Karijs – sešu burtu vārds, kas ir tik tuvs daudzu cilvēku sirdīm. Vārds, kas daudzus sajūsmina, rosina apetīti, remdē izsalkumu un sasilda. Karija cienītāj, papildini savu ikdienu ar šīm 25 receptēm! Bet, ja karijs nav tavs sabiedrotais, centīsimies kliedēt aizspriedumus. No karija baidīties nevajag, tā tu sev liedz daudzas gardas, aromātiskas un eksotiskas maltītes.
Karijs ir garšvielu maisījums, bet tas var būt pagatavots gan sausā, apgrauzdētā un samaltā, gan pastas vai mērces veidā. Par kariju dēvē arī ēdienu, kas pagatavots ar karija pastas vai garšvielu maisījuma piedevu, pievienojot gaļu, dārzeņus, kokosriekstu pienu vai jogurtu un citas sastāvdaļas. Rezultātā tiek iegūts gards, sildošs un ļoti aromātisks sautējums, kas būs lielisks ēdienkartes papildinājums arī mūsu platuma grādos – īpaši gada aukstajos mēnešos.
Kas burvīgākais, – karijam nav vienas, striktas receptes, – Indijā katrai saimniecei ir sava iecienītā karija recepte, turklāt lielākoties populāri ir tieši sausie karija garšvielu maisījumi.
Bez šaubām, "Tasty.lv" neizliksies sakot, ka šis recepšu saraksts ir 100% autentisks tam, ko mēs varētu baudīt, ja apsēstos pie indiešu šefpavāra galda. Tomēr teiksim, ka katra no šīm receptēm ir unikāla, garšīga, bezgala aromātiska un sniedz vēlamo komfortu, kas iegūstams no laba karija.
Turpinājumā pievienotās receptes aizvedīs tavas garšas kārpiņas garšīgā ceļojumā, neizejot no mājām. Tāpēc dodies uz virtuvi, paņem katlus un pannas, uzsien priekšautu un ķeries pie darba!
Karijs ar brokoļiem un kartupeļiem
Sildošs un sātīgs ēdiens var būt bez kripatiņas gaļas! Vegānisku karija recepti iesaka pavāre, uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi".
Ātrais vistas karijs ar turku jogurtu un Indijas riekstiem
Ja gribas vistas kariju, bet ātri, tad šī recepte ir jums! Turklāt ar turku jogurtu un Indijas riekstiem tas būs krēmīgs un veselīgi sātīgs. Kariju var pasniegt arī ar basmati rīsiem vai olu nūdelēm. Šoreiz gatavosim ar kuskusu. Kuskusa pagatavošana aizņems vien 5 minūtes.
Recepte no grāmatas: pikantā karija omlete Indijas noskaņās
Šī būs mazliet neparastāka omlete, kurā iejauktas Indijas garšu vēsmas. Sakultas olas, apcepti šampinjoni, panīra siers un mazliet pikants karijs. Neierasti, bet ļoti gardi, lai brokastu (vai citas ēdienreizes) maltītē ieviestu ko jaunu.
Burkānu un zirnīšu sautējums ar lēcām un kariju
Vienkāršs, ātrs un aromātisks sautējums, ko pagatavot tad, kad virtuvē būšanai atvēlēta vien pusstunda. Izvēlies oranžās lēcas, kas gatavas būs mazāk nekā desmit minūšu laikā, kā sautējuma bāzi vari izmantot jau sagrieztu saldēto burkānu un zirnīšu maisījumu. Sautējumam krēmīgumu piešķir ar saldo krējumu, bet patīkamo smaržu un garšu – ar kariju. Tik vienkārši!
Baltās zivs fileja ar sīpolu karija mērci
Gatavojot zivis, nevajag pārlieku sarežģīt procesu – būs gardi, ja zivs filejas viegli apsālīsi un apslacīsi ar citronu sulu, kas tām tik ļoti piestāv. Un vēl, baltās zivs filejai īpaši labi piemērota ir krēmīga sīpolu mērce – šoreiz ar karija piešprici viegli pikantai garšai.
Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs
Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.
Ķirbja karijs
Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tā nu pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" piedāvā ķirbja karija, kas noteikti jāpagatavo šoruden. Un, kas aktuāli daudziem, – šī ir absolūti vegāna maltīte!
Recepte aizņemtām darbdienām: vistas fileja ar papriku karija mērcē
Kas vakariņās? Vista karija mērcē! Šī recepte ir ģimenei draudzīga un gana vienkārša aizņemtam nedēļas vakaram. Pasniedz to ar rīsiem vai makaroniem un voilā – vakariņas ir gatavas!
Āzijas garša – karijs ar vistu un dārzeņiem
Nav šaubu, ka internetā var atrast daudz un dažādas receptes. Katra gaumei savu! Arī mēs "Instagram" dzīlēs, konkrētāk Evelīnas Luīzes Lapiņas kontā, atradām Āzijas karija sautējuma recepti un izmēģinājām. Novērtē, kā tas "Tasty" izdevās un izmēģini arī pats!
Kraukšķīgā karija vistiņa
Ēdienu un recepšu bloga "3 Muskatrieksti" autores par šo recepti saka tā: "Šī ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama recepte. Tā mūsu virtuvēs bieži top darba dienu vakaros, kad pēc garas darba dienas ir pārņēmis izsalkums un negribas tērēt daudz laika vakariņu gatavošanai. Šī vistiņa ir bagāta ar garšu un tai ir superkraukšķīga un garda ādiņa."
Vistas gaļas un ķirbja karijs
Indijas garšu iedvesmots, vistas gaļas un ķirbju karijs – lieliska ideja ātrām vakariņām. Kokospiena krēmīgums piešķirs lielisku tekstūru un maigi saldenu garšu. Pateicoties saskaņotajām garšvielām, šis ēdiens būs ar meistarīgu asumiņu un mazliet jūtamu citrona noti.
Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju
Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!
Falafels ar karija mērci
Garantējam, izdosies pat iesācējiem! Ar šādiem vārdiem recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi".
Karijs ar ceptām reņģēm, kokosriekstu pienu un tomātiem
Labas ziņas eksotisku garšu cienītājiem - izrādās, mūsu pašu reņģes lieliski sapas ar austrumniecisko kariju. Zeltaini apceptās zivtiņas pasutini aromātiskā, pikanti saldskābā mērcē un pasniedz ar rīsiem. Garšo lieliski!
Vistas fileja karijā ar rīsiem un zemesriekstu mērci
Gardām pusdienām divatā – mazliet pikantas vistas filejas ar lipīgajiem taizemiešu rīsiem, svaigiem gurķiem un sātīgu zemesriekstu mērcīti.
Lēcu un saldo kartupeļu karijs
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Sātīgs maltās gaļas sacepums ar kariju
Šis ir ļoti vienkārši pagatavojams un gards, bet nedaudz savādaks maltās gaļas sacepums, kā ierasts. Pēc šai līdzīgas receptes gaļas sacepumu gatavo Dienvidāfrikā, kur to sauc par "babotiju". Sacepumam īpašu garšu piešķir karija pulveris un citrona sula, bet olu kultenis to padara īpaši maigu, tādēļ tas noteikti garšos arī bērniem.
Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem
Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.
Plovs ar vistas fileju un kariju
Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.
Vistas cepetis ar ingveru un kariju
Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.
Recepte no grāmatas: sildošais un sātīgais 'Alises karijs'
Sildošs un sātīgs, Indijā dzimis, bet tik ļoti piemērots Latvijas ziemām, kad gribas sasildīties un sajusties komfortā, ar nelielu laimes piesitienu. Patiesībā karijs tāds indiešu stūķis vien ir, gluži kā latviešu brālēns, arī tas ar sevišķu daili neizceļas, bet visu nosaka garša!
Sezonas dārzeņu karijs ar kokosriekstu pienu un rīsiem
Karijs ir tas ēdiens, ko labprāt noprovēju restorānos, jo mājās to gatavot līdz šim šķita sarežģīti. Taču akcijas cenu plauktā ieraugot garšvielu maisījumu karija pagatavošanai, nolēmu pēc garšas atmiņas pagatavot ēdienu, kas mani savaldzinājis kādā restorānā. Jāsaka, ka arī mājās gatavotā versija izdevās lieliska!
Vista 'Tikka Masala' mērcē
Garda, sutināta gaļas maltīte indiešu gaumē – vista, kas marinēta karija pastā. Sautēto gaļas mērci ēd kopā ar "pilau" rīsiem vai apceptiem kartupeļiem. Bet veselīgākai maltītei rīsus vai kartupeļus aizvieto ar lapu salātiem.
Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci
Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.
Ar vistas kariju pildīta omlete
Iepriekš pagatavoto ēdienu mēs varam apēst ne tikai uzsildītu, bet no tā pagatavot citu ēdienu – svaigu un garšīgu. Izmantosim vistas kariju, gvakamoli un dārzeņus no iepriekšējām ēdienreizēm. Mēs tortilju grauzdēsim uz pannas olīveļļā, bet to var salocīt un grauzdēt arī tosterī.