air fryer, kartupeļu daiviņas
Foto: Shutterstock

Lielākoties tie, kuri savu virtuvi papildinājuši ar gaisa friteri jeb "air fryer", aiz laimes vai spiedz. Vēlies zināt, kāpēc? Nu kurš gan nemīl fritētus ēdienus? Mīl ikviens, taču līdz riebumam nepatīk liekā eļļa, nekārtība un pēcāk tīrīšana. Re, te talkā nāk "air fryer"! Pieredzējušie lietotāji slavē tā ērtumu un garšīgo rezultātu – tajā gatavotie dārzeņi izdodas skaisti apbrūnējuši, kartupelīšiem pietiek vien nedaudz uzsmidzināt eļļu, vistas gabaliņi iegūst kraukšķīgu ādiņu. Apskati šo recepšu kolekciju, lai pārliecinātos par to, cik gan šī ierīce var būt daudzpusīga. Un, ja tev tādas vēl nav, uzskati to par zīmi, lai spertu soli tuvāk karstā gaisa katla iegādei.

Karstā gaisa friteri var salīdzināt ar mini cepeškrāsni, kas īsā laikā ļoti karstā gaisā ar pavisam nelielu taukvielu daudzumu pagatavo īpaši kraukšķīgu ēdienu. Tā kā gaisa friteri izmanto gaisu, nevis eļļu, jārēķinās, ka kartupeļi frī, vistas nagetiņi vai sīpolu gredzeni negaršos viens pret vienu kā eļļas friterī gatavotie. Taču savi ieguvumi par labu gaisa friterim ir: mazāka ķēpa, mazāk atkritumvielu (nav jādomā, kā atbrīvoties no lielā karstās eļļas daudzuma), mazāk kaloriju.

Gaisa friteris ēdiena pagatavošanai izmanto konvekcijas karstumu – ierīce savā "telpā" cirkulē karsto gaisu, līdzīgi kā cepeškrāsns ar ventilatoru. Tirgū populārākie ir gaisa friteri "ar groziņu" jeb tvertni vai metāla groziņu, kurā salikt sastāvdaļas un pagatavot maltītes. Speciālā tvertne nodrošina to, ka gaiss cirkulē bez šķēršļiem, iegūstot maksimāli kraukšķīgu rezultātu bez pārmērīgas taukvielu palīdzības. Šīs īpašības dēļ gaisa friteriem ir reputācija, ka tajos pagatavotais "fast-food" ir veselīgāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!