Ja tu lūgtu "Tasty.lv" komandai iztēloties ideālo rudens darba dienu vakaru, tas būtu šāds: ietīties mīkstā plediņā un, skatoties jaunāko mīļākā seriāla epizodi, baudīt tikko pagatavotu karstu zupu. Vaicāsi, kāpēc tieši zupa būtu izvēle? Ir kaut kas īpaši nomierinošs siltā, ar garšvielām un garšaugiem aromatizētā buljonā. Rudens sezona ir laiks, kad saaukstēšanās izplatās zibenīgi ātri, un visi zina, ka zupa ir populārs līdzeklis: nav labāka ēdiena, kas sasildītu sirdi un atjaunotu dvēseli.
Gadsimtu laikā zupa savu popularitāti ir mainījusi; reiz tā bija nabadzīgo cilvēku ēdiens, tagad popularitāti guvusi arī turīgo cilvēku vidū. Turklāt – reiz tā bija galvenais karavīru ēdiens tieši zupu daudzpusības dēļ. Nosaukums "zupa" cēlies no ģermāņu valodas "suppa", kas apzīmēja buljonā mērcētu maizi. Patiesībā maizi reiz izmantoja kā karoti!
Un, lūk, kad HBO seriālā "Girls" aktieris Ādams Drivers saka: "Laba zupa!", tas nav tikai mīms no 2021. gada. Tas drīzāk varētu būt mūsu izsauciens, izmēģinot kādu no zemāk pievienotajām "Tasty.lv" rudens zupu receptēm vai tām, ko ieteikušas Holivudas slavenības. Tiesa, kad mēs aizdomājamies par kādu slavenu cilvēku, mēs noteikti neiedomājamies viņu, baudot siltu un vienkāršu zupu. Tā vietā mēs domājam par kaviāru un šampanieti slavenā, ekskluzīvā restorānā, kas nav pieejams kuram katram. Bet tas tā nav, arī viņiem patīk komfortabla ēdiena smarža un garša, kad viņi vēlas atpūsties.
Rudens zupas: slavenību iecienītākās
Olīvijas Vaildas frikadeļu zupa
Kristenas Stjuartes tortilju zupa
Meganas Mārklas ķirbju un lēcu zupa
Rudens dārzeņu zupa ar kausēto sieru
Rudens ir pateicīgs laiks zupu gatavošanai. Saliekot kopā visu iespējamo, ko sniedz dārza veltes šajā laikā, sanāks izcili laba zupa! Papildu sātam – kausētais siers un par gaļas trūkumu neviens nesūdzēsies.
Veģetārā šķelto zirņu zupa
Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.
Ātrā lēcu un burkānu zupa
Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.
Vistas zupa austrumu gaumē
Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!
Vistas buljons ar putotu olu klimpām
Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.
Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu
Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Vistas zupa ar stikla nūdelēm un kokosriekstu pienu
Patiesība par šo zupu ir tāda, ka tai nav konkrētas receptes un konkrēts sastāvdaļu daudzums. Pamatsastāvdaļas ir vistas fileja, nūdeles un kokosriekstu piens, bet tas, ko pievienot papildus klāt, ir atkarīgs no tā, kas atrodas jau mājās un garšo tieši tev! Tātad – šī zupa ir pielāgojama teju katra ledusskapja saturam. Un vistas fileju droši var aizvietot ar garnelēm!
Maltās gaļas biezzupa ar pupiņām
Vēsam vasaras vakaram piestāv sildoša zupa ar asumiņu.
Ātri pagatavojama soļanka no 'Mednieku' salātiem
Mums visiem labi zināmā soļanka vienlaikus var būt gan visvienkāršāk pagatavojamā zupa, gan reizē arī īsts meistardarbs. Ar šo recepti liekam punktu ilgajai soļankas pagatavošanai, jo šī zupa no mednieku desiņām, cīsiņiem un "Mednieku" salātiem ir pagatavojama vien 30 minūšu laikā. Un, lai arī, iespējams, kārdinošāk šķiet pasūtīt suši komplektu, kebabu, kādu piciņu vai burgeri, labāk ir uztaisīt četrus litus ar soļanku. Zupa otrā dienā garšos vēl labāk!
Zupa no visa, kas mājās
Visgardāka zupa parasti izdodas tad, kad šķietami nekā nav. Drusciņ grūbas, drusciņš burkāns, neapēstais gaļas gabals, saskumušais kinzas pušķītis, un lēnāk sāk veidoties bezgala garda, sātīga zupa, ko var ēst vairākas dienas pēc kārtas.
Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa
Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Burkānu zupa ar pupiņām
Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.
Sildoša un sātīga sēņu zupiņa ar kausēto sieru
Šī Veronikas Ļevšas vienkāršā, ātri pagatavojamā recepte neatstās vienaldzīgu nevienu nosalušo un izsalkušo. Diezgan ātri pagatavojama un ļoti garda zupiņa!
Krēmīgā vistas un citronu zupa grieķu gaumē
Nebūs melots, sakot, ka vistas zupa ir iecienīta visā pasaulē – katrā valstī ir savi šī ēdiena gatavošanas knifi. Šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot "avgolemono" – krēmīgu, sātīgu un ļoti gardu vistas virumu grieķu gaumē.
Soli pa solim: kā pagatavot izcili gardo, lēto un sildošo franču sīpolu zupu
Sīpolu zupa no nabadzīgo Parīzes iedzīvotāju miesu un garu stiprinošas maltītes ir kļuvusi par Francijas kulināro tradīciju simbolu. Laika gaitā šī vienkāršā ēdiena garša ir tikusi izkopta līdz pilnībai un sātīgais virums ir kļuvis populārs visā pasaulē. Pat Ernests Hemingvejs sīpolu zupu ieteicis kā īsti piemērotu ēdienu spēka atgūšanai pēc negaidītiem likteņa pavērsieniem bagātas bezmiega nakts, bet šī sātīgā un lētā zupiņa lieliski palīdzēs arī sasildīties aukstās ziemas dienās.
Zirņu - saldā krējuma biezeņzupa
Sātīga zirņu biezzupa ar saldo krējumu - drēgnajiem rudens vakariem.
Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām
Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.
Ķirbju krēmzupa ar garnelēm
Pikanta ķirbju krēmzupa ar garnelēm.
Ātrā vistas-tomātu zupa ar pupiņām kaloriju skaitītājiem
Figūrai draudzīgā vistas zupa ir pagatavojama nieka 30 minūtēs, turklāt bez liekas trauku ķēpāšanas, jo visas sastāvdaļas tiek apceptas, sautētas un vārītas vienā katlā. Liesa gaļa, svaigi dārzeņi, aromātiski garšaugi – bez garšas pastiprinātājiem un citām liekām piedevām – šī sātīgā un gardā zupa būs lielisks palīgs tievētājiem. Tā ir bagāta ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, C vitamīnu un dzelzi, kas palīdzēs stiprināt organismu un izvadīt toksīnus. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".
Harčo ar liellopa gaļu un papriku
Harčo - brangai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Borščs Kubaņas kazaku gaumē
Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.
Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem
Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.
Klasiskā frikadeļu zupa
Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.
Liesā vistas zupa ar Briseles kāpostiem
Pusstundas laikā pagatavojama un liesa zupa no vistas filejas un košiem, sulīgiem dārzeņiem.
Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm
Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?
Sildošā spāņu zemnieku zupa ar tomātiem un čorizo
Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.
Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru
Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.
Ķirbju un saldā kartupeļa krēmzupa ar ceptām sēnēm vai vistas fileju
Veģetārajā variantā šo krēmzupu pasniedz ar ceptām sēnēm, bet var izmantot arī apceptas vistas filejas gabaliņus. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Karstā tomātu zupa ar ceptu siermaizi
Karstā tomātu zupa ar ceptu siermaizi - sātīgām vakariņām.
Ātrā nūdeļu zupa ar garnelēm
Tici vai ne, bet šo debešķīgi gardo un aromātisko zupu var pagatavot mazāk nekā pusstundas laikā.
Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem
Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem
Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.
Rasoļņiks ar kūpinātu desu
Sātīgas pusdienu maltītes rasoļņiks ar kūpinātu desu.
Grūbu - sālītu gurķu zupa
Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.
Gardā laša zupa
Interesanta un kreptīga laša zupa, kuru "Zupu konkursam" iesūtījusi Tasty.lv lasītāja Elita Dudele. Zupu biezāku padarīs ne vien tajā esošie kartupeļi, bet arī druska rīsu, bet izteiksmīgāku garšu piešķirs klasiskā lauru lapa.
Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē
Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.
Bagātīgā dārzeņu krēmzupa
Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.
Kūpināta laša soļanka
"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.