Foto: Shutterstock
Ja ir dārzs un ja ir mājās manna, cukurs un piens, tad pavisam noteikti ir jāpagatavo viens no vienkāršākajiem, bet tajā pašā laikā garšīgākajiem desertiem – uzputenis. Turklāt – jāpagatavo dažnedažādi uzputeņi, ne tikai ābolu! Tamdēļ ielūkojāmies noputējušās, senāk izdotās grāmatās, kurās atsevišķi ieteikumi pārsteigumu radīja pat tiem, kas dzīvojuši tajos gados, piemēram, "Tasty.lv" uzticīgajai lasītājai, vecmāmiņai Litai. Viņa mājās pieturoties pie jau pārbaudītām, pavisam vienkāršām metodēm! Bet kas par uzputeņu gatavošanu rakstīts šajās grāmatās, ko mēs pāršķirstījām?

Uzputeni gatavo no augļiem, ogām vai to sulām, pievienojot cukuru, medu vai cietes sīrupu. Lai šķidrumu sabiezinātu un saputotu, lieto mannu vai rudzu miltus, želatīnu, olas baltumu.

Sasmalcinātus augļus vai ogas ar ūdeni vāra, līdz tie ir sašķīduši, izberž caur sietu. Iegūto biezeni lej katlā, pievieno cukuru, mannu vai miltus un uzbriedina. Pēc tam lej bļodā, atdzesē līdz 35 grādiem un ar putu slotiņu puto stingrās putās – uzputenī.

Gatavojot uzputeni no olas baltuma, augļu un ogu biezeņiem pieliek cukuru, izmaisa, atdzesē, tad pievieno olas baltumu un puto, līdz masa gaiša un čaugana (gaisīga). Ābolus vēlams cept cepeškrāsnī un izberzt caur sietiņu; ogas (zemenes, avenes, jāņogas, dzērvenes, brūklenes – mīkstās ogas) svaigas izberzt caur sietiņu. Lai uzputenim būtu stingrāka konsistence, putojamai masai pievieno uzbriedinātu, izšķīdinātu želatīnu. Šāda veida uzputeņus ātri var pagatavot no ievārījuma, džemiem (ērkšķogu, zemeņu, brūkleņu un citiem).

Gatavojot uzputeni tikai ar želatīnu, augļu vai ogu masai pievieno cukuru, uzbriedinātu, izšķīdinātu želatīnu. Pēc tam atdzesē līdz 30-35 grādiem un puto, līdz iegūst vienmērīgas, biezas putas. Saputoto masu lej saldēdiena traukos, atstāj vēsumā, lai sarec, un pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

Uzputeņa maisījumu, kurš gatavots ar želatīnu, pirms putošanas jāatdzesē līdz istabas temperatūrai, pēc tam trauku, kurā atrodas maisījums, ieliek bļodā ar aukstu ūdeni, ledu, sniegu vai vienkārši noliek aukstā vietā un saputo.

Labam uzputenim jābūt gaišā krāsā, porainam, pietiekami stingram, ar atspirdzinošu, saldskābu garšu.

Uzputenim sagatavoto masu nedrīkst putot alumīnija traukā, no tā tie iegūst nepatīkamu pelēku krāsu un metāla piegaršu! Vismaz tā savulaik grāmatās mācīja saimniecēm. Tagad gan alumīnija traukus grūti atrast, tādēļ šo padomu var tikai ielāgot kā tēmu virtuves sarunām.

Foto: Shutterstock

Padomju laika grāmatās sarežģītāk aprakstīta uzputeņu gatavošana


Pēc aprakstītā no izdotajām grāmatām, skaidrs, ka šie ieteikumi sniedz dažādību, proti, ka var arī šādi. Un, iespējams, kāds, tos izlasot, vēlēsies izmēģināt. Tomēr lielākā daļa pieturas pie jau pārbaudītām vērtībām.

Omīte Lita pēc lasītā par ābolu cepšanu cepeškrāsnī atminas, kā viņas vecmāmiņa laukos agri no rīta devās uz dārzu salasīt ābolus, lai pagatavotu kādu desertu pusdienām. Un, ņemot vērā, ka katru rītu plīti kurināja, tad tos tur lika iekšā. "Viņa uz cepešpannas salika ābolus ar kātiņiem uz augšu, iešāva krāsnī, lai tie tur cepas. Pēc tam varēja apēst tāpat ar cukuriņu, izberzt caur sietiņu un ēst ar baltmaizi un pienu, bet varēja arī, kā grāmatā aprakstīts, ceptos branguļus izmantot uzputeņa gatavošanā. Ceptiem āboliem i smarža, i garša ir ļoti piesātina. Notika arī tā, ka aizmirsās, ka āboli plīti ir iebāzti, jo laukos darbs dzen darbu un neviens nesēž un neskatās, kad nu būs gatavs. Bet tad jau pēc deguma smakas viss bija skaidrs. Un ko tālāk? Ja sadega, izmeta ārā un gāja lasīt nākamo partiju ar āboliem un atkal lika iekšā. Nekāda traģēdija, lielākā skāde, ka panna jāattīra," stāsta omīte Lita.

Kas secināms par grāmatās aprakstīto? Tajās sarežģītāk aprakstīta uzputeņu gatavošana, lai gan ir pamestas visādas idejas (kāda saimniece noteikti vēl aizvien tā gatavo), bet mājās tomēr pieturas pie vienkāršām metodēm. Jā, savulaik saimnieces ēst gatavošanai piegāja nopietnāk un viss process noritēja ilgstošāk, bet tagad steidzīgajos laikos, kad visu vajag pēc iespējas ātrāk, cilvēki izvēlas, lai pēc iespējas mazāks laiks tiktu ieguldīts.

"... Uzputenis ir vismierīgākais, visjaukākais no visām putrām. Varbūt tikai putukrējums ir tik maigs un jauks..." uzputeni slavē Bļodiņa Imanta Ziedoņa "Uzpasakā".

Un, lūk, arī "Tasty.lv" piedāvā dažādas uzpūteņu receptes, kas gatavotas pa vienkāršo un parasto! Izvēlies kādu un pagatavo debešķīgu vasaras ogu sezonas desertu. Lai labi garšo!

Raksta tapšanā izmantota informācija no E. Jurjānes, E. Vulfsones grāmatas "Mūsu ģimenei" un J. Magidova grāmatas "Saldie ēdieni".

Ābolu un aroniju uzputenis

Foto: DELFI

Ābolu laika visvienkāršākais deserts ir uzputenis. Tas iet uz urrā gan šajos laikos, gan arī manā bērnībā. Tad gan uzputeņa pagatavošana vis nebija tik vienkārša. Bija šaušelīgi grūta putošana. Bet tik ļoti gribējās! Es atceros, ka sēdēju uz lieveņa un ar roku putoju un putoju. Tāpēc tagad, vecumgalā, jāiet uz ārstnieciskajām procedūrām, jo roka beigta! Tā kā augu piecu bērnu ģimenē, tad citkārt jau tās māsas un brāļus ar pasaucu palīgā, bet, ņemot vērā, ka biju vecākā, viss gūlās uz maniem pleciem. Un mamma vien brūķēja, sakot: "Vēl, vēl, vēl!" Lai gan man jau likās, ka ir gana labs!

Lasīt vairāk

Zelta piegriezums uzputenim. Proporcijas, kas nepievils

Foto: DELFI

Dzērvenes, manna, cukurs, ūdens un daudz, daudz gaisa. Tikai piecas sastāvdaļas un top deserts, ko restorānā nedabūt! Tieši tik vienkārša ir uzputeņa recepte. Ja ievērosi proporcijas un sirsnīgi putosi, tad rezultāts neliks vilties – būs tieši tikpat gardi kā bērnībā, ja ne vēl gardāk!

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzpūtenis ar pienu

Foto: Shutterstock

Klasiskais dzērveņu uzpūtenis ikdienas saldēdienam.

Lasīt vairāk

Gaisīgā un maigā kazeņu-upeņu debesmanna

Foto: Privātais arhīvs

Saldēdiens, ko ēst ar baudu. Šo kārumu novērtē gan mazuļi, gan pieaugušie. Garšas noslēpums ir tieši ilgajā putošanā, lai debesmanna kļūst gaisīga. Vari pagatavot uzpūteni no dzērvenēm, āboliem un zemenēm, un lielisks tas izdosies arī šajā kombinācijā. Recepti iesaka gardēde Agnese Lukevica.

Lasīt vairāk

Čagana debesmanna ar aukstu pienu

Foto: Shutterstock

Čaganas debesmannas pagatavošanai, protams, var izmantot svaigas ogas, bet šis ir lielisks veids, kā likt lietā saldētavas krājumus, lai atbrīvotu vietu jaunajai ogu ražai.

Lasīt vairāk

Tradicionālais dzērveņu uzputenis

Foto: DELFI

Dzērveņu uzputenis pēc tradicionālās receptes. Gaisīgs un ļoti gards!

Lasīt vairāk

Čaganais rabarberu uzputenis ar aukstu pienu

"Turpinu jūsmot par rabarberiem, bet šoreiz gaisīgākā un pūkšķīgākā veidā," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Ķiršu uzputenis ar krēmīgu vaniļas mērci

Foto: Privātais arhīvs

"Ko gan citu ogu laikā baudīt, ja ne desertus! Šī deserta veiksmes atslēga ir vaniļas mērce, jo uzputeni sakult jau māk katrs. Esmu lasījusi, ka kāds vaniļas mērces biezināšanai liek klāt miltus, ko es galīgi neatzīstu. Ja man nav olu, lai varu izvārīt īstu un gardu, tad labāk nevāru nemaz. Jo vairāk olu dzeltenumu vaniļas mērcei pieliek, jo biezāka un gardāka tā sanāk. Un tā kā man ir pieejamas mājas vistiņu olas, tad drošu sirdi to varu arī atļauties. Mērcīte iznāk bieza, krēmīga un ļoti garda," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Aija Kārkliņa.

Lasīt vairāk

Ievārījuma uzputenis

Foto: Shutterstock

Kad gribas ko saldu un gaisīgu, tad īstā recepte - ievārījuma uzputenis.

Lasīt vairāk

Ābolu - cidoniju uzputenis

Foto: Shutterstock

Labai dienai baudi ābolu - cidoniju uzputeni kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Ķirbju uzputenis

Foto: Shutterstock

Ķirbju uzputenis jāpamēģina, lai saprastu - cik tas ir gardi.

Lasīt vairāk

Gaisīgā zemeņu debesmanna ar pienu

Foto: Shutterstock

Gaisīgo, maigo un gardo saldēdienu no zemenēm vari pagatavot pat ziemā. Ja ledusskapī neatrodi saldētas zemenes, lielisks tas izdosies arī no āboliem vai citām ogām. Bērni īpaši novērtēs šo kārumu, kuru pagatavot var vienkārši. Galvenais ir kārtīgi to saputot, tad garša būs nepārspējama.

Lasīt vairāk

'Zero waste' ābolu putas un debesmanna: konservēšanas laika knifi, lai neko nelaistu zudumā

Foto: Inguna Ojere

Kad izspiestas sulas, paliek pāri tik daudz labuma – ogu un augļu ādiņas... Žēl ārā mest – un nevajag! No tiem vēl var sanākt brīnišķīgi saldēdieni!

Lasīt vairāk

Maigs banānu uzputenis ar saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Gards banānu uzputenis ar saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Ābolu uzputenis no olu baltumiem

Foto: Shutterstock

Ābolu uzputeni no olu baltumiem pasniedz ar vaniļas plombīru vai vaniļas mērci, vai pienu, var apbērt arī ar kanēļa cukuru.

Lasīt vairāk

Ābolu uzputenis ar medu

Foto: Shutterstock

Ābolu uzpūtenis - lēti un gardi. Pasniedz ar jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Rabarberu un olbaltuma uzputenis

Foto: Shutterstock

Gards vasaras deserts - olbaltuma uzputenis ar rabarberiem

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!