<a rel='cc:attributionURL' href='https://unsplash.com/@heftiba'>Toa Heftiba</a> / <a rel='license' href='https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/'>cc</a>
Klāt ir oktobris, kurš allaž mūs priecē ar skaistajām dabas krāsām un maigo rudens laiku, kas tā vien vilina iet laukā no mājas un izbaudīt krāšņo lapkriti. Šis ir brīnišķīgs laiks, lai izstaigātu Latvijas dabas takas, dotos rudenīgā piknikā vai vienkārši parkā pasēdētu uz soliņa un izbaudītu pēcpusdienas sauli. Lielisks brīdis palutināt sevi, ģimeni un draugus ar pašrocīgi pagatavotu piknika groza saturu, kā arī iespēja izmēģināt dažas jaunas sviestmaižu receptes.

Tiem, kam īpašumā ir savs dārzs, oktobrī joprojām darba pilnas rokas, tāpēc vērts padomāt par sātīgām un ātri pagatavojamām maltītēm, jo darbošanās svaigā gaisā rosina apetīti. Ja laikapstākļi lutina, tad oktobrī vēl joprojām var uzrīkot dārza svētkus vai arī aicināt uz talku draugus, piedāvājot pamieloties ar uz grila vai ugunskurā gatavotu maltīti. Šeit noderēs gan grilēta gaļa un dārzeņi, gan uz ugunskura vārīta sātīga zupa, gan ugunskurā cepti kartupeļi.

Kartupelis, buļba, tupenis, rācenis, kā tik visādi netiek saukts šis miltainais bumbulis, kuru latvietis uzskata par otro maizi. Un pamatoti! Jo grūti būtu atrast latviešu virtuvē otru tik plaši izmantotu produktu. Neticami, bet šis kultūraugs nieka 250 gadu laikā no eksotiska, uzmanīgi nogaršota svešzemju brīnuma ir kļuvis par galda karali, kuru pazīst ikvienā mājā. Teju katra saimniece, "pamodināta nakts vidū", var nosaukt vismaz 10 kartupeļu ēdienu receptes, sākot no vienkārši vārītiem kartupeļiem, beidzot ar cepelīniem un kartupeļu pīrāgiem, pa starpai noteikti iekļaujot kartupeļu pankūkas un krāsnī ceptus tupeņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!