienās. Lai kāds būtu iemesls, ikvienam no mums pienāk brīdis, kad nezinām, ko tad īsti pagatavot.

Tāpēc atvieglojām tev darbu! Zemāk ir pievienotas "Tasty.lv" lasītāju iecienītas, ģimenei draudzīgas, ātras un vienkārši pagatavojamas vakariņu receptes, kas ietaupīs laiku aizņemtākajās dienās – sākot ar salātiem, kartupeļu ēdieniem, dažādiem sacepumiem līdz vakariņām uz pannas jeb vienas pannas vakariņām, zupām un daudz ko citu. Vairums no tām ir veselīgas, citas – ne tik daudz veselīgas, dažas veģetāras, citas – ar lielu olbaltumvielu daudzumu, bet tās visas vieno vienkāršība. Un, iespējams, šie ēdieni apmulsinās ģimeni, liekot domāt, ka visu dienu pavadīji virtuvē. Bet tavs noslēpums ir drošībā pie mums!

Daži no šiem ēdieniem sanāks, izmantojot vien piecas sastāvdaļas (neskaitot pamatproduktus, kas vairumam cilvēku ir jau virtuvē, piemēram, eļļu, ūdeni, sāli un piparus), turklāt daudzas no sastāvdaļām lielai daļai jau stāv pieliekamajā, piemēram, konservētas pupiņas. Tātad, iespējams, šos ēdienus var pagatavot, pat netraucoties uz veikalu. Pārējie ēdieni būs gatavi 20-30 minūtēs vai pat ātrāk. Daži no tiem ir pat abu kombinācija – piecas sastāvdaļas un gatavi pāris minūtēs. Piemēram, pati pirmā recepte "Vrapi ar kraukšķīgo vistas fileju rīvmaizē un ķiploku mērcīti" – tos var pagatavot ar garšvielām, kas jau ir mājās. Piecas sastāvdaļas un 20 minūtes laika – vakariņas galdā!

Tagad, kad pulkstenis rādīs 18.00, mēs ceram, ka tu jutīsities mazliet mierīgāks un relaksētāks. Ko pagatavosi pirmo?

Vrapi ar kraukšķīgo vistas fileju rīvmaizē un ķiploku mērcīti

Foto: DELFI
Šī recepte ir liela uzvara, jo kuram gan negaršo vrapi?! Un vēl jo īpaši – kraukšķīgas ceptas vistas filejas vrapi? Jā, šie paceļ kraukšķīgumu pilnīgi jaunā līmenī! Aiziet, pamēģini, un ideālās pusdienas dažu minūšu laikā būs gatavas! Turklāt – vieglāk par vieglu tās varēsi iepakot pusdienu kastītē, paņemt līdzi piknikā vai pārgājienā.

Lasīt vairāk

Tako laiviņas ar malto gaļu, papriku, kukurūzu un sarkanajām pupiņām

Foto: Privātais arhīvs
Šī tako recepte ir klasiskā Tex-Mex stila tako versija, ar kuru izauga daudzi amerikāņi: tako garšvielu maisījumā cepta maltā gaļa, kas iepildīta kraukšķīgās tako laiviņās ar papildu pildījumu: salātlapu, sieru, papriku, kukurūzu un pupiņām. Visu noslēdzot ar gvakamoli! Ar tako var paveikt tik daudz. Tas ir vienkāršs ēdiens, taču tam ir vieta radošumam. Atceries, lai izveidotu savu sapņu tako recepti, vari pievienot jebkuras citas sastāvdaļas!

Lasīt vairāk

Mūsdienīgie 'flotes makaroni' ar spinātiem

Foto: DELFI
Veselīgs, bezgala gards, komfortabls ēdiens, ko var pagatavot nieka 30 minūtēs vai pat mazāk. Lai gan šī maltās gaļas un makaronu recepte, iespējams, ir vismazāk izsmalcinātā "Tasty.lv" kolekcijā, tomēr, iespējams, tieši šo ģimene ēdīs tā, it kā visu nākamo nedēļu plānotu gavēt (vismaz mani ģimenes vīrieši to tā bauda!). Jā, tieši tik gardi, ka papildporcijas nebūs vis divas, bet gan vairāk.

Lasīt vairāk

Čipsīgie makaroni ar sieru – 'tiktokeres' Airitatas recepte

Kuram gan negaršo makaroni ar krēmīgu siera mērci jeb "mac&cheese"? Tomēr reizēm klasika šķiet garlaicīga, jāmeklē veidi, kā dažādot ikdienu. "TikTok" satura veidotāja Airita iesaka recepti, kurā klasisko garšu papildina čipsu garšviela.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: pikantā karija omlete Indijas noskaņās

Foto: DELFI
Šī būs mazliet neparastāka omlete, kurā iejauktas Indijas garšu vēsmas. Sakultas olas, apcepti šampinjoni, panīra siers un mazliet pikants karijs. Neierasti, bet ļoti gardi, lai brokastu (vai citas ēdienreizes) maltītē ieviestu ko jaunu.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: cepta menca Tallinas gaumē

Foto: DELFI
Zivtiņa jāēd vismaz vienu reizi nedēļā, tas ir fakts. Ēdienkartes dažādošanai, kāpēc gan nepamēģināt mencas fileju pagatavot īsteni baltiskā noskaņā, kā to dara igauņi? Ar gardu skābā krējuma un diļļu cepurīti, kurai virsū izkusis siers.

Lasīt vairāk

Piecās minūtēs pagatavojama picas mīkla bez mīcīšanas

Foto: DELFI
Šī piecu minūšu pašgatavotā picas mīkla (bez mīcīšanas) ar topingu, kas pašam vien labāk garšo, lieliski iederēsies gan pusdienās un vakariņās, gan arī brokastīs pie kafijas tases. Tā labi garšo silta un arī auksta!

Lasīt vairāk

Ātrā pelmeņu zupa ar sēnēm un lociņiem ķīniešu gaumē

Foto: DELFI
Ja aptrūkušās idejas, kā gardi pagatavot pelmeņus, tad sildoša, aromātiska un ātri pagatavojama dārzeņu zupa ar cūkgaļas pelmeņiem būs īsts atklājums darbadienu vakariņām. Ingvers, ķiploki, sojas mērce un lociņi piešķirs šai zupiņai Ķīnas tradicionālajai virtuvei raksturīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu biezzupa ar sarkanajām lēcām

Foto: DELFI
Ātri un pavisam vienkārši pagatavojama tomātu zupa, kurai sātīgumu piešķir sarkanās lēcas.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar marinētām sēnēm, šķiņķi un sieru

"Ātri pagatavojami un gardi salāti svētku galdam. Sāli pievienot nav nepieciešams, jo sastāvdaļas ir gana sāļas," recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Vista, tomāti un spināti saldā krējuma un čili mērcē

Foto: Privātais arhīvs
''Kad, dzīvojot dienesta viesnīcā, bija apnikušas visas trīs mērces, kuras mācēju pagatavot, līdz ar to tās gatavoju uz riņķi, internetos sāku meklēt, kā tās padarīt interesantākas un ļāvos eksperimentiem,'' tā savu meistarstiķi – vistas, tomātu, spinātu, saldā krējuma un saldā čili mērci – piesaka Rīgas Tehniskās universitātes students Lauris Ostrovskis.

Lasīt vairāk

Maltīte 15 minūtēs – krēmīgie pesto makaroni

Foto: Shutterstock
Pārāk aizņemts darba vakars, bet tomēr vēlies gardas vakariņas, kas ir pagatavojamas ātri? Mēs tev palīdzēsim! No ieiešanas virtuvē līdz iziešanai no virtuves ar siltu šī krēmveida pesto makaronu bļodu – paies vien 15 minūtes. Šīs ātri un viegli pagatavojamās makaronu vakariņas ir arīdzan pilnībā bērnu apstiprinātas! Pasta ar pesto – mmmm, cik gardi!

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie karsto suši 'mafini'

Foto: Nikola Leite
Šie kumosa lieluma rīsu "mafini" pazudīs no galda dažu minūšu laikā! Bet tas tikai apliecinās to, ka ģimene tos godam ir novērtējusi. Katrs kumoss ir debešķīgs, tāpēc ceram, ka šo recepti izmēģināsi arī tu, jo nošaut greizi nu nekādi nevar!

Lasīt vairāk

Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes

Foto: DELFI
Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamā brokoļu siera zupa

Foto: Shutterstock
Brokoļu siera zupa ir lielisks ēdiens! Tas ir garšīgi sierīgs, bagātīgi sātīgs un krēmīgs, un tajā ir daudz svaigu brokoļu (protams, sagriezti smalkos gabaliņos). Šo recepti noskatījām portālā "Cookingclassy", kur kāda receptes izmēģinātāja raksta: "Nav vārdu, lai aprakstītu, cik šī zupa bija garšīga! Pagatavoju tieši pēc receptes, un pēc tam, kad vīrs pieķērās tai klāt, nepalika ne pilīte."

Lasīt vairāk

Pasta ar lasi krējuma mērcē

Foto: Iveta Rutkovska
Ja mājās nekā nav, izņemam no ledusskapja lasi… Kā mēdz teikt, skaisti dzīvot neaizliegsi! Īpaši, ja cilvēks zina, ko darīt ar veselu lasi. Ja to pareizi un saimnieciski sagatavo, sanāk vairākas ēdienreizes. Un no visa, kas tādā gatavošanā paliek pāri, sanāk ātri pagatavojamas, svētdienīgi smalkas un ļoti gardas pusdienas! Recepti iesaka Iveta Rutkovska.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: ātrais vistas un pupiņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs
"Makten sātīgs un ātri pagatavojams sautējums. Ticu, ka pietiktu ar divām dziesmām fonā, lai šo uztaisītu. Trešā dziesma, lai notiesātu," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Kabači mīklas mētelītī

Foto: Lelde Lamberte
Vasarā ilgi pie plīts stāvēt negribas. Kabačus var pagatavot ātri, viegli, garšīgi! Ar savu iecienīto ātro vasaras recepti dalās "Tasty" lasītāja Lelde Lamberte. Līdz 5. jūlijam arī tu vari paspēt atsūtīt savu recepti, piedalīties konkursā, kurā "Tasty" izlozē rīsu un tvaika katlu.

Lasīt vairāk

Slavenie Rūjienas salāti – recepte no pirmavota

Foto: Valmieras novada pašvaldība
Burtnieku zandarts, Matīšu mednieciņi, Rūjas veltnīši, Valmieras salāti, Rūjienas salāti – tie nebūt nav visi ēdieni un dzērieni, kas nosaukti Valmieras novada vietvārdos. Viens no novada slavenākajiem ēdieniem gadu desmitiem bijuši Rūjienas salāti. Gurķu pikantums un kraukšķis, sarkano biešu vieglums un svaigums, zaļo zirnīšu saldi rūgtā nostalģija. Lūk, kāda ir oriģinālo Rūjienas salātu recepte, kas, tāpat kā citas, tiek glabāta Valmieras arhīvā.

Lasīt vairāk

Eksotiskā un asā Tom Yum zupa ar kokosriekstu pienu mājas gaumē

Foto: Shutterstock
Ar eksotiskām garšas niansēm, tomēr šo zupu vari pagatavot pēc savas patikas, pievienojot tās sastāvdaļas, kas tev garšo. Šīs zupas noslēpums ir tieši kokosriekstu piens un Tom Yum pasta, kas to padara reizē krēmīgu un ļoti asu. Vari zupai pievienot arī nūdeles.

Lasīt vairāk

Cūkgaļa saldā krējuma mērcē 20 minūtēs

Foto: Virtuvē ar Unu
Cūkgaļa krējuma mērcē būs garda maltīte ne tikai pusdienās, bet arī vakariņās. Ātri, viegli, turklāt – nekā sarežģīta! "Gatavs 20 minūtēs!" tā par šo recepti saka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".

Lasīt vairāk

Vista ar rīsiem un papriku cepeškrāsnī

Zeltaina vistiņa un rīsi, kas piesūkušies ar vistas buljonu un ceptas paprikas kārdinošo aromātu. Tavi mājinieki būs sajūsmā par šo gardo maltīti! Recepti iesaka "Instagram" konta "love to cook" autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Garneles ar ķiplokiem un papriku saldajā krējumā

Kad garneles būs nokraukšķinātas, sagatavo bagetes vai čabatas šķēles, lai ar maizi varētu izslaucīt no šķīvja gardo mērcīti. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Fiksā sēņu zupa ar kausēto sieru

"Šī sēņu zupiņa ir ļoti ātri pagatavojama un sanāk ļoti garda. Ja ir vēlme, var pievienot arī pannā apceptu šķiņķi, bekonu vai kādu citu gaļu, bet arī tāpat zupa ir gana sātīga," tā recepti piesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock
Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kabaču šķēles ar tomātiem un sieru

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto
"Esam tāda izteikta gaļēdāju ģimene, bet brīžiem gaļas vienkārši ir par daudz, tad nu jādomā kaut kas atslodzei. Šis ir vienkāršs, bet garšīgs veids, kā pagatavot kabačus vai cukīni," kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori iesaka pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas filejas gulašs bez liekām kalorijām

Foto: Shutterstock
Gulašs bez liekām kalorijām – treknas gaļas, tumīga krējuma un eļļas – tikai tradicionālā garšu un aromātu buķete.

Lasīt vairāk

Sulīga, cepeškrāsnī gatavota vistas karbonāde ar sieru un tomātiem

Foto: Shutterstock
Siera cepurīte ir receptes garšas noslēpums, vistas filejas izdosies sulīgas un mīkstas. Vari izmantot mocarellu vai jebkuru sieru, kas tev garšo. Uz filejas vari klāt tomātus vai, piemēram, sēnes, kas papildinās garšu. Tomātus vari griezt kubiciņos vai šķēlēs. Cepeškrāsnī gatavoto vistas filejas recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.

Lasīt vairāk

Mini kotletes šampinjonu-saldā krējuma mērcē

Foto: Privātais arhīvs
"Kad apnikušas parastās kotletes, tad jāimprovizē ar to, kas mājās atrodams," saka receptes autore Monta Štrodaha. Ierastajam kotletēm pievienojot gardu mērcīti, izbaudīsi jaunus garšu iespaidus. Mērce ir maiga, bet vari pievienot arī kādu čili pikantumam. Kotletes nevajadzētu taisīt no saldētas gaļas, citādi tās būs sausākas, un gaļai svarīga tauku daudzuma proporcija.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar vistas fileju un grauzdiņiem

Foto: Privātais arhīvs
"Vienkārši un ātri pagatavojama gardu salātu recepte noderēs brīžos, kad īsā laikā jāpagatavo svētku cienīga maltīte," recepti iesaka mūsu lasītāja Santa Survila.

Lasīt vairāk

Vraps ar sulīgu vistas fileju

Ja svētku galdā ir likts krietni vairāk, nekā viesi ir spējuši apēst, noteikti esiet radoši, nākamajā dienā no pāri palikušajiem ēdieniem pagatavojot jaunas receptes. Piemēram, putnu fabrikas "Ķekava" eksperti iesaka – sulīgus vistas vrapus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!