Runāsim visu vārdā: mēs melotu, ja teiktu, ka nealkstam pēc pankūkām gandrīz katru nedēļas nogali. Līdzīgas jūtas ir arī pret vafelēm, jo kā gan var nemīlēt pufīgus, sviestainus mīklas spilventiņus ar perfektu garnējumu? Vismaz mēs mīlam abus! Bet, ja tomēr saskaramies ar ultimātu – "izvēlēties tikai vienu no diviem" – tad visdrīzāk ikviens no mums izvēlētos pankūkas. Piedodiet, vafeles!
Lai nu kam, bet pankūkām produkti mājās atradīsies vienmēr! Nu nevar taču būt, ka mājās nav ne miltu, ne olu? Visdrīzāk ikviens no mums ierastās pankūkas ir gatavojis tik daudz reižu, ka var no galvas izklāstīt pamatrecepti. Vajadzīgās sastāvdaļas: milti, piens, olas, ūdens, cukurs, sāls un eļļa. No visa tā pagatavo mīklu, cep ietaukotā pannā uz vidējas uguns, līdz abas puses kļūst zeltaini brūnas, un pasniedz ar ievārījumu, ogām, pūdercukuru vai putukrējumu. Klasiskās pankūkas, bez šaubām, ir bezgala gardas, tomēr dažreiz ir vērts paeksperimentēt un galdā celt dažādas citas pankūkas.
Pankūku mīklai var pievienot visneiedomājamākās sastāvdaļas: ābolus, kabačus, sēnes, ķirbjus, rīsus, mannu, kartupeļus, saldos piparus, biezpienu un citus gardus labumus. Tās var cept plānas un biezas, raudzētas un neraudzētas. Bet pats galvenais – tās var ēst un arī vajag ēst uzreiz, jo īsti labi garšo tikai karstas pankūkas, kas svaigi noceltas no pannas!
Dzintras Zālītes pavārgrāmatā "Omas pavāgrāmata" par pankūkām ieteikumi šādi: "Oma darītu tā:
- Pankūkām jāizvēlas labi, izsijāti milti.
- Olu dzeltenumus un baltumus sakuļ atsevišķi.
- Pankūkas labāk cept eļļā, nevis taukos, margarīnā vai sviestā.
- Ja pankūku mīklai pievieno minerālūdeni, tās būs čaganas."
Skaidrs viens – gardas pankūkas ir neticami vienkārši pagatavojamas, tāpēc spiegsim no laimes par šo "Tasty.lv" recepšu kolekciju. Turklāt vari justies atvieglots, zinot, ka esam iekļāvuši arī dažas veselīgās pankūku versijas. No klasiskajām plānajām pankūkām, raugu pankūkām, pufīgajām kefīru mīklas pankūkām, līdz pat griķu miltu un paniņu pankūkām ar bekonu – mēs tās visas mīlam, un ceram, ka arī jūs!
Plānās pankūkas ar karamelizētiem āboliem
Ja kulinārās prasmes nav tik attīstītas, lai gatavotu franču virtuves klasiku – "Suzette" pankūkas apelsīnu karameļu mērcē, tas nekas! Sviestā un brūnajā cukurā sasautēti āboli ar plānajām pankūkām sader kā cimds ar roku!
Plānās pankūkas bez olām
Ja kārojas pankūkas, bet mājās nav olu (vai arī olas dažādu apsvērumu dēļ no uztura ir izslēgtas), tas nav šķērslis! Šī ir recepte ļoti plānām mežģīņpankūkām. Ideālas gan ēšanai ar ievārījumu, medu vai krējumu, gan arī dažādiem pildījumiem – ar gaļu, biezpienu, šokolādi un banāniem.
Melleņu pankūciņas no iebiezinātā piena mīklas
Mazliet neierastāka pankūku mīkla – ar iebiezināto pienu bez cukura. Iebiezinātais piens piešķirs pankūku mīklai samtainu garšu un pufīgu tekstūru pankūkām.
Pufīgās bumbieru un banānu pankūkas
Kad augļu groziņā aizkavējušies padzīvojuši bumbieri un banāns – laiks tapināt saldenas pankūciņas. Turklāt augļi būs tik saldi, ka var nepievienot papildu cukuru.
No pudeles lejamās plānās pankūkas
Kas notiek, kad tiek jaukta plāno pankūku mīkla un pusceļā saprasts, ka milti un piens nepietiek? Vēl vairāk – to virtuvē nemaz nav! Nākas tos aizstāt un iegūt jaunu recepti!
Japāņu suflē pankūkas
Japāņu suflē pankūkas atšķiras no citām – tās ir nedaudz pufīgas un atsperīgas. Jauks un gards veids, kā pārsteigt mammu Mātes dienas rītā. Recepti iesaka "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar ēdienu blogeri Annu Birmani.
Ar biezpiena sieriņiem pildītas pankūciņas
Pildītās pankūkas pašas par sevi jau ir maza laimīte. Bet tad, ja tās pildītas ar mīļākajiem biezpiena sieriņiem – tā jau ir laime dubultā. Debešķīgs brīvdienu saldēdiens! Recepti pagatavojusi un iesaka Ieva Berga.
Austriešu plūkātās pankūkas Kaiserschmarrn
Šīs pankūkas ir karalisks deserts, un to nosaukums radies no diviem vārdiem: imperators un "sadriskāt" (vai "radīt nekārtību"). Ir vairākas leģendas par to, kā radies šis deserts, bet visās piedalās Austrijas imperators Francis Jozefs, kura valdīšanas ziedu laiku bija 19. gadsimta vidū.
Mazie biezpiena pankūciņi
Recepte, kas tapusi, lai bērniem iemānītu biezpienu un kefīru, vienlīdz labi garšo arī pieaugušajiem. Pankūciņi ir pankūku mazie un ņiprie brālēni, kas tapuši, peldoties karstā sviestā. No bļodas pazūd zibenīgi gan ar ievārījumu, gan bez tā. Ja vēlies nedaudz sarežģīt pagatavošanu, tad cepot katram pankūciņam vari uzlikt virsū plānu ābolu šķēlīti.
Norvēģu pufīgās pankūciņas
Norvēģu "lapper" jeb "sveler" ir mazas, apaļas un pufīgas pankūciņas. Zaiga, bloga Zaigas stūrītis autore, iemācījusies šo recepti, dzīvojot Norvēģijā. Pankūciņas esot ļoti, ļoti garšīgas!
Students virtuvē: Vegāniskās kartupeļu un spinātu pankūkas
Sākoties jaunajam studiju gadam un zinot, cik dažbrīd ir grūti un mulsinoši būt patstāvīgam, ''Tasty'' aizsāk recepšu sēriju ''Students virtuvē'', kurā dalīsimies ar studentu ieteiktām, vienkāršām un maciņam draudzīgām receptēm. Esi students un tev ir savas receptes, kā ātri pagatavot kaut ko garšīgu, iekļaujoties budžetā? Ideāli! Vairs nestudē, bet tev ir studiju laika virtuves meistarstiķis, ar kuru vēlies padalīties? Lieliski! Receptes un procesa vai vismaz gala rezultāta foto sūti uz receptes@delfi.lv.
Kabaču pankūkas ar tomātiem un svaigo sieru
Ideālas brokastis augustā, kad pieliekamais pilns ar dārza labumiem: pufīgas kabaču pankūkas ar maigu krēmsieru un pikantiem tomātu salātiem.
Auzu pārslu pankūka
Cita pieeja ierastajām brokastu pankūkām. Tās netiek gatavotas no baltajiem miltiem, bet labu pankūku garšu var iegūt, samaļot auzu pārslas. Var izmantot gan balto, gan brūno cukuru, kā arī klasisko pienu var aizvietot ar sojas vai mandeļu piena alternatīvu. Receptes autore – gardēde Evita Lindersone – iesaka pankūkas cept bez taukvielām.
Amerikāņu stila melleņu pankūkas
"Man vienmēr ir patikušas lielās amerikāņu stila pankūkas," saka Egita no Egitas virtuve. "Laikam kaut kur nedaudz atgādina skolas laiku rauga pankūkas – biezas un stingras. Šī ir universāla recepte, ko var papildināt ne tikai ar mellenēm, bet arī ar citām ogām."
Rauga pankūkas
Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.
Figūrai draudzīgās biezpiena pankūciņas
Gardas un figūrai draudzīgas biezpiena pankūciņas bez cukura, kviešu miltiem un liekām taukvielām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ērika Siliņa.
Brīvdienu pankūkas ar gaisīgu maršmalovu pildījumu
"Meitiņai dzimšanas dienā taisīju pankūku ballīti. Tā kā pa rokai bija pustukša maršmalovu paka, nolēmu tos izmantot pildījumam. Rezultāts izdevās pārsteidzoši labs, tādēļ nolēmu ar to padalīties. Karstumā uz pannas maršmalovi ātri vien izkūst, pārvēršoties čaganās, gaisīgās putās," stāsta receptes autore, mūsu lasītāja Līga.
Foto recepte: Pļedas jeb lībiešu pankūkas ar cauraudzīti un sīpoliem
Pļedas jeb lībiešu pankūkas ar pannā sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem ēd kā maizītes vai bauda ar krējumu – kā pankūkas. Recepti iesaka mūsu lasītāja Zanda Ķīsīte.
Skābā krējuma pankūkas ar garnelēm un krēmsieru
"Šīs pankūkas var pasniegt gan ar saldo pildījumu, gan ar sāļo. Es šoreiz pankūkas papsniedzu ar svaigo sieru un garnelēm," tā savu recepti piesaka "Pipars" ēdienu blogeris Rojs Puķe.
Plānās pankūkas ar vārītas mēles pildījumu
"Pēc šīs receptes gatavotas plānās pankūkas sanāk ļoti vijīgas un ideāli piemērotas pildīšanai. Mūsmājās ļoti iecienīts ir sulīgs, aromātisks pildījums, kas gatavots no vārītas mēles," tā recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Plānās kabaču pankūkas
"Par kabaci var teikt, ka tas ir tāds universāls dārzenis, kas spēj paņemt garšu un aromātu no citiem produktiem, paslēpties gan saldā, gan sāļā ēdiena variantā. Jo vairāk recepšu izmēģinām, jo iecienītāks tas kļūst uz mūsu ēdienu galda. Šoreiz plāno pankūku veidā. Atkarībā no kabača/cukīni krāsas un garšvielu pievienošanas, pankūkas var kļūt ne tikai garšīgas bet arī krāsainas," tā pārbaudītu recepti iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.
Mazuļa ēdienkarte: ķirbju pankūciņas ar rozīnēm
Sezonā aktuālo ķirbi bērna ēdienkartē var iekļaut, pagatavojot no tā mazas pankūciņas, ko mazajam būs ērti paņemt rokā, izbaudot kumosiņu pēc kumosiņa. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Kampare.
Foto recepte: Pannā cepti kartupeļu plāceņi ar zaļumiem
"Šodien tapa mani pannā ceptie kartupeļu plācenīši ar zaļumiem - ļoti gardi un sātīgi. Vislabāk tie garšo ar skābu krējumu," tā recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Ķirbju pankūkas ar rudens svētku garšvielām
"Es nezinu, kā ir ar cāļiem, bet ķirbjus patiešām skaita rudenī. Agrāk labas ražas gados ķirbji mums atņēma lielu daļu grīdas, bet tagad, kad esam tikuši pie mājas ar rožu dobēm, ķirbji pie mums biežāk atripo draugu dāvināti. Tā nu kaut kā sanāk, ka rudenī mājās vienmēr kāds ķirbis ir, un, kur ķirbis, tur jādomā receptes, jo neba nu ēdīsi ķirbju krēmzupu visu nedēļu. Var jau gan arī tā darīt, bet tad sestdienā jāuzcep pankūkas. Ar ķirbi, protams."
Zirņu miltu pankūkas ar kūpinātu vistu un krēmsieru
"Šīs pankūkas labi garšo, kad ir vairāk saceptas, praktiski pārceptas. Ir tikai viens bet – pankūkas sanāk ar ļoti izteiktu zirņu piegaršu un saldais pildījums šeit īsti neder," tā recepti iesaka "Pipars" ēdienu blogeris Rojs.
Pufīgās kefīra mīklas pankūciņas
Ātri pagatavojamas kefīra mīklas pankūciņas gardām brokastīm. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Mazuļa ēdienkarte: zaļās brokoļu un prosas pankūciņas
Viens no elementiem, kura deficīts bērnu organismā Latvijā un pasaulē vērojams visbiežāk, ir dzelzs. Lai mazulis izaugtu vesels un stiprs, ar dzelzi bagāti produkti ir neatņemama mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa.
Sulīgās biezpiena, spinātu un burkānu pankūciņas
Sulīgu un gardu "zaļo" biezpiena pankūciņu recepti brīvdienu brokastīm iesaka mūsu lasītāja Tatjana.
Rauga pankūkas ar kaltētām sēnēm un zaļajiem lociņiem
"It kā parastas pankūkas, bet šoreiz tās tiek piedāvātas ar pašu lasītām, kaltētām baravikām un vitamīnu pilniem zaļajiem lociņiem. Labākas par jebko!" tā savu iecienīto recepti piesaka mūsu lasītājs Ivars, piedaloties "Tasty" recepšu konkursā, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai.
Pufīgās sodas pankūciņas
Sodas pankūciņas garšos īpaši lieliski, ja tās vēl karstas pārziedīsi ar sviestu un pārkaisīsi ar pūdercukuru, kam vari piešaut šķipsniņu kanēļa. Recepti piedāvā "Deutsche Welle".
Azerbaidžāņu kutabi - plānās pankūkas ar zaļumiem
Kutabi ir viens no Azerbaidžānas nacionālajiem ēdieniem, ko viesiem ceļ galdā teju katrā restorānā. Tās ir papīra plānuma pankūkas, ko pilda ar maltu jēra gaļu vai smalki sakapātiem zaļumiem. Gaļas pankūkas pasniedz ar skābenu ogu pulveri, bet zaļumu pankūkas ar skābo krējumu. Lūk, recepte, kā pagatavot kutabi veģetāro versiju.
Zeltainās spageti ķirbja pankūkas
"Ja iepriekšējās dienas vakariņās krāsnī smaržojis spageti ķirbis, bet ēdājiem nav bijis dukas notiesāt to līdz galam, tad "sausais atlikums" jāliek lietā arī nākamajā dienā. Šoreiz ilgi nebija jālauza galva, ar ko pusdienās pacienāt savu viengadnieci un, protams, arī sevi pašu."
Sāļās kabaču pankūkas ar ķiplokiem un zaļumiem
Sāļās kabaču pankūkas ar ķiplokiem un kapātiem zaļumiem īpaši labi garšo ar karoti vēsa skābā krējuma. Recepti iesaka Silvija Ozoliņa.
Mazās biezpiena - ābolu pankūkas
Pufīgas un gardas mazās biezpiena - ābolu pankūkas.
Plānās pankūkas ar ceptiem banāniem un karameļu mērci
Pašā ziemas spelgonī ar plānajām pankūkām vislabāk mieloties silto Karību salu gaumē, pasniedzot tās ar ceptiem banāniem un kārdinošu karameļu mērci. Ja pankūkas baudīs arī mazie gardēži, tad rums gan jāsvītro no sastāvdaļu saraksta.
Griķu miltu un paniņu pankūkas ar bekonu
Gardas griķu miltu pankūciņas ar sulīgiem ķirštomātiem un kraukšķīgām bekona šķēlēm – tiem, kuri brokastīs vēlas baudīt ko sātīgāku
Plānās šokolādes pankūkas ar riekstu krēmu
Mīklai pievienots kakao un kanēlis plānajām pankūkām piešķirs īpaši kārdinošu garšu, bet pašgatavots riekstu krēms pacels šo ēdienu jaunos, vēl nebijušos augstumos.
Plānās pilngraudu miltu un jogurta pankūkas
Pilngraudu milti var būt gan rupji, gan smalki- bet nemainās ražošanas tehnoloģija - tiek izmantots viss grauds, tādēļ no šādiem miltiem gatavotas pankūkas būs uzturvērtīgākas. Kad pankūkas gatavas, pildi tās ar vārītas vistas filejas strēmelītēm, dārzeņiem, rīvētu sieru vai citiem gardumiem pēc saviem ieskatiem, un uzkarsē krāsnī vai cep pannā, līdz siers izkusis.
Šokolādīgas banānu pankūkas no trīs sastāvdaļām
Šī elementārā recepte nošpikota no kādas ēdienu blogeres "Instagram" vietnē, kur komentāros ņirbēja vārdi "Cik vienkārši!" un "Ļoti garšīgi!" Varam tikai pievienoties un atzīt, ka komentētāji nav melojuši.
Rikotas pankūkas ar olām un svaigo plūmju mērci
Svētdienu rīti mūsmājās ir kļuvuši par pankūku rītiem. Tā kā dosimies ģimenes izbraukumā un garais treniņš izpaliks, tad klasisko plāno pankūku vietā cepu rikotas pankūkas ar plūmju mērci. Tās ir bagātīgs olbaltumvielu avots, un tajās mazāk ir ogļhidrātu. Pie tam pankūkas ir ļoti ātri pagatavojamas, un mīklas daudzums ir tieši tik, lai nevarētu pārēsties un gribētos vēl bišķiņ.
Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm
Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.
Ābolu un ķirbju pankūkas
Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.