Nenoliedzami, virtuvē ir liela nozīme sezonalitātei. Līdztekus kartupeļiem, ķirbjiem, bietēm, kāpostiem šis ir burkānu laiks, kad daudzviet saimniecībās tiek šķirota šī gada raža: ziemai glabājamie un mazie mazulīši jeb sīkmanīši, ko izmantot tūlīt – burkānu zirņu sautējumā vai kādā cita gardumā. Lai gan šis – viens no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem – ir pieejams visu cauru gadu, tas tomēr nobāl uz kartupeļu fona. Tieši tāpēc "Tasty.lv" nolēma pievērst burkāniem lielāku nozīmi, jo tie ir ļoti lēti, ir baudāmi neatkarīgi no tā, kā tos pagatavo, un ir lieliski piemēroti visdažādākajos ēdienos, sākot ar piedevām un beidzot ar desertiem. Jā, tie ir pamats vienam no visu laiku labākajiem desertiem – burkānu kūkai. Kartupeļi nekādi nestāv klāt!
Patiesībā burkāni ir viens no senākajiem sakņaugiem, kuru ļaudis izmanto jau četrus tūkstošu gadu. Senie grieķi, bet vēlāk romieši plaši audzēja burkānus, nosaucot tos par "daukus" un "karote". Vēlāk šie vārdi kļuva par burkānu botānisko nosaukumu "Daucus carota". Burkānus turpināja audzēt arī viduslaikos. Hronikas liecina, ka tie bija goda mielasta ēdiens imperatora Kārļa Lielā galmā. Līdz 16. gadsimtam burkānus uzskatīja par delikatesi, masveidā tos neaudzēja. Tikai 17. gadsimtā eiropieši visur sāka audzēt burkānus.
Namamātes ievērībai
- Sulīgāki ir resni burkāni. No šādiem burkāniem iegūst labu sulu, tos liek pie salātiem, izmanto svaigus kā piedevu, kā arī marinē.
- Zupa, kurai pievienoti burkāni, vienmēr ir izskatīga: karotīns taukus, kuros apcep burkānus, nokrāso virumu oranžā vai dzintardzeltenā krāsā.
- Nomizoti burkāni ātri vīst. Tos nedrīkst turēt ūdenī, jo tad izdalās C vitamīns, zūd minerālsāļi. Nomizotus burkānus labāk turēt traukā bez ūdens (ne ilgāk par 2-3 stundām), pārsedzot ar tīru, mitru drānu. Burkānus labāk likt verdošā ūdenī, jo tajā nav izšķīduša skābekļa un labāk saglabājas C vitamīns.
- Vitamīni ļoti stipri sadalās, ja burkānus vāra vaļējā traukā. Tāpēc traukus, kurā vāra un sautē burkānus, noteikti jānosedz.
- Traukam jābūt piemērotam pēc lieluma, lai tajā pēc noslēgšanas ar vāku būtu pēc iespējas mazāk gaisa.
- Pārvārīti burkāni ir ne tikai negaršīgi, bet arī mazāk vērtīgi.
Lai gan tik daudziem no mums visdrīzāk burkānus patīk ēst salmiņos sagrieztus, iemērcot tos kādā mērcītē, "Tasty.lv" dalās ar vairāk nekā 20 dažādām receptēm, kurās burkāni spēlē ļoti svarīgu lomu, cerot, ka pamēģināsi pagatavot šo spilgti oranžo dārzeni pavisam jaunā veidā, jo ir taču maksimāli jāizmanto šis budžetam draudzīgais produkts. Tie var šķist pieticīgi, bet patiesībā burkāni ir ārkārtīgi daudzpusīgi: vari tos izmantot kā piedevu, salātos, zupās un sautējumos vai pārvērst tos deserta ēdienā!
Burkānu kēksiņi ar apelsīnu siera krēmu
Jo dārzeņi ir jāēd! Šis gan nav tas veselīgākais veids, tomēr garšīgs gan!
Burkānu kēkss ar riekstiem un magonēm
Kaut kas no sērijas "Viegli un gardi". Mīksts un valgs kēkss, kas lieliski garšo tāpat, bet var papildināt arī ar maskarpones krēmu. Ar recepti ēst gatavošanas entuziastu grupā "Latvieši UK gatavo" dalās Jeļena Dimante.
Tomātos sutināta cūkgaļa ar burkāniem un puraviem
Kad vasara un nevaļa, kad dārzs un ezers sauc, kad negribas krāmēties gar katliem un pannām, bet izbaudīt vasaru, tad pašā laikā ir "vienas pannas" sautējums. Sātīgs un ātri pagatavojams. Piedevās der jebkas, kas garšo.
Cukīni un burkānu plācenīši
Mīlestībai pret kartupeļu plācenīšiem un pankūkām nav robežu, bet dažreiz ir forši pievienot vairāk krāsu un dažādību. Atā, kartupeļi! Sveiki, cukīni un burkāni! Pagatavo šos gardos plācenīšus (varbūt varētu pat nosaukt par kotletēm), kurus vari papildināt ar jebkuru citu dārzeni, kas aizķēries dobē vai ledusskapī. Vai ir lieki redīsi? Pievieno arī tos! Šī recepte ir daudzpusīga! Un pēcāk, kad šos gardumus būsi notiesājis, varēsi teikt: "Kurš gan zināja, ka dārzeņu plācenīši var garšot tik labi?"
Recepte no grāmatas: klasiskas cūkgaļas karbonādes ar burkānu un zirnīšu sautējumu
Latviešu tradicionālā virtuve nav iedomājama bez makanām, skaisti izklapētām un zeltaini apceptām karbonādēm. Bez izskaistinājumiem, tikai ar pašu svarīgo – cūkgaļas šķēles, sāls, pipari un panējums. Ja vēl pasniedz ar krēmīgu burkānu un zirnīšu sautējumu – mēli var norīt!
Burkānu un zirnīšu sautējums ar lēcām un kariju
Vienkāršs, ātrs un aromātisks sautējums, ko pagatavot tad, kad virtuvē būšanai atvēlēta vien pusstunda. Izvēlies oranžās lēcas, kas gatavas būs mazāk nekā desmit minūšu laikā, kā sautējuma bāzi vari izmantot jau sagrieztu saldēto burkānu un zirnīšu maisījumu. Sautējumam krēmīgumu piešķir ar saldo krējumu, bet patīkamo smaržu un garšu – ar kariju. Tik vienkārši!
Recepte no grāmatas: Ņinas Masiļūnes biezpiena un burkānu plācenīši
Vai burkāna ripiņas var iecept saldos biezpiena plācenīšos? Protams! Ja vēl mīklā iejaukta manna, rezultāts būs viegli kraukšķīgs un vēl jo gardāks.
Sirdi sildoša burkānkūka
Vēlies pārsteigt mīļoto ar gardu kūku? Tad ceļš uz sirdi būs burkānkūka, kas apziesta ar krēmsiera un rikotas krēmu. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi”.
Burkānu biezzupa ar ingveru, kas silda un aizgaiņā saaukstēšanos
Ja jūti – kaklā kaut kas kņudinās un deguns niez kā pirms iesnām, bet pašam sajūta kā pārgurušam zirgam, kurš bez apstājas uzaris vairākus hektārus zemes, tad šī būs zupa, kas visu augšminēto aizgaiņās.
Burkānu sulā vārīta burkānzupa
Intensīvu un bagātīgu garšu biezzupai var iegūt ne tikai ar buljona palīdzību. Dod iespēju svaigi spiestām sulām! Garšas pastiprināšanai pievieno cidoniju sīrupu. Šādi pagatavotai dārzeņu biezzupai būs cits smeķis! Atlikumus no sulu spiešanas droši iecep vafelēs, plācenīšos vai gardā kēksā.
Brūnajā cukurā karamelizēti burkāni
Piekritīsi, ka bieži vien pieaugušie mēdz būt izvēlīgi? Un, ja runa ir par ēdienu – tad vēl jo vairāk! Ir tādi, kuriem (nez kāpēc?) negaršo daudzi dārzeņi, tāpēc, mēģinot ēdienreizēs iekļaut vairāk dārzeņu, nākas bieži vien atkal un atkal izmantot vienas un tās pašas sastāvdaļas. Ja tavās mājās burkāni ir viens no "apstiprinātajiem" dārzeņiem, tad pievieno ēdienreizēm dažādību, piemēram, izmēģini karamelizētus burkānus!
Piknika salāti ar kāpostiem, burkāniem un selerijām
"Meklējot piemērotu recepti dārza pasākumam pie gaļas ēdieniem, ideju aizguvām no bloga "Lindas virtuve". Var dārzeņus jau iepriekš sagatavot, uzklāt pārtikas plēvi un ielikt ledusskapī iepriekšējā vakarā. Otrā dienā tikai atliks tos sajaukt ar majonēzi vai citu mērci un likt galdā. Ļoti ērta recepte, un arī ciemiņiem salāti garšoja. Noteikti recepti izmantošu arī turpmāk," teic kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Pikantā burkānu un tomātu zupa
Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.
Burkāni ar papriku un zaļumiem armēņu gaumē bez pasterizēšanas
Šie pikantie, garšām bagātie armēņu salāti garšos pat tiem, kas ar burkāniem ir uz "jūs".
Burkānu salāti korejiešu gaumē
Korejas burkāni - pikanti un veselīgi. Tie izceļas ar raksturīgo koreandra-ķiploku garšu salikumu un ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Ja vēlies atpūsties no gaļas, Korejas burkāni piešķirs jaunas garšas kartupeļiem un rīsiem.
Burkānu biezenis ar vistas suflē
"Burkāns un apelsīns ļoti labi sader kopā. Apelsīna aromāts samazina vēlēšanos pēc sāls pievienošanas, jo biezenis nešķiet bezgaršīgs," par savu veikumu raksta Nataša. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Cepeškrāsnī cepti burkānu čipsi
Ne visiem garšo burkāni. Taču krāsnī cepti burkāni garšo visiem – pārbaudīts!
Vienkāršie kāpostu un burkānu plācenīši
Pavisam vienkāršu kāpostu un burkānu plācenīšu recepti vakariņām iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Burkānu sviests
Burkānus var ne vien sarīvēt salātos, bet arī ziest uz maizes, pavisam ātri un vienkārši no tiem pagatavojot garšvielām pagātu un krēmīgu burkānu sviestu. Recepti piedāvā Linda Vilmansone-Virbule sadarbībā ar "Fiskars".
Rencēnu salāti ar burkāniem un marinētiem gurķiem
Valmieras novada vietvārdu ēdienu recepšu klāstam pievienojies jauns un itin ņiprs pieteikums – Rencēnu salāti. Iedvesmojoties no kulināres Gunas Ķiberes radošajiem meklējumiem, kopā ar Kristīnes Auziņas ēdienbaudīšanas un vēstures zināšanām, rencēnietes, "UzKūko" vadītājas Anetes Ādamsones izpildījumā ir radīti Rencēnu salāti.
Ātrie turku zirņu salāti ar burkāniem
Garšām bagātie turku zirņu-burkānu salāti, kas pagatavojami 15 minūtēs, sniegs sāta sajūtu ar patīkamu viegluma pēcgaršu.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Burkānu plātsmaize ar mannu
Burkānu plātsmaize ar mannu no gatavas rauga mīklas.
Burkānu kūka no burkānu biezumiem
Burkānu kūka no burkānu biezumiem, kas palikuši pāri pēc sulas spiešanas.