Kas definē sacepumu? Reiz sacepuma definīcija attiecās uz visu, kas pagatavots kastrolī jeb katlā ar garu rokturi. Šobrīd šis termins attiecas uz ēdienu, kas pagatavots jebkurā traukā – būtībā dziļā, platā cepamtraukā – un cepts cepeškrāsnī. Trauks pēc pagatavošanas visbiežāk tiek izmantots arī kā pasniegšanas šķīvis.
Tajā var būt ļoti daudz dažādu sastāvdaļu, kuras visas tiek pagatavotas vienlaicīgi, padarot maltīti unikāli viegli pagatavojamu. Parasti lielākā daļa sacepumu satur olbaltumvielas – liellopu gaļu, vistas gaļu, zivis vai pupiņas, tofu, kā arī dārzeņus un nedaudz cietes – parasti makaronus, kartupeļus, kabačus, retāk – rīsus. Tātad – visu šo sastāvdaļu kombināciju. Tomēr sacepums var būt arī kārtu veidā, ja tiek gatavota lazanja.
50. un 60. gados Amerikā strauji pieauga šī ēdiena popularitāte. Lai gan kopš tā laika popularitāte nedaudz ir palēninājusies, pēdējā laikā šis ēdiens piedzīvo gluži vai atdzimšanu, jo mūsu steidzīgajā dzīves ritmā – ērta ēdienreize, kas pagatavota vienā traukā, ir bezgala izdevīga!
Sacepumi ir ne tikai vienkāršs veids, kā celt galdā gardu mājās gatavotu maltīti, bet tie ir arī ļoti daudzpusīgi (iespējas ir bezgalīgas, un grūtākais ir izvēlēties, kuru tad īsti pagatavot), tieši tāpēc "Tasty.lv" ir izvēlējies 26 no lasītāju iecienītākajām receptēm. Tu noteikti atradīsi vismaz vienu, kas garšos tev un tavai ģimenei! Turklāt labākais ar sacepumiem ir tas, ka daudzas sastāvdaļas ir jau atrodamas virtuvē un gaida, kad no tām varēs pagatavot kaut ko garšīgu!
Mazā vakara laimīte: makaronu sacepums
Makaronu sacepums ir ideālas pirmdienas vakariņas. Pirmkārt, lieliski var izmantot brīvdienu dzīru paliekas. Otrkārt, pirmdienā cilvēkam nepieciešams kāds uzmundrinājums. Treškārt, tas ir garšīgi, ātri, sildoši un barojoši. Secība nav svarīga, vārdu sakot, makaronu sacepumam būt!
Fotorecepte: Makaronu un gaļas sacepums
Ašā ideja gardai un sātīgai svētdienas maltītei – recepte no Kristīnes virtuves. Garšīgi, vienkārši, saprotami – viss soli pa solim! Produktu daudzums paredzēts cepamtraukam 30cm garumā un 20cm platumā.
Pelmeņu sacepums ar sēnēm un saldo krējumu
Kad mājās patiešām nekā nav, jāieskatās saldētavā, varbūt tur kaut kas aizķēries. Atradās vistu stilbiņi un pelmeņu paka. Ķēpāties ar gaļas atsaldēšanu negribēju, tādēļ nācās eksperimentēt ar pelmeņiem. Koju laikā, protams, bija divi varianti – vārīti vai cepti uz pannas. Nupat atklāju, ka tie itin labi sader arī ar cepeškrāsni!
Brokoļu un šķiņķa sacepums ar sieru
Vienkāršs, sierīgs un sātīgs sacepums pusdienām vai vakariņām. Cepamtrauka pamatnē izliktā maize būs patīkami kraukšķīga, bet šķiņķa un siera sāļums mīsies ar brokoļu svaigumu.
Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums
Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums garšos gan lielajiem, gan mazajiem.
Krēmīgs kartupeļu biezputras sacepums ar lasi un sparģeļiem
Lielisks veids, kā ātri pagatavot gardu maltīti, izmantojot iepriekšējās dienas kartupeļu biezputru, papildinot to ar laša filejas gabaliņiem, sauju sparģeļu un krēmīgu mērci.
Laša un spinātu sacepums ar kraukšķīgu kartupeļu garoziņu
Brīnišķīgs vakariņu sacepums. Cienīgs, lai pasniegtu nelielās viesībās. Apakšējā kārtā laša gabaliņi pikantā sinepju mērcē, pa virsu raupji saspaidīta kartupeļu biezputra, kas sajaukta ar spinātiem un sakultām olām. Cepoties, veidosies atraktīva un ļoti garšīga sacepuma virsējā kārta. Vēl apetelīgākam izskatam, pa virsu uzkaisi siera skaidiņas, kas kūstot greznos sacepumu. Ja vēlies, vari sacepumu cept vairākās mazās panniņās nevis vienā lielā.
Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu
Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu
Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.
Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru
Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.
Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu
Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.
Kartupeļu un heka sacepums
Heks ir universāla, salīdzinoši lēta zivs ar maigu garšu, kas lieliski sader arī ar izteiksmīgas garšas sastāvdaļām ēdienos. Tieši tāpēc šis nedaudz pikantais sacepums būs ideāla maltīte tiem, kuri novērtē jūras veltes un tik vienkāršos kartupeļus.
Kartupeļu un siļķes sacepums
Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.
Tomātu un pupiņu sacepums ar olu
Pat no nedaudz produktiem varam pagatavot garšīgas un iespaidīgas vakariņas. Turklāt ātri. Ola būs tā, kas nodrošinās tik nepieciešamās vērtīgās olbaltumvielas un sāta sajūtu. Tomātus varam blanšēt, lai varētu novilkt tiem mizu, bet steidzīgākā dienā varam gatavot ar visu mizu. Tomātus blanšējam šādi – aplejam tos ar verdošu ūdeni un minūti paturam, tad ūdeni nolejam (varam vēl uzliet aukstu ūdeni uz minūti) un novelkam mizu.
Ziedkāpostu un kartupeļu sacepums ar sieru
Īsteni ziemas sezonas dārzeņi satikušies pamatīgā sacepumā – parastos kartupeļus, saldos kartupeļus un ziedkāpostu papildina krēmīga un aromātiska saldā krējuma mērce. Bet visam pāri izteiksmīgais Holandes siers, lai katrs kumoss sierīgi gards.
Recepte no grāmatas: Lolitas Neimanes mazkaloriju kartupeļu un tomātu sacepums
Kartupelis, tomāts, ola – trīs draugi, kārtu pa kārtai likti un pārlieti ar jogurtu, savienojas vienā siltā sacepumā. Pasniedz vēl siltu ar kādu šķipsnu sakapātu garšaugu, lai smaržīgāk un gardāk!
Biešu un puravu gratēns jeb sacepums
Košs un aromātisks gratēns jeb sacepums, kas ne tikai izskatās daiļi, bet arī garšo tikpat iespaidīgi. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi".
Ķirbju un kazas siera lazanja
Mazliet citādāka lazanja – ar ķirbjiem un kazas sieru. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.
Saldā kartupeļa sacepums ar sieru un krējumu
Plānās šķēlītes sacepti saldie kartupeļi, kurus apskauj burbuļojošs saldais krējums un izkusis siers. Saldo kartupeļu sacepums garšīgs būs tāpat, bet noderēs arī kā piedeva gaļas ēdieniem kopā ar svaigajiem salātiem.
Pikantais vasaras sacepums
Šī recepte ir īsts ģimenes kopdarbs: tās autori ir Kristīne Viziņa un viņas dēls Edgars. Ar šo recepti viņi piedalījās "Tasty" ātro vasaras recepšu konkursā un kļuva ar konkursa uzvarētājiem.
Edgars stāsta: "Ar šo sacepumu var ļoti variēt sastāvdaļas, katrs var likt to, ko sirds kāro, turklāt – katru reizi ko pamainot. Visiem, kurus mēs cienājam, šis ēdiens ir ļoti iegaršojies!"
Skopo skotu sacepums – ganu pīrāgs
No Skotijas nākušais ganu pīrāgs – shepherd's pie – nav nekas cits kā meistarīgi uzsildīts vakardienas ēdiens. Gards un sātīgs bezgala. Vienkāršas un latviešiem saprotamas garšas. Ganu pīrāgs ir īsts komforta ēdiens, ne velti skoti to dēvē arī par mājas pīrāgu jeb cottage pie.
Laša un kartupeļu biezputras sacepums šefpavāra sievas gaumē
Būt par pavāra sievu noteikti nav viegli. Īpaši, ja tavs vīrs ir pasaulslavens. Īpaši, ja tavs vīrs ir pasaulslavens šefpavārs Džeimijs Olivers. Pat tavi bērni zina, ka tētis gatavo vislabāk visā pasaulē. Tomēr ir lietas, ko Džūlsa Olivera (Jools Oliver) gatavo izcili – zivju un kartupeļu sacepums ir viens no tādiem ēdieniem. Bērni to pieprasa ļoti bieži – un šefpavārs akceptē!
Sildošais Gaujas sacepums ar dārzeņiem un saldo krējumu
Valmieras novads bagāts ar ēdieniem, kuru nosaukumi saistās ar novada dabas skaistumu un bagātībām. Grūti gan iedomāties, kādēļ šis veģetārais sacepums nosaukts tieši Gaujas vārdā. Taču recepte izklausās garšīga un sildoša, vai ne?
Biešu un kartupeļu sacepums
Garšīgas un skaistas vakariņas no vietējiem labumiem! Recepti iesaka šefpavārs, RIMI Gardēdis Normunds Baranovskis.
Kartupeļu un ķilavu sacepums 'Jansona kārdinājums'
Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē "Jansona kārdinājums". Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums. Recepti iesaka zviedru restorāna šefpavārs un "Ikea" ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins.