Turpinot jau iesākto garšīgo tradīciju, arī šomēnes esam jums izvēlējušies kārdinošas receptes katrai novembra dienai! Laiks atrotīt piedurknes, sameklēt kādu lielāku pannu, uzsildīt cepeškrāsni un dzīvot garšīgi!
Novembris patiešām ir laiks, kad ziema lēnītiņām sāk iestāties. Un bieži vien šie drēgnie mēneši ir diezgan nomācoši – sezona, kas jāiztur, līdz atkal no jauna parādīsies pavasara saulītes spožās gaismas, taču nebedā – patiesībā ziemā ir daudz ko mīlēt, jo īpaši attiecībā uz kulināriju. Tieši tāpēc sevi vajag sasildīt ar kādu karstu gardumu! Un tāpēc mēs tev palīdzēsim!
Tiesa, mēs nevaram pagatavot tītara cepeti, stroganovu, sīpolklopsi, dažādas kotletes, karbonādes un sautējumus tavā vietā, taču "Tasty.lv" var sniegt visu nepieciešamo, lai iedvesmotu katras dienas ēdienkartei. Mēs ceram, ka šīs receptes palīdzēs paplašināt skatījumu un iedvesmos izmēģināt ko jaunu. Lai garšīgs novembris!
Recepte no grāmatas: cāļa gaļas kotletes ar ķiplokiem un majonēzi
Sulīgas un ar ķiploku piešprici – tā varētu teikt par šīm kotletītēm. Maģiskais un garšīgākais ir tas, ka tās pagatavotas no sakapātas, nevis samaltas cāļa gaļas, bet masu kopā satur grēcīgi gardā majonēze.
Recepte no grāmatas: cepta vista ar dzērvenēm sinepju mērcē
Gaļa un ogas nav nekāda neparastā kombinācija, vai ne tā? Bet kā tad, ja vistai un dzērvenēm pievieno arī sinepes? Vajadzētu būt labi, nosprieda mana mamma, kad rādīju viņai šo recepti no pavārgrāmatas "Pasaules virtuve".
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Vistas azū mājas gaumē
Iestājoties drēgnākam laikam un slapjdraņķim, vakariņās vai pusdienās gribas galdā celt ko sildošu un sātīgu. Labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs "Tasty" lasītājiem iesaka pagatavot azū – īstā izvēle, lai sasildītos!
Recepte no grāmatas: klasiskas cūkgaļas karbonādes ar burkānu un zirnīšu sautējumu
Latviešu tradicionālā virtuve nav iedomājama bez makanām, skaisti izklapētām un zeltaini apceptām karbonādēm. Bez izskaistinājumiem, tikai ar pašu svarīgo – cūkgaļas šķēles, sāls, pipari un panējums. Ja vēl pasniedz ar krēmīgu burkānu un zirnīšu sautējumu – mēli var norīt!
Sildošs sautējums ar cūkgaļu un turku zirņiem
"Man gribējās vienkāršu, bet gardu sautējumu pusdienām," saka receptes autors Jānis. Viņš "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā klasiskā cūkgaļas sautējuma variāciju ar "garam masala" garšvielām un turku zirņiem.
Ņammīgais sautējums jeb slinkie kāpostu tīteņi
Vai tev ļoti patīk klasisko kāpostu tīteņu garša ("Ak, jā, man, man, man!" – noteikti nokliedzas ikviens)? Bet skāde tajā, ka īsti jau nav laika to pildījumu ievīstīt un sasegt ar kāpostu lapām. Jā, daudzas garšīgas lietas prasa milzu laika atdevi, lai tās novestu līdz gala rezultātam. Bet varbūt tās tik labi garšo tāpēc, ka ir ieguldīts laiks? Lai arī slinko kāpostu tīteņu receptē nav ieguldīts sevišķi liels laiks un pūles, tie tāpat sniedz tikpat lielisku garšu, kā klasiskie kāpostu tīteņi. Nu ar mazu mazītiņu atšķirību! Jo šis ir sautējums!
Foto recepte: Sulīgas kabaču un vistas gaļas kotletes
Tikai trīs sastāvdaļas, enerģiska gaļas izklapēšana, cepšana ar mīlestību – un sulīgas vistas gaļas kotletes ir gatavas. Recepti iesaka Aina no "Facebook" lapas "Aina Gatavo".
Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes saldā krējuma mērcē
Ja receptē pieminēts saldais krējums, ir skaidrs - kur treknums, tur arī gardums! Katru vakaru, protams, šādu sacepumu gatavot nevajadzētu, bet dažreiz jau var. Kartupeļu šķēlītes lieliski saderēs ar sēņu mērci un svaigiem salātiem pēc tavas izvēles.
Pasta ar sezonas dārzeņiem saldā krējuma mērcē
Pasta pusdienās vai vakariņās bieži vien šķiet labākā doma, ko pagatavot. Ātri, vienkārši un garšīgi! Arī šī recepte neliks vilties.
Vistas zupa ar siera bumbiņām
Vistas zupas nozīme cilvēka dzīvē nudien ir nenovērtējama. Tā ir zupa, kas izdara visu zupu darbus: sasilda miesu un dvēseli, pabaro, nomierina, iemidzina vai, tieši otrādi, uzmundrina un notur pie prāta un lietu kārtības. Galu galā – vistas zupa pat ārstē! Konkrētās zupas recepti, kas garšos kā lieliem, tā maziem, iesaka gardēde Aina Pitrāne.
Lasis citrona un medus mērcē
Kad ir nolemts, ka vakariņās galdā jāliek tieši sārtā un tik garšīgā zivs, iespējas, kur izpausties, ir. Šoreiz pagatavosim ceptu lasi, kas iemarinēts citrona un medus mērcē. Recepti iesaka gardēde Ināra Lācarus. Labu apetīti!
Itāliete Boloņas mērce ir saderīga arī ar latviskajām grūbām
Atzīšu, ka mūsmājās Boloņas mērce iet uz urrā! Tai ir atrastas visdažādākās receptes, turklāt arī izmēģinātas visas gatavās veikalos nopērkamās. Esam iecienījuši arī gatavot vienkāršo Boloņas mērces recepti, kas pagatavojama ar vistas malto gaļu un bekonu. Turklāt – aizņems vien 30 minūtes tava laika! Lai gan tā ir krietni ātrāk un vienkāršāk pagatavojama par klasisko Boloņas mērci, tā nebūt nav mazāk garšīga.
Recepte no grāmatas: sildošais un sātīgais 'Alises karijs'
Sildošs un sātīgs, Indijā dzimis, bet tik ļoti piemērots Latvijas ziemām, kad gribas sasildīties un sajusties komfortā, ar nelielu laimes piesitienu. Patiesībā karijs tāds indiešu stūķis vien ir, gluži kā latviešu brālēns, arī tas ar sevišķu daili neizceļas, bet visu nosaka garša!
Ātrais un vienkāršais ābolu krambls ar mandeļu garšu
Deserts, kam nevajadzēs pat gatavot mīklu, jo pietiks ar sviesta drupačām! Ātri pagatavojams, aromātisks, gards un tāds, ko gribas atkārtot.
No skata necila, bet ar karalisku garšu. Kartupeļu un puravu krēmzupa
Tikai kartupeļi, puravi un buljons. Šīs zupas pagatavošana izmaksā lēti, bet garšo kā restorānā. Un garšo vairākkārt labāk, nekā izskatās.
Sātīgā pelmeņu zupa ar tomātiem
Ja meklē fiksi pagatavojamu risinājumu rudenīgas darba dienas vakariņām un jaunu variantu, kā pagatavot pelmeņus, tad šī recepte tev noteikti jāizmēģina! "Tasty" virtuvē parosījās trīspadsmit gadus vecā Kate, lūk, ko viņa pagatavoja!
Pannā cepti svaigi kāposti ar desu poļu gaumē
Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte, kad gribas ko gruntīgu – pannā apcepti kāposti ar pusžāvētu desu. Poļu gaumē, jo tieši no šīs netālo kaimiņu virtuves nācis "kiełbasa" jeb žāvētas desas iedvesmotais ēdiens. Tradicionāli poļi kopā ar pusžāvēto desu šādi gatavo arī skābētus vai štovētus kāpostus.
Burkānu biezzupa ar ingveru, kas silda un aizgaiņā saaukstēšanos
Ja jūti – kaklā kaut kas kņudinās un deguns niez kā pirms iesnām, bet pašam sajūta kā pārgurušam zirgam, kurš bez apstājas uzaris vairākus hektārus zemes, tad šī būs zupa, kas visu augšminēto aizgaiņās.
Kraukšķīgie medus kartupelīši ar divām mērcēm
Kārdinoši zeltaini un ļoti kraukšķīgi kartupelīši garšos vēl labāk, ja tos iemērcēsi krēmīgā mērcē. Pievienojot majonēzei aromātisko karija pulveri, konservēta ananasa riņķīti un zaļos lociņus, iegūsi mērci eksotisku garšu cienītājiem, bet majonēze ar gurķa gabaliņiem, ķiplokiem un kapātām piparmētrām ar savu svaigo garšu atgādinās par pavasara tuvošanos.
Recepte no grāmatas: sīpolklopsis
Sīpolklopsī ir viss, kas īstenam latvietim vajadzīgs – miltu mērce, kūpoši kartupeļi un izklapēta gaļa, kas mutē kūst. Fani un zinātāji saka, ka sīpolu sitenis ir gandrīz tikpat labs kā beku mērce.
Vistas sautējums no Gruzijas – čahohbili
Gruzijas virtuve ir daudzveidīga un bezgala garda. Iespējams, tādēļ, ka katrs ēdiens tiek gatavotas ar lielu mīlestību un netiek žēlotas sastāvdaļas. Cerams, ka tev nav iebildumi pret gaļu, kas burtiski peld sviestā un tomātos, greznojusies ar kinzas mežģīnēm. Tieši tik apgrēcīgi gards ir šis vistas sautējums.
Zibenīgā 'bezrecepte' jeb dārzeņi ar 'roltonu' un terijaki mērci
Kad mājās ir kopā četri ēdāji un nereti vakaros pēc darba starp atvašu pulciņiem ir tieši pusstunda, lai pagatavotu vakariņas un paēstu, talkā nāk ātrie glābiņi jeb "bezreceptes", kā tās mīlu saukt. Ļoti noderīgi, ja saldētavā ir pa kādai paciņai saldēto dārzeņu maisījuma, kuru kopā ar ātri pagatavojamajām nūdelēm jeb "roltoniem" pārvērst pieticīgā un garšīgā maltītē.
Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa
Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.
Recepte no grāmatas: 'muļķu drošā' fokača ar tomātiem
Ja fokača būtu dzimusi Latvijā nevis Itālijā, tad, visticamāk, mēs to sauktu par plātsmaizi un bagātīgi nobērtu ar dillēm un gailenēm. Tiesa, to mēs varam darīt arī tagad, jo fokačas mīklas pamatne pieļauj daudz un dažādu eksperimentu.
Cepeškrāsnī ceptas cūkgaļas ribiņas ar dārzeņiem
Lai uzturētu pašu minimālāko kontaktu ar visiem radiem, esam izveidojuši "Facebook" grupu, kur mana omīte ne tik bieži stāsta par to, kā viņai iet, bet drīzāk dalās ar savu vakariņu šķīvju fotogrāfijām. Pirmssvētku laikā šajā grupā iemaldījās šī bilde, klāt bija pievienots arī teksts: "Ģenerālmēģinājums pirms Ziemassvētkiem". Kā izrādās, omīte vēlējusies pārliecināties, ka viss izdosies un Ziemassvētku vakariņas neizpaliks.
Gluži kā restorāna 'Gan bei' vistiņa
Ja esi Āzijas virtuves cienītājs, tad šī recepte pavisam noteikti ir domāta tev! Lai gan "Tasty" recepšu krājumos ir jau atrodama kraukšķīgā medus cāļa recepte, piekopjot veselīgo dzīvesveidu, esam to pārveidojuši. Nu tā ir kļuvusi ne tikai veselīgāka, bet arī asāka! Tāpēc atceries, ka, iespējams, bērniem recepti vajadzēs nedaudz pamainīt, lai asumiņu tik ļoti nejustu. Taču aso ēdienu cienītāji gavilēs!
Vistas gaļas karbonādes franču gaumē
Kārtīgs latvietis mīl sātīgi paēst – tas nu ir skaidrs! Un šoreiz stāsts nav par karaliskām vakariņām ar baltiem galdautiem, bet par to, ka, jo vienkāršāk, jo gardāk! Ja arī tavās mājās visi ir lieli karbonāžu cienītāji, ar uzsvaru, ka karbonādēm jābūt ar siera kažociņu, tad izlutinātam karbonāžu medniekam iesakām šo recepti. Būs trekni!
Sildošā tomātu un lēcu biezzupa bez gaļas
Sasildies ar sātīgu un gardu tomātu un lēcu biezzupu! Viegli pagatavojama, rudens krāsām pielieta un ļoti garda! Lēcas bieži vien tiek nepelnīti atstatas novārtā, it īpaši zupu sezonā, kad svarīgi dažādot maltītes ar garšām un tekstūrām. Lēcas ir ātri pagatavojamas un satur daudz vērtīgu vitamīnu, par ko organisms būs pateicīgs, atklāj "Just Nature", iesakot recepti.
Krēmīgais sēņu risoto
Gardās rudens veltes, sēnes, mežos sākam lasīt jau jūlija beigās un pat ātrāk, tāpēc visticamāk, ka lielākā daļa no mums jau ir paguvuši celt galdā šīs sezonas gaileņu mērci, sēņu karbonādes, zupas un salātus. Jāsaka gan godīgi, – par raženu sēņu gadu šo nenosaukt, bet tā kā sēnes tik ļoti piestāv rudenim, ir vērts šo to no sēņu klāsta pameklēt ne tikai mežā, bet arī veikalu plauktos.
Engures novada garša: 'Apsītes' podiņš ar šķiņķi, sēnēm un sieru
"Podiņā gatavots ēdiens ir aromātisks un sulīgs, turklāt ilgāk saglabājas silts. Gatavot māla podiņos ir arī parocīgi, jo katrs var kombinēt sastāvdaļas, atbilstoši savai gaumei. Apšuciema kafejnīcā "Apsīte" nobaudāmais podiņš ar dārza un meža veltēm ir raksturīgs latviešu virtuvei un jau daudzus gadus iecienīts šajā zvejniekciemā," Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Engures novadam raksturīgu recepti.