Tiem, kam īpašumā ir savs dārzs, oktobrī joprojām darba pilnas rokas, tāpēc vērts padomāt par sātīgām un ātri pagatavojamām maltītēm, jo darbošanās svaigā gaisā rosina apetīti. Ja laikapstākļi lutina, tad oktobrī vēl joprojām var uzrīkot dārza svētkus vai arī aicināt uz talku draugus, piedāvājot pamieloties ar uz grila vai ugunskurā gatavotu maltīti. Šeit noderēs gan grilēta gaļa un dārzeņi, gan uz ugunskura vārīta sātīga zupa, gan ugunskurā cepti kartupeļi.
Kartupelis, buļba, tupenis, rācenis, kā tik visādi netiek saukts šis miltainais bumbulis, kuru latvietis uzskata par otro maizi. Un pamatoti! Jo grūti būtu atrast latviešu virtuvē otru tik plaši izmantotu produktu. Neticami, bet šis kultūraugs nieka 250 gadu laikā no eksotiska, uzmanīgi nogaršota svešzemju brīnuma ir kļuvis par galda karali, kuru pazīst ikvienā mājā. Teju katra saimniece, "pamodināta nakts vidū", var nosaukt vismaz 10 kartupeļu ēdienu receptes, sākot no vienkārši vārītiem kartupeļiem, beidzot ar cepelīniem un kartupeļu pīrāgiem, pa starpai noteikti iekļaujot kartupeļu pankūkas un krāsnī ceptus tupeņus.
Neaizmirsīsim arī par svētkiem! Oktobrī svētku dienu nav daudz – 1. oktobrī tiek godināti skolotāji un seniori, savukārt 15. oktobris ir Valsts valodas diena. Šie svētki latviešu tautai tika dāvāti pavisam nesen, pirms diviem gadiem, tāpēc šo svētku svinēšanas tradīcijas vēl ir "bērna autiņos", bet "Tasty" zina, ka svētki jāsvin garšīgi! Vai tie būtu tradicionālie latviešu ēdieni, vai kāds simbolisks gardums, kuru celt galdā šajā svētku reizē, vai svinēt šos svētkus nenododoties kulinārajām ēverģēlībām, vien ar lepnumu priecājoties par to, ka mums ir sava valoda, kuru lolot un godināt – tas jāizlemj jums pašiem, bet mēs varam piedāvāt kādu ideju svētku galdam.
Kad kartupeļi, burkāni un kāposti sāk pamest rudenīgo skatuvi, uz tās lēni, bet cienīgi uztraušas resnulis ķirbis. Sevišķi aktuāls šī dārzeņa uznāciens ir oktobra beigās, visu svēto dienas priekšvakarā, kad tiek svinēts Helovīns. Tieši izgrebts ķirbis, kurā ievietota degoša svece, ir tradicionāls Helovīna simbols.
- Vienkārša pamācība, kā izgrebt ķirbi
- Ko darīt ar biezumiem, kad ķirbis izgrebts, lasi šajā rakstā.
Tiek pieņemts, ka mirdzošajam ķirbim piemīt spēja aizbaidīt ļaunos garus. Vēl jāpiebilst, ka tieši Helovīnam raksturīgie rotājumi pie namdurvīm ir zīme, ka šajā mājā tiek gaidīti saldumus mīlošie spoki, raganas un citi mošķi. "Tasty" oktobra recepšu izlasē esam iekļāvuši idejas ķirbja garšīgai apēšanai, lai neviens dārzenis nebūtu cietis veltīgi.
Pildīts ķirbis ugunskura oglēs
Sākoties rudens sezonai, daudzi pārtrauc doties piknikos un baudīt maltītes dabā, lai arī joprojām labprāt pavadām laiku svaigā gaisā. Pavārs Renārs Purmalis piedāvā rudenīgu un bagātīgu pildīta ķirbja recepti, lai tu izbaudītu gatavošanas prieku brīvā dabā arī dzestrākos laikapstākļos.
Uz ugunskura vārīta soļanka ar četru veidu gaļām
Lielajā katlā jeb kazanā uz ugunskura vārīta soļanka "pa vienkāršo" - kuplākam ēdāju pulkam. Recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grinbergs.
Ugunskurā cepti banāni ar šokolādi un maršmeloviem
"Karsts saldais ēdiens, ar ko sasildīties rudenīgā piknikā, laivu braucienā vai vienkārši vēsos brīžos", ar ugunskurā cepto banānu recepti dalās "Delfi" žurnālists Ansis Īvāns. Viņš vienā dienā ar SUP dēli nobrauca visu Salacas upi, par piedzīvoto vari lasīt šeit.
Gardais talkas virums no trīs vienkāršām sastāvdaļām
Lai pagatavotu šo izcili vienkāršo un garšīgo ēdienu, būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – sīpoli, tomāti un liesa gaļa vienādās proporcijās. Visu kārtām liec lielajā, virs ugunskura novietotajā katlā un pēc pāris stundām talcinieki varēs mieloties ar gardu, sātīgu un spēcinošu virumu.
Cepti āboli ar mandeļu skaidiņām un saldējumu
Zaļo mauriņu dārzos pārklāj ābolu segas, tāpēc sārtvaidži jāliek lietā, spiežot sulu un gatavojot kārdinošus desertus. Šis ir debešķīgi aromātisks, viegli pagatavojams un gards deserts, kas piepildīs visu māju, liekot kārumniekiem uzreiz steigties uz virtuvi. Šī ir mana bērnības garša, kurā vēlos dalīties arī ar jums, lasītāji!
Recepte no grāmatas: rīvētu kartupeļu un siera pankūkas
444 kartupeļu ēdieni. Iespaidīgi, vai ne? Šajā grāmatā atrodamas 14 versijas par kartupeļu pankūkām, bet pagatavotas tika klasiskās ar nelielu uzlabojumu!
Ar gulašu pildīta biezā kartupeļu pankūka ungāru gaumē
Ungāri daudzu iecienītās kartupeļu pankūkas ir iecēluši jaunā līmenī, pankūku izcepot krietnas pannas izmērā un pasniedzot pildītu ar sātīgu gulaša mērci. Kurš gan spētu atteikties no šāda garšu baudījuma?
Karijs ar brokoļiem un kartupeļiem
Sildošs un sātīgs ēdiens var būt bez kripatiņas gaļas! Vegānisku karija recepti iesaka pavāre, uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi".
Recepte aizņemtām darbdienām: vistas fileja ar papriku karija mērcē
Kas vakariņās? Vista karija mērcē! Šī recepte ir ģimenei draudzīga un gana vienkārša aizņemtam nedēļas vakaram. Pasniedz to ar rīsiem vai makaroniem un voilā – vakariņas ir gatavas!
Ātri pagatavojami siltie salāti ar riekstu ķirbi
Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tādēļ pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" iesaka rudenīgus siltos salātus ar ķirbi, kas noteikti jāpagatavo šoruden.
Eksotiskais ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu
Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji, "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā recepti, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardā un eksotiskām garšām bagātā sautējumā.
Ķirbja un apelsīnu kūka bez baltajiem miltiem un cukura
Gardums, ja vēlies būt augstākajās garšas virsotnēs, bet tai pat laikā pievērs uzmanību uzņemtajām kalorijām. Kūka ir lieliska. Tās vilinošā smarža piepilda virtuvi. Šķiet, ka gatavojot pat nevar sagaidīt, kad tā būs gatava. Tās saulainais un košais izskats uzrunā. Recepti iesaka fitnesa trenere Līga Dziļuma.
Cepumi Helovīnam - Frankenšteina pirkstiņi
Ko tik nevar uztaisīt no vienkāršas smilšu mīklas! Piemēram, Frankenšteina pirkstiņus, kas ir koši un arī garšīgi cepumiņi Helovīna svinībām. Recepti iesaka Andra, kulinārā bloga "Mammasreceptes" autore.
Tomātos sutināta pildītā paprika Helovīna noskaņās
Ja slinkums grebt lielo ķirbi, iepriecini bērnus un pārējos mājiniekus, pagatavojot pildītas paprikas Helovīna svētku noskaņās.
Biešu salāti korejiešu gaumē
Kraukšķīgi un pikanti biešu salāti ar bagātīgu garšu buķeti.
Pikantie kāpostu un biešu salāti ķiploku marinādē
Kāpostu un biešu salātu lielākie plusi ir lētas izejvielas, vienkārša pagatavošana, pikanti saldskābā garša un kraukšķīgums. Salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan makaroniem un gulašu, gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Silvija.
Sinepju un krējuma mērcē sautēti Briseles kāposti
Pannā sutināti Briseles kāposti ar burkāniem krēmīgā sinepju mērcē.
Ātrā bumbieru kūka
Ātrā bumbieru kūka ar kakao un riekstiem.
Sulīgākā ceptā vista universumā
Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!
'Air fryer' cepti kartupeļi ar ķiplokiem un zaļumiem
Zeltaini brūna un kraukšķīga miziņa, ķiploka un sāls ņiprums, mīksts kartupeļa viducītis – šie karstā gaisa katlā ceptie kartupeļi varētu kļūt par tavu jauno mīļāko ēdienu! Garša ir satriecoši laba!
Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'
Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.
Krāsnī cepti kartupeļi grieķu gaumē
Kad parastie kartupeļi jau ir apnikuši, pagatavo zeltainus krāsnī ceptus kartupelīšus grieķu gaumē. Interesantu un vienkāršu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Majonēzē un adžikā marinēta vista ar kartupeļiem un sieru
Sātīgai maltītei pagatavota, iepriekš majonēzē un adžikā marinēta, krāsnī cepta vista ar zeltainām kartupeļu šķēlēm.
Čipsīgie makaroni ar sieru – 'tiktokeres' Airitatas recepte
Kuram gan negaršo makaroni ar krēmīgu siera mērci jeb "mac&cheese"? Tomēr reizēm klasika šķiet garlaicīga, jāmeklē veidi, kā dažādot ikdienu. "TikTok" satura veidotāja Airita iesaka recepti, kurā klasisko garšu papildina čipsu garšviela.
Recepte no grāmatas: siera mērce bez siera līdzdalības
Vegānu pavārgrāmatās ir vērts ielūkoties, jo tur iedvesmu un garšas kombinācijas var atrast arī tie, kas sevi dēvē par visēdājiem. Un maldās tie, ka vegāns ēdiens ir tikai zemenes ar avenēm, gurķi ar tomātiem un dilles ar kinzu. Tas ir kas vairāk!
Gardēža 'roltoni' – rāmens ar plaucēto olu un sieru
Kurš gan nezina un kaut reizi mūžā nav ēdis ātri pagatavojamās nūdeles, ko lielākā daļa, neatkarīgi no ražotāja, sauc par "roltoniem"? Ļoti lēti, ļoti ātri un vienkārši pagatavojami, bet, būsim godīgi, nekāda ēšanas prieka. Tajā pašā laikā daudzviet pasaulē šīs nūdeļu zupas ir ļoti populāras un tur tās sauc par rāmenu. Piedāvājam citu variantu, kā pagatavot šo paciņzupu. Ņemšanās ir nedaudz lielāka, laika ziņā – tās pašas 5 minūtes, tomēr rezultāts – mmmmm! Sviests, mīkstais olas dzeltenums un kūstošais siers kopā veido maģisku garšu kombināciju, kas ļauj palūkoties uz "roltoniem" citā gaismā.
Saldo kartupeļu un sarkano lēcu zupa
Krista Baumane, bloga www.krista.lv autore, atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoja savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!
Asais burito ar liellopa gaļu un papriku
Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.
Zanes kanēļmaizītes ar krēmsiera glazūru un rudenīgu noslēpumu
Kad jaunā kūku entuziaste Kate, tobrīd divpadsmitgadniece, pērn pēc mazo kūku meistaru nometnes mammai sacīja, ka ceps kanēļmaizītes, viņa brīnījās – saldētavā taču vairs nav kārtainās mīklas! "Nē, mamma, es mīklu gatavošu pati, tu tikai raugu nopērc, lūdzu! Es žurnālā atradu labu recepti!" attrauca meita.
Kabaču maize ar kanēli un valriekstiem
Salds kēkss ar kanēļa aromātu – brīnišķīgs veids, kā "nokaut kārtējo kabaci, kas atceļojis no laukiem". Brīdinām, šis ir gardums, kas var radīt atkarību un liks tev aicināt "kabaču dīlerus" vest jaunu ražas krāvumu! Ja vēlies, valriekstu vietā vari izmantot pekanriekstus. Garšas ziņā šī kabaču maize nedaudz atgādina banānu maizi.
Leģendārā kūciņa ar ruma garšu: saldais kartupelis
Konditora vārds, kurš radījis kūciņas "Saldais kartupelis" recepti, pagaisis vēsturē, taču pati kūciņa ir izdzīvojusi. Agrāk tā gozējās visās kafejnīcās, kur vien varēja dabūt kūkas, tad, uz mirkli pazuda, lai atgrieztos arvien jaunās variācijās.
Daži saldajā kartupelī atpazīst bērnības garduma garšu, dažiem vienkārši garšo un patīk – kūciņa ir ļoti garda, viegli pagatavojama, nav pārāk salda, viegli apēdama bez riska nomūrēties un viegli pārvadājama, tātad labu labais ciemakukulis vai piknika kārumiņš. Saldais kartupelis garšo visiem saldummīļiem, jo šī ir viena no šokolādīgākajām kūciņām, kāda baudīta!