No meža dzīvniekiem ēdami daudzi – alnis, briedis, stirna, delikatesēs pat lūsis, kaut arī viņš ir plēsējs, arī āpsis un putni, bet ar mežacūku un bebru gan jābūt ārkārtīgi uzmanīgiem, jo pastāv liels risks dabūt trihinellu.
Par visu, kas saistās ar meža zvēru gaļu, "Delfi" reiz rakstā "Meža dzīvnieku gaļa – kur nepirkt un kā pareizi gatavot?" izvaicāja divus jomas zinātājus – mednieku Gati Panavu un šefpavāru Kasparu Jansonu. Viens zina, kur gaļu "saražo", otrs – ko ar to darīt. Protams, arī paši mednieki tīri profesionāli prot likt lietā pašu nomedīto, pārvēršot to gardumos.
Ko gatavo no meža gaļas?
Visdrošākie ir konservi! "Gaļu konserviem gatavo četras stundas augstspiediena katlā, un tur aizies bojā jebkas, kas ir dzīvs. Tāpēc konservus var glabāt desmit gadus jebkādos apstākļos," stāsta Gatis Panavs. "Arī mājās var gatavot mežacūkas gaļu, tikai jāņem vērā, ka trihinella, lai to iznīcinātu, jāsautē vismaz 80 grādos pusotru stundu, un šai temperatūrai ir jābūt pašā gaļā. Ja nav veiktas trihinelozes analīzes, mežacūkas gaļu nedrīkst kūpināt, nedrīkst taisīt šašliku, kotletes, jo to kotleti tu necepsi stundu! Arī no zemnieka pērkot mājas cūkgaļu, tai jābūt veiktam trihinelozes testam."
"Liellopa steika gaļu nekad nemarinē, tur ir tikai sāls, pipari un attiecīgi taukvielas, sviests vai liellopu tauki. Medījuma gaļai gribas kaut ko pievienot – kazenīti, sarkanvīnu, kādu lauru lapu, kadiķogu. Medījuma steikam, ja gaļa nav atasiņota, var parādīties tāda kā metāliska vai aknu piegarša. Sautējumos šo piegaršu jūt mazāk, jo tur daudz kaut kas cits ir klāt – dārzeņi, vīns, buljons. Tas viss vēl mērcītē, un tad paliek tikai strukturālās garšas," skaidro šefpavārs.
"Katrai gaļai ir savas nianses," savas virtuves gudrības atklāj mednieks. "Starp citu, Jāņa Rozes grāmatnīcā atradu divas vai trīs pavārgrāmatas ar receptēm, esmu izmēģinājis daudzas, man patika, bet es "laižu frīstailā". Bieži vispār pat nezinu, kas galā sanāks, vienkārši iedomājos, ka te varētu tagad derēt sarkanās paprikas pulveris, te bišķiņ halapenjo. Piemetu klāt medu, jo medus un cukurs palīdz ātrāk garšvielām ievilkties gaļā, es nekautrējos no alus, no vīna. Eksperimentēju."
Panavs iesaka paskatīties sociālajos tīklos, piemēram, "Facebook", tur daudzi mednieki paši ir ievietojuši dažādas receptes ar visām bildēm, kā gatavot soli pa solim. Patiesi – īsta medījuma recepšu un gatavošanas padomu dārgumu lāde ir atrodama "Facebook" izveidotā grupa "Hunting&Cooking Latvija". Tur vienuviet nu jau čalo un viens otru atbalsta ar ieteikumiem un gardu ēdienu foto seštūkstoš biedru.
Šefpavārs Kaspars Jansons no meža putniem izceļ fazānu un meža balodi, taču tie ir liels retums Latvijā, bet par meža pīlēm, kuru ir pilni ezeri un purvi, viņš saka tā: "Ja meža pīles pirms tam ir barojušās ar zivīm, to gaļa garšos pēc zivīm. Līdzīgi kā savulaik ar cūkām, kad bija problēma ar kombinēto barību, – baroja ar reņģu miltiem un sabojāja gaļu, cūka vienkārši garšo pēc zivs. Un otra problēma ir skrotis, bet par to var pabrīdināt."
Kura meža gaļa katram patīk?
Gatis Panavs stāsta, ka viņa ģimenē ļoti iecienītas ir desiņas – cīsiņi, sardeles, medniekdesiņas, kā arī pastētes. Pats ar lielu smeķi stāsta par izsautētām mežacūkas sivēna ribiņām ar sutinātiem kāpostiem un kartupeļiem. "Gaļa tik maiga, ka pat nav jākož, pati nāk nost no kauliem," viņš saka.
"Alnis," savu iecienīto meža gaļu atklāj šefpavārs. "Tas ir pilnīgi neparedzams dzīvnieks, kuru nevar piebarot, viņš ēd tikai pašu svaigāko un pašu labāko. Tāds sava ceļa gājējs. Aļņa gaļa ir ļoti interesanta. Arī jaunas stirnas gaļa ir diezgan unikāla, jo tai ir piena teļa gaļas maigums un struktūra, nav asiņu garšā tik daudz kā briedim, un nutrija man šķiet daudz interesantāka par bebru, tās gaļa ir daudz maigāka, delikātāka."
Alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu
Veiksmīgu medību sezonu svinot – alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu.
Sautēta aļņa gaļa ar sēnēm un skābu krējumu
Sautēta aļņa gaļa ar sēnēm un skābu krējumu – īpašajam mielastam.
Stirnas gulašs ar dzērvenēm
Pēc veiksmīgām medībām - stirnas gulašs ar dzērvenēm.
Video recepte: Stirnas aknu pastēte šefpavāra Jāņa Zvirbuļa izpildījumā
"Kas tad ir nepieciešams, lai pagatavotu ideālu pastēti? Labs garastāvoklis, labs mednieks un labi produkti!" – tā stirnas aknu pastētes recepti "Facebook" grupā "Hunting.lv" piesaka šefpavārs Jānis Zvirbulis.
Pīles cepetis ar apelsīnu mērci
Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.
Foto recepte: pankūkas ar aļņa gaļas un vārītu olu pildījumu
Plānās pankūkas ar sulīgu maltas aļņa gaļas un vārītu olu pildījumu ir tik gardas, ka tās var ēst gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās. Recepti iesaka "Facebook" domubiedru grupas "Hunting & Cooking Latvija" dalībniece Lauma Zīle.
Šmorēta pīle krējuma mērcē
Šmorēta pīle - gardums pēc veiksmīgām medībām.
Aļņa gaļas rulete ar pildījumu
Aļņa gaļas rulete, pildīta ar sēnēm, burkāniem, plūmēm vai jebko, kas ienāk prātā.
Stirnas šašliks sīpolos un majonēzē
Stirnas šašliks, marinēts sīpolos un majonēzē.
Brieža gaļas sautējums sarkanvīnā
Šis rudenīgais sautējums, ko iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis, ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs sasildīties vēsajos rudens vakaros.
Brieža aknu pastēte ar alū sautētiem pērļu sīpoliņiem
Iedvesmojies no restorāna "Etage" šefpavāra Mareks Voitecka un pagatavo aromātisku aknu pastēti. Izsmalcināta delikatese, ko baudīt uz grauzdētas maizes šķēles. Brieža aknas noteikti vari aizstāt ar teļa vai liellopa aknām.
Brieža gaļas un spinātu sautējums ar kārtainās mīklas 'cepurīti'
Bagātīgs brieža gaļas sautējums ar spinātiem un sarkanvīnu garšos vēl labāk, ja nobeigumā pārklāsi to ar kārtaino mīklu un iešausi cepeškrāsnī, līdz virskārta apcepusies kārdinoši zeltaina. Brieža gaļu droši var aizstāt arī ar liellopu vai teļu.
Karstā siermaizīte 'Brieža labums'
Pikantas uzkodu maizītes ar graudu sinepēm, brieža gaļas desu un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Sulīgas medījuma gaļas kotletes
Fantastiski gardas un sulīgas kotletes no medījuma gaļas, cūkgaļas un dārzeņiem – gan ikdienai, gan svētku galdam.
Sildošā brieža gaļas zupa ar rožu kāpostiem
Sildoša briežu gaļas zupa vēsākam laikam. Tasty.lv rudens zupu konkursam to iesūtījusi lasītāja Daiga. Šī zupiņa ir sātīga un sildoša, norāda Daiga.
Ātrais brieža tartars ar baltajiem sīpoliem un diļļu ziediem
"Tradicionāli tartars tiek gatavots no liellopa filejas, bet, tā kā vīrs ir mednieks, mūsmājās cieņā ir brieža filejas tartars, kura garša uzlabota ar dobē lekni saaugušiem, aromātiskiem diļļu ziediem un jaunajiem sīpoliem. Šī ir arī lieliska iespēja likt lietā no omes mantoto gaļas mašīnu, aiztaupot laikietilpīgo gaļas kapāšanas procesu," tā savu vienkāršotā tartara recepti Sīpolu ceļa konkursam piesaka Marta.
Brieža filejas cepetis mīklā
Brieža filejas cepetis mīklā greznai svētku maltītei.
Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.
Liels pildītais pīrāgs ar pīles gaļu, pistācijām un aprikozēm
Milzu pīrāgs, kas pildīts ar pīles filejas gabaliņiem, nedaudz malto gaļu, pistācijām kraukšķīgumam un žāvētām aprikozēm saldākai garšas notij maltītes kopējā simfonijā. Lai gan gatavošana prasa krietnu brītiņu, rezultāts noteikti būs pūļu vērts.
Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem
Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.
Smukburgeri ar plucinātu cepeti un avokado-laima krēmu
Ja tiktu rīkots burgeru skaistuma konkurss, tad, ļoti iespējams, šie mazulīši plūktu uzvarētāja laurus, jo tie izskatās tik dzīvelīgi koši, daudzkrāsaini un apetītlīgi, gluži vai sadzirdami vilinot: "Apēd mani!"
Lēni cepts mežacūkas ciskas cepetis ātrā karija marinādē
Šajā receptē mežacūkas cisku vari aizstāt ar citu medījumu, bet gards un sulīgs cepetis izdosies arī no liellopa vai cūkas gaļas. Nebīsties no garā sastāvdaļu saraksta – patiesībā darāmā nav daudz, jo lielāko daļu darbu tavā vietā paveiks ledusskapis, cepeškrāsns un blenderis.
Saldajā krējumā sautētas mežacūkas gaļas kotletes
Gardas mežacūkas gaļas kotletes ar ķimenēm un pierīvētu kartupeli, izsutinātas saldajā krējumā.
Vīnā un ābolos sautēta aļņa karbonāde
Aļņa karbonāde izsautēta buljonā un vīnā ar āboliem.
Buka šašliks kivi marinādē
Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.
Meža gaļas - dārzeņu zupa
Viekārši pagatavojama meža gaļas - dārzeņu zupa.
Mežacūkas gaļas sautējums
Mežacūkas gaļas sautējumu pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un svaigiem salātiem.
Sautēta buka gaļa ar burkāniem krējuma-ķimeņu mērcē
Cepta buka gaļa burkānu – saldā krējuma mērcē.