zemeņu uzpūtenis
Foto: Shutterstock
Ja ir dārzs un ja ir mājās manna, cukurs un piens, tad pavisam noteikti ir jāpagatavo viens no vienkāršākajiem, bet tajā pašā laikā garšīgākajiem desertiem – uzputenis. Turklāt – jāpagatavo dažnedažādi uzputeņi, ne tikai ābolu! Tamdēļ ielūkojāmies noputējušās, senāk izdotās grāmatās, kurās atsevišķi ieteikumi pārsteigumu radīja pat tiem, kas dzīvojuši tajos gados, piemēram, "Tasty.lv" uzticīgajai lasītājai, vecmāmiņai Litai. Viņa mājās pieturoties pie jau pārbaudītām, pavisam vienkāršām metodēm! Bet kas par uzputeņu gatavošanu rakstīts šajās grāmatās, ko mēs pāršķirstījām?

Uzputeni gatavo no augļiem, ogām vai to sulām, pievienojot cukuru, medu vai cietes sīrupu. Lai šķidrumu sabiezinātu un saputotu, lieto mannu vai rudzu miltus, želatīnu, olas baltumu.

Sasmalcinātus augļus vai ogas ar ūdeni vāra, līdz tie ir sašķīduši, izberž caur sietu. Iegūto biezeni lej katlā, pievieno cukuru, mannu vai miltus un uzbriedina. Pēc tam lej bļodā, atdzesē līdz 35 grādiem un ar putu slotiņu puto stingrās putās – uzputenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!